Мда, след толкова приказки, все пак не разбрах, защо в един момент отказаха помощта на доброволците?
Пожарът вече е загасен, но само планината си знае какво и колко е погинало в огъня...
Надявам се на разума на дядо Евлогий и дано не действа светски и комерсиално!
Иначе и това лято камионите с български дърва пак заминават за Гърция, даже нацепени и опаковани със стреч фолио.
_________________ Жена се милва до зори, планина се до пладне минава.
Човек със знанията си прави от планината или приятел, или враг.
Пон Сеп 03, 2012 10:04 pm
Ludmil
Пропусна да добавиш и пияници...
Факт, според мен 90% от хората ще го потвърдят.
Църквата като институция отдавна е приемана от много хора, като голяма фирма, в която са на служба и могат да си правят далаверки.
Като се почне от различните туристически такси, та се стигне до експлоатацията на земите и врътките, които се правят с тях.
Надявам се този път да се следи изкъсо какво се случва...
Вто Сеп 04, 2012 9:11 am
vandu
не искат доброволци защото трябва да се грижат и за тях, повечето не знаят какво да правят и трябва някой да им ходи по гъза. Не им нареждат от горе, а самите служители на пожарната и горското не искат да работят с такива хора. Някои са самонадеяни други безразсъдни и може да бъдат опасни и себе си и за околните.
Вто Сеп 04, 2012 10:21 am
Sineva
Предполагам, че за резервираното отношение към доброволците има различни причини, включително тези, споменати от vandu, но и други. Някои активни в медиите доброволци са свързани с антиправителствени структури, политически партии или неправителствени организации, като част от тях не се свенят да истеризират публичното говорене и да спекулират заради интересите си. При пожара във Витоша това лято се развиха настроения от вида "добрите доброволци против лошите институции", която опозиция на по-високо ниво се претълкува като "добрите граждани против лошата власт", и дори се появи теория на заговора, според която някой горе в държавния връх иска този пожар да гори независимо от това, че в резервата изгоряла дървесина няма да бъде сечена, а военната авиация гаси всеки ден по около 8 часа... Градивната критика на проблемите в организацията се изроди в очерняща кампания с политически мотиви. В такава обстановка намаляването на желанието за работа с доброволци в различни нива на институциите е разбираемо.
Вто Сеп 04, 2012 6:53 pm
Emil
А и не от всеки става качествен доброволец за гасене на горски пожари. Желанието е необходимо, но недостатъчно условие.
В такива напечени ситуации няма кой да обгрижва доброволците а и не всички са достатъчно изпълнителни.
А за прокрадването на политическите нюанси съм убеден, че е така.
Вто Сеп 04, 2012 8:46 pm
fireman75
хора в гората винаги са нужни,просто за този пожар нещата са по особени,за съжаление не мога да ги спомена тук.но лош доброволец няма,всеки човек е безценен при подобни пожари,даже само вода за пиене да качва
Вто Сеп 04, 2012 8:51 pm
Emil
Да като помощен персонал. Имах предвид, че не всеки е за фронта.
Вто Сеп 04, 2012 8:54 pm
Ludmil
fireman75 написа:
хора в гората винаги са нужни,просто за този пожар нещата са по особени,за съжаление не мога да ги спомена тук.но лош доброволец няма,всеки човек е безценен при подобни пожари,даже само вода за пиене да качва
Абсолютно съм съгласен!!!
Да се носи багаж, вода, боклуци да се събират, да се помага за координация, навигиране,ако се познава района...хора ВИНАГИ трябват!!!
Сря Сеп 05, 2012 10:19 am
borova
Аз и няколко безумни люде отидохме като доброволци. Физическата ни подготовка и екипировка беше далеч на по-добро от тази на много от пожарникарите. Изгасихме едно тревисто било. На съседен склон и в пропастите гореше гора. Нищо не можеше да се направи, дори от хеликоптерите. Стояхме с пожарникарите върху изгасеното, хеликоптерът ни лисна вода отгоре (върху изгасеното) и общо взето гледахме как светът пред нас се разпада...
Когато слязохме долу от пожарната обявиха, че не искат доброволци за следващия ден. Нямаха какво да ни правят, пожарът не можеше да бъде изгасен от хора, нито от жалките машини... А и като че ли ги беше срам.
На вашето внимание предоставям труда на колегата доброволец:
Браво, храбро момиче!
Направили сте, каквото сте могли - заслужавате поздравления! А онези, които не правят необходимото и дори възможното, получават само моето проклятие. За съжаление потвърждават се най-черногледите ни оценки на техническата и организационната немощ в гасенето на планински пожари. Премълчавам следващите изводи, за да не предизвиквам безплодни спорове, но си ги имам.
Нед Сеп 16, 2012 2:24 am
fireman75
borova,все пак беше загасен от хора,не чак толко срамежливи и с подходяща техника , Сотиров,премълчаваш за неща за които си нямаш представа най-вероятно,популизъм
Нед Сеп 16, 2012 5:24 pm
Сотиров
Подозрения и убеждения
fireman75 написа:
Сотиров,премълчаваш за неща за които си нямаш представа най-вероятно,популизъм
Огнеборецо, ни най-малко не искам да те засягам професионално, ако твоят псевдоним отразява действителната ти професия. А и виждам, че показваш повече знания за пожарите от нас, страничните. Моето, дори да е популизъм, е нормално - аз съм човек от народа. Сиреч такъв, който гледа как гори планината и вижда, че мерките срещу пожарите не са адекватни на стихията. Защо да си нямам представа? Напротив, имам представа и няколко пъти дадох за сравнение Гърция. Пожари там - зловещи. Но имат самолети. А ние гасим с мяхове от по един кубик. Гасят военни хеликоптери и дори загиват военни. Нима това е отговорно? И не съм сигурен дали пожарите не загасват по-скоро сами, след като изгори всичко, каквото има да гори. Защо да не вярвам на очевидците и преките участници в гасенето? Щом пожарите са загасени, сигурно е и тяхна заслугата. А техните свидетелства нямат ли значение? Премълчаното от мен беше с цел да не отварям дискусия на съвсем неподходящо място. Факт е, че се палят стърнища и няма наказания. Факт, че има либерална политика към износа на горяла дървесина. Факт е, че няма необходимата техника. Организацията сигурно не е по-различна от организацията при наводнения, земетресения и други природни бедствия. Ако това е популизъм, да, популист съм!
Нед Сеп 16, 2012 7:46 pm
fireman75
името ми е Емил,няма как да ме засегнеш професионално по обясними причини,по скоро не харесвам да слушам щуротии.това че някой пожар е загаснал сам може да го обясняваш на децата си,не знам и там дали ще хване декиш.факт е че се прави акт на всеки собственик на изгоряло стърнище.факт е че автомобилите за подобен вид пожари са на прилично ниво.факт е че няма как една дама която се е качила до Бричебор да е по подготвена и екипирана от мен,това е нелепо.факт е също как всички много обичаме да обсъждаме действия и неща от които си имаме само бегла представа или такава която е придобита при разни лъкардии,по медии или на раздумка.единствената истина от това което си написал е че се реже безогледно дървесина и се изнася.на последното наводнение съм бил на терен три дни и съм отводнил около петдесет обекта и съм изнесъл имущество за хиляди левове,така че да пишеш подобни неща е дразнещо.а за византииците не бъди много сигурен за това което виждаш по медииите,ако бяха такива специалисти можеше и да им е останала тук таме някоя гора
Нед Сеп 16, 2012 9:45 pm
Сотиров
Добре, Емиле!
fireman75 написа:
факт е че се прави акт на всеки собственик на изгоряло стърнище... на последното наводнение съм бил на терен три дни и съм отводнил около петдесет обекта и съм изнесъл имущество за хиляди левове...
Много ще се радвам да си прав и не го казвам от популизъм, а защото искрено желая опазването на природата, живота и имуществото на хората да е на ниво. Само че не е! Как да ти повярвам, че на всеки собственик на опожарено стърнище се съставя акт? Че кой е луд да признае, че го е подпалил сам? Имаше дори изгорели нещастници! Отводнявал си - хвала ти! Но сигурно помниш колко народ се удави при наводнението тази година. И то уж бяха взети мерки след 2005, когато се удавиха двайсет души. Това не са ли факти? Византийците лично съм ги наблюдавал как гасят пожари, а не е от медиите. Три самолета лееха вода през пет минути, и то тонове. Върху гори, които бяха прорязани с просеки. Ако ние имахме техните температури, жива тревичка нямаше да ни остане. Само преди две седмици, като пътувахме към Рила, досами шосето преди Самоков гореше цял един хълм. Огънят вече беше на метри от гората. И никой не си мърдаше пръста! Един трактор да бяха докарали, щеше да ограничи огнището. Но очевидно в цялата община няма кой! Ето за това говоря.
Нед Сеп 16, 2012 11:14 pm
Sineva
Re: Подозрения и убеждения
Сотиров написа:
... А ние гасим с мяхове от по един кубик. Гасят военни хеликоптери и дори загиват военни. Нима това е отговорно?...
"Мяховете" или кофите за хеликоптери от марката Bambi Bucket на българската държава побират около три тона вода. Засега има два броя. Гасят военни хеликоптери, което е нещо логично и оправдано. Въпрос на съобразено с конкретните условия управленско решение е в каква институция да бъде противопожарната авиация. В различните държави има различни форми на организация. У нас към този момент е неизбежно да летят военни, понеже именно армията разполага с транспортни машини и достатъчно подготвени за такива сложни операции екипажи. (Впрочем на Витоша гаси и един частен хеликоптер.) Загиват военни, така е. У нас при предишния опит за прилагане на борбата с горските пожари от въздуха на 24 юли 2003 година се случи трагедия при Разлог, в северните склонове на Пирин се разби хеликоптер Ми-17. Загинаха трима авиатори на ВВС и един пожарникар. За съжаление гасенето от въздуха е опасна дейност, при която жертви се дават по цял свят. През това лято при гасене се разбиха машини в Испания, Португалия, Турция, САЩ, в Македония два самолета получиха повреди, имаше загинали... Това е реалността и е неуместно да се спекулира с нея.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3, 4Следваща
Страница 3 от 4
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети