Автор |
Съобщение |
igurbev
|
|
|
Миналата година над село Скрът, където бяхме оставили колите и то на връщане на втория ден ни пресрещна гранична полиция. Провериха ни документите, казаха че е хубаво да се обаждаме на кпп - то към Македония. И толкова. Предполагам някой местен се е обадил за нас.
|
|
|
Сря Окт 01, 2014 7:55 pm |
|
 |
a.cvetkov
|
|
|
Аз съм имал доста срещи - то няма начин де. В частта от вр. Конгур до вр.Тумба не съм имал срещи, но тъй ката доста често ходим и към месностпа "Лопатара" там почти задължително се засичаме. Веднъж даже ме заплашваха, че трябва да ме арестуват. Случи се така че като се качихме там за наша изненада имаше гърци които бяха на самата бразда с един пикап. Те взеха та ни заговориха и явно са ни надблюдавали граничните, защото се развикаха и веднага дойдоха. Взеха да ни джобят, преровиха ми раницата, и ни пуснаха с предупреждение веднага да слизаме надоло. Според мене цялата тази работа е защото имаше случай точно през тази част да прекарват цели джипове с контрабандни цигари. Един колега ми разказваше, че по подобен начин му дигнали пара защото говорел по телефона - бил им предавал координатите.........
И тъй като съм имал вече доста срещи, смятам че преди всичко зависи с кого точно си се срещнал, защото веднъж пак така се качваме и там имаше гранична полиция, и му викам на колегата че няма начин да ни пусне на билото, но той момчето излезе пич, и каза
- ходете но все едно не съм ви видял
За всеки случай си носете личните карти.Все пак се легитимирате.
|
|
|
Нед Окт 05, 2014 9:57 pm |
 |
 |
dido
|
|
|
|
Да, цигарената контрабанда е причината да се гледа границата последните няколко години - над Ръждак - Лапатаро до Истинбей с Гърция и оттатък под Тумба с Р Македония.
Съмнява ме местните да се обадили. Граничните гледат района отдалече с термовизионни камери. Говори се също, че монтират фото-капани на разните каналджийски места.
Нас веднъж ни догониха при 30-та пир над Долна Крушица - виждат никакви сме с раниците, няколко моабета и си тръгват обратно хората.
_________________ Бутам след осмата бира  |
|
|
Нед Окт 05, 2014 11:01 pm |
 |
 |
fena73
Регистриран на: 16 Окт 2011 Мнения: 1930 Местожителство: Ст.Загора |
|
|
|
Ние явно сме попаднали на "почовете"-срещнаха ни под Тумба-приятелски разговор,питаха обаждали ли сме се в Смолян,имаме ли лични карти,но даже не пожелаха да ги покажем.Е,после всички знаеха за нас-човека на Лопово беше предупреден,че отиваме,хората на заставата преди хижата -също,та чак и на Конгуро ни чакаха...само дето не ми казаха къде съм пикал Голям "Big Brother" тая Беласица... 
|
|
|
Пон Окт 06, 2014 8:03 pm |
|
 |
Планинец
|
|
|
 |
 |
Ние явно сме попаднали на "почовете"-срещнаха ни под Тумба-приятелски разговор,питаха обаждали ли сме се в Смолян,имаме ли лични карти,но даже не пожелаха да ги покажем.Е,после всички знаеха за нас-човека на Лопово беше предупреден,че отиваме,хората на заставата преди хижата -също,та чак и на Конгуро ни чакаха...само дето не ми казаха къде съм пикал Голям "Big Brother" тая Беласица...  |
Ще разкажеш ли как направихте прехода?
|
|
|
Пон Окт 06, 2014 8:12 pm |
|
 |
dido
|
|
|
|
 |
 |
Ние явно сме попаднали на "почовете"-срещнаха ни под Тумба-приятелски разговор,питаха обаждали ли сме се в Смолян,имаме ли лични карти,но даже не пожелаха да ги покажем.Е,после всички знаеха за нас-човека на Лопово беше предупреден,че отиваме,хората на заставата преди хижата -също,та чак и на Конгуро ни чакаха...само дето не ми казаха къде съм пикал Голям "Big Brother" тая Беласица...  |
Интересно. Към колко бяхте на Тумба? Ние след някои минорни гранични премеждия успяхме да тръгнем към 14:30 към върха. Към 17:00 бяхме горе, пътьом и наоколо не срещнахме жива душа.
_________________ Бутам след осмата бира  |
|
|
Пон Окт 06, 2014 10:21 pm |
 |
 |
fena73
|
|
|
Ами значи накратко:
Тръгване от Ст.Загора-4.00
от Петрич-автобус до Габрене в 9-в селото-9.40 изчакване на групата на Дидо и Стефан Илиев да се видим-до 10.00-не се появиха и тръгване нагоре
13.30-на вр.Тумба-около 40мин. почивка
х.Лопово-към 18.30ч
2 ден-тръгване-8.10-обратно на билото и по подбилния път(с качване на Калабак и Конгур)-до х.Конгуро-почивка на Вършилото-30-на мин,на хижата-към 13.30
3 ден-надолу...
|
|
|
Вто Окт 07, 2014 10:13 am |
|
 |
Планинец
|
|
|
 |
 |
Ами значи накратко:
Тръгване от Ст.Загора-4.00
от Петрич-автобус до Габрене в 9 |
А къде оставихте колата, за да хванете автобуса в 9 от Петрич?
|
|
|
Вто Окт 07, 2014 11:19 am |
|
 |
fena73
|
|
|
 |
 |
А къде оставихте колата, за да хванете автобуса в 9 от Петрич? |
Има голям и БЕЗПЛАТЕН паркинг точно с/у спирката от където тръгва автобуса-в центъра.
ЗАБЕЛЕЖКА:автобуса тръгва от автогарата в 8.50!!!А от въпросната спирка в центъра-в 9 часа-ние го гонихме с колата... 
|
|
|
Вто Окт 07, 2014 12:06 pm |
|
 |
Планинец
|
|
|
 |
 |
 |
 |
А къде оставихте колата, за да хванете автобуса в 9 от Петрич? |
Има голям и БЕЗПЛАТЕН паркинг точно с/у спирката от където тръгва автобуса-в центъра.
ЗАБЕЛЕЖКА:автобуса тръгва от автогарата в 8.50!!!А от въпросната спирка в центъра-в 9 часа-ние го гонихме с колата...  |
Е, важното е че сте успяли - и с автобуса, и с маршрута - благодаря 
|
|
|
Вто Окт 07, 2014 12:12 pm |
|
 |
igurbev
|
|
|
 |
 |
А от въпросната спирка в центъра-в 9 часа-ние го гонихме с колата...  |
Eпа как няма да го хванете - с тоя тунингован алтернатор 
|
|
|
Вто Окт 07, 2014 1:03 pm |
|
 |
fena73
|
|
|
 |
 |
Eпа как няма да го хванете - с тоя тунингован алтернатор  |
Нема са бъзикаш-човека даде (почти)доживотна гаранция!
освен това скачам по гърбиците със 100-200-не като зафирата-двама вътре,двама вънка и се чудим дали"жЪ опре"... 
|
|
|
Вто Окт 07, 2014 10:05 pm |
|
 |
a.cvetkov
|
|
|
Тази събота направих велотуризъм по маршрута Петрич - х.Конгур - подбилен път - Щаба - с.Скрът - Петрич. Та искам да ви информирам, че в часта от Щаба до с.Скрът пътя става само за пешеходен и велотуризъм. Пътя е непроходим за каквото и да е превозно средство. Има старо свлачище, което се е възобновило!!! Оделно има участък с много изпадали камъни!!!
|
|
|
Чет Юни 11, 2015 5:15 pm |
 |
 |
excalibur
|
|
|
 |
 |
Тази събота направих велотуризъм по маршрута Петрич - х.Конгур - подбилен път - Щаба - с.Скрът - Петрич. Та искам да ви информирам, че в часта от Щаба до с.Скрът пътя става само за пешеходен и велотуризъм. Пътя е непроходим за каквото и да е превозно средство. Има старо свлачище, което се е възобновило!!! Оделно има участък с много изпадали камъни!!! |
Имам мераци това лято да го направя за един ден с тръгване от Петрич с колелото през х. Беласица, х. Конгур, вр. Конгур и подбилния път до Тумба. Целта ми е да кача Тумба (пеша успяхме само до Радомир и обратно за един ден) и да се върна с колелото до Петрич...Въпросът ми е с джип ли те качиха с колелото до билото до под вр. Конгур или сам си качи колелото, че ще да е било много върло бутане до там . ?
|
|
|
Пет Юни 12, 2015 10:14 am |
|
 |
a.cvetkov
|
|
|
По принцип обичам да си изляза с колелото от дома и да се прибера с колелото дома. Живея много близо до пътя които тръгва за х.Беласица. Тръгнах си от дома и единсжено съм бутал по местата където пътя е много гаден и рискуваш да паднеш. Почивки почти не правя или почивката ми е бутане 100 м да ми почине задника, че по тия камъни ми беше станал червен. Не е проблем да го направиш за един ден, но има участък където трябва да минеш по пътека ако искаш да се качиш до Тумба.Там ще ти е тръдно дори и да буташ защото е обрасла. До разклона за щаба няма проблем да стигнеш с колело, но след това по-добре пеша. Добре е ако го правиш този преход да се подготвиш. Аз миналата година почти всяка вечер съм се качвал поне до х.Беласица, а и доста често до заслона на розова поляна. Предопреждавам че пътя поне в 50% е къманак. Ако си с амортесьорна рамка добре ама ако не дупе да ти е здраво!!! Храна задължително, вода има до Демир капия и после точно преди в. Лозен, но последната пресъхва. Следващия ми маршрут е Петрич - в. Ореляк Петрич, само че там може и с преспиване на Папазчайр. Успех на всички ентосиасти.
|
|
|
Пон Юни 22, 2015 5:32 pm |
 |
 |
|