Базата за въздушно движение:
1. на баба ти хвърчилото
2. на дядо ти парашутните гащи
3. на ВВС
4. на БГА "Балкан"
5. на Луфтвафе
6. на ракети Скът и Град
На кое?
_________________ "Пирони,не питони, аз искам върхове!" - Боян Петров R.I.P.
"Пътувайте докато можете!" - Тихомир Севов R.I.P.
Базата за въздушно движение:
1. на баба ти хвърчилото
2. на дядо ти парашутните гащи
3. на ВВС
4. на БГА "Балкан"
5. на Луфтвафе
6. на ракети Скът и Град
На кое?
Нека да се опитам да позная -- според мен (6) е най-близо до верния отоговор, макар и не съвсем. Погледнете първо тук:
Само дето тоз обект горе на Каракуз няма нищо общо с новото трасе и с самолетното движение. Отговорът е малко по на изток. Има едни такива работи дето висят на някои от долу. Големи са
Само дето тоз обект горе на Каракуз няма нищо общо с новото трасе и с самолетното движение. Отговорът е малко по на изток. Има едни такива работи дето висят на някои от долу. Големи са
_________________ "Пирони,не питони, аз искам върхове!" - Боян Петров R.I.P.
"Пътувайте докато можете!" - Тихомир Севов R.I.P.
Пон Мар 28, 2016 7:38 am
todor__x
Това което се свърши миналата и тази събота и неделя, смятам, че е повече от успешно!
Относно южния вариант, предимство, гледките са повече и си по билото.
Както разбрах, като километри, според техниката, почти е на "кантар".
На запад от Котел, направихме кръг. С колите до Зелениче.
По източния път към билото, има синя марка.
По Пътеката през поляните вече е с марки.
Слизане по западния път, там марки няма.
Това е накратко в телеграфен стил, за подробности, не знам кога ще остане време.
Благодарности на всички включили се! Пък времето си беше мартенско, сняг, слънце, облаци и дъжд.
Пон Мар 28, 2016 9:18 pm
rumi_xristova
Вчера с Димо, маркирахме със бяло-синьо-бяло, отклонението от южната пътека, преди Голямата нива, за да се слезе направо до Голямата беседка. От нея, по черния път през малката беседка до пътя, където се излиза на бяло-червено-бялата маркировка също е маркирана със бяло-синьо-бяло. Освен това се разходихме и до вр. Байряка. От Голямата нива минахме по билото - пътеката е проходима, минава се по нея и е пълно с леорда. Ето и линк за снимките:
https://goo.gl/photos/7AFXSBgPa9TxsyQ1A
Ще го карам от изток на запад. Все пак не съм Ком-Еминеец
1. В Котел маркировката е поставена. Избран бе най-лесния и кратък вариант. По-долу във фаила може да се види тракът.
2. От Котел на запад до края на вилната зона не се върви по пътя, както е показано на БГМ картата. Има си пряка маркирана пътека. На нея има и чешма. Малко преди къща Адонай се върви за кратко по шосето.
3. При къща Адонай е разклонът - през вр.Разбойна или подсичайки го по пътя от югоизток. Има хубав заслон с чешма в м. Набожниковото дърво.
4. Много е хубав заслонът в м.Ботуша, който е съвсем близо до пътеката. Там също има чешма.
5. Новата чешма е на самата пътека южно под вр. Разбойна. А тази която е дадена на картата на около 200 м над пътеката се казва Големия хайдутин. Тя е на хубаво място с медни чучури. Малко е пообрасло с папрат, а над нея в скалите има меча бърлога. Това сериозно.
6. На едно място малко на запад след новата чешма е обрасло и Тошко е сложил един знак НЕ. Сега се обикаля леко от юг.
7. Идвайки от запад по пътеката се достига в подножието на вр, Разбойна, където до маркировъчен кол започва зимната стълбова маркирана с колове пътека през върха. Долният участък е обрасъл и коловете се намират трудно, но е проходимо напълно. Над гората през поляните коловете се следват лесно. После има пак малко лутане с намирането на колците и се излиза на билната поляна. Спускането към Котел е песен. Марките са почти на всяко дърво. Наклонът е доста голям, за тези с болни колена ще е тежко. Участъкът който е добре да бъде изчистен от южната страна на Разбойна и маркиран разбира се не е голям - има работа за един ден. Ако на някой му се занимава - ще стане супер. Може да се спи на заслон Ботуша примерно. Разликата между двата варианта на пътеката е около 1.5 км - този през Разбойна е по-кратък, но има изкачване и спускане.
От Ришки проход на запад до Сухото дере след Байряка
Тъкмо съм захапал темата да вметна няколко неща от Ришки проход на запад.
1. Относно маркировката - супер си е, няма нужда от повече.
2. Относно проходимостта - единственият по-кофти участък е под Голям Дебелец. Има едни високи треви дето се газят. Такова нещо може само с мотиката да се махне. Но не е непроходимо. Единични паднали дървета, който се прескачат без проблеми.
3. Относно водата - изворчето под вр. Байряка капе едвам едвам, лятото сигурно ич няма да го има.
Чешмата на Митака (с надпис 200 м) си тече, едната пейка е оцеляла само.
Другата чешма, която е от тръбата е много надолу под пътеката и смисъл от нея не знам дали има. Западно след скалата Топалкая има дадена чешма - такава няма.
4. Най-важният въпрос тук е с вариантите на пътеката. Тук почвам отново от изток на запад:
- първата подсичаща пътека от прохода на запад си е ОК. Там по пътя няма смисъл да се върви, то и марка има само на 2 места.
- след Голям Дебелец има дадени два варианта на пътеката. Южният е новият, който е в перфектно състояние. Северният е покрай едно плитко сухо дере, където в момента е непроходимо. От там е старият вариант на пътеката. Там просто не трябва да има маркировка. Колкото и да се чисти пак така ще става. Много паднали дървета, избояла растителност. Ужас. Дидо ако искаш ме послушай - махни маркировката от там.
- след това има един кратък шорткът маркиран като обрасло. Ами обрасло си е и то много. Освен това е съвсем кратко. Там също това трябва да се махне от картата. И без това идвайки от запад не може да се види маркировката.
От горе
От долу
- След скалата Топалкая на запад има отново два варианта на пътеката. Северният е старият вариант, южния новия. Не ми се мисли как някой вообще ще излезе ако тръгне по северния. Ненормална работа е там. Освен това се слиза надолу, после се качва отново. Слизайки надолу няма нито една марка, докато се завие на изток. Там има табелка и две три марки. После пак нищо. Това нещо направо 100 % с гумата. Надрах се като животно.
- северно под Байряка има дадени два пътя, които се разделят и събират и после се излиза западно от Байряка. Има маркировка и по двата. На картата е дадена само по южния път. И двата са проходими, даже северния е малко по-плавен.
Разклонът отгоре
и отдолу
- и черешката на тортата. Маркировката към вр. Байряка. Такова нещо няма. Някой се е пробвал да направи някога такава. Стигнал е до някъде. Сега минаването към върха е психо-трилър. Безброй нападали дървета, клони, храсти. Мани. Особено в началото е дивотия. Не знам кой е измислил там да се покаже, че има маркировка. Нека Румито каже що е сега
Сухото дере под Гериша ще го коментирам друг път. То всъщност няма смисъл от коментар - Там също трябва да играе гумата. От горе преброих по 10-15 нападали огромни букаци.
Пон Май 02, 2016 8:22 pm
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3425 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
Re: От Ришки проход на запад до Сухото дере след Байряка
Dimo Kolev написа:
Тъкмо съм захапал темата да вметна няколко неща от Ришки проход на запад.
...
- след Голям Дебелец има дадени два варианта на пътеката. Южният е новият, който е в перфектно състояние. Северният е покрай едно плитко сухо дере, където в момента е непроходимо. От там е старият вариант на пътеката. Там просто не трябва да има маркировка. Колкото и да се чисти пак така ще става. Много паднали дървета, избояла растителност. Ужас. Дидо ако искаш ме послушай - махни маркировката от там.
...
- след това има един кратък шорткът маркиран като обрасло. Ами обрасло си е и то много. Освен това е съвсем кратко. Там също това трябва да се махне от картата. И без това идвайки от запад не може да се види маркировката.
...
- След скалата Топалкая на запад има отново два варианта на пътеката. ... Там има табелка и две три марки. После пак нищо. Това нещо направо 100 % с гумата...
...
- северно под Байряка има дадени два пътя, които се разделят и събират и после се излиза западно от Байряка. Има маркировка и по двата. На картата е дадена само по южния път...
...
- и черешката на тортата. Маркировката към вр. Байряка. Такова нещо няма. Някой се е пробвал да направи някога такава. Стигнал е до някъде. Сега минаването към върха е психо-трилър. Безброй нападали дървета, клони, храсти. Мани. Особено в началото е дивотия. Не знам кой е измислил там да се покаже, че има маркировка. Нека Румито каже що е сега
Сухото дере под Гериша ще го коментирам друг път. То всъщност няма смисъл от коментар - Там също трябва да играе гумата. От горе преброих по 10-15 нападали огромни букаци.
Dimo Kolev, виждам, че още не си разбрал ОСНОВНИЯ ПРИНЦИП на картата BGMountains. А той е - да отразява възможно най-вярно и точно АКТУАЛНОТО състояние и ДЕЙСТВИТЕЛНОТО положение на нещата.
Сам казваш, че в посочените участъци има ДЕЙСТВИТЕЛНА маркировка. Защо тогава даваш съвет тя да бъде ИЗТРИТА от картата?!?!?
Прави ми впечатление с каква лекота призоваваш "да играе гумата". Може би със същата лекота ще призоваваш и "да играе четката" (и да се нанасят на картата несъществуващи пътеки)?
Относно обраслите варианти на Ком-Емине - ами то преди 3 години ВСИЧКИ варианти в района бяха обрасли и трудно проходими! Да вземем за пример Сухото дере. Да, сега е обрасло, но преди 4 години е било основният вариант. Така че да не бързаме да "трием" старите варианти на Ком-Емине. Може след няколко години сегашните нови варианти да станат неизползваеми (както стана със Сухото дере) и да се наложи да се разчистят старите варианти на Ком-Емине.
Относно маркировката към връх Байряка.
Маркировка (макар и стара) има. Ето малко снимки (от които става видно "кой е измислил там да се покаже, че има маркировка" ), а Руми Христова може да даде още:
Това, че е обрасло и трудно за минаване, НЕ ОЗНАЧАВА, ЧЕ НЯМА маркировка и че тя трябва да се ИЗТРИЕ от картата BGMountains.
Това, разбира се, е мое мнение. Както и мнението, че маркировката до връх Байряка трябва да се поднови и пътеката да се разчисти - за почитателите на максимално билния вариант на Ком-Емине (като Mikesli например).
Ама вообще нямам намерение да споря относно билната пътека. Още по-малко какво и как да се нанася на картата на БГМ. Там си има специалисти и т.н. Пускайте всякакви възможни варианти, отразявайте ги както си искайте. Водете хората, предлагайте им варианти - всеки сам да решава на място. Ще има избор.
Само, че когато стигнат до разклонението и се зачудят от дека да минат може да стане страшно. Имало маркировка. Мухи има. Имало е някога. Сега има две марки. и то нейде по средата на участъка. Значи пътеката е маркирана. ОК така да е. За Байряка специално можем да поспорим. Там стара марка от БТС времето е нямало. Никога. Някой е решил да сложи и е стигнал до някъде. Казваш да питам Руми. Питай я ти - бяхме заедно. Аз нарочно исках да видя има ли такова животно от там. И отидохме. Разправя ми как сте се качили и вие да я търсите и сте слизали по нея. Няма такова животно. Да не говорим на изток от Байряка. Виж по билото от Върбишки проход е имало и сега има. И то слънце. Прочистено, маркирано. Скоро и обяснено. Вариант на пътеката, който за мен е много по-добър, от колкото отдолу през деретата и макадамите. Но това си е мое мнение. Нито аз ще нося палатката, нито раницата. Всеки да си избира сам от къде ще минава. Аз изказвам моето мнение. Ако някой се вслуша - най-малкото няма да загуби. Ще има прясна информация.
Само едно нещо ще кажа за Сухото дере и това дето е към Дебелеца - по такова нещо маркировка не се прави. Там или водата ще отнесе пътеката или дърветата вечно ще си падат и всяка година ходи и чисти за да го има варианта. По Сухото дере не съм минавал, затова те питам и не само теб - там от старите големи жълто-червени марки има ли? Не вярвам. А това, че е било маркирано - ми то всеки го прави както намери за добре и както му скимне. Аз също съм един от тях. Мацам. Гледам да мисля - понякога не се получава. Повечето пъти обаче си е ОК.
И по Сухото дере казваш основния вариант е бил - не е така. Основният е отгоре по билото - по Гериша. Това, че пътеката е обрасла с времето и някой е решил да я премести през Сухото дере не значи, че правилно. Но какво ли разбирам аз от тези неща. От мен толкова.
Вто Май 03, 2016 12:23 am
todor__x
Явно, проблема ужаса на Риш, ще си го имаме.
След всяка зима,все излиза някъде по нещо.
Пътеката се отъпква с ходене иначе обраства.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети