Какво значи важното е да се отвори...има ситуации при които времето е много важно,всяка секунда, и начина на отваряне също,при рязко сковавена ако паднеш в някоя река зимата и си си закачил крачола на някой корен пирмерно, има ли значение механизма на отваряне и бързината ?? И с тая катана не знам колко често я носиш,че да си подготвен навсякъде за каквото и да било...
Катана не нося най-много една Мора 2000 и общо взето гледам къде ходя защото парен каша духа дето се вика и то най вече защото ходя сам в 99,9% от случаите.
Ех, жалко, поне вакизаши трябваше...
Майтапа на страна, виждал съм в планината човек с катана. Така де, някои носят 3 кила фототехника по баирите, човекът това го кефи.
И още по-сериозно - ходил съм в планината с човек, който мъкнеше Калашников! В една хижа(няма да казвам коя) го тикна под дюшека за през нощта.
След няколко подобни ходения тръгна с пищов, че му тежеше по-малко.
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Пет Окт 25, 2013 11:20 am
dido
ZCEZBPM написа:
dido написа:
Ристо Туристо написа:
ZCEZBPM написа:
Абе никой ли не му се е налагало да цепи дърва с ножа си?
За клони от клек става дума, 7-8 см в диаметър по спомен.
Потвърждавам - такова трионче, инцидентно пазарено от Бриколаж, свърши черната работа по чистенето на пътеката над Сенокос.
Аз имах предвид нарязаните дебели колкото човешка ръка парчета клек в хижите.
Като дължина влизат в печката, ама не щат да се запалят като са цели и кръгли и заледени и затова ги цепих надлъжно.Слагам ножката върху едното дърво и с другото дърво удрям върху ножа и става.
Става, как да не става. Аз много рядко нося едно мачете на Трамонтина, нещо като голям тежък нож. Идеално е за цепене на дърва, но си е половин кило и рядко му минава номера да влезе в раницата
_________________ Бутам след осмата бира
Пет Окт 25, 2013 1:59 pm
Kris De Monte
mircho написа:
Kris De Monte написа:
Какво значи важното е да се отвори...има ситуации при които времето е много важно,всяка секунда, и начина на отваряне също,при рязко сковавена ако паднеш в някоя река зимата и си си закачил крачола на някой корен пирмерно, има ли значение механизма на отваряне и бързината ?? И с тая катана не знам колко често я носиш,че да си подготвен навсякъде за каквото и да било...
Катана не нося най-много една Мора 2000 и общо взето гледам къде ходя защото парен каша духа дето се вика и то най вече защото ходя сам в 99,9% от случаите.
Мората си е добър избор, какво би споделил за здравината на дръжката ?
_________________ Ако искаш живот като на филм,спри да живееш като по учебник ! К.П.
Ножа е според нуждата.Аз правя еднодневни преходи и един малък викс ми е чудесен .Нося и една мора в раницата но още не мога да си отговоря защо може би от сантиментална стойност ,че ми е подарък.Ако си някъде за повече от ден или се занимаваш с бушкрафт тогава си трябва по серйозен нож не като габарити ,а като поддръжка ,защото е важно да можеш да го заточиш ,а и той ти е основния инструмент .Но всеки знае за себе си
_________________ Няма невъзможни неща
Нед Сеп 21, 2014 4:10 pm
немезис
Темата я виждам чак сега.Да вметна и аз мойте две стотинки по-въпроса.Хубаво е човек да има с него една малка ножка (не тежи хептен много).Убедил съм се че най добрия фолдър е малкия фикс .Има бушкрафтърски изпълнения с магнезиева запалка в канията (няма да влизам в подробности марки и прочие)предпочитам острие 9-11 см.от прилична стомана.Върши добра работа.Може огън да си запалиш,с малко батонинг и дръвца да нацепиш-насечеш и прочие.
Пон Сеп 22, 2014 9:35 pm
Stanev
Цитат:
Убедил съм се че най добрия фолдър е малкия фикс
Най-голямата истина за ножовете, по -добре не бих го казал Ако добавите и един викс със разните му там благинки става супер. Аз лично от бюджетните с две ръце препоръчвам Mora Heavy Duty / Robust острието е еднакво само цветът и канията са малко по различни. Ножа носи на гавра много и е от карбонова стомана.
_________________ "...Some people have systemathic approach on nothing..."
Пон Сеп 22, 2014 10:59 pm
Nikalus
Мората е страхотен нож ,както за планина така и за всякакви други нужди.Нормален размер добра заточка и лесна подрдръжка ,а ако го загубиш и цената е ниска и няма да те е яд толкова
Вто Сеп 23, 2014 7:45 am
Мунчо
Регистриран на: 24 Юли 2014 Мнения: 29 Местожителство: Столицата на хумора... хъ-хъ...
Според мен в планината ножката си е необходимост, а не лукс. Говорим за нормален, функционален нож с размери позволяващи комфортно и дискретно носене. Човек трябва да си прецени какви са му приоритетите - да си намаже филия с лютеница, да си нареже салама и хляба, да си отреже връвчица, пръчица(или кол), да сцепи дърво за разпалки и огрев и прочие екстремни, да не дава Господ. За целите от кола нататък сгъвайката е неподходящ вариант, защото общо взето това е най-сигурния начин да се спомине скоропостижно и останем "с гол в ръката нож" в сюблимния момент. Същевременно един несгъваем такъв пък не е толкова компактен и осезаемо по-тежък, като съм наблюдавал смешни случай човек да извади такава "сабя", че да не е в състояние да бръкне с нея в буркана с лютеницата. За мен по-удачния вариант е несгъваем нож с относително по-късо, дебело и тясно острие. Една дължина на последното 10-11 сантиметра и обща 20-22 е напълно достатъчна за всякакви цели, а и теглото на подобно пособие, при това с канията е под 300 грама, което е съвсем поносимо и човек не го усеща(освен ако не е свръхсенсативен). Например ножовете "Мора" серии 2000, "Бъшкрафт" и прочие са чудесен бюджетен избор - здрави, трайни, фукнционални, глупакоустойчиви, лесни за поддръжка(заточване) - последното го твърди мой познат, който е наясно с тази материя - аз съм аматьор и акъл за точене не давам, но съм доволен ползвател.
За себе си съм спрял избора на прилично качествено несгъваемо ножче(аз съм фен на чекийките и имам най-разнообразни) с посочените по-горе габарити(най-тежкото е 310 гр с канията), като за деликатни цели си нося и една сгъваема чекийка, с която ми е по-удобно да си служа при подготовка на трапезата и за хранене. Сгъваемото в джоба на раницата на връв, другото на колана, като го нося в хоризонтална кания, което според мен е по-удобно, но трябва да е добре напасната, защото с нея вероятността от самоволно изпадане(и изгубване) е по-голяма.
_________________ "Това се казва дърво, мама му стара - посадиш си го пред замъка и после 1500 години ти пази сянка..." Дънкан Маклауд относно Байкушевата мура
Вто Сеп 23, 2014 1:34 pm
Nikalus
Добър избор си направил .Важното е каквото и когато ти потрябва да го имаш ,защото горе ползваш каквото носиш.Важно е и да ти е максимално удобно ,че всеки грам си казва думата в определен момент
Вто Сеп 23, 2014 4:15 pm
bradley
Victorinox Nomad - когато всичко е на мястото си...
Предполагам повечето от вас имат поне едно швейцарско ножче - било то викторинокс, било то вече спряните от производство венгер /част от викторинокс към днешна дата/
няколко думи за моят любим швейцарец
На кратко започваме с линк към сите информация която ви е нужна ->
... и продължаваме с няколко мисли в стил "искрено и лично":
- швейцарец е;
- достатъчно голямо острие с пълно плоско скосяване от съвсем прилична неръждаема стомана, което се и заключва на всичкото отгоре;
- приемлива ергономика в почти всяка ръка;
- отварачка за бирчок *THUMBS UP* *THUMBS UP* *THUMBS UP*
- шлиц отвертка, която се застопорява и с лекота може да се ползува за отваряне на неща като кутии с боя, сладолед и каквото ви дойде на ум;
- шило - силно подценяван инструмент па макар и този на pioneer да е светлинни години по-добър;
- тирбушон - като бивш студентин - старият ми форестър е отворил поне половин ремарке евтин маврудец и още по-евтин южноафрикански пинотаж - ама ги е отворил - а всички знаем, че с отворена бутика винчок по-лесно се стига до отворените крачета на студентките ...
- новите червено-черни чирени са в пъти по-добри ако говорим за сцепление сравнени със старите черни...
... има и други + но сега ме мързи да ги пиша - така че ще допълвам -> вероятно кратко клипче и поне половин дузина снимки...
... а на въпроса защо не форестър - защото в града не ви трябва трион, а в планината малкият трион е като малката пишка - все пак е налична ама няма да свърши кой знае каква работа...
За мен - номад - е най-балансираният нож в продукцията на Victorinox - предлага достатъчно гъвкавост в "градската джунгла" без да бъде немощен "в полеви условия" - истински хамелеон, който може да бъде вписан в множество системи без да лишава собственика си от опции в имплементирането му в различни роли...
... дали е най-добрият нож/туул, който може да бъде закупен за около шестдесет български лЪва - това е въпрос на лично светоусещане, но със сигурност е разумен избор за всеки - без значение - турист, ловец, риболовец, обикновен градски человек - НОМАД е истински спътник - всеки ден, във всяка ситуация - за много хора без съмнение е единственият сгъваем нож/туул, от който някога ще имат нужда...
Номадът - вероятно едни от най-добре похарчените ви 60 български лЪва...
Пет Окт 31, 2014 4:53 pm
Gaitan
Мисля да си купувам Викторинокс форестър за моментите, когато не нося много железа в раницата - триони, фиксове и брадва., например, когато съм на ски, гледам да не нося много. Или когато трябва да взема само един нож за разходка. А триончето може и да се окаже полезно, ако няма друга пишка дето вика колегата.
Тъкмо сега, Брадли, да те питам - на гумените дръжки не ти ли липсват пинсетката и клечката за зъби и много по-удобни ли са от пластмасовите на Форестъра.
Освен това серетирано острие не ща и да видя, но сгъвайките ми, които се отварят с една ръка, са ми много по-удобни от тези с две. Чудя се дали фирмата прави и комбинации по желание на клиента, без оскъпяване.
Какво мислите за Форестъра?
Пет Окт 31, 2014 7:59 pm
bradley
една пинсета тежи 20 грама и струва лев/два - винаги може да я тури човек в аптечката походна, клечката дали е за зъби, дали е за почистване на ножчето от боклучета не знам, но с ножчето за 10 секунди може човек да си одяла клечка за чудо и приказ
моето мнение е, че новите двуцветни дръжки дават повече сцепелние в ръката, което за мен е важно
форестър имах преди номад - плюс е наличието на трион, минус е че ако се ползва по-честичко почти няма заточване или заточването е с посредствени резултати...
Мнение от човек, изкарвал си хляба от продажба на ножове: хващаш ножа плътно за острието при отворено острие, дали е сгъваем или не няма значение, и усетиш ли клатене там където острието се хваща за дръжката, ножа не струва и 10 лв. А съм виждал доста ножове за 10 лв, много по-хубави от такива от 110.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3, 4, 5Следваща
Страница 4 от 5
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети