ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
от добрила през ботев до рай
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
от добрила през ботев до рай
Автор Съобщение
ckaiyokar

Мнение Отговорете с цитат
http://www.bushcraftbg.com/forum/index.php?topic=41.0

още един линк
Вто Окт 12, 2010 10:20 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
maratonec

Местожителство: Австралия

Браво за прехода! А пътеписа е много добър - прочетох го с голямо удоволствие!

Ама бая багаж си мъкнал - нищо чудно че ти се е скъсала раницата... А това да пробваш якето под душа е уникално хрумване - ще се възползвам от идеята.

Губенето около Жълтец не е необичайно когато има мъгла. И аз това лято тръгнах да го подсичам в мъглата (а беше и през ноща), а по-късно вече от билото хванахме към Равнец и Карлово (бяхме вече трима тогава), но сравнително бързо се ориентирахме и върнахме. Иначе по подсичащата пътека пак се стига на заслона без да се качва билото, но е по-дълго.
Сря Окт 13, 2010 5:35 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
JimBoj

Ами може би грешката е донякъде и моя Confused , че не съм обяснил достъчно ясно, че на вр. Млечни Чал се пресичат две пилонни Маркировки или три пътя Smile
1. вр. Млечни Чал х. Плевен;
2. Вр. Млечни Чал м. Дюза гр. Карлово
3. заслон Ботев вр. Млечни чал вр. Жълтец (билната маркировка която стига някъде до вр. Жълтец и не продължава.
Принципно го има написано но не така ясно:

JimBoj написа:
........, тоест след срещата на хубава пътечка с пилоните се прави завой на ляво и на-горе (на север), в случай, че целта е заслон Ботев. И по пилоните, по пилоните и заслон Ботев..........

JimBoj написа:
.... 6. От вр. Млечни Чал по пилоните на юг към Дюза или на север към х. Плевен, тук още повече най- близката точка е заслона. Към х. Плевен е по близо от х. Левски, но слизането е изключително стръмно, макар и обезопасено с въжен парапет.
...............

а за това ви поздравявам
ckaiyokar написа:
..В крайна сметка не са много хората минавали го на челници..........
ръкопляскания ръкопляскания

Когото всичко премине добре, човек трайно запомня само такива изключителни преходи, ходил съм в планината хиляди пъти, но ясно помня няколкото пъти, в които сме яли Хурката Яко Bad Mood

и последно що е то „ бушкрафтърския форум,“ ????
Сря Окт 13, 2010 10:12 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ckaiyokar

посети линковете и се разрови във форумите

http://xns.blogsite.org/forum/
http://forum.xenos-bushcraft.com/index.php
http://www.bushcraftbg.com/

прегледай и тези блогове

http://xenos-bushcraft.com/blog/
http://duvi.airsoftbulgaria.com/
http://itilien.org/usefull/
Сря Окт 13, 2010 8:47 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Балкана

Местожителство: на душата завинаги на Балкана-тялото днеска тук утре там..

Мнение бушкрафтърския форум,“ ???? Отговорете с цитат
Здравейте !
Сkaiyokar, благодаря ви за инфото относно-бушкрафтърския форум, сега съм повече от убеден, че по добро място за общуване между планинарите, като Планинарски форум няма !!!!
Не искам да обиждам никого това е лично мое мнение....
ОСЗ
Чет Окт 14, 2010 7:19 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ggattov

Местожителство: София

ckaiyokar написа:
посети линковете и се разрови във форумите

Здравей

на мен също ми е интересно какво значи "бушкрафтъри", или по-точно какво вие имате предвид под това име?!?! прегледах всички лингове и блоговеи пак не мога да разбера, какво вие имате предвид и с какво се отличавате.....

а и повечето описани събития се препокриват с планини и т.н. или с обиколки по нестандартни начини по света, както си цитирал блога на един наш съфорумец тук в последния линк, който си е изявен планинар и природо любител доколкото знам (не ги познавам лично)

според мен можеш да го обясниш по просто за непросветениете като мен с 5 думи, "бушкрафтъри" са тези който.....

ако искаш разбира се

поздрави
Чет Окт 14, 2010 8:45 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Балкана

Местожителство: на душата завинаги на Балкана-тялото днеска тук утре там..

Мнение Опит за отговор.... Отговорете с цитат
Здравейте!
Ами да се опитам с моите бедни познания по англ.-америк.-австрал. език Very Happy до някъде да отговоря вместо ckaiyokar :
Bushcraft:
Bush----. храст, храсталак, шубрак-обширна област с девствени гори-дива/необработвана/рядко населена земя
craft---- занаят, професия
в съчетание удължен термин за оцеляващи умения и подобни в Australia, New Zealand and South Africa Very Happy

Bushcraft is a long-term extension of survival skills. A popular term for wilderness skills in Australia, New Zealand and South Africa, the term was popularised in the southern hemisphere by Les Hiddins (The Bush Tucker Man) in Australia as well as in the northern hemisphere by Mors Kochanski ...
и едно определение за хората с неоперирано чувство за хумор Very Happy
в български вариянт:
Bushcraft= Шумкар Very Happy

ОСЗ
Чет Окт 14, 2010 9:14 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ggattov

здравей

Аз нарочно не исках да използвам английска терминологи и да превеждам думата затова питах директно с какво според тях се отличават от примерно общата дума планинари, защото и аз си го превеждам за себе си шумкар също SmileSmile защото според форумите им "Форум за Бушкрафт, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата..." се едно Бушкрафт е нещо различно от туризъм и Живот сред или с природата

аз не мога да отрия разликата примерно с това което аз правя това търся, а аз обикалям из планини, природата и други подобни с или без пътеки без значение?

аз не я виждам затова питам да ми я покажат или това е само една неудачно използвана дума - игра на думи, без никой да се обижда Smile

поздрави
Чет Окт 14, 2010 10:27 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ckaiyokar

Здравейте!
Не съм твърдял , че дадените от мен линкове са "по-добро място за общуване на планинарите от планинарския форум".Именно и затова аз общувам с вас тук.Бушкрафтърските форуми са място където общуват хора с интереси към бушкрафта.
Какво е бушкрафт.
Според мен сте го разтълкували много правилно, в смисъл буквалното му превеждане.
С какво са по-различни от планинарите.
Какво са всъщност бушкрафтърите.
Почвам да отговарям от зад напред:
на 3 въпрос- няма все още еднозначно твърдение какво точно са българските бушкрафтъри.по проблема има отделна тема в бушкрафтърския форум , което бе предмет на много спорове , различни тълкувания и до някъде повод да се появи втория бушкрафтърски форум , където де факто участват повечето от най-активните форумци и в първия такъв.
С какво са по-различни от планинарите , офроудърите , ловците , риболовците , любителите на ножове, скаутите?
Трудно е да се каже с няколко думи.
1.Това са хора които имат желание да разучат и придобият знания и умения даващи им възможност да живеят всред дивата природа без повечето придобивки на съвременната цивилизация.Имам предвид не само телевизия и интернет , а също така и без съвременните средства за ориентиране , оръдия на труда , сечива и оръжия , но в никакъв случай не ги отхвърлят.Просто имат подготовка да се справят с минимални вещи.
2.това са хора имащи желание да бъдат подготвени и да имат шанс да се възползват от всяка възможност в критична ситуация( на оцеляване).Това включва зания и умения да използаващ дадените ти и независещи от теб възможности, а не примерно да замръзнеш в автомобила си заседнал в пряспа при положение , че на 50 метра има гора , да не се въртиш в кръг в мъглата и да останеш през нощта или в буря на билото , какво да правиш при катастрофа (пътна , промишлена или природно бедствие).
3.какво е подходящо и уместно да носим винаги в себеси , за да бъдем поне минимално подготвени за критична ситуация без да предизвикваме страх , неразбиране , или дори снизходителни усмивки в околните.
4.Каква е най подходящата екипировка , като се акцентира на това( екипировка) , за еднодневна разходка в близката гора или планина , за няколкодневен преход , за преход с къмпингиране , риболовна разходка с навлизане в голяма водна площ и т.н.
Не бих могъл да бъда изчерпателен.Самият аз не се възприемам като бушкрафтър , защото в условията на България няма такива възможности.Както казах въпроса обаче не е изяснен и между самите членове на бушкрафтърския форум(и).В световен аспект има такива движения.
Главното е че всички сме готини хора , обичаме природата , повечето сме активни туристи и т.н.
На 24.25.и 26 септември тази година се проведе първия лъгер сбор на българските бушкрафтъри на платото край гр.Шумен.
Относно Иван, който пътуваше на автостоп през Европа и Южна Америка , доколкото знам не е регистриран в някой от бушкрафтърските форуми.Линка към неговия блог пуснах , защото много се доближава до идеята ни.
Дано съм бил достатъчно информативен , за дам обща представа за идеята , която ни е събрала.Не се конкурираме нито съревноваваме с когото и да било.Никого не нападаме , обиждаме или пък да правим оценки на неговите разбирания за света и живота.Просто имаме общи интереси и от около година се надушваме и събираме на едно място.Моля не мислете обаче , че миришем лошо.заповядайте при нас.Разгледайте.На някой може и да му стане интересно.Някой може да открие сродна душа.
Чет Окт 14, 2010 10:14 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ckaiyokar

И още нещо , не се опитвам да правя реклма или събирам членска маса.Словосъчетанието "бушкрафтърски форум" употребих , защото пътеписа ми бе писан за потребление основно от неговите членове, като по тази причина се появиха въпроси защо съм акцентирал на някои моменти.
Ако го бях писал основно за тук щях да акцентирам на други , но поради метеорологичните условия , самият аз нямах възможност да ги забележа.
Линковете пуснах защото един съфорумец зададе въпрос.Предпочетох да му дам възможност сам да открие отговора според собствените си разбирания , а не да пиша неща чието място не е тук.
Извинявам се ако съм засегнал някого!
Чет Окт 14, 2010 10:23 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ggattov

ckaiyokar, супер много ми хареса отговора ти точно и конкретно на въпроса, който аз съм задал а именно какво ви различава...
а интереса ние сами го създадохме с въпросите си, ти имаш личен избор къде да го побликуваш Smile
надявам се да не съм те обидил аз с въпросите си по темата, аз лично съм изключително удоволетворен от твоите разяснения, аз лично не приемам твоите обяснения за обида и агитация по какъвто и да е начин, и се наднявам начина по който те питах да не си го приел като заяждане защото сега като си четох коментарите, ако някой читател е по докачлив може да се обиди.

ако наблегнем на това което ви отличава (според собствените ви както си казал дискусииSmile, а именно човек да се научи как да действа в критични ситуации както в планината така и в други места... може да се каже че и аз съм "бушкрафтър" в тоя случай Laughing Croc Croc
аз лично много добре разбирам разликата защото за критични ситуации в планината основно как да действам постоянно се информирам и търся начини да се науча, а както и не само там естествено знам разни неща и сигурно има още какво да уча, за разлка от много мой познати и приятели, който си мислят на мен нищо няма да ми се случи, и от тази гледна точка смеятам, че много добре разбирам какво имате предвид, и да действително за България не е толко сложно на първи поглед но се пак поздравления
и на мен лично ми беше доста интресно да науча и съм ти благодарен в тая връзка че посна линговете тук

поздрави
Пет Окт 15, 2010 11:17 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mediator37

Местожителство: Русе

Сkaiyokar, четохме пътеписа ти, който е много интересен. Very Happy смях се много на непрофесионалното пикане на бойскаута срещу вятъра. Нужно е обучение!
Ако трябва сериозно на тази дата давай курбан, защото след подхлъзването и оставащите 10 метра до пропастта .... Да пази Господ!
Сега малко за загубването. Загубили сте посоката на едно от няколкото места, за които Джимбой и Галена са ти заострили вниманието. Имай пред вид, че това е най-тъпото и развалящо настроението нещо, което може да ти се случи при дълъг преход и къс ден, когато всяка минута ти е разчетена. Защото, не че ще загинете или измръзнете, но се губят физически сили, което на края ти излиза през г--а, от личен опит знам. Не тръгвай без: съвременна подробна карта на Централен Балкан, която струва 7 лева и се продава на всеки РЕП, във всяко градче от Предбалкана и Задбалкана; и компас. Ето така щеше да видиш отнапред, че при Жълтец се пресичат 2 маркировки. И чак не ми е ясно как може да слизате толкова дълго време надолу и да не се усетите Абе, мама му стара, тук трябва да се върви по равно- по билото, а не да се слиза...?! И да ти кажа, преди да тръгна нанякъде разтварям КАРТАТА и с часове се пуля отгоре й, като фелдмаршал Цайцлер над плана Барбароса. И с карта на бюрото чета форумите и съветите на опитните планинари.
И за компаса. Компаса не ви се е повредил. Като осеверявахме бусоли (ПАБ) в казармата сваляхме каски, автомати, чанти с ремъци и всичко стоманено и ги захвърляхме на 10 метра. Говори ли ти това нещо? Иначе стрелката на компаса ти, която е намагнитена ще се върти като пумпал . И ето така, ако си беше подготвил маршрута със съветите на Галена и Джимбой но и с карта в ръце и на Жълтец беше извадил компаса щеше да видиш, че се движите с потресаващите 90 градуса грешка. Хайде УСПЕХ !!! и следващия път с карта научена наизуст (ще те изпитам) и компас в джобчето на елечето, а не на дъното на раницата.
Съб Окт 23, 2010 9:17 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ckaiyokar

Компаса ми наистина си беше в ред , просто се опитах да бъда "по-художествен" и да предам объркването което чувствахме в него момент.Виждам , че съм успял Very Happy . Карти имахме две- моят атлас но той е по-скоро комерсиално издание и дава само общя представа и ориентация за цвета на маркировките(на някои), и карта от 60те години.Нито едното практически не върши работа.Вървяхме надолу понеже ....... не знам.То си беше съвсем леко нанадолнище.Почти незабележимо, докато не стана по-стръмно.
Абе добро приключение беше.Планирам през ноември походче от х.Тъжа през вр.Ботев до х.Плевен.За затвърждаване на придобитите знания. Very Happy
Пон Окт 25, 2010 3:13 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mediator37

Местожителство: Русе

Скайуокър,
От хижа Тъжа за Ботев се върви по билото, по открити места. Няма гора и грам скала няма, няма от къде какво да подсичаш, че да се скатаеш от вятъра. Има голяма вероятност да духа силен, студен вятър. Предвиди шапка тип "ушанка", да ти закрива отстрани уши, бузи, почти изцяло странично да ти скрива лицето, защото има случаи на неусетно измръзване на половин лице и схващане на нерви и мускули, което остава за цял живот. Неусетно е, защото ще вървиш 4 часа в една посока до връх Ботев и 4 часа ще те духа само от дясната страна на лицето северният вятър. Някои колеги си слагат и скиорски очила, които са по-големи и им пазят от студ и вода почти цялата горна част на лицето. Казвам ти това, понеже виждам, че си човек на подробностите ,а аз уважавам такива хора. Дъждобран задължително вземи и ако завали да не те учудва. На Ботев има само 62-70 дни в годината хубаво време, като се качиш на Метеостанцията за чай питай Лорен (метеоролога).
По-високи върхове съм качвал, но Ботев най-много ме зори. Направо ми изкарва джигера този връх и аз не мога да си го обясня защо. За мен качването на Ботев си остава най-тежкият туристически маршрут в Б-я.
Слизайки от Ботев за х.Плевен ще се насладиш на страховития Северен Джендем. Ще ти падне шапката от кеф. И каска да имаш и тя ще падне. Само дано случите ясно време. Леко ти завиждам за Северен Джендем.
Пожелавам ти хубаво време и гледки! Докосване до сътвореното от Бога! И пусни после едно пътеписче, ама със снимки.
Пон Окт 25, 2010 8:05 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ckaiyokar

Медиаторе , шапка-ушанка имам страхотна.Ползвах я през януари кагото ходихме от Беклемето до заслон Орлово Гнездо ( температура около -18С -20С и вятър близо до 100 км/ч, често поривите са достигали около 130 км/ч както разбрахме отпосле).Шапката се представи супер.Имам и мн добър анурак на НН , чиято гугла като се окопчее и пристегне отвсякъде става като скафандър.Слагам шапка-плетена тип "идиотка" или "нинджа", върху нея ушанката, която е с шушлекова външна страна и върху нея качулката.
Специалоно за такива условия съм се снабдил и със скиорска маска- имам две.От към екипировка съм добре.Трябва да наговоря само още поне 2-з човека , че сам все още не смея да ходя, а и е скучно.Ако го направя непременно ще напиша пътеписче.Снимките на вече публикувания пътепис са в процес на поставянето им по правилните места.Скоро ще пусна редактирана и онагледена версия.
Вто Окт 26, 2010 5:12 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Страница 3 от 4

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.