пробвай тези телефони за х. Македония незнам колко са актуални но зърни да видиш 0896688319 ,0896688320 и 0889077228 за х. Рибни нищо незнам да каже някой от района който е ходил скоро. Успех
Чет Окт 24, 2013 9:30 am
iozkan
Дано се постопи малко снежеца, че ще пощръклеем из Софията събота и неделя. Като гледам тая сутрин камерата на Ястребец има си сняг, особено от север. Разхождаше ми се и на мен около Смрадльо и Джендема. На Пирин има по-малко сняг, от последните снимки на vedrin от 19.10 може да се предполага, че там почти се е стопил или поне до събота ще е ок.
Чет Окт 24, 2013 9:59 am
P.Stoychev
Да има сняг, колко да има Иначе ще успеят момчетата, ние сме го правили за един ден малко над Трещеник, през Канарския циркус и оттам до вр. Шишковица .
Ама вървене иска
Чет Окт 24, 2013 10:04 am
Мавруд
Току що се чух с хижаря на Рибни езера и каза, че няма да са горе Събота и Неделя. Имало дърва, било отключено, но тях нямало да ги има...
Добре де, аз тъй като не съм спал до сега на хижа без хижар. Да речем за Рибни езера - говорим за малка вратичка на печката и т.н. - това се отнася за столовата предполагам ? В стаите да разбирам ли, че няма печки ? Не, че е толкова важно - по принцип го дават 5-6 градуса на тази надм височина Събота срещу Неделя, но да си питам. До колкото прочетох в столовата има 4 легла ...
И да питам пак - тъй като на Рила явно няма намерение да го топи снега - решихме да се откажем от маршрута Рибни-Македония, но пък дали мжое да имаме проблеми заради сняг/лед в участъка - Рибни-Зъбците-Канарата-Вапа, а участъка Вапа-Рибни от къде е най-безопасно при лек снеголед да се минава - през Канарското езеро по колците или по лятната пътека. Гледам и, че колците също заобикалят след Канарски преслап до хижата, а не се спускат напряко покрай езерото както пътеката...
ZCEZBPM написа:
Мавруд написа:
Току що се чух с хижаря на Рибни езера и каза, че няма да са горе Събота и Неделя. Имало дърва, било отключено, но тях нямало да ги има...
Ето една класация на печките в хижите в Рила и за какво трябва да е подготвен човек като ходи през този сезон.
Най-свястната печка(направо камина) с широка вратичка дето може човек да вкара цяло дърво и дето стопля стаята за отрицателно време е в хижа Македония.Мазето е заредено със сухи дърва и има брадва.
Не знам да има хижа в Рила, която да е на самообслужване през зимата и да е по-добре в това отношение.Зимата ходят събота и неделя хижарите иначе сега не знам как е.Стаята става топла и след това не изстива.
В Рибни езера с тази миниатюрна вратичка и клони от клек вместо дърва, отпред ти е топло,а отзад замръзваш.Повече се одимяваш отколкото да се стопляш.
В Белмекен печката е като в Рибни езера.Невероятно трудно е да запалиш печка с мокри дърва, които са отвън на купчина.
На Грънчар печката е копие на предните две и трудно се пъха нещо по-дебело от човешка ръка.
Въобще за последните три хижи си трябва волско търпение или сериозни подпалки, които да си носите и които да успеят да изсушат понякога мокрите клони.
Тоалетната хартия и свещите които нося винаги са свършвали в опити да запаля печките там. Мисля тази година да си направя експеримент с калиевия перманганат и глицерина белким стане по-лесно паленето.
Да споделя и аз моят опит в жижа без хижар с мокри дърва и малка печка, откакто мръзнах една нощ. На такова място винаги имам в раницата нещо много леко и ефикасно, вътрешна гума от колело, нарязана на кръгчета с ножицата имам около 20 - тина пърченца,,,,,,,идеална подпалка за всякакви дървета, не тежи и не пуши много. Нарежете си на тънки кръгчета и сте без проблем със запалването на огън с мокри кръгли и всякакви дърва.
Чет Окт 24, 2013 1:58 pm
Мавруд
Хм, значи ще си вървим явно само през Канарски преслап и през Канарското езеро - щом е толкова екстремно при сняг и лед пред Мермерски преслап ....
Ами нямаме котки - май са скъпички...Абе ще се оправим...ще се върнем, ако видим, че е зле и ще си минем през Канарския преслап ... или изобщо няма да минаваме през Мермерския преслап.
Котки си купете, щом сте мераклии да вървите по това време. Пари от това няма да спестите. Иначе при зимна обстановка и много сняг, зимната по Йосифица към Канарски преслап, изобщо не може да се нарече безопасна. Не знам коя година беше, но лавината беше стигнала до хижата и направила големи поразии. Даже тогава е по-безопасно да се минава през Мермерския преслап и после през Зъбците, което преминаване обаче е по трудно технически, но рискът от лавина е по-малък. Сега обаче снегът не е много, така че ситуацията е друга, и може да ги подсечете. Успех!
Добре де, аз тъй като не съм спал до сега на хижа без хижар. Да речем за Рибни езера - говорим за малка вратичка на печката и т.н. - това се отнася за столовата предполагам ? В стаите да разбирам ли, че няма печки ? Не, че е толкова важно - по принцип го дават 5-6 градуса на тази надм височина Събота срещу Неделя, но да си питам. До колкото прочетох в столовата има 4 легла ...
Предполагавм се досещаш , че „тези 5-6 градуса” , които гледаш прогнозни , са за през деня . През нощта със сигурност ще е под нулата (незнайно колко) , така че - имай го наум при екипировката за спане ! Края на август , когато уж още бе лято и в ниското бе около 20 градуса , на Рибни макар и слънчево температурата бе около 8-9 градуса , горе на билото към Канарата и Йосифица бричеше такъв вятър , че ми замръзнаха джуките , та дори говоренето бе проблем . През нощта на хижата прехвърча сняг и в бунгалото спах „целоварка” и с четири одеяла .
Чет Окт 24, 2013 7:37 pm
Мавруд
По принцип в момента е мощен антииклон над страната и в планините на 2500 м е над 5-6 градуса денонощно. Някоя дупка може да изстине самостоятелно, но като цяло температурите са положителни - както през деня, така и през нощта. Впрочем в планините много често няма разлика в дневния ход на температурите. Дори на Мусала не е падало под 0 градуса последните 5-6 дни, а на 2000 м не е падало под 7-8 градуса, а прогнозата е за повишение на температурите от Събота и Неделя. Вятър никакъв.
Така е, но в момента няма как да не познаят метеоролозите. Най-малкото в последните 5 дни антициклона е непоклатим и не се очаква никакво раздвижване в следващите 5 дни. Та въпроса с времето е ясен - не ме притеснява. Следя и темповете на топене на снега, но са сравнително бавно именно поради тихото, слънчево и сухо време. Въпроса е, че хижата е в циркус и малко или много вечер си има изстиване с 5-6 градуса и може да падне до 0, но поне няма да има вятър.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3Следваща
Страница 2 от 3
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети