Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado
Чет Авг 16, 2018 12:44 pm
Mariana1000
Кратка история за палаткуване в Рила, проблеми с паркови служители и как да си отстояваме правата в такива ситуации.
Автор: Цветелина Георгиева
Източник: фейсбук група Планинари
"Израсла съм в Рила планина, възпитана съм да уважавам природата и хората, които се грижат за нея. Тези дни за мое голямо разочарование станах неволен участник в грозна сцена със служители на природен парк Рилски манастир. С група приятели решихме да обиколим Рибни езера, Смрадливото и Черното езеро. Тъй като с нас имаше и деца, сметнахме че е най- добре да останем на палатки в местността Тиха Рила. Намерихме място, което според плана за управление на парка е разрешено за палаткуване- поляна от южната страна на реката с изградени пейки и маса, след последните серпентини на пътя (както е описано в документа). За съжаление бяхме подложени на постоянен Тормоз от двама служители на ПП Рилски Манастир, които без каквито и да е доводи много искаха да ни напишат акт. Първият път дойдоха и директно започнаха да се карат с нас, без дори да се представят, след като ги попитахме на какво основание ще е този акт и им показахме принтирано копие на плана за управление, попитахме ги защо на Смрадливото езеро има рибари, които необеспокоявано ловят риба, в чешмата на хижа Рибни езера има малки рибки за стръв и ние ли сме нарушителите, те си заминаха. В неделя сутринта когато вече си събираме палатките за да тръгваме, двамата служители пак дойдоха, стояха 20 минути без да обелят дума (поне да бяха помогнали с багажа . След час се върнаха и започнаха да крещят и да ни искат личните карти. Попитахме ги на какво основание и как ще гарантират защитата на личните ни данни- думите на единия служител бяха "мислете за нас като за полицаи"(явно някой много си вярва)!... Бяхме заплашени и с полиция (в местността няма обхват, иначе ние щяхме да повикаме полиция).
Най - жалкото от цялата ситуация е, че ние като туристи и посетители на парка си бяхме направили труда да прочетем закона и изискванията, а служителите които отговарят за спазването на тези изисквания си нямат понятие от тях
Още един жалък пример е как табела "Бивак" е сложена от северната страна на реката, там където има десетки жълти тинтяви, които са защитен вид. Беше ни казано, че там е мястото за бивак (след като ги попитахме, защо табелата е в противовес със закона, днес тази табелата е демонтирана!)
Съжалявам за дългия пост, просто с него искам да кажа, че е важно да си знаем правата и да не се оставяме на хора, чиято цел очевидно не е да пазят природата"
_________________ Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Пет Авг 14, 2020 8:07 pm
kaloyanv
Тежки теми, много сбъркани неща има. Паркаджиите ги няма там където е най-необходимо, а всъщото време дават ядове на обикновени туристи, за да отчитат дейност. Това е положението в цялата държава.
Аз досега не съм имал проблем с паркаджии, понеже не съм ги и срещал и съм спал където си пожелая при спазването на всички правила.
Въпреки всичко не се гордея от това, защото ако станат 1000 човека такива като мен, няма да е много хубаво вече. Тези правила трябва да се спазват и трябва и служжителите да глобяват който трябва , а не да се заяждат с обикновените хора,
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3, 4
Страница 4 от 4
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети