Да не смятате да снимате нови серии "На всеки километър"
Ако беше преди месец-два можеше да помогнем със статисти с лимонки. Бая народ партизани бяхме
Сря Юни 03, 2015 12:12 am
EXIIIT
[quote="isi"]За да не отварям нова тема, може ли някой ходил скоро да сподели:
1. за кола пътя в какво състояние е
За служебна кола е добър пътя
Сря Юни 03, 2015 9:21 am
bobsixkiller
isi написа:
2. някой да е засичал дължината на пътеката към хижата. В един блог прочетох 5,5км, като 2 са до мястото откъдето започва пътеката, т.е те са по пътя. И мисълта ми е, ако тая пътека наистина е 3-4км, има ли възможност да се остави колата около пътеката, така че да се спестят тея 2км трамбоване. КОлко е стръмна тая пътека всъшност? А също и надморската височина на началото на пътеката
3. някой да е засичал дължината на пътя от хижата до върха (все Вежен) , по която и да е маркировка. Отиване и връщане също ме устройва.
т.1. Пътя става за високо проходима кола, но по-добре е с 'ЖИП-ка .
т.2. Това за 5.5км / 2km / съвпада с моя засечка на трасето с непрофесионален GPS.
- От отклонението на пътя по река Заводна в Рибарица до удобно място около 5.6км
- от мястото за паркиране до началото на пътеката точно до моста – около 2 км
- от началото на пътеката до хижата е около 3.5 км
Оставянето на колата много близко до началото на пътеката е доста трудно, почти не възможно. От ляво на пътя е реката, а от дясно са скали.
Колко е стръмна пътеката? Въпрос на гледна точка . За мен ужасно много и за изкачване и за слизане.
А фактите са следните:
Начало на пътеката : около 1100 метра надморска височина
край на пътеката: пред хижа Вежен: около 1650 метра надморска височина
т.е. за дължина около 3.5км има изкачване около 550м
т.3 Дължината на пътеката от хижата до връх Вежен е както следва:
- по лятната пътеката е около 4.5км
- по зимната по въжето ( където е доста по-ектремно от пътеката) е около 3.5км
Качвал съм се по пътеката и слизал по нея ( 2009г.), и слязох по пътеката през 2014 г., а през 2013 г. слязохме от х. Вежен до Рибарица по пътя, който ми се строи по-лесен и приятен въпреки дължината си – около 17.5км. Ако някога имам път натам не бих се качвал и слизал по пътеката – стръмна, гадна, разрушена на доста места
ЗАБЕЛЕЖКА: Всички разстояния са „около” заради възможни грешки ( според мен не повече от 2-3%) от GPS-а който съм ползвал
благодаря на всички за отговорите и информацията, с която ме заляхте. Айде и аз ще пиша дали става за кола, ако се качим с нея ( Субаро). М/удругото на 30-31 бяхме на х.Момина поляна, та там туристи, тетевенци, ме посъветваха да се кача с кола до хижата и да драпам направо нагоре. Около хижата имало паркинг, както ми казаха. Отделно вчера четох в нета, че било разрешено за коли, само на хижарите не съм звъняла, но чакам прогнозата за времето. Дори ми чертаха карта за една чешма на върха,но нямало маркировка до нея. Дали я знаете и дали има шанс да се загубим?
Сря Юни 03, 2015 5:26 pm
ifcho
Табелата за вход на "Национален парк „Централен Балкан" е накрая на асфалтовия път. След това предполагам, че навлизането на автомобили не е законно, макар и да се допуска от парковата охрана. Във всеки случай не е приятно за туристите покрай тях да преминават автомобили. Пътеката в началото всъщност е доста приятна, не е някакво безсмислено трамбоване, та не мисля, че е голяма загуба ако си оставите колата на границата на парка (при входа) и походите 2км.
Аз също искам да благодаря на bobsixkiller (Bobi 6K и на мен ми е любимец ) за изчерпателното описание, също и за пътеписите в сайта.
Сря Юни 03, 2015 7:50 pm
isi
bobsixkiller написа:
isi написа:
2. някой да е засичал дължината на пътеката към хижата. В един блог прочетох 5,5км, като 2 са до мястото откъдето започва пътеката, т.е те са по пътя. И мисълта ми е, ако тая пътека наистина е 3-4км, има ли възможност да се остави колата около пътеката, така че да се спестят тея 2км трамбоване. КОлко е стръмна тая пътека всъшност? А също и надморската височина на началото на пътеката
3. някой да е засичал дължината на пътя от хижата до върха (все Вежен) , по която и да е маркировка. Отиване и връщане също ме устройва.
т.1. Пътя става за високо проходима кола, но по-добре е с 'ЖИП-ка .
т.2. Това за 5.5км / 2km / съвпада с моя засечка на трасето с непрофесионален GPS.
- От отклонението на пътя по река Заводна в Рибарица до удобно място около 5.6км
- от мястото за паркиране до началото на пътеката точно до моста – около 2 км
- от началото на пътеката до хижата е около 3.5 км
Оставянето на колата много близко до началото на пътеката е доста трудно, почти не възможно. От ляво на пътя е реката, а от дясно са скали.
Колко е стръмна пътеката? Въпрос на гледна точка . За мен ужасно много и за изкачване и за слизане.
А фактите са следните:
Начало на пътеката : около 1100 метра надморска височина
край на пътеката: пред хижа Вежен: около 1650 метра надморска височина
т.е. за дължина около 3.5км има изкачване около 550м
т.3 Дължината на пътеката от хижата до връх Вежен е както следва:
- по лятната пътеката е около 4.5км
- по зимната по въжето ( където е доста по-ектремно от пътеката) е около 3.5км
Качвал съм се по пътеката и слизал по нея ( 2009г.), и слязох по пътеката през 2014 г., а през 2013 г. слязохме от х. Вежен до Рибарица по пътя, който ми се строи по-лесен и приятен въпреки дължината си – около 17.5км. Ако някога имам път натам не бих се качвал и слизал по пътеката – стръмна, гадна, разрушена на доста места
ЗАБЕЛЕЖКА: Всички разстояния са „около” заради възможни грешки ( според мен не повече от 2-3%) от GPS-а който съм ползвал
Успех
всъшност точно на твоя блог и разказ съм попаднала преди да пиша тук за разстоянията
Сря Юни 03, 2015 9:13 pm
isi
здравейте, в събота качихме вр.Вежен с изходна точка хижата. Впредвид свободния само един почивен ден, се качихме до хижата с колата. Пътят не е толкова зле за кола. Минавали сме далеч по-лоши (примерно яз.Г.Беглик), само че е доста дълъг 12км. И още 5км доста лош асфалт.
Иначе до върха хижарите ни посъветваха по зимната пътека (червено) да минем и честно казано хич не съжалявам. Верно наклонът е брутален, но пък гледките са жестоки. Хубавото бе, че беше повече облачно и поне докато се тътрихме по въжето над нас бяха облаци. Лошото бе, че тея облаци не бяха мнг лицеприятни и времето за почивки бе доста ограничено, заради притеснението да не загърми нещо. Ние бяхме и с куче, което успя да премине камъняка, който аз на места катерих , така че и за кучета става . А иначе по зимната пътека разст. е 3,60км, като само 1,50км е горе по равното до самата кота. Иначе за около 45 мин чисто ходене се качваш на върха и още 15-тина мин до котата. Е ние бяхме и с час почивки, но това е друг въпрос. Още в гората утрепахме бая време. Навръщане слязохме по лятната естествено (тази със синьо). Тя е хипер лека. Е малко съкратихме от нея и като я видяхме се нацелихме пряко надолу по стръмното, за да не обикаляме. По нея има водичка на няколко места. По Gps-а излезе към 4,60км, но пак казвам, че съкратихме големия завой.
Определено ако пак ходя, пак бих качила върха по зимната. Мнг ме впечатлиха гледките, а и стръмното , изобщо мнг динамична пътека, докато лятната е доста лежерна и ако си без багаж, зимната си заслужава , само да не гърми де
Ако някой е ходил и по зимната до върха и по пътеката до хижата, може ли да ги сравни като наклон.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3
Страница 3 от 3
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети