Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3450 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
kaloyanv написа:
Аз се загледах също в това дере, но не знаех че има пътека. Тъкмо е точно близо до изхода от магистралата, по натам има също слизане. Ще прочета по внимателно какво си писал и ще видя gps- картита. Но явно това ще е най-доброто изкачване така изглежда.
Аз имам една хубава снимка от връх Мургаш на север леко запад и ми се стори че това е ловно стопанство Търсава. Много е красива там гледката, отделно бяха цъфнали тревите и миришат много приятно. Едната е една розова и не знам как се казва. Та гледките на Северозапад от Мургаш са много по-красиви от всички останали, поне според мен и засегА
Ако знаеш какви гледки има от Соколов камък и от връх Църнотрав в Осогово...!!!
Ще се затичаш към тях още тази събота и неделя.
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Пон Юни 09, 2025 1:19 pm
kaloyanv
stefan_iliev38 написа:
kaloyanv написа:
Аз се загледах също в това дере, но не знаех че има пътека. Тъкмо е точно близо до изхода от магистралата, по натам има също слизане. Ще прочета по внимателно какво си писал и ще видя gps- картита. Но явно това ще е най-доброто изкачване така изглежда.
Аз имам една хубава снимка от връх Мургаш на север леко запад и ми се стори че това е ловно стопанство Търсава. Много е красива там гледката, отделно бяха цъфнали тревите и миришат много приятно. Едната е една розова и не знам как се казва. Та гледките на Северозапад от Мургаш са много по-красиви от всички останали, поне според мен и засегА
Ако знаеш какви гледки има от Соколов камък и от връх Църнотрав в Осогово...!!!
Ще се затичаш към тях още тази събота и неделя.
Да имам пропуски, ама все ходя на по-близки места до мен, че трудно намирам време и все гледам да е нещо близо, че да става бързо. Например Трънския край ми е изцяло непознат, както и тези за които казваш.
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Пон Юни 09, 2025 4:49 pm
NuclearWinter
Размотахме се по Монте Роза няколко дена. За първи бях път в Алпите и за първи път се качих на височина над Мусала.
Много ми хареса, нямам търпение следващата година да се върна пак там. Още ме държи адреналина, въпреки че на 4500 бях като парцал.
Размотахме се по Монте Роза няколко дена. За първи бях път в Алпите и за първи път се качих на височина над Мусала.
Много ми хареса, нямам търпение следващата година да се върна пак там. Още ме държи адреналина, въпреки че на 4500 бях като парцал.
Ами супер, айде пак... докато има сняг лятото, че ледниците се смаляват с доста сериозни темпове. После ще остане само ронляк и пребиване, като на вихрен лятото
Пет Юли 11, 2025 2:08 pm
NuclearWinter
Именно!
По ледниците придвижването беше прекрасно, като спектакъл, наоколо стърчат четирихилядници, снежни, красиви.
Но като си в кабинката на лифта и пъплиш нагоре по въжето виждаш една безинтересна кафяво-сива планина, камъняк, морени, тук-там воден обем.
А ледниците чезнат. Скоро ски ще се карат само на 65+ градуса.
Пет Юли 11, 2025 2:20 pm
t.hristov
Качвахме се до х.Ски База Грамадлива в почивните дни
Стара планина. От Златица покрай хижа Свищи плаз до Карлово през Залъмовото кладенче. 20-24 юли 2025г.
Още няколко снимки тук.
Нед Юли 27, 2025 4:48 pm
kaloyanv
Вчера от Априлци - Квартал Острец, минах с колелото по пътя, чак до Голям Кадемлия, като си иставих и малк гелчета в района. Отначало мислех да е само до Тъжа, но така или иначе, кой знае кога ще ида специално в тоя район, та камо ли да качвам върха. Тоя път е доста досаден и дълъг. Горе долу е на 2 етапа. До хижата към 10 км и около 2 часа и половина и до върха още към 15 и пак 2 часа и половина. Горе долу към 5 часа поне е с колелото. На доста места се бута, най-малкото заради камъните че са много разбити на тънко и превърта. На връщане е доста по-кратко като време, под 2 часа, но пак не е лесно заради камънаците. В района на самия връх, както и на Спускането от Хижа тъжа в началото е най-кофти. Но не е лоша разходката заради хубавата гора.
Пиша по-скоро заради две неща , първото е че от върха видях много реещи се птици. Според мен са орли, въпреки че не си спомням да съм виждал из цялата стара планина а тук бяха много. Мисля не могат да са мишелови, понеже тези бяха по-големи. Ето едно видео, дето съм снимал но много го местя, може би чак към края съм успял да хвана горе долу ...
Второто е че като слязох към Острец, отидох да си напълня вода от една чешма и там имаше един човек на достолепна възраст и както си говорихме, се оказа че май е бил някакъв едно време и ми каза, че са щели да строят Лифт ) ... Обясни ми там надълго нашироко че имало проект, че се работило.
Аз това чак не мога да го повярвам, затова и не пиша повече информация. Но ако някой знае нещо да каже .. Аз не съм проверявал допълнително
Иначе хора чак на хижата на връщане срещнах, през цялото друго време никой. Но и аз тръгнах доста рано заради жегите. А то се оказа че горе е доста по добре, обаче като слизах надолу стана фурна с вентилатор. В града имаше някакъв празник с народна музика. Ама нямаше никой, или поне всички бяха каширали по сянката и така нататук. В гората пък доста преди хижата видях малка дива коза.
Чак се зачудих какво прави толкова ниско и в гората, уж не е привично това място. Но беше самичка и на малка възраст според мен. Имам и видео де.
Май сте хванали и някои облако-дъжд ? Колко килограма беше багажа на тръгване ?
14-17 Юли. Втория ден на Мусала ни вална за ок.40 минути на върха към 18 часа, но си бяхме в разпънатите вече палатки. През останалото време - не.
16 кила бруто, от които 2.5л вода + храна за кУчо и неговата палатка с такъмите.
Звучи да е било супер. Малко тежко с багажа, ама то няма начин, ако не искаш да се занимаваш с хижи и хора. Като не се бърза всякак става.
Вто Юли 29, 2025 3:13 pm
NuclearWinter
22-28 юли.
Посетихме пещера Постойна яма, изкачихме връх Триглав (Словения) и на връщане пообиколихме Плитвички езера.
За съжаление денят на изкачване бе помрачен от два инцидента с полски планинари. Една жена е паднала от скалата с политравма (откарана с хеликоптер в билница, дано се възстанови). И един поляк паднал в района на върха, вероятно на слизане (с фатален край).
Беше дъжделив ден, с множество превалявания и мъгли. Въпреки смотаното време цял ден военния хеликоптер боботи в долината и около върха. Дори вечерта облита пак върха поради получени данни от мобилните клетки за местоположението на мобилния телефон на падналия турист.
Много кофти случки!
На Триглав задължително с каска и фератник!
Вто Юли 29, 2025 4:16 pm
kaloyanv
NuclearWinter написа:
22-28 юли.
Посетихме пещера Постойна яма, изкачихме връх Триглав (Словения) и на връщане пообиколихме Плитвички езера.
За съжаление денят на изкачване бе помрачен от два инцидента с полски планинари. Една жена е паднала от скалата с политравма (откарана с хеликоптер в билница, дано се възстанови). И един поляк паднал в района на върха, вероятно на слизане (с фатален край).
Беше дъжделив ден, с множество превалявания и мъгли. Въпреки смотаното време цял ден военния хеликоптер боботи в долината и около върха. Дори вечерта облита пак върха поради получени данни от мобилните клетки за местоположението на мобилния телефон на падналия турист.
Много кофти случки!
На Триглав задължително с каска и фератник!
Все пак и тоя фератник, според това как е направена виа фератата, може и да не ти помогне много, особено ако е като мальовишката. Но да, пак е по-добре от нищо. Като цяло тея виа-ферати са опасни, но доста често по незапознатите хора си мислят, че няма проблем там. Даже дали не създава малко фалшиво чувство за сигурност.
Вто Юли 29, 2025 5:04 pm
kaloyanv
Иначе някой ако е гледал моето видео, все пак това се оказа че са белоглави лешояди. И наистина изглежда точно така. Въобще няма логика да е орел. Аз се чудех орел или лешояд.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети