Re: Веднага ти отговарям
tzezko написа:
vedrin написа:
…………………...: какво бихте направили ако във високата планина срещнете непознато малко бездомно хъски?
Един наш верен другар, въпреки че малко "в сянката" стои, беше изяден преди няколко години от женската богомолка. Моята скромна и красива персона, барабар с благоверната ми съпруга, свидетелствахме на акта даже.
Та този другар, на дърт заман реши да се занимава с право и по-точно с прилагането му по отношение на нуждаещите се от защита животинки, т.е. такива в неравностойно положение. Този му мерак бе породен вероятно от факта, че къщата на богомолката освен няколкото деца обитаваха и дузина мяу и бау, някои от тях с непълен брой крайници.
Като ми сподели идеята си, веднага го посъветвах да направим дебела "НПО в защита на трикраките кучета" и да почнем да цицаме кинти от къде ли не. А когато вече сме защитили всички налични такива, да вземаме четирикраки и да ги правим наши подзащитни.
И хъски става.
Сега разработваме програмен документ. Има известно колебание у новия юрист, ама ще му мине.
и Аз така - правя НПО програмка и парички. Може с Другаря да въртим между нас си някои и друга програма за да се вземат повечко пари пък резултата какъв ще е хич не ми дреме кучета ще има вечно.
"да се евтаназират всички безстопанствени кучета";
"да се въведе приличен годишен данък за кучевъдите";
"защо бездомните кучета да не се евтаназират?";
"как да предотвратим опасност за хората - подивели домашни кучета"
"единственото решение, което виждам на проблема, е евтаназията";
"нямаше как да продължим по пътеката, заради глудницата озверели кучета";
"Това с кучетата започва да става сериозен проблем."
"Трябва да ги забранят тези кучета..."
"като минимум си носете една здрава тояга тип кол поне 1.30-40 дълга";
"Най-гадна е работата с кангалите - типични адови изчадия."
"Тая работа се оправя или с държава която си върши работата, или с разрешаване носенето на оръжие или с подмяна на населението ...";
"най-адекватният метод за такива моменти - закон за притежание на лично огнестрелно оръжие и носенето му с вас";
"никое от тях не е кастрирано естествено и стават все повече";
"ако се случи в нормална държава, то собственика на тези кучета ще плати много сериозна глоба и ще полежи дори в затвора, а от глутницата няма да има и помен, т.к. ще бъдат изловени и евтаназирани всички кучета."
За хъскито:
"Аз конкретно по-скоро нищо, освен това което направих вече. Някои по-добри и съвестни хора от мен, евентуално биха направили повече."
"да се сезират съответните институции";
"Ще продължа по набелязания от мен маршрут."
"реши да се занимава с право и по-точно с прилагането му по отношение на нуждаещите се от защита животинки";
"да направим дебела НПО".
По материали от тази и една появила се междувременно съседна тема.
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado
Сря Юли 31, 2019 4:18 pm
Даниел
vedrin написа:
За кучетата въобще:
...
За хъскито:
...
Ммм, в случая не разбирам позицията ти. Защо те учудва различната реакция в различните ситуации? В първия случай имаме глутници кучета, пуснати без надзор и охраняващи "тяхната" си територия, в другия едно очевидно неагресивно куче. Какво предлагаш - да реагираме еднакво? Би ли уточнил как по-точно, моля? Ако видим загубено негресивно куче да го застреляме или ако ни нападне глутница овчарски кучета да ги погалим и да се снимаме с тях?
А въпросът ти какво бихме направили с хъскито е очевидно подвеждащ. Породата може и да предизвиква различна предварителна нагласа, но в крайна сметка, по-важно е поведението на животното. Ако поради някаква причина хъскито нападне човек, нормално е той да се страхува и да се опитва да се защити. Ако такива случаи зачестят, в реда на нещата е хората да потърсят някакво принципно решение (не коментирам твърде крайните изказвания). От друга страна, ако овчарските кучета бяха видимо безобидни, хората биха се радвали и на тях и не биха реагирали по този начин.
Мисля, че е съвсем нормално хората да проявяват реактивност, независимо дали в отношенията помежду си или към кучетата и че предразсъдъците заради породата и външния вид може да имат негативна окраска, но и са еволюционни механизми, които по-бързо ни подготвят за реакция. Затова не виждам нищо странно в различната ни инстинктивна нагласа, ако пред нас изскочи хъски или питбул.
Разбира се, трябва да отчетем факта, че това е в природата на самите кучета и че за принципния проблем сме виновни ние двукраките, но това означава ли да игнорираме проблема? Не съм привърженик на идеите за евтаназия и т.н., но сигурно може да се помисли за някакви мерки за регулация, защото проблемът със стадата вече е голям.
Предлагам по-точно изразяване и особено внимание към обобщенията.
Даниел написа:
Разбира се, трябва да отчетем факта, че това е в природата на самите кучета и че за принципния проблем сме виновни ние двукраките, но това означава ли да игнорираме проблема?
Разбира се, че не трябва да си затваряме очите пред нередностите. Важно условие за тяхното успешно отстраняване обаче е точното им определяне.
Даниел написа:
Не съм привърженик на идеите за евтаназия и т.н., но сигурно може да се помисли за някакви мерки за регулация, защото проблемът със стадата вече е голям.
Овчарски кучета винаги ще има, поне докато не преминем изцяло към индустриално животновъдство или дори към отглеждане на съответните продукти в лаборатории. Истинският проблем със стадата в планините са понякога отсъстващите овчари/говедари, а не непременно техните кучета. Който се е срещал достатъчно пъти с този проблем чудесно е наясно с разликата в поведението на кучетата в присъствието или отсъствието на стопаните им. Решението на този проблем би могло да бъде съвсем просто -- например неизплащане на субсидията за високопланинска паша при документирано отсъствие на овчари/говедари край стадата.
Иначе, връщайки се към конкретния казус в началото на тази нишка, Калоян не е споменавал срещнатото от него куче да е било агресивно, дори напротив. Но всички горецитирани "мерки" бяха предложени именно по този повод. Включително има и един и същи човек, който в контекста за "мусаленското куче" спомена огнестрелно оръжие, а в този за хъскито -- подминаване. Да, във въпросът ми наистина имаше съвсем явна уловка и привсе това (или точно заради това) тя вече постигна целта си.
Последната промяна е направена от vedrin на Сря Юли 31, 2019 11:56 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Сря Юли 31, 2019 6:49 pm
EDR
vedrin написа:
... Истинският проблем със стадата в планините са понякога отсъстващите овчари/говедари, а не непременно техните кучета. Който се е срещал достатъчно пъти с този проблем чудесно е наясно с разликата в поведението на кучетата в присъствието или отсъствието на стопаните им. Решението на този проблем би могло да бъде съвсем просто -- например неизплащане на субсидията за високопланинска паша при документирано отсъствие на овчари/говедари край стадата.
...
Прясна случка от миналата седмица. С братовчед ми бяхме за риба на един водоем недалеч от София. Имаше и други хора около нас, които също си опитваха късмета. Та дойде едно стадо с овчар и 4 български овчарски кучета. Овчарят(който познавам и е такъв от поне 35 години) през цялото време беше със стадото и кучетата си, но те...нещо не харесаха един от рибарите и го залаяха групом. Единственото, което този човек правеше беше да стой на водоема и да гледа плувката си. Той дори не ги видя, когато дойдоха групом зад него.
Подобни случки с преминаващи стада с овчари и кучета съм виждал десетки. Случвало ми се е да седим и да отмаряме в планината или да се храним, а кучетата да лаят по нас без видима причина, при това овчарят или овчарите да са с тях.
Сря Юли 31, 2019 8:18 pm
Aegagrus
vedrin написа:
Даниел написа:
Какво предлагаш
Предлагам по-точно изразяване и особено внимание към обобщенията.
Даниел написа:
Разбира се, трябва да отчетем факта, че това е в природата на самите кучета и че за принципния проблем сме виновни ние двукраките, но това означава ли да игнорираме проблема?
Разбира се, че не трябва да си затваряме очите пред нередностите. Важно условие за тяхното успешно решаване обаче е точното им определяне.
Даниел написа:
Не съм привърженик на идеите за евтаназия и т.н., но сигурно може да се помисли за някакви мерки за регулация, защото проблемът със стадата вече е голям.
Овчарски кучета винаги ще има, поне докато не преминем изцяло към индустриално животновъдство или дори към отглеждане на съответните продукти в лаборатории. Истинският проблем със стадата в планините са понякога отсъстващите овчари/говедари, а не непременно техните кучета. Който се е срещал достатъчно пъти с този проблем чудесно е наясно с разликата в поведението на кучетата в присъствието или отсъствието на стопаните им. Решението на този проблем би могло да бъде съвсем просто -- например неизплащане на субсидията за високопланинска паша при документирано отсъствие на овчари/говедари край стадата.
Иначе, връщайки се към конкретния казус в началото на тази нишка, Калоян не е споменавал срещнатото от него куче да е било агресивно, дори напротив. Но всички горецитирани "мерки" бяха предложени именно по този повод. Включително има и един и същи човек, който в контекста за "мусаленското куче" спомена огнестрелно оръжие, а в този за хъскито -- подминаване. Да, във въпросът ми наистина имаше съвсем явна уловка и привсе това (или точно заради това) тя вече постигна целта си.
Ведрине, как може в едната Германия да се разхождаш в планината сред крави и овце без наоколо изобщо да има кучета, а в България за едно стадо от 10 овце да има 5 озлобени кучета, които са готови да ти се хвърлят отгоре? Да, животновъдът трябва да си е до стадото, но и да е там като си е взел такива агресивни кучета няма да може да ги спре навреме, ако са решили да ти се хвърлят отгоре. Съвсем друг въпрос е дали изобщо тези стада следва да пасят в радиус от 1 км от маркираните пътеки.
Ведрине, как може в едната Германия да се разхождаш в планината сред крави и овце без наоколо изобщо да има кучета, а в България за едно стадо от 10 овце да има 5 озлобени кучета, които са готови да ти се хвърлят отгоре? Да, животновъдът трябва да си е до стадото, но и да е там като си е взел такива агресивни кучета няма да може да ги спре навреме, ако са решили да ти се хвърлят отгоре. Съвсем друг въпрос е дали изобщо тези стада следва да пасят в радиус от 1 км от маркираните пътеки.
Разликите между България и Германия са много, включително в историята, обичаите, ландшафта, животновъдството и продуктите от него. А пък ако вземем да направим сравнение например с Гърция, сещам се, че единствения път в живота ми, когато съм отстъпил пред овчарски кучета бе преди 2 лета в подножието на Катафиди. И не защото бяха чак толкова страшни или непреодолими, нито пък защото бяхме само двама срещу десетки, а защото беше адска жега и добър повод да поемем обратно към по-сенчести места.
Сря Юли 31, 2019 10:28 pm
kaloyanv
А ти да си се замислял защо се казва овчарско куче. Явно има някакво предназначение. А това че ти нямаш никаква представа, не намалява неговия смисъл. След време ще се въдим в клетки, както сега се случва с животните, затова че това което пишеш и даваш като сравнение показва че ти липсва обща култура и е хубаво първо да четеш и след това да спориш по теми за които нямаш знания.
Сря Юли 31, 2019 10:53 pm
EDR
Чудно ми е овчарските кучета не трябва ли да се обучават да се занимават със стадото, което пазят, а не да лаят, налитат и хапят минаващи хора на десетки метри от него? Гледал съм филми на подобна тематика и кучетата бяха в помощ на овчаря/краваря, въртяха се около него и му помагаха да контролира стадото, когато му бе нужно. Не видях овчарски кучета да се отделят от стадото и да атакуват туристи. Може би точно защото са овчарски кучета!
Чудно ми е овчарските кучета не трябва ли да се обучават да се занимават със стадото, което пазят, а не да лаят, налитат и хапят минаващи хора на десетки метри от него? Гледал съм филми на подобна тематика и кучетата бяха в помощ на овчаря/краваря, въртяха се около него и му помагаха да контролира стадото, когато му бе нужно. Не видях овчарски кучета да се отделят от стадото и да атакуват туристи. Може би точно защото са овчарски кучета!
Някои кучета са обучени да водят/направляват стадото, други -- да го пазят от нападатели (това понятие, впрочем, би могло да се отнася не само за диви зверове, а също до голяма степен и за непознати хора, поне докато те не бъдат "одобрени" от стопанина с ясен знак), трети -- да издирват загубили се животни. Някои съчетават повече способности, други -- не. Има и такива, които въобще не са обучени за каквото и да е било, а се помайват наоколо заради храната и компанията. Това е, което съм видял не по филмите, а в горите -- наши и чужди, не само балкански. Имам даже известен малък (едносезонен) опит с овчарлък по принуда.
Я да задам аз още един въпрос: има ли четящи/пишещи тук, които да са били ухапани от куче поне веднъж?
Чет Авг 01, 2019 2:01 am
ray
до калоян: А дано
Чет Авг 01, 2019 8:39 am
Митак
Аз съм хапан четири пъти. И четирите пъти подло изотзад, без да съм дал никакъв повод, в два от случаите даже не знаех, че има куче зад мен.
Миналата есен за пети път ме ръфна едно изродче на Витоша, пак по същия подъл начин, но поради високата обувка и дебелия вълнен чорап успя само да ми скъса панталона. Затова не го броя.
Чет Авг 01, 2019 8:47 am
vaskoo
Има Ведрине, има. Апан съм не веднъж, 5-6 пъти да е било. Две от кучетата се споминаха в резултат. Врявата за кучетата не разбирам, за мен са като гората, ливадата, скалата, нещо естествено е. Ние сме там за малко, хората гледащи стока са там постоянно, поминък е, подържа се живот някакъв. Бичета, коне, и те гонят опасно.
То се напълни с "гражданЕ" дето искат на природа, ама ако може природата да е отстрани някъде, че и да я няма.
_________________ Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Чет Авг 01, 2019 8:52 am
EDR
vedrin написа:
...
Я да задам аз още един въпрос: има ли четящи/пишещи тук, които да са били ухапани от куче поне веднъж?
От истинско куче съм хапан само веднъж - като бях на 6-7 години. От декоративни породи няколко пъти, но тях не ги и броя, т.к. ухапванията са по-скоро като убождания от трън.
Чет Авг 01, 2019 10:01 am
kaloyanv
Аз съм израсъл с кучета и от дете не съм хапан. Когато усетя кучета, от далеч, според това какво е положението минавам, заобикалям или отстъпвам. Страх нямам, но и не влизам в конфликтни ситуации с тях. По мой опит лошите кучета, са тези гледани от лоши хора или срещнали лоши хора. Баща ми е бил на границата и се е занимавал с кучета и братовчед ми също и сега се занимават. Според тях има кучета "помияри" култивирани и създадени породи от които може да очакваш всичко, независимо от отношението. Не съм съгласен с тях, но и не мога да си заложа главата.
Сега се сещам че ми и говореха за тип нервна система на дадено куче и че това е вродено, то си е и като при хората
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3, 4Следваща
Страница 3 от 4
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети