За радона в момента се наблюдават стойности 7-8 пъти по-високи от концентрацията в началото на годината?
Да, така е -- очаквано е да има сезонен ход, който при това би могъл да е с особености за всяко отделно място. Доста високи са стойностите в момента...
Митак написа:
Също така в графа "Background radiation" (предполагам е гама-фон, понеже тръбата е СВМ-20) се наблюдава един много изразен пик около 20 април. Числата изглеждат невероятни.
Има ли обяснение?
СБМ-20 са чувствителни към бета и гама лъчи. В уреда има два СБМ-20 датчика, единият от които (зелената графика) е "увит" в оловен лист. На 19 април изглежда е настъпила някаква повреда на неекранирания СБМ-20 датчик (синята графика) -- започнал е да отчита твърде висок брой импулси и това поведение е продължило до 22 април вечерта, след което е престанал въобще да отброява импулси. Малко странно е също, че неекранирания датчик е отчитал по-малък брой импулси от екранирания преди тези събития. Това би могло да се дължи на собствен фон на екранирания СБМ-20 и/или на оловото, с което е "увит". Идеята с тези два датчика е да се направи възможно регистрирането на потенциална активност на радон с по-достъпни сензори от типа на СБМ-20, както е описано малко по-подробно в тази статия:
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado
Чет Май 25, 2023 3:42 pm
ksx
Здравейте! Да, двата гайгера са дефектирали и планираме профилактика на уреда.
В тази шахта с дълбочина около 1.50 м и затворена отгоре с капак (в Сърнегор) се наблюдават още по-високи концентрации: https://meter.ac/gs/radon/Rn06/history.html
Чет Май 25, 2023 4:35 pm
Митак
Благодаря за отговорите.
Наистина в шахтата графиките за радона и "Background radiation" са почти еднакви (с различни размерности, разбира се), не очаквах толкова добро съвпадение.
Учудват ме и високите концентрации на радон и съответно на "Background radiation" в тази шахта. Сърнегор е в Средна гора, скалите наоколо какви са?
Идеята да се ползва ГМ брояч вместо йонизационна камера е привлекателна, но тук я виждаме реализирана при наистина високи концентрации на радона.
Все пак 150-160 срм са няколко пъти над обичайното на повърхността на земята.
Интересно доколко можем да регистрираме наличието на радон със ГМ брояч ако "Background radiation" е от порядъка на 10-20 отчета в минута. Такива случаи има много.
Чет Май 25, 2023 7:41 pm
ksx
Не зная какви са скалите тук, но това, което се вижда на повърхността е леска (едни песъкливи скали). Недалече от Сърнегор (в Момино село) е имало уранови сондажи навремето, изглежда има доста уран в този район.
И последно (за информация) постепенно изоставяме йонизационната камера и се насочваме към клетка на Лукас с повече предимства за нашите случаи: работа при висока влажност и концентрация на радон, а и консумират по-малко.
От няколко дни са достъпни кадри и таймлапсове от втора камера на вр. Мусала, която гледа на североизток към Леденото езеро. А от днес вече предават данни и нода и камерата на Тевното езеро. Нодът е монтиран на северната стряха на пристройката на заслона.
Чет Авг 10, 2023 7:00 pm
kaloyanv
Вярно предаваше камерата на Тевно и аз видях, уникална гледка към Каменица, обаче вече не предава .. Защо имам някакви спомени че хижаря не обича много камери да има
Изпращат данни, и нодът, и камерата. Нощем, обаче, не изпращат, защото се прекъсва електрозахранването в заслона (обикновено между 22:30 ч. и 8:00 ч.). Всъщност, монтирани са от години, но беше нужно някой да отиде на място да ги задейства. Иначе, по принцип, там както ел. захранването, така и Интернета са "крехки", тъй че не бих се учудил да има и други прекъсвания извън гореспоменатите часове. Ще видим.
Пет Авг 11, 2023 10:50 am
Gamina
kaloyanv написа:
Вярно предаваше камерата на Тевно и аз видях, уникална гледка към Каменица, обаче вече не предава .. Защо имам някакви спомени че хижаря не обича много камери да има
Напротив, и вътре в заслона съм виждала, каза че и отзад има. Мен ме кефи видимостта към клозета
За съжаление камерата на тевното явно е drop-нала, щом е заваляло. Но не осъждам никой, във кръстова вада нямаше ток днес няколко часа и без да вали
п.с: Спомняте ли си камерата+станция на Вихрен? vihren.se Каква съдба я сполетя?
беше ми любимка
В миналите дни бе възстановена работоспособността на камерата в Орцево (най-високо разположеното село, както на територията на Република България, така и на Балканския полуостров). Един днешен кадър:
Съб Дек 09, 2023 11:58 am
Митак
Признавам, че никога не съм се интересувал кое е най-високото село или град, нито в България, нито на Балканите.
Това за Орцево по какви данни е?
Сещам се за възможен съперник - махалите Махмутица и Куковица над Широка Лъка.
Проучвал ли си специално въпроса?
Цитат:
(най-високо разположеното село, както на територията на Република България, така и на Балканския полуостров)
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3 ... , 23, 24, 25Следваща
Страница 24 от 25
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети