С тази импрегнираща вакса на восъчна основа - Tarrago - ще успее ли да ги омекоти? Ползвани са на село и са прани и минати през обущар и се надявам да изкарат още 1-2 зими. Доста се е втвърдила кожата.
Старите Саломоня като минат през 5-6 дни калища и миене, и се вкоравят така като тези на снимката, направо обилно със свинска мас, после на слънце да се стопи и попие , и пак мас, после пак на слънце. Стават меки като мекици, а и водата не я пият известно време. То иначе да съм изхарчил 10 кутии от това Тараго, те обувките не са толко скъпи.
Aз ползвам Тараго и омекотява кожата, но при теб явно ще трябва няколко пъти да се намаже.
Аз също ползвам въпросното мазило, по препоръки на Dido, и вече 4г. Бореала е и с идеална кожа никакво напукване, пиене на вода, а и явно не вреди на дишаемоста защото не спарват.
Доста е икономично, мазал съм ги 20-30 пъти и мазилото не е и наполовина намаляло, най-вероятно ше стигне да доизнося подметките
_________________ "АКО ЖИВЕЕШ ВСЕКИ ДЕН КАТО ДА Е ПОСЛЕДЕН, ПОЧТИ СИГУРНО Е, ЧЕ НЯКОЙ ДЕН ЩЕ СЕ ОКАЖЕШ ПРАВ" Стив Джобс
Не съм имал такъв проблем с Бестард и Бореал, пишеш "след пране" как ги переш?
Аз след ходене ги изплаквам с хладка вода и ги оставям 1-2 дни на терасата да се проветрят, на 2-3 ходения ги мажа с вакса и изпирам само стелките.
_________________ "АКО ЖИВЕЕШ ВСЕКИ ДЕН КАТО ДА Е ПОСЛЕДЕН, ПОЧТИ СИГУРНО Е, ЧЕ НЯКОЙ ДЕН ЩЕ СЕ ОКАЖЕШ ПРАВ" Стив Джобс
Не съм имал такъв проблем с Бестард и Бореал, пишеш "след пране" как ги переш?
Аз след ходене ги изплаквам с хладка вода и ги оставям 1-2 дни на терасата да се проветрят, на 2-3 ходения ги мажа с вакса и изпирам само стелките.
Аз съм на същия принцип. Даже ако трябва да съм точен само забързвам с влажна кърпа.
Обущарят при който носих обувките ми препоръча да си купувам такива с цяла подметка. Иначе голямо дърпане докато се навие да ми ги залепи.
Вто Авг 20, 2019 8:30 am
аngel
Свинемона нямам проблеми да го пускам и в една стара пералната машина понякога - по 2 пъти към ги прал така, когато беха са освинени до безобразие. Иначе ги кисна цял ден във вода, после впръсквам някъв обикновен препапарза миене, натърквам с четка и пак оставям да киснат 2-3 часа, пак препарат и с четка. Досега са мини така поне 15 пъти.
Нищо им няма. Ако ходех по пътечките или покрай хотели, нямаше да се наложи това зверско пране, но понякога са много скапани и мръсни.
Кожата после я мажа обилно със свинска мас, за да се омекоти. Или някъв стар крем, който ми е подръка и е за фърляне. Гортекса не го мисля, той е вече стар но пак не съм забелязал да пропуска.
Ангеле, като гледам снимката по-горе - ама тя твоята работа е буквално "съшита с бели конци"....
И аз имам едно изкачване на Цумщайн с напълно разлепена подметка на ЛаСпортивата, увита с лейкопласт.
За прането - открих нов метод, по който пера включително и белите ластично-пристягащи чорапи след Витоша 100 и Мазалат-Ехо - сапун за пране и измиване с водоструйка Керхер - стават като нови. Обувките също се изчистват идеално. Ако не ти пука за мембрани и прочие простотии, пердашиш с водоструйката и стават като нови.
Вто Авг 20, 2019 9:58 am
аngel
vladofff написа:
Ангеле, като гледам снимката по-горе - ама тя твоята работа е буквално "съшита с бели конци"....
И аз имам едно изкачване на Цумщайн с напълно разлепена подметка на ЛаСпортивата, увита с лейкопласт.
За прането - открих нов метод, по който пера включително и белите ластично-пристягащи чорапи след Витоша 100 и Мазалат-Ехо - сапун за пране и измиване с водоструйка Керхер - стават като нови. Обувките също се изчистват идеално. Ако не ти пука за мембрани и прочие простотии, пердашиш с водоструйката и стават като нови.
Тоя метод с пароструйката е добър, но нямам засега такава . За препарат - има един обикновен, универсален на Астониш с портокалово масло, който не се отразява зле на кожата. С него четкам, кисна и мия, а в пералнята ако е - с течен препарат Персил.
По-ми е проблем пералнята, щото като чувам вътре как лумкат и блъскат обувките, не е да се ползува някоя хубава пералня за случая.
Владов, проста аритметика. Значи след 2-3 ходения по стените / ако е по пътечките нищо няма да им стане на обувките/ по 3-4 дни в мраморният дял, отгоре на свинемона от острите камъни започват да се разпарят някои шевове. Удрям им тогава по един - два кърпежа с копринен конец за парашут, намазвам шевовете 2-3 пъти последователно през 24 часа с лепило и ги нося още 3-4 пъти х 3-4 дни в мраморният дел. После, като се скъсат шевовете, подновявам ги и така да безкрай . Да бях купил поне още 5 чифта обувки досега, а минавам само с два чифта, които още са в състояние да се качат там поне 5 пъти.
Проблема в мраморният дел по стените му, както и ти си напълно запознат, е следният :
- след 2-3 часа ходене с модерни АПРОУЧ обувки, които са много твърди, краката се скапват, установих. Трябва да слизаш след първият ден. Със Саломоня не се чувства болка или напрежение в крака, даже и след 5 дни подред.
- досега да бех купил още 5 чифта обувки, ако искам да исглеждам прилично и да са без кръпки. Те и дрехите се покъсват тук там. И с нови дрехи да вляза в стената на Бански, на излизане от там след 3-4 часа, си готов да застанеш на просия пред Невски. Може да ми подфърлят некой леф хората на х. Вихрен, за каузата...
Аз нашите net-walk ги изчетквам хубаво с мека четка и после ги пръскам с импрегнатор от Лидл. Вече 8-9 месеца по тази схема са все още като нови.
Съб Авг 24, 2019 12:51 am
Caleb
Прочетох темата, но не успях да видя мнения
Препоръчаното мазило Tarrago Dubbin подходящо ли е за велур/набук
Или само за лицева кожа
И къде се продава, намирам го само в някакъв онлайн магазин
Обувките са Lowa renegat и Lowa Laurin Pro
Досега ги подхранвах с препарати/кърпички за обикновени обувки
но вече видимо имат нужда от нещо по-сериозно
Продължавам да не мога да се оправя с пропускащите обукви. Моля за препоръка за препарат за велур.
Става въпрос за Lowa Laurin pro.
Миналата седмица солидно ги наквасих на нестопения още сняг на Витоша.
Бяха импрегнирани с Grangers, при това доста солидно. Взех и nikwax но ми се струва че ще е същата работа.
Странното е че при джапането в локви не усещам да пропускат, но само като стъпя в размекнатия сняг стават мокри чорапите. А на приятелката ми Ренегата (набук) не пропускат след идентично третиране с grangers.
Пропускат отстрани около свивката на ходилото (поне така се усеща). Иначе не са стари обувките и не ми се ще да ги пенсионирам
Не е зле все пак наистина да тестваш колко ти пропускат обувките. Обикновено това което се случва е че в тези сезони, краката се потят яко, обаче не го усещаш. Понеже като стъпиш на снега разликата в температурата е доста голяма и започва да се усеща, все едно са ти пуснали обувките много, а може да не е така ...
Сря Юни 22, 2022 1:05 pm
Rado. Trully
Привет,
Имам Bestard Breithorn PRO. Вече са на 4-5 години и въпреки, че редовно ги мажа с Крем за обувки Bestard, пропускат вода.
Разходихме се от Партизанска Песен до Мазалат и обратно миналата седмица. Отвън изглеждаха мокри а отвътре такива си и бяха. Мислех си, че много ми се потят ходилата, но вече не мисля така.
Какво бихте препоръчали за тези обувки? С какво да ги омажа или да пестя за нови?
Благодаря!
Поздрави,
Радослав
Вто Яну 24, 2023 5:09 pm
vladofff
Rado. Trully написа:
......
Bestard Breithorn PRO е една твърде добра обувка. Възможно е да се е изпотил кракът, но е възможно и да се е наквасила с вода. То освен гумен ботуш, няма друго, което при тежка експлоатация да не се намокри. Пробвай да го обливаш с течен парафин, те разните му спрейове май са на такава основа. Пробвал съм и с едно KIWI, продават го из магазините, както и лидълските шпрейюве. Тарагото също беше добро нещо, но май изчезна от пазаря. Моите обуща /В момента - La Sportiva Karakorum Evo Gtx , Crispi NEVADA GTX и BESTARD TOP MOUNTAIN/ от тях не се мокрят, или пък аз нещо не ходя много с тях... Crispi NEVADA GTX e почти същото като твоите.
Но то всъщност зависи и от условията. В мокър и тежък сняг всъщност ходя със снегоходки и теоретично атаката върху кожата остава малка. Иначе в много мокър сняг, след 5-6 часа интензивно ходене не познавам обувка, която да е издържала. Дори пластмасовите кофлаци от едно време - те пък от конденза вътре ставаха още по-зле...
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3 ... , 12, 13, 14Следваща
Страница 13 от 14
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети