ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Пирин отново :)
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Предишната тема
Следващата тема
Пирин отново :)
Автор Съобщение
alexmitev

Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Благодаря за отговорите и на Иво за подробното уточнение за водата.

Времената на мен са ми полезни ориентировъчно, като тези по табелите, които често минавам по-бързо от предвиденото, но все пак си имам едно наум.

Относно катеренето - катеря да речем 5b/5c, но условията са съвсем различни - каска, въжета и т.н. Т.е. една тясна леко заснежена пътека с трудност 2a с огромни пропасти и нестабилни камъни, с тежката раница и зимните обувки, без въже и каска може да се окаже по-трудна или опасна от един скален маршрут 5c. Все пак ще взема щеки, котки и пикел и няколко прусечета по 5м, които ако се налага мога да оставя на място.

igurbev написа:
че ще е по-разумно карстовото било да се върви по ръба по това време, а не по лятната пътека. Вече казах по-нагоре за слизането от Муратов.

Може би греша, но лятната пътека м/у Муратов и Хвойнати не минава ли също по билото? (Цитат от wikipedia: "На юг острата и скалиста седловина Влахински превал свързва Хвойнати връх с Муратов връх. Тя е сравнително трудно проходима по протежение на Главното било"). Общо взето стигам до извода, че няма лесно слизане от Муратов, освен към Бъндеришка порта. Т.е. ако го кача и се окаже невъзможно слизането към Хвойнати, ще трябва да се върна до въпросната Бъндеришка порта и оттам през Муратово езеро или Влахински езера?

За 1-вия ден (х.Яворов-х.Загаза) ми хрумна едно интересно отклонение до Каменишки връх (Даутов, евентуално в.Пирин). Но пак се появи предизвикателство - Жандармите м/у Албутин и Каменишки връх. Мислех на отиване от Яворов да карам по червената маркировка за Предела и после да се кача директно на Даутов, а на връщане да мина по върпосните Жандарми. На BGMountains има и една подсичаща пътека.

и по-добре самин, но не с глупак, ей богу.
(Омар Хайям)
Вто Юни 17, 2014 11:47 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Gamina

Пътеката между Хвойнати и Муратов подсича жандармите между двата върха от страната на Муратово езеро. Набивала съм се по тях в лятно време, с голямата раница е изключително неприятно. Изпълзях почти 2/3 преди да се откажа и да започна да търся начин да сляза на пътеката.

Изглежда безобидно, но не е, особено с голяма раница:

Слизането към Бъндеришка порта определено е по-леко от това към Хвойнати. Може да слезеш от там и от Муратово езеро да се качиш обратно към Хвойнати Rolling Eyes

А дали няма вариант изобщо да не ходиш до Муратов, а да се спуснеш направо на Влахинските?
Слизали сме в края на май направо на Влахинските, но идвахме откъм Гергийския циркус (Дидо ако може да поясни дали упражнението е възможно ако идва човек откъм Спано поле):

Вто Юни 17, 2014 12:09 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
igurbev

alexmitev написа:
Може би греша, но лятната пътека м/у Муратов и Хвойнати не минава ли също по билото?

Не грешиш. Само че аз говоря за карстовото било - съвсем ясно си пише.
igurbev написа:
че ще е по-разумно карстовото било да се върви по ръба по това време, а не по лятната пътека

alexmitev написа:
За 1-вия ден (х.Яворов-х.Загаза) ми хрумна едно интересно отклонение до Каменишки връх (Даутов, евентуално в.Пирин). Но пак се появи предизвикателство - Жандармите м/у Албутин и Каменишки връх.

Голямото предизвикателство ще бъдат не жандармите, а продължителния проход по труден терен, особено с багаж. Надявам се имаш ГПС - ще ти е от помощ, особено като се има предвид, че никак не си скромен на планове.
Вто Юни 17, 2014 12:11 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
dido

Принципно може да се мине отвсякъде.

Направи този маршрут за два дни и ще ти е значително по-приятно Wink

Вто Юни 17, 2014 12:24 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
alexmitev

igurbev написа:
Само че аз говоря за карстовото било

Тук грешката е моя, че не съм наясно с термина "карстово било" Smile

igurbev написа:

Голямото предизвикателство ще бъдат не жандармите, а продължителния проход по труден терен, особено с багаж. Надявам се имаш ГПС - ще ти е от помощ, особено като се има предвид, че никак не си скромен на планове.

Имам ГПС, да. Това е програма - максимум, може би няма да я изпълня. Значи ще е по-разумно да оставя раницата след Албутин и докъдето стигна после без нея, още повече че ще съм сигурен че ще мога да се върна по Жандармите ако ги мина на отиване Smile Раницата ми не е много голяма - надявам се да дойде към 10-12-13кг.

(Омар Хайям)
Вто Юни 17, 2014 12:31 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
alexmitev

dido написа:
Принципно може да се мине отвсякъде.

Направи този маршрут за два дни и ще ти е значително по-приятно Wink

Бих го направил за 2 дни, ако имаше хижа в областта на Муратов връх Smile Не съм сигурен, че със слизане до х. Вихрен ще е по-приятно - денивелацията ще е по-голяма

(Омар Хайям)
Вто Юни 17, 2014 12:33 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
igurbev

alexmitev написа:
още повече че ще съм сигурен че ще мога да се върна по Жандармите ако ги мина на отиване Smile

Жандармите не са проблем, има си пътека.

Не вярвам да е останал сняг по самия ръб.
Вто Юни 17, 2014 12:37 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
dido

Това е фалшификат някакъв.

Сря Юни 18, 2014 1:21 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
igurbev

ZCEZBPM написа:
От едната страна си е пропаст

Хаха, точно Дидо с една чета миналата година по това време се бяха евакуирали заради гръмотевиците в пропастта. Може да са паднали, ама да не си признават. Laughing
Сря Юни 18, 2014 1:58 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
peca

Местожителство: Пловдив

Аз разбрах, че скоро си ходил из Пирин няма ли да пуснеш нещо, да оплакнем окото, и да видим как са условията за летен туризуъм.

Сря Юни 18, 2014 9:12 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Fifi

Местожителство: Павликени

от 4 до 10-ти Юли
Подготвяме такъв маршрут х.Вихрен две нощувки за да може да се качим и до в. Вихрен и кончето. На следващия ден хижа Вихрен се отправяме към х.Синаница една нощувка там. На 7-ми се отправяме към заслон Тевно езеро там също имаме 2-ве нощувки. На 9-ти се отправяме към х.Безбог и на 10-ти слизаме към Добринище.
Посъветвайте ме моля Ви за екипировката и колко храна да нося.
Чет Юни 19, 2014 9:11 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido

ZCEZBPM написа:
igurbev написа:
ZCEZBPM написа:
От едната страна си е пропаст

Хаха, точно Дидо с една чета миналата година по това време се бяха евакуирали заради гръмотевиците в пропастта. Може да са паднали, ама да не си признават. Laughing

dido написа:
Това е фалшификат някакъв.

Дидо къф фалшификат ве?
От там си минахме.
Слагай по едно ухилено човече, когато се майтапиш.

Мързи ме да пиша напоследък, ще сложа човече следващия път Very Happy
Иначе нямам спомен за чак толкова люти стръмнини, ще да си завъртял наляво камерата май Wink

@Fifi - след две седмици се стегнете като за хладно и мокро време с доста останали преспи тук-там.
Храната разбира се ще я предвидите като за 7 дена. На х. Вихрен, х. Синаница и з. Тевно езеро готвят, но 7-дневно изхранване няма да ви излезе особено евтино. Та - преценете си колко ще си носите и колко ще поръчвате на място. Също е добре да предвидите суха храна като за едно обедно ядене, когато ще сте на път между хижите.

Чет Юни 19, 2014 10:23 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
igurbev

ZCEZBPM написа:
При всички положения за аджамии ще е стресово това минаване.

Ай стига, не случайно пуснах снимка от онзи път, когато се извървяхме група от 15 човека + куче оттам - повечето рядко ходещи. Всичките се хилеха през цялото време, не видях никой уплашен.
Чет Юни 19, 2014 11:00 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Mariana1000

igurbev написа:
ZCEZBPM написа:
При всички положения за аджамии ще е стресово това минаване.

Ай стига, не случайно пуснах снимка от онзи път, когато се извървяхме група от 15 човека + куче оттам - повечето рядко ходещи. Всичките се хилеха през цялото време, не видях никой уплашен.

Няма връзка между честотата на ходене и страхът от високото. Laughing

Чет Юни 19, 2014 11:38 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
igurbev

Човек, опитах се дебело да ти намекна, че ставаш досаден. Каза си мнението - чудесно, всички го разбрахме от първия път. Не е нужно да го повтаряш, тотретваш и незнам си кой пътваш. Страх те е било ... ми хубаво, страх те е било.
Пет Юни 20, 2014 12:05 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Страница 3 от 4

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.