ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Малко помощ с един преход в Пирин
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Предишната тема
Следващата тема
Малко помощ с един преход в Пирин
Автор Съобщение
ckaiyokar

Мнение Отговорете с цитат
много благодаря за всички съвети , ще се опитам да организирам реалистични маршрути , без "лудости" , след като се върнем ще ви разкажа как е минало , ако се сдобия с фотоапарат,че сега само с телефона щракам, ще се опитам и снимки да кача .Извинавам се за досаждането , но наистина искам да се възползвам максимално от краткия си престой в Пирин.Затова и измислям лудости , но както казахте важното е човек да се наслади на планината , а не да се скапе от умора.В четвъртък ще се събираме за обсъждане на програмата и маршрутите.Ще споделя какви варианти сме приели като "официална програма".Поздрави и много успешни походи.
Пон Юли 12, 2010 1:28 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
markiril

Местожителство: sofia

Мнение браво Отговорете с цитат
dido написа:
Мога да ти дам нещо като съвет за преходите, които си замислил. Щом не сте ходили из Пирин до момента, не планирайте маршрути повече от 6 часа ходене и сумарно качване повече от 600-800 метра за един ден. Сумарното слизане също да не надвишава 800-1000 метра. Всичко повече от това, приложено към група по-голяма от трима души, гарантира да не се справите след първия ден и да натрупате маса лоши впечатления от тази хубава иначе планина Very Happy

Е това чакам от вчера да чуя от тебе и от другите опитни планинари!
Това е разумна приказка за Пирин, а не да нахъсвате някакъв гринго да прави траверсите из Пирин, а и да е Водач!
Лъчеви маршрути - това е истината, а и това което си написал по-горе. Другото в Пирин - друг път. Smile

А по тоя улей, дето е на снимката пусната от Speedy малко по-нагоре в темата, не стана ли един сакатлък тази зима? Спасителната акция по тази долина (която не е много популярен маршрут дори и през лятото) помните ли я?

Не забравяй, че ти си я изръшкал тая планина гледайки си в краката и наоколо, а не в GPS-a...
Smile и не ме ругайте!
Пон Юли 12, 2010 2:59 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
In Earnest

Местожителство: Sofia

Мнение Re: браво Отговорете с цитат
markiril написа:
и не ме ругайте!

Никой няма да те ругае, приятелю! Само искам по - бавно да зачетеш дали аджеба някой от нас зорлем бута момчетата "да преизпълнят петилетката за 2 години" ! Wink Пък и момчето не ми изглежда самоубиец! Smile
Иначе с нетърпение чакам да видя финалния маршрут на ckaiyokar за да се изясни картинката!
Пон Юли 12, 2010 7:37 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ckaiyokar

ами мисля да предложа на другите следния вариант:
1-ви ден пристигане ,ранния следобяд (най късно към 14:30-15 часа, може би Smile ) , оставяме колите на х.Вихрен , мятаме раниците и поемаме към х.Синаница .Ако сме късметлии ще хванем залеза и ще се любуваме на гледката на Вр.сини връх на по чаша бира или кафе.На другия ден -любуваме са на гледката на вр.Сини връх при изгрев с по чаша кафе.Поемаме по пътеката за вр.Вихрен.Тук разбирам че вариантите са два- по пътеката през синивръшката порта през спано поле , бъндеришка порта и т.н. , или по билото от вр.Гергийца до Муратов връх.бих искал за тази част да ми дадете съвет, коя е по-лека , коя по-живописна , коя препоръчвате вие.След като се стигне пътеката от х.Вихрен за х.Демяница, тези които се чувстват изморени ще се насочат към х.вихрен ,а тези които имат сили ще продължат към вр.Малка Тодорка, след като го качим ако има време по билото може да се опитаме да качим голяма тодорка-останах с впечатление че по билото между Тодорките не е толкова трудно.Ако няма време или се чувстваме изморени от Малка тодорка се връщаме край Дългото езеро и към х.Вихрен.Вечерта разпъваме палатките на къмпинг Бъндерица.
трети ден-от къмпинг бъндерица към вр.вихрен по пътеката през х.вихрен, покрай потока "вихренска вода " и нагоре , слизане от вр.Вихрен към Премката , от там някои ще искат да се качат на Кутелите , аз лично май ще предпочета подсичащата пътека.После през Кончето до заслон Кончето.После обратно през премката и Казаните до къмпинг Бъндерица.
Четвърти ден- къси разходки за довиждане с Пирин- байкушевата мура , ез. Окото и околностите на х. и к.Бъндерица ,- след обяд отпътуване по-живо по-здраво Smile
Какво ще кажете.
Аз наистина съм "гринго", но в групата ще има и опитни планинари , някои с над 30 години скитане из планините , включително и Пирин.Имаме един който е тренирал спортно ориентиране и е участвал в маркирането на мястото за строеж на х.Ехо в Стара Планина , но той ще е с малко дете- около 8 годишен палавник и ще са по собствена програма.Иначе имаме професионален геодезист с модерен GPS(аз лично по-вярвам на компаса и картата) , ръководителя на местната скаутска организация- човек с голям опит във всички бг планини , имаме доктор дето скита по планините повече от 30 год , и други по-млади но достатъчно опитни планинари 2-3 от тях са били тук таме из Пирин.Единият от тях е "покорител на върхове" , той ще качи всичко което може и не е качвал , даже и някои които вече е качвал.Аз не държа да се кача на всеки връх.Мен ме пленява гледката както на море от върхове , така и по-близки пейзажи в планината.
Кажете за така предложената програма.Вярно , че втория ден е малко "изнасилено" но всичко след срещата на синанишката пътека с демянишката е "опционално" според силите , времето и изобщо ситуацията.
Ще съм благодарен за мненията Ви.
Пон Юли 12, 2010 8:21 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
jordy

Вр.сини връх много ме изкефи,почти ми звучи ,като синивръшка чука Very Happy
Пон Юли 12, 2010 8:38 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
In Earnest

Местожителство: Sofia

Здравей, момко!
Моят приятелски съвет за втория ден е да минете билото от Синанишката порта до Муратов връх и от там да се спуснете през Бъндеришката порта по пътеката към х. Вихрен. Слизането от Муратов връх по ръба към Хвойнати е доста сакато на моменти, въпреки че не е сложно за опитни планинари. Така ще имаш доста билна панорама, както разбирам, че обожаваш!
Останалата част от маршрута изглежда къде къде по-културна вече! Smile Траверса на Тодорките не е нищо особено, така че смело действайте, ако останат сили!
Качването на Вихрен със сигурност е по-интересно, стръмно и впечатляващо от Премката отколкото от Кабата, но вие си преценявайте Smile
Успех и чакаме снимки! Smile
Пон Юли 12, 2010 8:51 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ckaiyokar

Very Happy смешно е верно- вр. сини връх , ама аз се извиних за правописа и пунктоацията по-горе , май сега и за стилистиката трябва да се извиня Very Happy
ако един друг съфорумник-Мезето- от един друг форум , прочете как пиша ще пусне един дълъг пост...... Very Happy
Благодаря още веднъж на всички за съветите и добронамерените критики.Може би благодарение на Вас ще изкараме страхотно в Пирин.
Пон Юли 12, 2010 8:58 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido

Това 4 дена около Вихрен и Синаница си е хабене на време. Защо не завъртите един кръг за да видите вътрешните части на планината:
- 1-и ден х. Вихрен-Синаница
- 2-ри ден Синаница-Тевно езеро кафява/зелена/червена маркировка
- 3-ти ден Тевно езеро-х. Вихрен червена маркировка през Типиците.
- 4-и ден към в. Вихрен и наоколо

Пон Юли 12, 2010 11:26 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
ckaiyokar

ще го предложа и това
каквото мнозинството реши
благодаря
Вто Юли 13, 2010 12:50 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
whitefeather

Мнение Re: Малко помощ с един преход в Пирин Отговорете с цитат
Malolo написа:
Смея да твърдя, че познавам повече зимната планина, но в никакъв случай не я подценявам през лятото. Това, което изпитвам към планината, независимо от сезона е уважение и страхопочитание. Повече се занимавам със сноуборд-алпинизъм и т. нар. freeride и доста по-малко със летни преходи и за това ще ми е нужна малко помощ!
С приятели сме запланували да се качим на вр. Вихрен през август. Повечето не се занимават с планинарство и ще трябва да им измисля по-лесен вариант (имам нещо на ум), докато аз искам да направя малко по-сериозен преход с моята приятелка, която също не е изявена планинарка, но ще я мъча Twisted Evil

Привет!

Дано не звуча крайно, но в планината, особено в по-високата, където възнамерявате да ходите вие, някой трябва да поема "политическата отговорност". Както сам си написал, цялата група няма кой знае какъв опит, да не говорим, че движението по сняг често е много по-лесно отколкото движението по камък. Хубаво е, че се отнасяш с уважение и респект към планината, но е добре да се отнасяш по същия начин и към участниците в групата. Не намирам разделянето на групата с оглед опита на участниците в нея за удачно. Другото вече са ти го написали.

Поздрави и весело нагоре! Smile
Вто Юли 13, 2010 10:37 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Галена

Местожителство: София/Навсякъде...

dido написа:
Това 4 дена около Вихрен и Синаница си е хабене на време. Защо не завъртите един кръг за да видите вътрешните части на планината:
- 1-и ден х. Вихрен-Синаница
- 2-ри ден Синаница-Тевно езеро кафява/зелена/червена маркировка
- 3-ти ден Тевно езеро-х. Вихрен червена маркировка през Типиците.
- 4-и ден към в. Вихрен и наоколо

Още един глас за идеята. Съвършеното предложение с оглед времето и плановете ви. Самата аз тръгвам по идентичен маршрут утре.
Smile

Вто Юли 13, 2010 4:45 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Niksi

Местожителство: софия

Галена написа:
Самата аз тръгвам по идентичен маршрут утре.
Smile

И умната...ей.
Да не четем после пак за разни подвизи.. Wink

Вто Юли 13, 2010 6:38 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение ICQ Номер
Галена

Местожителство: София/Навсякъде...

Niksi написа:
Галена написа:
Самата аз тръгвам по идентичен маршрут утре.
Smile

И умната...ей.
Да не четем после пак за разни подвизи.. Wink

Tooth Tooth Tooth Прихнах на глас! Като му излезе име на човек... Обаче признай, че освен зверска самоирония и чувство за хумор друго не е присъствало в пътеписите ми. Тоест, смятам да продължавам с положителните изходи, а другото дава вкус към живота.
И благодаря! Утре хващам стоп към Банско...
Smile

Вто Юли 13, 2010 6:59 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Malolo

Местожителство: България

Мнение Re: Малко помощ с един преход в Пирин Отговорете с цитат
whitefeather написа:
Malolo написа:
...

Привет!

Дано не звуча крайно, но в планината, особено в по-високата, където възнамерявате да ходите вие, някой трябва да поема "политическата отговорност". Както сам си написал, цялата група няма кой знае какъв опит, да не говорим, че движението по сняг често е много по-лесно отколкото движението по камък. Хубаво е, че се отнасяш с уважение и респект към планината, но е добре да се отнасяш по същия начин и към участниците в групата. Не намирам разделянето на групата с оглед опита на участниците в нея за удачно. Другото вече са ти го написали.

Поздрави и весело нагоре! Smile

Не звучиш крайно, а по-скоро разумно.
Благодаря, за бележката. Не се притеснявай, нито ще мъча приятелката ми, нито ще поставя хора, без опит в планината, в опасна ситуация Wink

П.П.: Абсолютно си прав/а за ходенето по сняг, но само за ходенето...по равно Wink

"The absolute simplicity. That's what I love. When you're climbing your mind is clear and free from all confusions. You have focus. And suddenly the light becomes sharper, the sounds are richer and you're filled with the deep, powerful presence of life..." Heinrich Harrer, 7 years in Tibet
Вто Юли 13, 2010 8:08 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Malolo

Местожителство: България

Изминалия уикенд направихме едно приятно маршрутче из Рила с моята приятелка: Боровец - х. Чакър войвода - х. Заврачица (нощувка) - вр. Мусала - Боровец. Искам да попитам хора, които са правили този маршрут в Рила, както и този в Пирин, за който пуснах темата (х. Демяница - Тевно Езеро (нощувка) - х. Вихрен) дали това, което ни чака в Пирин е по-дълго/трудно от разходката из Рила. Питам, защото както ви казах по-рано моята приятелка не е свикнала с големи физически натоварвания и това качване на в. Мусала през южната му стена и дойде в повечко. Не че ми е мрънкала или се е вкиснала, напротив - през цялото време беше усмихната и ведра, но темпото ни беше малко по-бавно от очакваното и ако прехода в Пирин, който съм запланувал е със същото натоварване, не знам как ще се качим на в. Вихрен на 3-тия ден. Такива работи си мисля сега... Какво ще кажете? Rolling Eyes

"The absolute simplicity. That's what I love. When you're climbing your mind is clear and free from all confusions. You have focus. And suddenly the light becomes sharper, the sounds are richer and you're filled with the deep, powerful presence of life..." Heinrich Harrer, 7 years in Tibet
Вто Юли 27, 2010 10:42 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Страница 3 от 4

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.