Страхотни снимки!Ако успея да се освободя планирам да се кача до Урдините на 20.08.Колебая се дали да мина през Яворова поляна по Урдина река или по маршрута,който ти си избрал през Мальовица.Според теб какъв е оптималния подход ако искам да извъртя всичките езера и после да съм в позиция да се кача горе на билото и през Паниците(Чанаците) да се спусна към 7-те езера към края на деня,ако времето е напреднало ще се надявам да има свободно място в колибката на езерото Триъгълника за,което споменаваш.От кое езеро трябва да почна в кава посока на часовниковата стрелка трябва да ги минавам,има ли що годе личащи пътечки?
На картата ми изглежда,че Яворова поляна е равноотдалечена от х.Вада и ЦПШ,затова се замислям дали не е по-удачно да оставя колата на Вада и после като се пусна обратно по Душевадката да ми е по-близко.
Има ли проходим за нормална кола черен път от х.Вада до х.Пионерска?
Сря Авг 13, 2014 11:14 am
Gamina
През Яворова поляна е яко досадно маане, още повече, че слизаш на около 1500 преди да започнеш да се изкачваш по долината. На dobrifin варианта ми се струва къде-къде по-удачен.
Пътят до Вада е в много лошо състояние , асфалт е уж , но с огромни ями на места и освен джип , друго трудно минава по него
В зависимост от това какви гледки предпочиташ , ще решиш дали да минаваш през Яворова поляна ( на много хора им харесва повече от там , но на мен , както и на Люси ми е досадно ) , предпочитам обзорните гледки предлагани от Мальовица и Зелени рид .
За ден трудно ще видиш всички езера , а какво остава да качиш след това Зелени рид и през Чанаците да се прибереш , планувай го двудневно ! Първият ден , ако минаваш през Мальовица , обхождаш Удавника , Горната и Долна паница и Триъгълника и спиш на къщичката . Вторият ден към Рибното под Дамга и Плиткачо , откъдето после катериш Зелени рид , Чанаците и си слизаш примерно по Душевадника . Пътечки има по езерата , личат си ясно .
Сря Авг 13, 2014 11:50 am
ivjordan
^ Склонен съм да не се съглася.
Пътят към Вада не е в отлично състояние, но се минава с нормален лек автомобил. Аз карам Фиат, който минава за ниска кола и съм го минавал многократно.
Ако колата се остави точно на отбивката за Яворова поляна, не виждам никакъв проблем за ден да се обиколят всички Урдини езера + Чанаците и да се слезе. Е, може да се наложи да се повърви половин-един час на челник, но не е задължително, денят е дълъг сега.
Ето тук https://picasaweb.google.com/116168524783202731355/FgpDeC?noredirect=1# сме го минали за около 7 часа и половина, без Чанаците. За тях ти трябва още час - два. Напълно постижимо за ден.
Ако целта е спорта , прохождането на определени километри и постижението , то и седемте езера може да се включат в графика за да е картинката завършена и да остане доволен човек . От шест сутринта до девет вечерта , време светло - бол , пък ако не се е уморил човека може и още някой час на челник или на луна да походи .
Тази година не съм го ползвал пътя до Вада и не знаех , че са запълнени ямите . Браво тогава ! Ще се възползваме при някое ходене в района .
Сря Авг 13, 2014 6:26 pm
siesta
Има ли маркировка където е това отклонение за Яворова поляна от пътя за х.Вада.Ще бие ли много на очи коа оставена там за 2-3 дни?Благодаря ти за споделянето,че сте обиколили всичките езера в един ден и то при късно тръгване.Нямам намерение да се пресилвам,но ако в колибката няма свободни места и има време предпочитам да се кача на билото и сляза към 7-те езера през Чанак.На мене също циркуса ми изглежда по красив отдалеч,а обхождането на всичките езера ще бъде премерено без да се задържам в медитация на нито едно от тях,освен ако много не ме грабне.Някой спал ли е скоро на х.Вада,знае ли какви са условията в момента.
ivjordan написа:
^ Склонен съм да не се съглася.
Пътят към Вада не е в отлично състояние, но се минава с нормален лек автомобил. Аз карам Фиат, който минава за ниска кола и съм го минавал многократно.
Ако колата се остави точно на отбивката за Яворова поляна, не виждам никакъв проблем за ден да се обиколят всички Урдини езера + Чанаците и да се слезе. Е, може да се наложи да се повърви половин-един час на челник, но не е задължително, денят е дълъг сега.
Ето тук https://picasaweb.google.com/116168524783202731355/FgpDeC?noredirect=1# сме го минали за около 7 часа и половина, без Чанаците. За тях ти трябва още час - два. Напълно постижимо за ден.
Сря Авг 13, 2014 11:19 pm
dandan
Няма маркировка. От асфалта (след 2 км) се отделя черен път наляво. Има информационна табела. Може да се остави колата.
Чет Авг 14, 2014 5:51 am
natchobg
Цитат:
Мои снимки от миналия уикенд, качихме се през Яворова поляна:
Gamina, чудесен преход и снимки. Ще ми подскажеш ли откъде се"измъкнахте" от циркуса? Предполагам през Додов връх.
Аз вчера се върнах от Урдин циркус, улучих чудесно време. От циркуса излязох покрай Додов връх, макар че изглежда безобиден, последните 30 м. е доста стръмно и нестабилно (камъни и пръст). При мокро време вероятно е още по-зле. След Додов връх, промених плана и вместо досадно бъхтане до Мальовица и надолу, реших да огледам Мермерско езеро и околностите. Страхотно! От там през Мермерска колиба надолу и се прибрах през Яворова поляна и ЦПШ.
Един въпрос - някой дали е минавал по северното ребро на Мермера и дали има възможност за пускане оттам надолу до основата на Ушите? Струва ми се, че не е възможно без осигуровка, но все пак да попитам.
_________________ Never Stop Exploring
Пет Авг 15, 2014 2:27 pm
Gamina
Подсякохме от С-СИ Додов връх по пътя на най-малкото съпротивление - без пътека. Та не мога да го обясня, просто на място преценихме откъде може да се мине, оказа се по-лесно отколкото изглеждаше отстрани - избегнахме почти всички сипеи. Излезнахме на магистралата малко след ръбчето на Додов. Иначе аз го оглеждах, но точно последната част ме отказа - доста ронливо ми се видя.
Аха, ясно, значе можело да се излезе и през С-СИ (отляво на реброто гледано отдолу). Аз минах по С-СЗ, от дясната страна и излязох на билото трийсетина метра западно от Додов връх, точно както е показано на първата страница на темата.
Миналия месец, имах удоволствието да отида 2 пъти в Урдиния циркус.
Първия път - по Урдина река, втория по пътеката (през клека) му/у Ушите и Мальовица.
Като човек който прави само еднодневни преходи, още от началото си бях харесал трети вариант: пътя за Вада по Зелени ред и спускане отгоре през езерата.
Днес го направих и бих казал, че това е най-обзорния маршрут за един ден (всъщност половин).
След Додов връх, промених плана и вместо досадно бъхтане до Мальовица и надолу, реших да огледам Мермерско езеро и околностите. Страхотно! От там през Мермерска колиба надолу и се прибрах през Яворова поляна и ЦПШ.
Един въпрос - някой дали е минавал по северното ребро на Мермера и дали има възможност за пускане оттам надолу до основата на Ушите? Струва ми се, че не е възможно без осигуровка, но все пак да попитам.
Кое е Мермерско езеро , дай нещо инфо , снимка ?
Също и , откъде и по кое северно ребро на Мермера е идеята за достигане до Ушите ? За това ребро ли е идеята или друго ?
Пет Авг 15, 2014 10:16 pm
natchobg
dobrifin,
За "Мермерско" езеро, аз си го кръстих така, сега като погледнах картите на "Картография" от 2003 г. и "Домино" от 2009 г., същото е отбелязано съвсем микроскопично и на двете карти. На bgmauntains също е отбелязано, без име разбира се. Всъщност езерото предполагам не пресъхва, вижда се отлично от билото м/у Додов връх и Малък Мермер (Малък Мраморец или както там се зове...). От въпросното езеро тръгва приток на Голяма Урдина река. На практика езерото е разполжено м/у северните ребра на Додов и Мермер върхове. Възможно е слизане от билото, слизане до езерото, пътеката следи реката, достигане до Мермерска (Трета колиба) и слизане на водослива на Голяма и Малка Урдини реки. Мързи ме да качвам снимки, съжалявам.
За северното ребро на Мармера и питането за слизане към подножието на Ушите. По добре да забравим темата, имам усещането че няма минаване оттам, поне не и за обикновени туристунгели.
_________________ Never Stop Exploring
Последната промяна е направена от natchobg на Съб Авг 16, 2014 9:38 am; мнението е било променяно общо 1 път
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3, 4Следваща
Страница 3 от 4
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети