ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Въпрос за пътя Кирилова поляна - Тиха рила
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Предишната тема
Следващата тема
Въпрос за пътя Кирилова поляна - Тиха рила
Автор Съобщение
Пчелата Жужа

Мнение Отговорете с цитат
dido написа:
Спестява се време. Някои го имат, други не.

E tortomanin има 50 дни![/b]
Сря Юли 09, 2014 5:06 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Dimo Kolev

Местожителство: Бургас

Само да вметна и аз, че последните 2-3 години съм се качвал два пъти от там. Първия бях със самара с лапето и жената носеше по-голямата част от багажа. Мъкнехме и палатка. Ужас беше това трамбоване по този каменяк. Добре че по едно време се зададе уазката с хижаря и се повозихме. Иначе жената да ме е убила още преди Тиха Рила Laughing
Вторият път се качих с колата. На едно място се раминавахме с един около 30 мин. Но нямаше проблеми. На следващия ден като слизах разрязах едната гума на камък и загубих 2 часа докато ми я оправят в Благоевград.
Като по-млади сме слизали няколко пъти по този път без проблем. Ама вече мисля пеш да не се качвам от там.
Сря Юли 09, 2014 5:07 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
ДИАНА

Местожителство: ПЛОВДИВ

Мнение Каскадни пътища Отговорете с цитат
Рила вече е прорязана на височина 2000 м. от каскадните пътища, правени преди около 50 години.
Където е разрешено да се ползват - ще се ползват. Всеки да си решава!

Вървяла съм го Тиха Рила – Кирилова въпросния път,… а бе много е еднообразно и не е като да си горе на билото.

ВРЕМЕТО е ценен ресурс, а днес каскадните пътища са вариант за достъпа на Рила най-вече заради липсата му!

И местните цяло лято пътуват по тях за да обират из гората – малини, боровинки, гъби… Стана труден живота.....

Е, ако имах 50 дни за баири като автора на темата и от Кочериново бих тръгнала към върховете!

Сря Юли 09, 2014 5:10 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Мавруд

Добре, Нека направят тогава до всяка хижа път, до всяко подножие на връх - път. Нека се спести ценното време на всички планинари и планината е бързодостъпна за всички. Аз тогава обаче ще трябва да си търся други девствени планини, свободни от барбекюта и кашкавал туристи на върволици. За съжаление в Европа вече са все по-голяма рядкост. Иначе все си се надявам поне териториите на националните паркове, както и буферните им зони да ги оградят и да ги забранят тотално с МПС, но явно дори сред планинарите не намирам подръжници - и те искат колкото се може по-нависоко с колата (до подножието на самия връх, ако може).

Относно Тиха Рила - ако нямаше толкова ентусиасти да отиват там с коли - един ден можеше да се заличи този път и с помощта отново на човека да се превърне в нормална пътека или поне не толкова каменист и неприятен път. Но имайки предвид потока от туристи до Рилския манастир и Кирилова поляна - съвсем скоро ще видим асфалт и към Тиха Рила. После да се готвят за асфалт Грънчар и Заврачица. Боже, колко много спестено време на ангажираните планинари.

Винаги съм бил краен в позициите си по този въпрос, но нормален планинар не може да бъде безучастен, когато види АТВ, МПС, мотори по билото на Рила или Стара планина. А това е възможно именно заради такива черни пътища над 1500 м височина, които спестяват време на планинарите и стават средство за онези с АТВ-тата.

Чет Юли 10, 2014 8:30 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Todor

Цитат:

.....
А бе има и такива идиотиSmile дето маат пеша и от Сапарева баня до езерата и от Банско до Вихрен.
Познавам един дето тази година и двете ги мина пеша даже едното два пъти.
То по принуда де, не щото имаше мерак или щот е пурист.Smile
.....

абе аз познавам някой дето и по ЖП релсите ходят по 30 и кусур километра.... Wink
Чет Юли 10, 2014 9:45 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
dido

Мавруд написа:

...

Глупости говориш вече.
Да ти имам разбирането за девственост. Цяла Рила е надупчена от тунели и деривации заради трите големи каскади в планината. Всичко това е опасано със сервизни пътища, дето няма как да изчезнат - вкл пътя до Тиха Рила.

Чет Юли 10, 2014 9:47 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
igurbev

Местожителство: София

Само да вметна, докато все още има живи в битката, че всъщност не е чак толкова лошо трамбоването по тези 9 км до тиха рила, стига да имаш правилния подход. А именно: тръгва се предната вечер по пътмно от Кирилова поляна с палатка в едната ръка и бутилка ракия в другата, тупур-тупур, дъра-бъра и неусетно нейде след полунощ се опъвате на Тиха рила. Пък на другия ден - кеф ти скакавците, кеф ти Рибни ...
Чет Юли 10, 2014 10:14 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
dido

Телта забрави да споменеш, за на връщане Very Happy

Чет Юли 10, 2014 10:49 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Emil

Местожителство: Sofia

Мавруд написа:
....... Аз тогава обаче ще трябва да си търся други девствени планини, свободни от барбекюта и кашкавал туристи на върволици. .....

Мавруд, наситина малко крайни са ти позициите. Дидо дорбе ти е казал, Рила е цялата надупчена отдолу в каквито си посоки посоки. Ако искат могатда излеят Белемкен в Бели Искър .... И пътищата си ги има сервизини или не, използвани или не. Неможем да го върнем, само можем да руптаем срещу нови такива. Като се качиш нагоре към Възела ще се изумиш какви траншеи има горе на билото и после по Жандарите и т.н. Така че девствени планини в България няма. Най-много да има полудествени местности.
Съб Юли 12, 2014 8:06 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Мавруд

Логиката на повечето тук е, че Рила е само над 2000 м, а всичко останало отдолу трябва на всяка цена да бъде прескочено с кола, автобус или кавкото и да било. Всичко е опасано с пътища - трябва да налазят възможно най-много МПС-та по тях, а Рила под 2000 м не я броим за планина. Даже най-добре да изсекат горите, за да има място за повече пътища и повече удобно изходни точки. Само, че Тиха Рила е тиха, защото е без коли, в края на вековните гори на Рила, а не някаква изходна точка. Възприемайки пояса под и около 2000 м за изходни точки - вие не уважавате планината. Съжалявам, че съм краен - но планината заслужава крайности като моята. Дайте да не ходим тогава изобщо по Родопите и да ги подарим на дървената мафия, тъй като няма алпийски пояс и всичко е достъпно с кола. Не мога да я разбера тая любов към планината ... Рила не е само над 2000 м и Рила изисква време. Защото, ако днеска масовизираме МПС-тата по Кирилова поляна - Тиха Рила - след 20 год. там ще видим чакъл, след още 20 асфалт, а хижата отдавна ще е хотел. Трябва да има бариери на Кирилова поляна и да не могат да се качват нагоре туристи - това е пешеходен маршрут. 1500 м е идеална изходна точка. Ако някой иска за 1 ден да обиколи билото на Рила от тази й част и да се върне пак в София - няма да стане. Тя и затова планината не е за всеки - иначе няма място за толкова народ там.

Вто Юли 21, 2015 10:30 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
illegal

В тоя ред на мисли, пътя от Якоруда до хотела горе или старата хижа със същото име Трещеник, някой да го е минавал скоро с автомобил? Скоро прецаках съеденител към Яворов, та се чудя тука на първа и втора ли е изкачването? Дават слънчево и студено време някъде до 10 ноември, горе сняг няма и имам един замисъл за два дни с една нощувка в хотела или хижата, за предпочитане хижата ако работи, но да не разводнявам. Някой ако реши да сподели му благодаря предварително. Cool Изчетох темата, понеже мислех да водя едни индивиди до рибните, смрадливото и синьото ли беше езера, но имам съмнения за пътя след Кирилова поляна, а няма време. Пфу, че не взех онова паджеро.

п.с. Иначе в Алпите са го измислили. Оставяш колата долу и нагоре със зъбчата железница или кабинкови лифтове. Чистота, уникална. Култура, уникална. Цени, уникални. Планината е за всеки, който може да я уважава. Иначе баба меца ще те....
Вто Окт 27, 2015 7:59 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrin

Местожителство: 1116 m н.в.

illegal написа:
В тоя ред на мисли, пътя от Якоруда до хотела горе или старата хижа със същото име Трещеник, някой да го е минавал скоро с автомобил? Скоро прецаках съеденител към Яворов, та се чудя тука на първа и втора ли е изкачването?

Пътя е асфалтов, основно ремонтиран преди няколко години. Можеш да го огледаш в Google Street View. Снимките са от преди 3 години, но не включват най-високата му част, тъй като тя е била покрита с недоразчистен сняг.
Вто Окт 27, 2015 9:10 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
tortomanin

Местожителство: Хасково

От Якоруда до Трещеник пътят беше здраво изровен миналото лято. Минах с колата, странното е, че нагоре се оправя към Нехтеница, а после асфалтът свършва. Един образ със Ситроен С5 с активно окачване се беше повдигнал и по чакъла стигна чак до Грънчар.
Не знам каква кола си съсипал към Яворов, там наклонът не е сериозен и ако са заравнили, както бяха почнали, пътят трябва да е търпим.
Мисля, че тази година Борката и Румбата ходиха нататък, нагоре от Трещеник, те са с по-пресни впечатления, пък и не само те. Има писано по разни теми за Якорудски езера и върховете около Грънчар.
Вто Окт 27, 2015 9:28 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
vladofff

illegal написа:
В тоя ред на мисли, пътя от Якоруда до хотела горе или старата хижа със същото име Трещеник, някой да го е минавал скоро с автомобил?
Аз ходя там средно веднъж на два месеца. В момента пътят е в най-доброто си положение, може би откакто е изобщо прокарван. Последно бях средата на Август. Най- големите изронвания в момента са новоасфалтирани, възможно е да срещнеш няколко дупки само на два -три участъка от по десетина метра.
Вто Окт 27, 2015 10:33 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
illegal

Благодаря ви и на тримата за бързите отговори. Колата, която карах към Яворов беше мерцедес 180 це от 99 г., ръчни скорости. Проблема беше, че ми пропадна съединителя последните 500 метра, позамириса, но се върна обратно почти веднага, като паркирах, понеже беше 5.30 сутринта в една тъмница и карах предимно на първа, втора трудно включвах. Някак си не ставаше Oops . Въртящ момент ли не и стига, не ги разбирам много механиките и спецификациите. Иначе пътя е заравнен с валяк, почвен, само в началото имаше малко друсане, но си е общо взето перфектен. Преди години карах едно ауди бе четворка куатро, петак към хижа Вежен и пак ми пропадна съеденителя, но се оправи- върна и той след известно време, но там пътя е гадничък и проблема беше в едната помпа. Сега ми се срина скоростната кутия и ще взимам евентуално кола на заем, затова питам да не се налага да плащам два ремонта Laughing. Пък и към Тиха Рила ме е страх да не съдера гума, някой беше написал по-горе в темата, че както имам навик да пътувам по тъмно. Сега изглежда, заради хотела са пооправили пътя, което е добре. Попаднах на този албум в снимка.бг и сега не мога да спя : http://chapkanov.snimka.bg/mountain/yakorudski-ezera-vr-kovach-vr-suha-i-pesokliva-vapa-vr-ovcharec-h-zavrachica-kayizerov-p-t-01-02-10-2011-g.624785.25206887
Вто Окт 27, 2015 11:25 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Страница 3 от 4

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.