А някой минавал ли е скоро по пътеката от Царска Бистрица, направо нагоре (през "Иконостаса") към Ястребец? - проходима ли е, откриваема ли е?...
Ристе май я минава миналата година ?
_________________ Самоковец ... това е едно същество средно аритметично от човек, дърво и животно ...
Пон Юни 28, 2021 4:18 pm
kaloyanv
Да, Алеко може да се подсече също така има пътека отдолу, малко трябва да се внимава, човек да не се подхлъзне. Въпроса е че вие може да прецените на място кое как да го направите. Иначе въпросната пътека от Иконостаса надолу, няма проблем, пътеката е идеална и е на хладно в гората, поне долната част. Всъщност над иконостаса посока Ястребец не я минах, но предполагам че е в същото нормално състояние.
От пътеката от Царска бистрица, която си е стандартната за хижа мусала, червена марка, се свива вдясно да се хване зелената, там е малко обрасло и не си личат знаците добре, обаче едва ли ще я пропуснете.
Пон Юни 28, 2021 6:38 pm
aliosha77
kaloyanv написа:
Да, Алеко може да се подсече също така има пътека отдолу, малко трябва да се внимава, човек да не се подхлъзне. Въпроса е че вие може да прецените на място кое как да го направите. Иначе въпросната пътека от Иконостаса надолу, няма проблем, пътеката е идеална и е на хладно в гората, поне долната част. Всъщност над иконостаса посока Ястребец не я минах, но предполагам че е в същото нормално състояние.
От пътеката от Царска бистрица, която си е стандартната за хижа мусала, червена марка, се свива вдясно да се хване зелената, там е малко обрасло и не си личат знаците добре, обаче едва ли ще я пропуснете.
Ясно.
Благодаря ти
Вто Юни 29, 2021 12:45 pm
Dimov
пътеката до връх Бричебор
Ще си позволя да дам едно мнение относно немаркираната пътека, свързваща Рилския манастир и връх Бричебор:
Първо, благодаря за поставения знак за внимание на това място тук:
Този участък между двата знака за "обрасло" е не просто обрасъл, а напълно блокиран от паднали дървета и клони от всякакви размери, пътека реално там няма. Заобикалянето по безопасен начин е на практика невъзможно. И в посока нагоре, и в посока надолу от височината, където се предполага, че е била пътеката, наклонът е изключително голям. Опитвайки се да заобиколя отдолу безбройните препятствия се озовах на около 40 верткални метра по-надолу от пътеката, на склон, който е над 60 градуса, според мен. Продължаване надолу беше немислимо, тръгнах нагоре, пресягайки се до основата на стъблото на следващото дърво и набирайки се по него, и така няколко напрегнати минути. Локализацията на OruxMaps и картата BgMountains наистина се оказаха точни и след 40м. денивелация се озовах на едва личаща пътека.
Впоследствие, по пътя ми надолу към манастира, имаше още безброй места с паднали дървета, но все пак се прескачаха или заобикаляха безопасно. Също, имаше и много места, на които пътеката тотално не личеше, но за щастие, не бяха на толкова стръмни склонове. Имаше и пресичане, на един пълноводен поток, без мост, имаше неизбежни 3 стъпки в 20см вода, но това разбира се, не е такава драма.
Изгубеното време при опасния участък ме накара да бягам през почти целия път надолу до манастира, за да стигна транспорта навреме. Последва и едно падане, но за щастие, контузията се оказа лека.
Изумен останах, че имаше няколко сравнително нови табелки, оказващи посоката за връх Бричебор и за Рилския манастир на места, които изглеждаха невиждали човешки крак от години. Датата е 04-юли-2021, събота.
Нед Юли 04, 2021 8:37 pm
domelius1983
Относно Иконостаса:
Вчера (02.08.2021) тръгнах от Боровец и видях на картата, че има и друга пътека, която се отделя вляво малко след кръстовището, отбелязано на картата и след 2 големи серпентини и минаване под кабинковия лифт се свързва със зелената пътека:
Реших да мина оттам. Огромна грешка беше това начинание.
От кръстовището се тръгва надясно, минава се покрай заградена вододайна зона и се върви 2-3минути по добре отъпкан път. Мястото, където се отделя въпросната пътека, почти не личи, защото е силно обрасло с малини. Все пак намерих мястото и тръгнах нагоре. Явно преди години наистина пътеката е била доста широка. Личеше, че никой не е минавал оттам дълго време - на места има високи до кръста треви, коприви и няколко големи смърча, паднали директно над пътеката и чиито заобикаляне е доста драматично.
След втората серпенитна и повторното пресичане на кабинковия лифт ходенето стана дефакто невъзможно - растителността е буквално 2 метра, отдолу има камъни, клони и още много нападали дървета - абсолютен змиярник и всяка стъпка е рискова. Освен това, пътеката отбелязана на картата определено се изкачва, а мястото, откъдето се опитах да мина стана водоравно и на картата местоположението ми беше на около 50 метра под пътеката, т.е. дори да бях продължил, съществуваше рискът изобщо да не достигна до зелената маркировка, а да се забия някъде по средата на доста стръмния склон. Въпреки нежеланието ми да мина отново по нелекия обратен път, реших да се върна и орпеделено постъпих разумно.
Пиша това за да предупредя всеки, решил да експериментира. Не минавайте оттам.
Ядохме хурката преди няколко години с Ристо по тая "пътека" Слизахме от Ястребец, през Иконостаса и решихме да я пробваме, тотално е обрасло всичко и пълно с паднали дървета.
Вто Авг 03, 2021 5:46 pm
Antoon
Няма вече там пътека. Миналата година по време на пандемията изкарах известно време в Боровец и с познавателна цел я пробвах тази “ пътека” и от долу, и отгоре. Ами няма я. А теренът не е лек.
Според мен би трябвало да се заличи на картата примерно от тук https://kade.si/#map=18/2626475.03/5198962.21/0 нагоре до стотина метра преди включването й в зелената маркировка от Иконостаса.
Сря Авг 04, 2021 3:55 pm
vladofff
Antoon написа:
...би трябвало да се заличи на картата ...
Така и баба знае... И накрая ще летим с чинии над Рила. Защо да не се организира прочиствателна експедиция? Според вас ако се направи бригада, много ли ще е работата и непосилно ли би било? Не вярвам да е по-тежко от това, което са направили тези, които навремето са я прокарали...Или се лъжа? Не познавам тази пътека и не знам как е, затова питам.
Сря Авг 04, 2021 10:07 pm
Antoon
Аз лично не виждам смисъл да се прокарва наново пътеката по следните причини:
Има си маркиран маршрут, който води до същото място (Иконостаса), въпросната пътека е за който не иска да ходи по Мусаленския път в началото.
На практика след завоя, който съм посочил, няма никакво трасе. До там е стар път, най-вероятно използван за поставяне стълбовете на кабинковия лифт. Склонът нагоре е стръмен и тревист, би трябвало да се копае по него.
Отгоре (под Иконостаса) пътеката е запречена от редица паднали големи дървета, ще трябват сериозни резачки и хора.
Тази пътека на практика минава под кабинковия лифт. Никаква дейност по нея няма да остане незабелязана.
Няма да продължавам с юридическата част, не съм наясно как това може да стане легално…
Чет Авг 05, 2021 9:31 am
domelius1983
Днес се качих до Ястребец по зелената маркировка през Иконостаса и слязох по коларския път (отделя се от същата тази маркировка малко над горната станция на Ястребец-Еспрес и слиза ниско до едно дълбоко изкуствено езеро вдясно от пътя за Бели Искър, което езеро сега е празно).
Относно зелената пътека съм с доста смесени чувства. Самото и начало е трудно за хващане, освен ако не ползваш GPS и картата на BGMountains. Има малка пирамидка камъчета, сложени от някого за ориентир. Мястото е малко след една голяма скала вдясно от пътя. Първите 100-200 метра са силно обрасли, след тях се минава по нещо като малка каменна река. После чак до Иконостаса има само мисля 2 паднали дървета, иначе се върви лесно. От Иконостаса нагоре обаче, след 1-2 малки серпентини, почва трудното. Надвиснали остри и сухи клони, нападали дървета. На места трябва провиране и дори лазене, за да се мине, като ми се наложи да си свалям раницата, защото с нея на гръб минаването е невъзможно. Скъсах си и тениската на няколко места от клоните, а раменете и ръцете ми са в синини и драскотини от начинанието. В крайна сметка се излиза на скалисто връхче (на картата е отбелязано с кота 1962). Оттам има чудесна гледка към вр.Дено, вр. Мусала и цялата долина:
Забележете маранята - вятърът носеше пушеците от бушуващите пожари. Дори тук, на 2000 метра се усещаше неприятната миризма на изгоряло.
От Кота 1962 мъките продължават още малко. Излиза се на било, обрасло с клек, след което нагоре е вече по-лесно - пътеката е врязана в клека и само трябва да се избягват корените му, които спокойно могат да спънат невнимателен човек и да му причинят травми. Именно заради тях придвижването не е бързо.
Въпросният коларски път се спуска много стръмно и пресича пистите на няколко пъти. Който иска скоростно изкачване или слизане от/до Ястребец, определено му препоръчвам да мине по него и да не се мъчи по зелената пътека. Тази пътека според мен е стратегически важна, защото е един от малкото варианти да се стигне до Ястребец пеша без да се ходи чак до хижа Мусала. Ако някъде е наложително прочистване, според мен е именно там - между Иконостаса и началото на клековия пояс:
Чет Авг 05, 2021 5:45 pm
kaloyanv
Може би под коларски път имаш предвид обслужващия/авариен за лифтовете. Когато ходя на хижа Ястребец ползвам само него. Кратък е обаче е стръмен, освен това там си пече доста слънцето, сравнително на открито е. Удобното е че можеш да спреш колата без проблем точно в подножието му, без да се притесняваш. Иначе тази пътека ако се прочисти, сигурно ще е доста по приятна . Аз бях писал че съм минавал по нея само от Иконостаса надолу към царска бистрица, добре че ми казахте че нагоре е зле.
Чет Авг 05, 2021 6:11 pm
domelius1983
Лошото място на пътеката не е много дълго, но се напредва твърде бавно. Трябва да си облечен с дрехи, които да можеш прежалиш - и при най-голямо внимание закаччанията и скъсванията са неизбежни.
Ето за този учстък иде реч - между втората серпентина и второто място, отбелязано с фотоапарат. Може би около 500-600 метра, които се минават със скоростта на охлюв.
И аз минах по пътеката над Иконостаса (където бях към 10,00ч) в четвъртък. Пътеката нагоре е малко по-зле от миналата година, но й трябват 4-5 часа работа от един човек и ще се оправи. Гледах да поочупя някой клон, но си трябват (макар и прости) инструменти - брадвичка и трионче. Дрехи не съм късал, въпреки значителните ми габарити. Следва да се има пред вид, че това е класическа пътека през клека и скорост там не може да се очаква.
Пет Авг 06, 2021 8:04 am
Antoon
Ако колегата domelius е любител на такива пътеки, бих му препоръчал пътеката от вр. Ястребец със слизане към Иванов Камък (без да се стига до върха), Соколец и надолу до асфалтовия път, по него до пистите и оттам се стига до Боровец. Другият вариант е асфалта, откъдето тръгва пътеката (в зеленно също) и нагоре. Пътеката я има на картата, а гледките от Соколец си заслужават малката отбивка.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети