Регистриран на: 28 Юли 2008 Мнения: 3360 Местожителство: София
Има ядливи манатарки (например огнената), които също се оцветяват в синьо. Така че това не е точен критерий. Аз обаче никога не бера такива "синявици". Не съм алчен. А дяволската достатъчно се различава и по външност:
Оснен това вони. Описанията в справочниците са достатъчно подробни.
Вто Юни 14, 2022 11:32 am
аngel
Регистриран на: 02 Юни 2015 Мнения: 1976
kaloyanv написа:
Понеже говорим за манатарки, има ли възможност да се обърка по някакъв начин. Мухоморките много лесно се идентифицират по външен белег. Да кажем дори и дяволската гъба е трудно да се обърка, но дори да се обърка, при нея като резнеш и се оцветява веднага в мастилено синьо ..
Аз я изядох вчера манатарката , така задушена с масло А я кажете има ли някакви други рецепти които ползвате. Аз миналата година ги нарязах на ситно и ги суших. Става перфектно като добавка при готвене. Дали на ориз, дали на супа като добавка, навсякъде става идеално.
Иначе благодаря за информацията.
Прясни на място в планината, на жар - шиш от клони от клек Шишът от клек е важен - не гори, тъй като е мокър, и е леко четвъртосан, като се бели - да не се въртят
Регистриран на: 23 Яну 2013 Мнения: 99 Местожителство: София
Сотиров написа:
Стефане, прав си, но не си точен. Да ядеш заешко шкембе след натравяне е късно! Трябва преди това, превантивно.
Калояне, спокойно можеш да научиш още печурката (отдолу винаги розова до кафява!), пачи крак и коралката. По-нататък челядинката и сърнелата. Нямат двойници. Най-добре е събраните гъби да ги види опитен гъбар, докато напреднеш.
Без да съм специалист но не е съвсем така - има карболова печурка, има и червенееща сърнела като и двете гъби могат да докарат поне едно стабилно стомашно-чревно разстройство. И двете гъби могат да бъдат сбъркани от по-неопитни гъбари при брането на обичайните ядливи видове печурка и сърнела. Има и лъжлив пачи крак, челядинката може от неопитност да се сбърка с орешарката... изобщо брането на гъби си е риск, малко или много и е добре човек да поразмисли преди да се реши дали да бере гъби или не.
Пет Юни 17, 2022 10:40 am
Antoon
Регистриран на: 25 Сеп 2007 Мнения: 428
Аз съм получавал леко натравяне (изпотяване, гадене) от гъби брани над Боровец, за които съм абсолютно сигурен, че са манатарки. Но бяха доста стари, полакомих се и ги прибрах. Вече не го правя.
Пет Юни 17, 2022 8:21 pm
kaloyanv
Регистриран на: 22 Авг 2018 Мнения: 2537
Antoon написа:
Аз съм получавал леко натравяне (изпотяване, гадене) от гъби брани над Боровец, за които съм абсолютно сигурен, че са манатарки. Но бяха доста стари, полакомих се и ги прибрах. Вече не го правя.
Аз съм брал такива гъби и няма никакъв проблем Просто ги обрязвам добре, режа ги на тънко и ги суша ... Не ги ям за пресни
Пет Юни 17, 2022 8:52 pm
tzezko
Регистриран на: 21 Фев 2012 Мнения: 1250 Местожителство: софия
На село...
... са избухнали манатарките!
Всеки път набирам по 12- 13.
Сега уча кучето да търси черен трюфел в дъбака.
Има и от едни други гъби....
Чет Юни 23, 2022 3:23 pm
dido
Регистриран на: 03 Яну 2007 Мнения: 6448
Re: На село...
tzezko написа:
...
Сега уча кучето да търси черен трюфел в дъбака...
Намери ли нещо?
_________________ Бутам след осмата бира
Чет Юни 23, 2022 4:53 pm
Сотиров
Регистриран на: 28 Юли 2008 Мнения: 3360 Местожителство: София
Чел съм, че най-успешни за трюфели са обучени прасета.
Чет Юни 23, 2022 5:19 pm
kaloyanv
Регистриран на: 22 Авг 2018 Мнения: 2537
Re: На село...
dido написа:
tzezko написа:
...
Сега уча кучето да търси черен трюфел в дъбака...
Намери ли нещо?
Ако е надоле към Лакатнишките скали дето е катерачен обект, там яко има трюфели и кучетата даже не ги ровят, директно си ги хапват ...
Дали някой ще разбере за трюфелите
Чет Юни 23, 2022 7:29 pm
Сотиров
Регистриран на: 28 Юли 2008 Мнения: 3360 Местожителство: София
Докато намеря път към диворастящите гъби, ето няколко сърнели, които мога да нарека питомни, защото са от личното стопанство. И нямат двойници, поне в моя двор!
Съб Юни 25, 2022 8:32 pm
Даниел
Регистриран на: 19 Май 2015 Мнения: 153
Сотиров написа:
Има ядливи манатарки (например огнената), които също се оцветяват в синьо...
Освен огнената, има ли други ядливи, оцветяващи се в синьо?
Днес откъснах три брезовки, които обаче веднага силно посиняха, пънчетата направо почерняха. Четох, че червената брезовка почернява, но не ми се рискуваше и ги хвърлих. Интересно ми е, някой ял ли е посиняващи брезовки?
Нед Юни 26, 2022 9:43 pm
Сотиров
Регистриран на: 28 Юли 2008 Мнения: 3360 Местожителство: София
Аз посиняващи гъби не ям. Понякога в двора се появяват брезовки, но тоналността им не ми допада. Няма да умра от глад без посиняващи гъби!
Нед Юни 26, 2022 11:00 pm
lubitel
Регистриран на: 06 Фев 2008 Мнения: 474 Местожителство: София
Даниел написа:
Днес откъснах три брезовки, които обаче веднага силно посиняха, пънчетата направо почерняха. Четох, че червената брезовка почернява, но не ми се рискуваше и ги хвърлих. Интересно ми е, някой ял ли е посиняващи брезовки?
В някои справочници са описани оранжева брезовка и брезова манатарка, а в други присъства и габърова манатарка. Всичките те при нараняване посивяват до черно. Хапвал съм си доволно, даже една есен брах само оранжева брезовка, макар да бе пълно и с други гъби. Отровната дяволска гъба става мастилено синя, както и ядливите огнена и червеностъблена манатарки (тях не смея да дегустирам ). Има и други посиняващи (по-слабо) - синкава, канеленокафява, мрежеста и други, но според мен, не си струва да се берат.
П.П. Чел съм, че немците ядат дяволската гъба, като предварително я изваряват неколкократно..
Пон Юни 27, 2022 9:49 am
Даниел
Регистриран на: 19 Май 2015 Мнения: 153
Сотиров написа:
... но тоналността им не ми допада...
Да, и аз така - чак като ги нарязах за тигана, в последния момент реших, че не ми се ядат чак толкова
lubitel написа:
...
Благодаря за информацията, много възможно е да бяха габърови гъби, а не червени брезовки, въпреки, че бяха в смесена брезова горичка.
Навремето дядо ми ме е учил, че щом посинява, се изхвърля и затова по силата на този атавистичен навик, въпреки прочетеното, ги хвърлих. Още повече, че не били с високо качество, така четох. Само едно парченце цвърнах на тигана, не ми замириса хубаво като манатарка и затова последва останалите. Ако храната не е удоволствие или спасение от глад, няма смисъл само заради идеята.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети