ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Снимки и коментари за форумната сбирка на Узана 11.10.2014
Иди на страница Предишна  1, 2, 3

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
Снимки и коментари за форумната сбирка на Узана 11.10.2014
Автор Съобщение
Mariana1000

Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
igurbev написа:
stefan_iliev38 написа:

Постарах се и почти спазих горното условие за броя на снимките - 601 за първото денонощие и 632 за второто. Smile

Ужас, нема милост! 1200 огромни снимки. Браузера ми блокира безвъзвратно още на 190-та. Поне размазаните и дублиращите се да беше разкарал Sad

Аз пък си казах, леле, колко малко са този път! Very Happy Ще се жертвам и ще ги разгледам заради срещата Wink
Иване, да не би и браузера ти да е пил от буренцето, та блокира? На моя нищо му нЕма Wink

А защо на тази снимка сме толкова МАЛки, защото сме на МАЛуша ли? Laughing

Вто Окт 14, 2014 5:42 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan_iliev38

Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

igurbev написа:
stefan_iliev38 написа:

Постарах се и почти спазих горното условие за броя на снимките - 601 за първото денонощие и 632 за второто. Smile

Ужас, нема милост! 1200 огромни снимки. Браузера ми блокира безвъзвратно още на 190-та. Поне размазаните и дублиращите се да беше разкарал Sad

Тези снимки са снимани с обикновена турбосапунерка (макар и Сони), при това вече стара. Smile

Нямам време да сортирам, обработвам и описвам снимките. Даже имам малко "залежали" снимки от предишния месец (поради здравословни проблеми).

Дублиращи се снимки няма. Нали знаете - всичко тече, всичко се променя, никога не стъпваме 2 пъти в една и съща река...

Съветът ми е снимките да не се гледат направо в браузър, а да се изтеглят всичките на харддиска на компютъра и след това да се гледат спокойно и без забиване с хубава програма за разглеждане на изображения.

Поне аз така правя.

П. П. Напоследък все повече се убеждавам, че хората се стремят да икономисат място на сървърите на Гугъл, като орязват снимките си до резолюция 3 мегапиксела. Може би искат по този начин да му спестят разходи и да му увеличат печалбата. Явно са загрижени и за глобалното затопляне. Не правят сметка, че вече има екрани и с по-голяма резолюция от 3 мегапикселовите им снимки, а и още по-големи се задават... Smile

П. П. П. Чакам снимки и от другите. Smile

Mariana1000 написа:
Аз пък си казах, леле, колко малко са този път! Very Happy
А защо на тази снимка сме толкова МАЛки, защото сме на МАЛуша ли? Laughing

Малко са снимките този път, защото се опитвам "да ги откажа". Smile

А на въпросната снимка сме толкова малки, защото целта беше да се виждат Бузлуджа и Шипка в десния край, за да се познае, че сме стъпили на връх Малуша. Smile
Вто Окт 14, 2014 6:05 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Mariana1000

Имахме си поредната хубава форумна среща Smile
Само дето вече не се впечатлявам толкова, колкото на предишните. Вече познавам доста хора, виждам се с тях и по други поводи и форумните срещи за мен почнаха да стават просто срещи Wink
Което всъщност прави нещата още по-хубави Very Happy

Както винаги се забавихме с тръгването и още повече с пътуването, защото спирахме да пазаруваме на две места. Вярно е, че голяма група се придвижва бавно из планините, но и пълна кола с пет човека се придвижва бавно по пътищата.
Все пак след борбата с пържолите, надениците, баничките, салатите и маслините, ремонтните дейности в Габрово, липсата на пирони и завоите, в три часа благополучно пристигнахме на Узана.
Посрещна ни групата на Иван отвън и групата на Коцето вътре Smile Поговорихме си, разбрахме кой откъде е дошъл и накъде е заминал. Решихме и ние да се поразходим, главно заради примамливото слънце и шарените гори.
Е, и заради Пътеката Oops
Тъкмо се преобухме и приготвихме с малките ранички и дойдоха Тошко и Димо откъм Исполина. Разменихме две три приказки с тях, наизвадиха се апарати, нащракахме се един друг и тръгнахме и ние нагоре

Пък нагоре едно есенно, есенно...

... и ком-еминейско Wink

Видяхме и червена марка върху паметник, споменахме Дидогена, още не подозирахме, че само след няколко часа ще обсъждаме тази снимка и на живо край огъня с него Very Happy

Стигнахме до ето това вълшебно място с пейки и много табели, където се засякохме с друга група.

Понеже още нямахме разпознавателни знаци, демек значки, приложихме стария способ с подпитването. Оказа се че не са от форума, макар че по-късно единия срамежливо си призна, че чете, но не пише Laughing
Направихме си поредица от общи снимки, макар и нито една с моя фотоапарат.

Вече ме е срам да вадя моята стара сапунерка, то кой от кой по-голям обектив вади. Затова само позирам Wink Laughing
Тук окончателно решихме да не ходим на Исполин, а да отидем да посрещнем Руми. Няма да си оставяме хубавите мезейки да ни ги ядат мечките, я! Обадихме се на Тошко да не бере грижа, ние ще го отменим.
Половин час слизахме по някакъв гаден чакъл. Да ме убиеш, това не си го спомням, че го има. Дано следващия път като тръгна пак да го забравя, че хич не обичам такова слизане. Sad
Имаше идея от тук да се изкатерим после на Исполин, но още тогава си личеше, че е твърде абстрактна. Laughing За всеки случай разгледахме картата.

Отбихме се да намерим тази чешма, която май всички пропускат, поради това, че са си налели вода от Узана:

Наляхме си вода, а Деси записа координатите

После преминахме реката (да, тази година през пътя имаше и река Wink ) и започна стръмното изкачване. Е, него вече си го спомнях много добре Wink
Гората обаче беше прекрасна, октомври е благодатен месец за скитане в Стара планина Very Happy
Видяхме насреща човек... изненада, това бил Тишо. Питах го дали като е стигнал до Емине, сега не се връща обратно Wink Хубава среща, на тази Пътека все такива се получават Smile
И ето ни вече на откритото, пред нас се е ширнало билото, в далечината са Шипка, Бузлуджа и Бедеците и дааааааааа, Магията... Very Happy

Решихме да чакаме на Малуша, чухме се с Тошко, каза че Руми е тръгнала. Направихме се още десетина общи снимки и тук. Имам и аз даже, ей я на!

Първия покорен връх за днес... па даже и единствения Laughing
После се оказа, че нещо сме се изложили с храната, особено като се има предвид колко имахме в колата. Все пак спасихме положението с по половин сандвич, кроасан, шоколад и глог (без мента и валериан Wink )
После малко волна програма, снимки, почивка, тагване във фейсбука да ги е яд мързеливците като гледат къде съм Wink

Тъкмо тръгнахме да слизаме надолу, че ни омръзна да стоим на едно място и Руми се появи. Smile

Всички говореха за некакъв Залез, ама тоя не го срещнахме. Не е от форума значи Laughing Венко ходи да го търси по едни скали, не знам дали го намери.
За всеки случай щракнах и аз една-две снимки, за спомен Smile Пък и баш там не бях замръквала Rolling Eyes

След Шадраваните извадихме челници и фенерчета. Някъде там Тошко ни пресрещна, не беше издържало бащиното сърце да остави Руми с тези околостаропланинци, никакво доверие на тях! Twisted Evil
Все пак живи и здрави в осем и половина се върнахме от дългия преход до Малуша. народа пред и в хижата вече беше отворил буренца, шишета, на скарата цвърчаха мръвки, в тигана гъби... изобщо прекрасна картина и още по прекрасни миризми Very Happy

Веднага с едната ръка се здрависах с познатите и непознати съфорумци, а с другата придърпах една по-голяма пържола Very Happy
После ясно - ядене, пиене и най-вече приказки. Запознах се с Дидогена, поспорихме с Димо, яд ме е че с някои само разменихме две думи, не остана време за друго.
Приветствието на хижарката с народната носия, здравеца и питките беше много мило Smile

За мое успокоение се изяде и форумната торта Wink

Вечерта завърши край уж догарящия огън. Към три и половина си казахме лека нощ. Аз пак не си бях намерила място за спане по светло, така че като си извадих шалтето от колата го опънах на първото равно място което видях, т.е. до нея. Хем да има преграда между мен и светлините на хижата. Обаче като легнах установих, че от тая работа полза няма, щото луната свети та се не трае. Въртях се, въртях се, все едно под полилея съм легнала.
Ама пък като заспах, спах като пор Very Happy

Следва продължение за организираното масово изкачване на Исполин на другия ден Wink

Вто Окт 14, 2014 7:39 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Dimo Kolev

Местожителство: Бургас

Mariana1000 написа:
Веднага с едната ръка се здрависах с познатите и непознати съфорумци, а с другата придърпах една по-голяма пържола Very Happy
После ясно - ядене, пиене и най-вече приказки. Запознах се с Дидогена, поспорихме с Димо, яд ме е че с някои само разменихме две думи, не остана време за друго.

Моите уважения към ГМР, но тук грешиш. Не сме спорили. За мъртвец не се спори. За него или само хубаво или нищо. Или смяташ че може да възкръсне?
Вто Окт 14, 2014 10:07 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
didogen

Местожителство: kleta majka balgariq

Mariana1000 написа:

Видяхме и червена марка върху паметник, споменахме Дидогена, още не подозирахме, че само след няколко часа ще обсъждаме тази снимка и на живо край огъня с него Very Happy

Ама това не е паметник! Просто е останал бетон, като са лели първа плоча на Буздлуджа и са го изсипали тук. И да не се разпльоцва са ползвали кофраж от Чорапогащника. Така се е получило това нещо.

Сря Окт 15, 2014 8:03 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Dimo Kolev

didogen написа:
Mariana1000 написа:

Ама това не е паметник! Просто е останал бетон, като са лели първа плоча на Буздлуджа и са го изсипали тук. И да не се разпльоцва са ползвали кофраж от Чорапогащника. Така се е получило това нещо.

Те тези паметници са малко като онези на "Всеки километър"
Сря Окт 15, 2014 8:12 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Лари

Кратко продължение и от мен...
Към хижа Узана се придвижихме от Габрово, пристигнахме следобяд, като първоначалната идея беше, да се разходим към вр. Исполин, но тя отпадна, и бе заменена от алтернативата да посрещнем Руми, която идваше от проход Шипка.
След като се отбихме до близката чешма, придвижвайки се по листопадна пътека, с тук-там не особено приятни камъни, достигнахме Малушките поляни, а оттам и вр. Малуша. Последва кратка фотосесия, хапване, залезно съзерцание, радостно посрещане на Руми и придвижване почти по обратния път до х. Узана.

Там цареше една приятна атмосфера, весели усмивки, огън, скара...

Хижарката много мило ни приветства с хляб, не липсваха и песни. По-късно не пропуснахме да опитаме и от апетитната и красива торта, сътворена от Яни. Smile
След като изкарахме повече от половината нощ в приятната компания на някои от участниците в планинарския форум, неусетно времето мина, за малко поспахме, и след кратки перипетии с дублиращата се 12-та стая, успяхме да се намерим с останалите ентусиасти, с които смятахме да поемем към връх Исполин...
И така, групово заходихме към него...
Нещата си дойдоха на мястото, отвори се чудесна панорама...

Неусетно достигнахме върха...

И груповата снимка не закъсня...

Придвижихме се по билото към Малък Исполин, а част от групата продължи към върховете Тузлата и Чифут...

Гледка от вр. Тузлата...

И от вр. Чифут...

Като завършек се разходихме и до Географския център...

Това беше кратката ни Старопланинска история, изпълнена с приятни моменти и нови запознанства, случила се неотдавна на мен и моите приятели...

снимките

Последната промяна е направена от Лари на Съб Окт 18, 2014 6:49 am; мнението е било променяно общо 1 път
Сря Окт 15, 2014 11:37 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Mariana1000

... продължението от моята гледна точка Wink

На сутринта някакви лоши хора почнаха да щъкат по поляната и до колите рано-рано Smile Все се заричам, че ще си търся място за спане по-далече от хижата по светло и все ме домързява. От една страна това обаче е добре, защото иначе щях да си спя до обяд в някоя дупка и да пропусна обещаното масово изкачване на Исполин. А на тоя връх му се каня от две години Wink
Пък и сред съфорумците определено беше по-интересно, отколкото да спя в гората. Както казвахме едно време като бяхме млади "от сън спомени няма" Wink
Два часа се мота народът с ядене на баница, мекици, пиене на кафе и стягане на багаж. Е на какво прилича това? Каква е тази планинарска среща, като не се скокна в ранни зори, раниците да се стегнат в рамките на десет минути и в пети и половина трябваше да сме тръгнали на 50 километров преход с 2849 метра денивелация, без пътека и маркировка, само с GPS Evil or Very Mad
Ей ги на, мотаят се по слънчевата поляна Laughing

Чак след десет фотографите ни наредиха за обща снимка Smile

И тръгнахме към Исполина Smile

Изкачихме се от първата отбивка, по пътеката, водеше ни Главний Цецко, разбира се с GPS, макар че имаше разминаване между водача и машинката Laughing Но на връщане нещата си дойдоха по местата, т.е. пътя се съобрази с GPS-a Wink
Маркировка имаше всякаква Smile

Не съм усетила кога есента е дошла, едва след като се разходих в старопланинските гори, забелязах, че и в София липата срещу прозореца се е прошарила с жълти листа.
И така си вървяхме по хубавата кална хлъзгава, но живописна пътечка. Цецко отзад дебнеше за изоставащи...

...първите сигурно виждаха Исполин вече. Аз кротко си пъхтях по средата Smile

Караман служеше за свръзка между началото и края на групата

На излизане от гората се показа Триглав. Естествено обсъдихме кой връх кой е, къде е хижа Мазалат и прочие неща, които всички ги знаят, но въпреки това няма планинар, който да не изпитва удоволствие да ги предъвка за пореден път и може би да си припомни хубави моменти на отсрещното било Smile Мога само да се надявам, че в някое близко бъдеще ще стоим в подобен хубав състав на Мазалат или Кадемлията и ще си спомняме за форумната среща на Узана и качването на Исполин Wink

Спомних си за трите пъти, в които със се докосвала до магията на Триглав. Първия път беше по време на Ком-Емине, разбрах само за Голям Кадемлия, за мен това беше онзи-стръмен-връх-който-остана-вдясно-и-за-щастие-няма-да-качваме. Very Happy Следващото лято имах щастието не само да кача Малък и Голям Кадемлия, но и да събера няколко чувала боклук горе, да ям диня и да "ограбя" една шепа стотинки от тези дето се оставят на върха, незнайно защо (после с тях си купих един пакет боб, вкусен беше). Есента пък минах останалата част от билото, от х. Соколна до Пиргос. В резултат вече можех да определя кои върхове виждам Smile Както казва Стефан, можеш да познаваш върховете отдалече, единствено след като ги минеш Very Happy
Имам и още една смешна случка от там, макар че тя ще е смешна само за мен сигурно, но все пак ще я кажа Rolling Eyes
Като се изкачихме на Танас тепе и гледахме отсреща хижа Мазалат и прочие и аз питам Стефан "Това отсреща е Мазалатското било, нали?" (това е много тъп въпрос, ама е типично в мой стил Laughing ) И той добре че си е търпелив ми отговаря, че това е главното било. Да бе, вярно, нали по него минава КЕ. Качваме вече връх Мазалат и аз почвам да зацепвам, че хижата и върха не са на едно място. И сътворявам даже не нов гениален въпрос, а направо гениално твърдение "Значи това пред нас е Мазалатското било" (Иска ми се да отдам планинарската ми тъпота на разредения въздух и на някои места в Рила и Пирин това може и да ми послужи, но баш пък там дето бяхме - не Rolling Eyes ). Стефан пак търпеливо ми отговаря, че няма Мазалатско било. Аз пак вървя известно време и най-накрая горе на върха задавам правилния въпрос "А тогава какво виждам пред мене?" Оказа се, че виждам масива Триглав Very Happy

Да, не само масива Триглав се виждаше от Исполин, във всички посоки гледките си струваха, обагрена от есента Стара планина си беше все така красива и въздействаща както винаги. Всички се възползвахме да погледаме, да снимаме, да обсъдим какво и докъде се вижда, както и защо върхът се казва Исполин Wink

Че как няма да се нарича така, я как се извисява над поляните долу. Тук, далеч от Триглав и Ботев, този връх си е исполински.

Разделихме се с групата на Ванго, които тръгнаха през поляни и дерета да слизат към Ясеново, а ние изкачихме и отсрещната кота

Такова слънце беше напекло, че не ми се тръгваше надолу, направо се размазах с вафла в едната ръка и карта в другата (от която нищо не видях, то гледа ли се спейки? Wink
Слязох до пътя с ентусиастите, които щяха да ходят по другите върхове и да берат гъби

А после яваш-яваш обратно към хижата подир другите

Настигнах ги малко преди да влязат в гората. Нагоре срещнахме доста хора, включително с малки деца, приятна гледка Very Happy
И след тричасова разходка, да не кажа размотаване, ама така е с масовите организирани изкачвания, се прибрахме в хижата, където обядвахме с Димо и фамилия, и Иван.

После се разделихме. Аз реших да походя малко на запад по Пътеката, да видя как е, другите решиха да си тръгват, че път ги чакаше.
Тръгнах и разбрах, защо вече никой не се оплаква то объркване около Узана, тя маркировката като слънце. Като си спомня ние как се мотахме под Черни връх между Хлебна и Узана... Браво на туристическото дружество, което си е свършила така добре работата Smile

Тъкмо подсичах Черни връх и Стефан се обади, каза че слизат, разбрахме се да дойде да ме вземе от Хлебна, че не ми се връщаше пак на Узана. Само че стигнах до Хлебна по-бързо от планираното, въпреки заобикалянето на локвите по пътя, така че повървях към Узана по асфалта. Взеха ме малко след Червената чешма

Отидохме до Географския център, където останалите ядоха (аз се бях натъпкала преди тръгването, даже не знам как успях да подсека Черни връх без да се затъркалям обратно надолу), направихме си снимки, изобщо отново яко размотаване, въпреки заплахите ми че трябва да тръгваме. Накрая едвам наблъскахме багажа в колата, нещо се беше размножил за една нощ и потеглихме към София.
Имахме малко неприятно преживяване с колата на връщане, но слава Богу се разминахме само с преживяването.
Като минавахме тунелите на Витиня се зачудихме къде отгоре е Пътеката. Както и тези които минават отгоре се чудят къде е магистралата Wink
После се прибрахме в София и това беше окончателния край на форумната среща Sad
Макар че както е тръгнало, ще станат ежемесечни, та няма да разберем кога свършва едната, кога почва другата... Very Happy
Всички мои снимки от четвъртата може да видите тук:
https://plus.google.com/u/0/photos/107109766459999925751/albums/6070013601630576065

Чет Окт 16, 2014 12:15 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
todor__x

Снимки от мен няма да видите,но присъствам на доста от вашите!
Благодарности за приятното изживяване!
Срещата се получи, макар и не много голяма.
Толкова туристи срещнахме по пътеките в двата дни покрай Узана.
Повечето не чували за форума,но вече знаят,че го има.
Това е важното и да сме в полза на тръгващите по пътеките!
Чет Окт 16, 2014 8:40 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
EXIIIT

Местожителство: Плевен

Да благодарим на Тортоманин за организацията Clap , и на всички присъствали, полуприсъствали и неприсъствали за настроението. Нека бъде все така весело.
Пет Окт 17, 2014 9:36 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
b_angelov

Mariana1000 написа:

Стигнахме до ето това вълшебно място с пейки и много табели, където се засякохме с друга група.

Понеже още нямахме разпознавателни знаци, демек значки, приложихме стария способ с подпитването. Оказа се че не са от форума, макар че по-късно единия срамежливо си призна, че чете, но не пише Laughing
Направихме си поредица от общи снимки, макар и нито една с моя фотоапарат.

Ето, че този човек започва да се престрашава да пише Smile
Много приятна среща се получи, макар че много не излизах навън край огъня поради опасения от здравословни проблеми.

На 11 още в 6 сутринта слязохме на заведенията под Шипка и се качихме горе да посрещнем изгрева.

За късмет Слънцето изгря точно зад Бузлуджа.

Около Малушева поляна набрахме доста печурки и сърнелки

и ягодки Smile

Който не разбира от гъбки - стои и гледа от скамейката:

Ето ви и вас, скромни и срамежливи почти колкото мен Smile

Вечерта си наготвихме гъбките

Ето ни и нас в компанията на гостоприемната хижарка, малко след като всички се изнесоха от хижата:

Покарахме малко метли..

...Поснимахме се малко на географския център:

И отпрашихме към Мазалат. Минути след топлия чай на х. Партизанска песен се откри чудна гледка:

На в. Корита също беше много красиво и спряхме за снимки:

Мъртвата гора:

Портала на Националния парк:

...и неговите красоти:

По залез слънце пристигнахме на х. Мазалат с 4-5 килограма сърнелки:

Е така се живее 100 години Smile Сутрин си чакаме търпеливо изгрева:

И ето го и него:

Малко животинчета от хижата:
Забравих името на Котьо...

Но на Вук няма как да го забравя Smile

Идеята беше да слезем до Скобелево, където да приключи нашето пътешествие за уикенда, но нещата не се развиха много гладко.
Първо объркахме пътя и се позагубихме малко в гората. Ей тези усмивки не изчезнаха от лицата, въпреки серизония проблем пред който се озовахме към сдрачаване Smile

След първото загубване намерихме табелката с главно "Т" за правилния път Smile

Четвъртото объркване на пътеката, която практически я нямаше ни изведе на тая огромна поляна, осеяна с шипки. Навсякъде беше пълно с мечи изпражнения и стъпки. Бяхме много ошашавени и почти не снимахме, докато не се махнем от тази меча хранилка...

В крайна сметка тъкмо се здрачи когато стигнахме до с. Скобелево. За щастие не се наложи да спим в една случайно намерена ловна вижка. Дори не се наложи да използваме челници. Very Happy

С някои от вас си обещахме да пием по една ракия. С други да побъбрим. Следващия път ще гледаме да сме в центъра на купона Wink

Поздрави на всички!
Пет Окт 17, 2014 9:34 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Dimo Kolev

Ами следващия път вземете и се обадете да походим заедно. Уж сме и вие и ние от най-високата точка на България ... Laughing
Пет Окт 17, 2014 11:06 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Rain

Местожителство: Стара Загора-София

Скътавали сте се с този фотоапарат. Laughing Laughing Laughing
Хубави снимки.
На Мечит ще се поправите-със снимки и на нас!
Добре дошли!

Пет Окт 17, 2014 11:22 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3
Страница 3 от 3

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.