На конкретното място склонът от север е доста полегат особено сравнен с наклона малко по-нагоре, т.е. не би трябвало да е за лавина.
Евентуално да се отнася за частта, която следва - където коловете на зимната маркировка са поставени на юг от пътя? Ако е така, може би има смисъл да се означи и другият край на потенциално опасната зона - между кантона и острият ляв завой на пътя?
Лавиноопасен склон.
Имаше малка грешка в детайлите, която поправих.
_________________ Бутам след осмата бира
Сря Дек 29, 2021 3:39 pm
bobsunbobsun
Благодаря за бързите отговори @vedrin, @dido.
Вчера на това място специално се огледахме и единствената табела, която забелязахме беше голяма правоъгълна почти изтрита за резерват Парангалица.
Чет Дек 30, 2021 12:42 am
ilievvli
Aerial view на kade.si
Здравейте, откога са въздушните снимки в слоя aerial view на kade.si? Обновяват ли се тези изображения и ако да, колко често?
Здравейте, откога са въздушните снимки в слоя aerial view на kade.si? Обновяват ли се тези изображения и ако да, колко често?
Изображенията са от периода 2018-2021 г. Обновления би могло да има ако/когато бъдат публикувани от държавните институции материалите от следващи годишни кампании за самолетно заснемане.
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado
Пет Апр 07, 2023 6:18 pm
ilievvli
Re: Aerial view на kade.si
vedrin написа:
ilievvli написа:
Изображенията са от периода 2018-2021 г. Обновления би могло да има ако/когато бъдат публикувани от държавните институции материалите от следващи годишни кампании за самолетно заснемане.
Много благодаря
Съб Апр 08, 2023 10:26 pm
ilievvli
Здравейте, ще може ли да погледнете картния лист на ЕТК-1:5000 за района на х.Момина поляна в Стара планина, че е сбъркан. Два път е сложен един до друг картния лист с района на Чемериката и Паскал от централното било.
https://www.kade.si/#BG5K=16/2696932.79/5280044.01/0
Добавен е нов слой (Sentinel-2) с безоблачни и (където е възможно) безснежни снимки за целия свят, направени през 2022 г. Данните са от WMTS сървъра на EOX.
Обновен е слоя с руската триверстова карта от 1877-1878 г. Вече всички листове са от оригиналното първо издание на картата. Значително е подобрена разделителната способност (преди беше около 28 m / pixel, а сега е около 11 m / pixel). Подобрено е и геореферирането (central meridian: 30.327808° E, latitude origin: 52° N, map projection: Bonne, map datum: Walbeck 1819 (2) (equatorial radius: 6377016.7608 m, inverse flattening: 302.7821565)) въз основа на сведения от исторически проучвания и експерименти. Също така са отстранени някои неточности в геореферирането, които бях допуснал в предишната версия, която беше съставена от картните листове в раздела с картографски издания на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". Бих искал да благодаря на вдъхновителя Rincewind за незаменимото съдействие и полезните разговори. И най-сетне -- да отдам заслуженото на австро-унгарските архиви, част от тях оживени днес в портала за културно наследство Hungaricana.
Нед Мар 03, 2024 1:57 am
Rincewind
Поздравления и възхищение към Ведрин за фантастичната работа по новия слой на триверстовата карта. Моят принос е твърде скромен и не си заслужава да се коментира. Точността и детайлността на този вариант на картата са много по-големи, отколкото при предишната версия. Да е честита на всички.
Използвани са два допълнителни цвята за растителност и води. Също така височините на множество коти (но не всички) са леко различни. Вероятно през годините между издаването на двете версии на картата, тя е била доуточнявана. Възможно е да има и други разлики. Ако някой открие такива би било интересно да сподели.
В рамките на някои от листовете има легенда, например:
Разделителната способност на онлайн версията на картата е ~21 m/pixel.
Чет Мар 14, 2024 5:06 pm
dido
Забелязвам някаква странност на верстовката 126К в района на Босфора.
Приблизително до Мидие картата поддържа прилична точност, но при нос Карабурну грешката стига 7 km, на входа на Босфора става 15 km с изявено отместване на изток. Протокът долу до Златния рог запазва пропорцията на извивките си, но всичко е отместено с 15 km на изток.
Някаква идея дали е грешка от георефериране или нещо друго?
_________________ Бутам след осмата бира
Последната промяна е направена от dido на Чет Мар 14, 2024 8:50 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Хубаво е, че си забелязъл тази неточност. Оказва се, че са отпечатани грешни координати за дължина на запад от Пулково в източните ъгли на листа, който съдържа Босфора. В рамката на този лист е нанесено 1°21', а след експерименти установих, че вероятно е трябвало да бъде 1°9'. Подобни грешки, впрочем, има и на други места из листите, но тази не бях я забелязъл, може би защото е повторена и в двата му източни ъгъла, които на всичкото отгоре се явяват и външен ръб на картата.
Но, стига толкова оправдания. Тази грешка е поправена вече. Ако забележите други неточности -- думайте.
Чет Мар 14, 2024 7:48 pm
dido
Хе, това точно не бях очаквал
Въображението ми изнамери някакво обяснение, че не са дали на руските сървейъри да шетат из Цариград, чертали са на око, отдето и километровата грешка...
Много е хубава иначе верстовката, особено за справка на стари имена, разни бивши селища и прочее. Гледайки Босфора, удиви ме до каква степен се е разрастнал днешен Истанбул и е погълнал всичките селца и колиби в околностите на Цариград...
Хе, това точно не бях очаквал
Въображението ми изнамери някакво обяснение, че не са дали на руските сървейъри да шетат из Цариград, чертали са на око, отдето и километровата грешка...
Много е хубава иначе верстовката, особено за справка на стари имена, разни бивши селища и прочее. Гледайки Босфора, удиви ме до каква степен се е разрастнал днешен Истанбул и е погълнал всичките селца и колиби в околностите на Цариград...
Дидо, дойде ми идея.
Я помисли за лято 2025 /2024 ми е запълнено/ едно съвместно мореплаване по Босфора и наоколо. Нивгаш не съм бил по туркието.
Колко би струвало - гориво, разрешителни, ала-бала. С оная лодчица около Калиакра няма как да разкриеш боцман/лоцман-ските ти умения
Размечтах се - Агамемнон, Хектор, Ахил, Одисей, Троя...
Count us 2 individuals.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3 ... , 16, 17, 18Следваща
Страница 17 от 18
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети