Отново мраз и слана в Бели Искър (-2 ℃ в 5:24 ч.). Последното мразовито утро през миналата пролет беше на 26-ти април (-2.3 ℃ в 5:37 ч.). Черешата започна да разцъфва на 5-ти май и днес вече е почти изцяло цъфнала. Закъснението ѝ спрямо миналата пролет е около 5 дни.
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado
Нед Май 08, 2022 1:31 pm
bobsunbobsun
Маричини езера
Здравейте, някой минавал ли е скоро по билото около Маричините езера? Интересува ме дали има сняг по северния склон от езерата към седловината между Големия близнак и Маришки чал?
Пътеката от разклона след х. Марица нагоре към езерата проходима ли е?
Този уикенд пускат кабинката към Ястребец, затова предполагам ще има движение към Мусала, от което следват и публикувани снимки във ФБ групите на тема планина, там си мисля, че ще може да се види и обстановката в Маричиния циркус.
2020 г. минавах последно по пътеката от х.Марица към езерата и бях приятно изненадан от доброто ѝ състояние.
Пет Юни 17, 2022 7:35 pm
bobsunbobsun
Здравейте,
след като проверих на място установих, че въпросната преспа седи открай докрай. Аз избегнах това препятствие като качих направо връхната кота на вр. Маришки чал, който беше в моята посока и реално спестих разстояние.
За информация - същото е състоянието на голяма преспа на Преслапа, като гледайки от долината не успях да намеря начин за избегването й. Същото така забелязах, че е останала относително малка преспа от южната страна на трионите непосредствено преди Малка Мусала. Беше под билните зъбери и по мой спомен точно там минава траверсът. Това, в случай, че някой няма търпение за траверса и го планира идните дни го пиша.
Поздрави!
Вто Юни 21, 2022 4:47 pm
didkopitko
Здравейте,
Рано ли е според вас първата седмица на юли за маршрути от яз. Белмекен? Едно кръгче на Чаловете, Ибър и подобни врътки. Бил съм в района на вр. Белмекен, но началото на август. Не се сещам колко воднисти са или не са пътеките.
Пет Юни 24, 2022 4:04 pm
vladofff
didkopitko написа:
Здравейте,
Рано ли е според вас първата седмица на юли за маршрути от яз. Белмекен? Едно кръгче на Чаловете, Ибър и подобни врътки. Бил съм в района на вр. Белмекен, но началото на август. Не се сещам колко воднисти са или не са пътеките.
Вода си поимва, а на места и целогодишно. Това не бива да те плаши. А по чаловете - тези дни пише по разни сайтове, че щяло да има много небесна такава.
Пет Юни 24, 2022 5:11 pm
tmiglenchev
didkopitko написа:
Здравейте,
По долината на Айрян дере до седловина Ушите на места се газеше в реката до над глезена и като цяло беше изключително воднисто. От Ушите по коловата маркировка за Заврачица, до отклонението за долината на р. Малък Ибър нямаше особено много вода, поради което мисля, че ако разходката е билна, не би имал особено големи проблеми с газенето. Мочурливите участъци има възможност да бъдат заобикаляни. В долината на Малък Ибър положението беше идентично като при Айрян дере.
Съб Юли 02, 2022 7:22 pm
packo packov
Регистриран на: 04 Юли 2013 Мнения: 1267 Местожителство: 144 м денивелация под и на 580 м или 10 мин от Витоша 100
Питане за х. Христо Смирненски
Привет, народе! Рових в търсачката, ама не видях да има тема за хижата, та пиша тук.
На 850м.н.в ни е жежко и мисля да заведа домочадието на около 1000м по-високо за няколко дни да търсим хлад. Някой от нашите бил ли е на Хр. Смирненски скоро, да сподели мнение от първа ръка. На нас с малкия и кучето не ни пука ама ще вземем и жената...
Та тъй, ще се радвам, другото е ясно
Зимата се ядва, последната беше леко мизерно, храната вкусна.
Симона надали ще одобри. От последните 3 ходения - в стаите мръсно, в смисъл неподържано. Чаршафите прани, но с дупки от белината и молците, с петна от ръжда. Плюс е кенефа в стаята. Ние спим в чували, но впечатлението клони към неприятно. Някак запуснато и занемарено изглежда. Инфото е от март, декември, април 21-ва. Това е в хижата, в бунгалото не знам.
_________________ Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Пон Юли 04, 2022 12:05 am
packo packov
Регистриран на: 04 Юли 2013 Мнения: 1267 Местожителство: 144 м денивелация под и на 580 м или 10 мин от Витоша 100
vaskoo написа:
...
Симона надали ще одобри...
Значи да не я взимам
Благодаря, ще помисля все пак, а нещо подобно като за тази конфигурация, внучи, кучи и жина?
Пон Апр 29, 2024 11:47 am
vaskoo
Много сняг, много нещо
Вчера - късно ставане, тръгване и хоп - след вилна зона Мечката, температурата и снего резко се покачиха. Баси кефа, в Самоков и Говедарци е над 60 см. Спомените ми за нещо подобно се върнаха в 2015. Целта - Мечит или докъдето се докопаме.
Да, ама не ... според един почти класик. Двата паркинга преди края на асфалта към останките от говедарската писта - непочистени, пътя дотам - весела работа, добре че има много сняг от двете страни на пътя. С още две коли от Варна се заехме да отриваме долния паркинг над бунгалата. Отиде час поне и доста сили, и пот, че бяхме с две малки лопати.
Добутахме се до хижа Мечит и малко над нея. Време за нагоре нямаше. Снегоходките помагаха по пътя до хижата, но извън него и в големия сняг просто не се затъваше много.
В гората снежна приказка - снега по дърветата е много и залепнал, доста паднали, няколко на пътя към хижата. Дано снега падне от дърветата преди да дойде вятъра, че отива на горолом. С шейните до колата беше вдетиняващо, днес ме боли гъзът (по един друг почти класик, макар и временно политик).
_________________ Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Вто Дек 31, 2024 12:29 am
t.hristov
В Боровец не е почистено, платените паркинги и синята зона са пълни. Не ходете събота и неделя с кола...
Желателно е да си носите желязна лопата в колата.
Дървената църква в Боровец отново работи. Правени са подобрения по нея.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети