...любопитството към тези неща, които разисквате -пише в дъ бук-е грях.
Моля поясни, кое по-точно било, грах и кое зелен боб?
Вто Фев 15, 2022 11:08 am
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3401 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
Велина, Христос не е цитирал никому, ала ние не сме Христос.
П.П. Не се бях сетил за банване! Добре, че спомена!
По темата:
Чел съм, че по времето, когато сме били съюзници на Хитлеристка Германия, в България се развила и придобила популярност теорията за тракийските корени на българската народност. Преди това на почит била теорията за славянското мнозинство, което претопило прабългарите и остатъците от траките (ако изобщо е имало остатъци), но понеже Хитлер не обичал славяните и ги смятал за по-нисши, на преден план решили да изтъкнат траките и прабългарите като основни при сформиране на българския народ (понеже траките и прабългарите се считали за по-близки до „чистата арийска раса“ на германците).
Преди няколко дни обсъждахме във форума траките и Фейсбук ми предложи (случайност? ) следната публикация:
според която тракийците превзели Римската империя!
Цитат:
Л. Радев
8 юни 2021 г. ·
„Нашите Предци“
Галерий - Роден в село до София, Тракиец, през 250 г. От селянин се издигнал до Император на Римската Империя – Властелин на Света! Никога не е крил селския си произход и винаги изтъквал тракийския си род! Затова получава латинския си прякор Арментарий – Говедар, Пастир. Висок, Снажен и Силен. Израснал по билата на Рила, пасейки стадата животни, бранейки ги от мечки и вълци. В безбройните схватки с коравите планинци добил здрава физика и бойни похвати.
Постъпил в Легиона като войник. Заради необикновената си сила, бойни качества и пъргав ум се издига във военната кариера заемайки все по-високи постове. Бързо е забелязан от Императорите и при Аврелиан и Проб е вече Командир във войската. Безценните му познания за територията на Балканите и неговите сънародници - най-големият народ в Света, го правят незаменим!
През 293 г. е оценен от Император Диоклециан, дава му титлата Цезар и става Император на Балканите! Родното му място. Освен това получава ръката на дъщерята на Император Диоклециан.
Веднага след като поема Балканите, като привърженик на Старата Вяра започва преследвания и гонения на християните и християнството! Бил е неумолим. Ето как го описва историка Лактанций: „Груб, жесток, раздразнителен, с едър ръст, жестове и глас вдъхващи ужас, дори тъстът му Диоклециан се страхува от него“. Е можем да си представим ужаса, който са изпитвали християнските привърженици.
Обичал да държи по две обучени мечки като пазачи до него, вместо кучета… Задължавал ловците си да му улавят най-едрите екземпляри мечки от Стара Планина, Рила и Родопа. Борел се с тях на арената и според описанията на очевидци: „Не им отстъпвал нито по сила, нито по ярост!“ Можем ли да си го представим днес? Само такъв човек би могъл да властва над дивите балкански планинци и да има техния респект.
Набирал войници за легионите си само от сънародниците си тракийци, бойци от Родопа и Стара Планина, а Конницата си от Мизите и Гетите от двете страни на Дунава. „Готи“ няма проумейте го веднъж за винаги!
С така оформена армия от наши предци, макар и по-малко на брой той разбива огромната армия на Сасанидската Империрия, наследника на Персия в битката при Сатала посред зима през 298 г. Имайте предвид, че Персите избиват две пълни армии и двама императора преди да ги сгази Тракийския Ботуш на Галерий!!!
Друг Тракиец, Млад трибун под командата на Галерий по време на похода в Персия ще напише в мемоарите си: „Аз марширувах с Галерий в руините на Вавилон“. Това бил Константин Велики, който бил обучен от сънародника си Галерий и станал Император на Света – Един от най-великите Императори!
След като Диоклециан абдикира, Галерий става Август – Император на Римската Империя! Галерий се стреми да основе собствена династия, поставяйки на всички постове свои земляци тракийци. Галерий изнася реч, че империята трябва да се нарича не Римска, а Тракийска, понеже това е най-великият народ, а името „римски“ и „римлянин“ трябвало да бъдат забранени!!! Заради това в Рим избухва бунт! Не вярвате ли? Събитията са описани от Лактанций, но никой наш историк не набляга на думите му!
Управлява Империята не от Рим, а от София, дворцовия комплекс между ротондата „Св. Георги“ и днешната църква „Св. Неделя“ е негов! Там му е било седалището. Имал е и дворец в Солун, където често отсядал. Там е и забележителната Арка на Галерий, с мраморни релефи в чест на победата му над персите.
Властването на тракиеца Галерий е недълго, той се разболява и умира в любимата си София, където е погребан през 311 г. на 61 години. И до днес гробницата му е издирвана и не е открита, има няколко предположения, но до днес не е открито Императорско погребение!
Бъдете горди с Нашите Предци – Властелини на Света! Това няма да го прочетете в Учебниците, нито ще го научите в училище! Един ден обаче всичко ще се признае, убеден съм!
КАКТО ВИНАГИ ЗАСТАВАМ ЗАД ВСЯКА МОЯ ДУМА!
*На тези, които ще кажат, че Галерий е римлянин, ще отговоря, че и сега сме граждани на Еропейския Съюз, но пак сме си българи. Така и в Римската Империя, траките си остават траки и я Завладяват!
*На тези, които ще кажат, че Галерий е римско име, ще кажа, че след завладяването на Тракия имената се сменят, но хората си остават тракийци. Пример е тракийския управител на Пловдив – Тит Флавий Котис от 1 век. Дори сега имаме чужди имена на някои деца – като Джордано, Анна-Мария, Едуард и да не изреждам, но си остават българчета.
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Вто Фев 15, 2022 12:44 pm
vladofff
stefan_iliev38 написа:
ако те интересува, виж блогът на Спарко, пълно е с такива работи и нищо друго
http://sparotok.blogspot.com/2016/11/blog-post_28.html
А освен онази батка-боримечка, има още много такива "римляни".
Максимин,
Велизарий - родом от днешна Сапарева Баня,
Юстиниян първи,
Юстин,
Великият победител на Хуните/скити/, сам с баща скит - Флавий Аеций, родом от Дърстър.
Константин - родом от Ниш...
чет нямат...
Но всъщност, и с риск да станем като макетата, нека приемем че ..... всички римляни ...... са траки, и спорът в Рим бил кои траки да вземат властта от другите траки...
Доколкото Троянската война е междуплеменна тракийска враждаhttp://sparotok.blogspot.com/2017/11/blog-post_23.html, в която гърци така и не участват, а троянците май бяха близки до дарданите, то прадядото на основателите на Рим, Еней, е тракиец...
Както казах по-горе, всичко е тъма и мъгла, за нищо няма безспорни доказателства. Ей го Дидо, засега си мълчи, но колко му е да се повтори и да каже, че траките са безписмовен народ, изтребен по време на юстиниановата чума и толкова, край с траките, културата им всичко останало ... И може да е прав - като се погледнем и днес, какви сме си варвари, кой може да каже убедено и аргументирано, че таз паплач някога е била народът, от който тръгнало всичко?
Вто Фев 15, 2022 1:02 pm
Сотиров
Е, за Спароток историята няма тайни! Тя е нещо като колелото на Георги Димитров - въртяло се е и ще се върти до пълната победа на траките/българи по целия свят! Да не говорим за разните писмена, измислени по нашите земи, а пренесени в Шумер и Древен Египет. За Питагор и математиката също се знае. Прави впечатление обаче как професионалните историци с лекота си сменят парадигмите. Когато бях овчарче и овцете пасях, България беше основана през 679 г. По-късно обаче отложиха основаването ѝ с две години. По същото време ме учеха, че българите са тюркско племе, дошло на конете си и обладало славянките. Славяните приели безропотно туй посегателство, защото нямали държава, а Аспарух им дал законите. Щото, нали се досещате, българин без закон не може да живее! Сега обаче прабългарите се оказаха индоевропейски народ, езикът им и той, близък до персийския. Мисля си, ако доживея до 100, какъв ли ще се окаже родът ми?
Вто Фев 15, 2022 2:52 pm
vladofff
Сотиров написа:
Ако доживея до 100, какъв ли ще се окаже родът ми?
Спарко ми е забавен. Вярно много му се ще всичко това да е 100 % истина, ама надали. Е, определено не е и това което пише в учебниците, но в крайна сметка надали някой може да каже какво е било точно.
А теб, дори и когато са те учели, че сме турци и че сме от 679г., който трябва си е знаел каквото трябва, но когато са му заповядвали да пише учебник, е писал каквото му наредят.
Мои приятели, учещи археология и културология казваха, че извън лекциите, като го питали, Ал.Фол им казвал, че най-вероятно ние сме си тези, дето винаги сме живели тук и от никъде не сме идвали, автохтонници по гръчки... После Фол умря, последователите му му разнесоха праха из казанлъшкото поле, а в учебниците безобразията продължават. Точно миналия ден обяснявах на сина ми, че хан е нещо като мотел по наши дни, а не българска властова титла. Когато е титла, стои след името, а не отпред, и се ползва от монголи и разни други джигитайци от централна Азия, но не и от нас....
Вто Фев 15, 2022 3:10 pm
dido
vladofff написа:
...
Както казах по-горе, всичко е тъма и мъгла, за нищо няма безспорни доказателства. Ей го Дидо, засега си мълчи, но колко му е да се повтори и да каже, че траките са безписмовен народ, изтребен по време на юстиниановата чума и толкова, край с траките, културата им всичко останало ... И може да е прав - като се погледнем и днес, какви сме си варвари, кой може да каже убедено и аргументирано, че таз паплач някога е била народът, от който тръгнало всичко?...
Тука леко неточно ме цитираш
Юстинияновата чума покосява 50% от населението на империята, които са били ...ромеи
Ромеи ще рече романизирани поданици, граждани на Рим. Като се говори за българи, наместили се в тукашните земи на мястото на траки, това просто е исторически невярно и всякакви подобни твърдения са ненаучни.
С добър пример и малко кютек Рим обръща тукашните племена в едни добри римляни, за което свидетелства всичко изкопано по нашите земи преди да ги завладеем и това обръщане в правата вяра трае не по-малко от 1000 години.
Да вметна, че "цивилизоването" на траките започва с персизирането им през Дариевите войни, това в паралел с елинизирането им, следва кратко македонизиране при Филип и сие и накрая за финалните 600-700 години отгоре им тежко сяда Рим. Разбира се, нищожните епизоди на варваризъм като славянското нахлуване от север никак не променят картината през 7-и век след Христа.
Ясно е, че след толкова много онождане, по времето на Аспарух кана сюбиги траките, ако все още са помнели какви са, гордо са се наричали ромеи - това поне казва историческата наука.
Тролове като Спарко има много иначе, във всяка една област на човешкото познание. Добре е да ги разпознаваме и да ги приемаме единствено като куриоз.
_________________ Бутам след осмата бира
Последната промяна е направена от dido на Сря Фев 16, 2022 1:09 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Вто Фев 15, 2022 7:05 pm
vladofff
dido написа:
... траките, ако все още са помнели какви са, гордо са се наричали ромеи - това поне казва историческата науката...
И аз стигнах доточно същия извод. Даже смятам, че тази тенденция е продължила и по времето на Османската империя, където голяма част от същите тези "ромеи" пък са станали "османци", което опитах да загатна при спора с белозвездния болярин наскоро...
Последно четох една книга от френски автори, посветена на ИРИ, която те наричат "Византия". Интересно четиво. Това е била може би единствената държава, в която са се случвали нещата от приказките - да се родиш сетен сиромах, а да станеш цар... На тази тема бяха посветени главите за Василий Македонец и още неколцина като него...
"Византия" дори и в наши дни, е направо недостижим идеал на сегашните "глобалисти". Неща, за които днес само си мечтаят, тогава са били просто реалност.
За мен лично, изучаването на ИРИ в най-малки детайли е изключително ценно, а в някои отношения дори повече от историята на западната империя.
... траките, ако все още са помнели какви са, гордо са се наричали ромеи - това поне казва историческата науката...
И аз стигнах доточно същия извод. Даже смятам, че тази тенденция е продължила и по времето на Османската империя, където голяма част от същите тези "ромеи" пък са станали "османци", което опитах да загатна при спора с белозвездния болярин наскоро...
Последно четох една книга от френски автори, посветена на ИРИ, която те наричат "Византия". Интересно четиво. Това е била може би единствената държава, в която са се случвали нещата от приказките - да се родиш сетен сиромах, а да станеш цар... На тази тема бяха посветени главите за Василий Македонец и още неколцина като него...
"Византия" дори и в наши дни, е направо недостижим идеал на сегашните "глобалисти". Неща, за които днес само си мечтаят, тогава са били просто реалност.
За мен лично, изучаването на ИРИ в най-малки детайли е изключително ценно, а в някои отношения дори повече от историята на западната империя.
Е хайде сега! Ако преди 30 години някой ти беше казал, че ще имаме премиер бивша мутра, че и агент на ДС и прочее гален по главата от едиколко си папи, дали щеше да го допуснеш? Баба ти Ванга дори е безмълвна по въпроса, или поне не съм чувал някой да и е вкарал такива думи в устата. Сега внимавай, какво си пожелаваш, че съвременна България може да удари Византия в земята.
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Нед Фев 20, 2022 10:06 pm
dido
mislesht написа:
vladofff написа:
dido написа:
Е хайде сега! Ако преди 30 години някой ти беше казал, че ще имаме премиер бивша мутра, че и агент на ДС и прочее гален по главата от едиколко си папи, дали щеше да го допуснеш? Баба ти Ванга дори е безмълвна по въпроса, или поне не съм чувал някой да и е вкарал такива думи в устата. Сега внимавай, какво си пожелаваш, че съвременна България може да удари Византия в земята.
Преди бившата мутра имахме два мандата премиер-безработен. След бившата мутра имахме на два пъти премиер, който надали някой му запомни името, но и нямаше смисъл. Сегашният пък е оборудван с къси крака, щото нали знаете на лъжата краката...
_________________ Бутам след осмата бира
Нед Фев 20, 2022 10:19 pm
Сотиров
Според Дидо "траките, ако все още са помнели какви са, гордо са се наричали ромеи". Помнели са, Дидо, и още помнят. Затова сега гордо се наричат роми.
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado
Вто Фев 22, 2022 12:47 pm
vladofff
mislesht написа:
Е хайде сега! Ако преди 30 години някой ти беше казал...
Всеки, който е чел българска история, не само допуска, а и задължително трябва да допуска. Я си спомни приказката за свинаря, що станал цар. А за "цар Чака"? Да не би да са "византийски"? Всъщност, византийски са. Дет се казва, успешно сме почерпили благотворното им влияние, дотам, че тогавашните им "журналисти" /Пахимер, Григора, Фил/ са отразили подобаващо случващото се у нас.
Сря Фев 23, 2022 10:25 am
vladofff
https://kade.si/#map=18/2577188.5/5330490.14/0
Миналия ден попаднах на това място. В края на пътя попаднах на някаква малка зидария, която взех за землянка.
После обаче, нагоре стигнах да сериозен насип с доста правилна форма, а над тях нещо като останки от крепост. Някой знае ли какво е било това нящо?
Пон Май 23, 2022 10:22 am
vaskoo
Чудил съм се и аз, питах познати в Берковица, но не знаят нищо за крепости/укрепления горе. Писмени източници не съм търсил.
Владо, ако ти се гази зверска смрика на кота 1539, има насип със зид отгоре, цялото нещо е обрасло с трева и мъх, смриката на места е дълбока над метър (как не ни изяде не знам). Там имаше стари иманярски изкопи, беше ми любопитно, та порових и аз и установих споделеното (първоначално си мислех, че е някакво окопаване на войската), докато чаках да мине на жената яростта за това къде съм ги набутал , даже е отбелязано като изолинии, те са два квадрата, залепени един за друг, северозападния е по-малък. По-нови иманярски белези имаше надолу в гората, където се проточваше зида към едно кладенче, това от миналия октомври. На връщане в гората намерих стълб от влек РОМА, надали е от едновремешните българи.
_________________ Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3 ... , 18, 19, 20Следваща
Страница 19 от 20
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети