По скоро става въпрос за усвояването. Аз вече мисля, че трябва да си някакъв военен и да прилагаш военни техники в краденето на европари. В това се състои думата усвояване. Не си мислете, че можете по някакъв начин да се докоснете до тези или други европари, освен ако не отговаряте на условията. Аз съм се погрижил да направя каквото мога за да спрат всякакви пари от там за тук. Щото така. Основното е икономическо надпоставяне на неприятни мен хора. Та това са крадци!
Но и какво може да се очаква от разни, които си пишат имената по дърветата с надеждата да заприличат на нагули.
Всеки казва трай си, ама те явно имат за какво.
Аз ако ще ходя на гости, то няма да е при тези измислени директори на дървета и животни, а просто мога да хвърля малко храна, защото на гости не се ходи с празни ръце.
Това искат да ви кажат простите наглеци.
_________________ Враг няма, спокойно. Всичко е вече зомбирано.
За вас не знам, аз винаги съм на лична отговорност, особено пък сам и без пътеки.
То и на чия друга отговорност да съм, не знам.
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Пет Юни 21, 2013 1:12 pm
igurbev
Незнам дали не повтарям някой, но не изчетох хилядите постове.
Днес говорихме с хижаря на Козя Стена - каза че въжето е сменено и очаква всеки момент от Парка да отменят забраната и съответно да го обявят публично.
Нед Юни 30, 2013 5:52 pm
Plamen К
igurbev написа:
Незнам дали не повтарям някой, но не изчетох хилядите постове.
Днес говорихме с хижаря на Козя Стена - каза че въжето е сменено и очаква всеки момент от Парка да отменят забраната и съответно да го обявят публично.
Ванка, въжето не е сменено изцяло. Само два участъка по десетина метра са подменени. Иначе въжето е доста ръждиво и на места стърчат нишки. Един от нас се убоде неприятно. Има няколко кола, които се клатят. Табелите за "забранено преминаване" са само за въжето. По подсичащата пътека е ОК.
По-нататък ще кача снимки от Козя стена от събота - 29 юни.
Пон Юли 01, 2013 12:12 pm
vladofff
Като изключим условията при ураганен вятър или различни заледявания/когато пък възниква резонния въпрос чий го дирите там в такова време/, в останалите случаи, смея да твърдя, ВСИЧКИ парапети по българските планини са абсолютно ненужни и повече пречат, отколкото помагат. Няма никакъв проблем да минете от там като дори не пипате ръждилника. Дори по източното ребро на Купена е правена демонстрация как се слиза с ръце в джоб. Всичко е въпрос на не особено голямо умение и малко повече внимание.
А за паразитите от парковите управи най-добре пасва понятието "Директор на водопад", което в случая, ако вземем предвид например чудните "строежи" около Бабското пръскало си е направо актуално и изключително точно. И за да не бъда голословен и немотивирано нападателен, знаете ли, че без "разрешение" на съответната управа, нямате право да "публикувате" дори в този форум, каквато и да било информация, за каквото и да било в територията на парковете, без изричното им предварително писмено разрешение. В противен случай - акт и глоба по реда на ЗАНН и ЗЗТ, а тя е няколко хилки. Който желае, мога да му разкажа какъв хабер ми изпратиха от т.н. Дирекция на НП "Централен балкан", затова, че публикувам по разни сайтове разни информации...
Последната промяна е направена от vladofff на Пон Юли 08, 2013 3:03 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Айдееее изгорях! От друга страна аз цитирам сайта им, не цитирам текста на заповедта, нито го публикувам като текст във форума.
Давай, разкажи.
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Пон Юли 08, 2013 11:14 am
vladofff
radi написа:
Разкажи на мен или тук направо. Искам и мен да предупредят.
Пратиха ми мейл, че ако не сваля гидовника на Джендема от сайта Клайминггайд.бг ще предприемат мерки да ме гонят и наказват, защото първо нямам разрешение от тях да пиша, снимам и т.н. и второ дори и да им поискам, нямало да ми дадат такова.
ето и текста на писмото:
ОТНОСНО Гидовник на маршрутите за алпинизъм и ледено катерене в Средна Стара Планина
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ВЛАДОВ,
Във връзка с представения нов Гидовник на маршрутите за алпинизъм и ледено катерене в Средна Стара Планина, бих желала да Ви информирам за следното:
Посочените маршрути в Средна Стара планина попадат на територията на национален парк Централен Балкан (чл.5., т.2, Раздел II Национални паркове от Закона за защитените територии /ЗЗТ/). Поради по-високата степен на безпокойство и други неблагоприятни въздействия върху природата, екстремните спортове като алпинизъм и скално катерене и др., са възможни само на определени места и маршрути.
Съгласно действащия Плана за управление на Национален парк Централен Балкан (приет с Решение № 522/04.07.2001 г. на Министерския съвет), Раздел 4.0 Зониране,
алпинизъм и скално катерене са допустими само и единствено, както следва:
Зона Резервати: по следните категоризирани от БФА алпийски маршрути: Водните дупки”, “Благо”, “Водопада”, ПСС, “Централен ръб”, “Малчика” в Северен Джендем и “Илинден”, “Иглата”, “Комсомол”, “Комбинирания тур”, “Черните плочи”, “Карлово 1”, “Локомотива”, “Рай”, “Стефка Димитрова” и “Пирин” в Джендема; по катерачен обект “Баража” -маршрути “Карлово” и “Левски” в Стара река.”
Въведена норма: „Маршрутите за алпинизъм и скално катерене се ползват в периода от 01 септември до 28 февруари.”
Зона Туризъм: Съгласно т.6, Приложение №16 Специализирани туристически маршрути (План за управление на НП Централен Балкан), както следва: „Зимен алпийски обект - Северен Джендем - между м. Михова планинка и м. Водните дупки; Летен алпийски обект - Райските скали; Зимен алпийски траверс - х. Амбарица - х. Плевен; ледено катерене - Водопадите на р. Г. Бъзовица, Бабското пръскало, Кадемлийското пръскало.”
Използването на други, освен горепосочените маршрути, както и изброените в Плана за управление извън допустимия срок е административно нарушение съгласно разпоредбите на ЗЗТ .
Във връзка с горепосоченото и на основание изискването, заложено в Плана за управление е необходимо:
да премахнете/отстраните съществуващата информация от посочения линк;
да коригирате/редактирате информацията относно маршрутите за алпинизъм и ледено катерене в НП „Централен Балкан”, съобразно нормите, режимите и условията, въведени на територията на националния парк, със ЗЗТ и Плана за управление.
След актуализиране на информацията за маршрутите е необходимо да я предоставите за съгласуване в Парковата дирекция.
Изготвил:
Антон Станчев – Н-к отдел БТ
ДИРЕКТОР
НЕЛА РАЧЕВИЦ
А това е моят отговор, с който прекратих каквито и да било контакти с тези люде:
Здравейте,
Във връзка с вашето писмо бих заявил окончателното си становище, с което желая да приключа въпроса, а то е следното:
1. Цитираните от Вас ограничения и понастоящем се съдържат като предупреждения в материала, по специално в този линк: http://www.climbingguidebg.com/cdb.php?f=regioninfo&idRegion=51 абзац Информация, подточка Административен режим: „В резервата е забранено абсолютно всякаква дейност на човека и изобщо неговото навлизане в териториите му. Настоящия План за управление Национален парк "Централен Балкан" 2001-2010, Приет с решение № 522 на Министерски съвет от 04.07.2001, стр.130, обаче изрично допуска практикуването на "алпинизъм и скално катерене по категоризираните от БФКА алпийски маршрути", т.е. позициите ни не се различават по отношение на достъпа до обекта. В тази светлина бих могъл да Ви заявя, малцината катерещи в този резерват притежават висока екологична култура, и често са ставали свидетели на фрапантни нарушения и бракониерство, по които не знам някога да е предприемано нещо – при Ваш интерес мога да Ви посоча място, почти в средата на резервата, където са „складирани” известно количество стари гуми, варели, арматура и прочие отпадъци, „засилени” там по леда през някоя зима от безбройните строители на обекти по вр.Ботев. В тази светлина бих желал да Ви уверя, че катерещите са един от малкото ви „съюзници” по опазването на територията чиста и непокътната, а много често при прибиране от парка се налага да носят и торби с вафлени опаковки и бутилки захвърлени от разни „посетители”. Гореизложеното ме дава основание да смятам, че отношението от страна на парковата администрация към катерещите като към потенциален нарушител, според мен не е най–адекватният подход.
2. Считам, че като специалисти добре познаващи района, следва да сте наясно, че понастоящем упоменатите турове: Водните дупки”, “Благо”, “Водопада”, ПСС, “Централен ръб”, “Малчика” трудно могат да се нарекат алпийски маршрути в приетия от теорията смисъл на строго определена линия, тъй като същите представляват характерни ребра, по които всички описани от мен маршрути рано или късно се съединяват. Доколкото ми е известно такъв е бил и основният замисъл на вече покойния Минко Занковски, дал информацията за маршрутите при изготвянето на настоящият план за управление. Дори и „Водопада” всъщност се състои от три отделни формации плюс незнайно колко замръзващи прагове в основата му. Поради тази причина и заради изключителната лавинна опасност повечето от останалите линии трудно могат да се нарекат „маршрути”, а огромна част от тези непопулярни изкачвания, след „първопокорителите„ си от миналия век нямат второ преминаване. Последните 15 години информацията за тях се възприема от катерещите единствено с историческа стойност. За сравнение може да прегледате информациите за Дяволските игли в Рила – те също са в резерват, и въпреки, че катеренето там е забранено, парковата управа все още не изисква заличаване на линкове или унищожаване на старите и нови книги съдържащи информация за изкачванията там, тъй като това е част от историята на българския алпинизъм. Считам подобни похвати за неприсъщи на демократично общество, каквото претендираме, че сме, а исканията Ви за поправка на съдържание и дезактивиране на линкове бих окачествил единствено като налагане на цензура, тъй като цитираната законова обосновка и препращането към текстове на плана за управление трудно би била окачествена като опит за юридическа мотивация, а по-скоро като злоупотреба с право, тъй като разширителното тълкуване на рестриктивни норми нашето законодателство все още забранява.
3. В този дух, на последно място бих искал да обърна внимание и на цитираната от Вас т.4/стр 128 от ПУ/ „При създаване на информационни и образователни материали, научно-популярни и документални филми и книги, информацията за Националния парк в частта й, свързана с биологичното разнообразие, режими и норми,се съгласува с ДНП, като официален източник на информация за парка.” Официален източник за информация за правния режим и норми може да бъде само и единствено „Държавен вестник”, поне според действащото досега законодателство. Пак по същата причина, според Конституцията и ЗНА, когато някой подзаконов нормативен акт, какъвто е въпросният план за управление, противоречи на по-висш по ранг нормативен акт каквито са Конституцията, ЗДВ и ЗНА, с приоритет се ползва по висшият. Преждеописаното ми дава основание да твърдя, че не е нужно за да се преразкаже някоя забрана или да се публикува някакъв текст или снимка на вр.Ботев например, да се налага „съгласуване” с когото и да било.
4. С оглед изложеното по-горе, не намирам, че информацията следва да бъде коригирана, още повече, че би могла да се използва в някои случаи за дейности по чл.17, ал.1 ЗЗТ, а от друга - съдържа нужните предупреждения за забрани на нерегламентирания достъп, поради което считам, че ако желаете и Ви се занимава, няма пречки дори и да я „съгласувате”. Лично аз нямам претенции и не държа на това.
Желая Ви „успехи” и съжалявам, че изобщо Ви занимах с нашият труд.
Пон Юли 08, 2013 2:48 pm
ancient
Т.е. работата стана пак на бг цигания.
Пон Юли 08, 2013 4:07 pm
EXIIIT
яКО ЦИГАНСКА
Пон Юли 08, 2013 4:13 pm
dido
Публикуването на информация не виждам да противоречи на плана за управление на парка. Също не виждам на какво основание съответния хайванин е написал този текст, щото надали някой може да ти върже ръцете и устата да пишеш каквото и да е било:
Код:
Във връзка с горепосоченото и на основание изискването, заложено в Плана за управление е необходимо:
да коригирате/редактирате информацията относно маршрутите за алпинизъм и ледено катерене в НП „Централен Балкан”, съобразно нормите, режимите и условията, въведени на територията на националния парк, със ЗЗТ и Плана за управление.
След актуализиране на информацията за маршрутите е необходимо да я предоставите за съгласуване в Парковата дирекция.
_________________ Бутам след осмата бира
Пон Юли 08, 2013 9:11 pm
vladofff
dido написа:
Публикуването на информация не виждам да противоречи на плана за управление на парка. Също не виждам на какво основание съответния хайванин е написал този текст, щото надали някой може да ти върже ръцете и устата да пишеш каквото и да е било:
Код:
Ако прочетеш достатъчно задълбочено Плана ще видиш, че са си измислии и такова "правомощие", така, че поискат ли наистина, бая въртели могат да ти създадат, включително и в съда.....Особено, ако изкопаят отнякъде и някой малко по-читав юрист. Но засега, и понеже никога никой не им е създавал сериозни проблеми от такова естество, "работят" единствено по "усвояването" на различни пари. Някой да знае нещо относно подновяването на маркировките по северните склонове на троянския регион - чух, от потърпевши, че на места било истински хаос от недомислия.
Така, че моето мнение е да им пожелаем и занапред да продължават да бъдат толкова жалки и нещастни като сега, защото имат ли наистина ефективни звена по места, както е например по щатските паркове, съчетано с наглото им поведение и избирателно "контролиране", при всяко посещение в т.нар. парк на обикновения турист редовно ще му се стъжнява, докато накрая наистина го откажат...
Последната промяна е направена от vladofff на Пон Юли 08, 2013 10:39 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Пон Юли 08, 2013 10:33 pm
Tito
Предлагам да организираме масов протест на връх Ботев!
Предлагам да организираме масов протест на връх Ботев!
Доста по-ефективно би било редовно подаване на жалби до прокуратурата за проверки на основание новите състави на НК за кражби на евросредства. За всяко мостче на стойност 20 000лв и всяка чешмичка от 50 000лв, може свят да им се завие, ако попаднат на някой млад и луд "народен прокурор"...
Но все пак съм длъжен да отбележа, че проблемът подлежи на комплексно разглеждане и еднозначни решения няма да откриете. Има ужасно много говеда и свине, ходещи на два крака по планините, за които също трябва да се помисли.
Поздрави на всички с още едно парче от серията, специално за любителите на кулоарния лавинизъм:
[url] http://vbox7.com/play:9fc2820e6b [/url]
[url] http://www.youtube.com/watch?v=9dIhbnyyRK4 [/url] тук е с малко по-добра резолюция, уж HD било.
и да не ви пука особено от всякакъв вид пазванти, там никога няма да ни уловят
Пон Юли 08, 2013 10:46 pm
Emil
Цитат:
...а по-скоро като злоупотреба с право, тъй като разширителното тълкуване на рестриктивни норми нашето законодателство все още забранява.
Това ми хареса, добре е казано.
Аз не знам, защо тези нарушения в парка трябва да се премълчават.
В момента, днес, започна някакво почистване на района около Ботев, в три лъча, и ще продължи до четвъртък, където почистващите люде ще се срещнат с умните глави от парка на Тъжа. Поне така разбрах.
Дай координати на тези гуми и други боклуци, за да ги снимаме и покажем и да размърдаме умните глави в управата на парка. Пък те нека да си заплашват, явно са забравили, че тоягата има два края.
А и списък с мостчета и чешми също няма да е излишън. Не се обединим всички срещу простотията, няма спасение. Трябва да я изкореняваме веднага в момента на откриването и.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3, 4Следваща
Страница 3 от 4
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети