В далечната за някой 1993 год. участвах в една спелео експедиция в Албания. Макар, че беше доста добра организацията от тяхна страна по посрещането ни ескортирането и настаняването ни, там отгоре в базовият лагер ни пазеше полиция пак ни окрадоха много неща. Ще кажа само че на един от джиповете бяха свалили дори фаровете и навръщане се наложи да го накичим с карабитките отпред и да е в средата на колоната че да може да се движи. Иначе хората са добродушни и гостоприемни особенно ако имаш цигари в повече си им приятел завинаги.
Пет Ное 01, 2013 10:18 am
Pagane
Mitko,
благодаря за споделеното , страхотни снимки , явно непозната Албания е примамлива дестинация.
И тези подводни снимки съвсем затвориха кръга от удоволствия - планина , море .
Там река ли си снимал също ?
В далечната за някой 1993 год. участвах в една спелео експедиция в Албания. Макар, че беше доста добра организацията от тяхна страна по посрещането ни ескортирането и настаняването ни, там отгоре в базовият лагер ни пазеше полиция пак ни окрадоха много неща. Ще кажа само че на един от джиповете бяха свалили дори фаровете и навръщане се наложи да го накичим с карабитките отпред и да е в средата на колоната че да може да се движи. Иначе хората са добродушни и гостоприемни особенно ако имаш цигари в повече си им приятел завинаги.
Възможно е от тогава да е останала тази репутация. То не че и тук не е имало престъпност точно в ония години
Пет Ное 01, 2013 5:13 pm
Mitko
promis написа:
Имам едно питане за Албания. Престъпността там наистина ли е висока или това са само някакви легенди? Винаги съм я смятал за криминална държава...
наскоро една позната ми каза, че баща й бил казал, че в Албания ядяли хора , опасна работа, не се занимавайте да ходите там
Иначе сериозно, за едната седмица, която прекарахме из някой от най-зтънтените кътчета на Албания , нито за миг не сме се чувствлаи застрашени, преследвани или каквото и да е, даже напротив, албанците са от най-гостоприемните и дружелюбни хора, които съм срещал.. при това без да знаем повече от 10-15 думи на езика им. През 90-те години е било друго сигурен съм, а и както навсякъде по света, винаги можеш да извадиш лош късмет и да попаднеш на лоши хора, които да те оберат, набият, измамят. Аз винаги пътувам в други държави с позитивна нагласа и с презумпцията че масово хората сме добри, и само в крайни случаи на мизерия и глупост си вредим един на другиго. Разбира се има си някои общи съображения и мерки за сигурност, които всеки би следвало да спазва като пътува, но те си важат колко за пътуване по албанските гранични села, толкова и за центъра на София . Другото е, че докато ние дето сме на 6 часа път от Албания се чудим там дали 'не ядат хора', междувременно туристите от Западна Европа и Полша и Чехия от години си обикялат безспир там. Та преценете си
PS ще понапиша някой истински пътепис като ми остане време, за мен винаги е удоволствие да споделям такива пътешествия
Вто Ное 05, 2013 6:44 pm
dido
Здрасти Митко, поздрави за ходенето в този интересен район!
Преди време се хванах да пиша една статия за района на Тимфи. Ровейки из разни източници, попаднах на доста занимателна информация за региона на Северен Епир (включая посетената от тебе планина Немерчка).
Както се оказва, тази територия е била стотици години в пределите на първата и втората българска държава, присъединена първоначално от кан Пресиян през 842 година, вж Кутмичевица. Българското културно влияние ще да е било твърде мащабно, което се разбира главно от запазената топонимия в района - имена на реки, планини, селища, местности и т.н. Впоследствие по османско време при Али Паша районът силно се албанизира, а през 18-19-и век елинизира.
Специално в Албания прилежащите на Немерчка села на югоизток са все още елинизирани - предполагам компактно влашко население с гръцко самосъзнание. Та - там надали могат да се очакват проблемите, характерни за северните планински области на Албания.
_________________ Бутам след осмата бира
Вто Ное 05, 2013 9:10 pm
Mitko
dido написа:
Здрасти Митко, поздрави за ходенето в този интересен район!
Преди време се хванах да пиша една статия за района на Тимфи. Ровейки из разни източници, попаднах на доста занимателна информация за региона на Северен Епир (включая посетената от тебе планина Немерчка).
Както се оказва, тази територия е била стотици години в пределите на първата и втората българска държава, присъединена първоначално от кан Пресиян през 842 година, вж Кутмичевица. Българското културно влияние ще да е било твърде мащабно, което се разбира главно от запазената топонимия в района - имена на реки, планини, селища, местности и т.н. Впоследствие по османско време при Али Паша районът силно се албанизира, а през 18-19-и век елинизира.
Специално в Албания прилежащите на Немерчка села на югоизток са все още елинизирани - предполагам компактно влашко население с гръцко самосъзнание. Та - там надали могат да се очакват проблемите, характерни за северните планински области на Албания.
Да споделя тук източника на информацията, който ми прати по фейсбук, мисля ще е интерсен и за други интересуващи се от региона:
http://www.cliohworld.net/onlread/5/44.pdf
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2
Страница 2 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети