Ех, Тодоре, заприличва на спор дали професионалистите разбират повече или любителите. Аз не се съмнявам в способностите на професионалистите, а в техните намерения. В заводите правят ракия от майсторлък, не от грозде, или поне тя не стига до обикновения българин. Проста сметка показва, че в "Мераклийско" вино грозде не може да има. Професионалистите, а не селските баби слагат палмово масло в сиренето. Знаеш и за лютеницата, и за малотрайните салами. Когато стигнат до лаборатория, дават такива резИлтати, че после журналистите има какво да приказват.
За уискито работата съвсем не става. Никога не съм пил домашно уиски и не мога да сравнявам. Не вярвам да съм пил и истинско марково. В света се изпива толкова "шотландско" уиски, че Шотландия трябва да е поне с територията на Казахстан. Мисля, че това по магазините е търпим ментак. В комбинация с бадеми и черен шоколад е добре. Наздраве!
Пон Окт 21, 2013 4:04 pm
баир_будала
Еми то в тоя ред да споменем и Великия Комбинатор-Остап Бендер които твърди ,че познава поне двеста начина да се свари ракия ,включително и от табуретка
Сря Окт 23, 2013 1:14 pm
jeffpitters
А стига бре , има и двама дето са пили заводска ракия
Интересно - на тези, които продават домашна ракия - какви са им намеренията? Сигурно от филантропия го правят, а не за печалба? И докато заводите се контролират по определен ред, домашната се контролира само от алчността на производителя/търговеца. Не ! Благодаря!
Ама не ме разбирайте грешно - аз не искам да споря с никого - всеки е свободен да се трови както си поиска.... Просто се опитвам да разбера света в който живея
/Да не замесваме сиренето на бабите, защото там ще стане страшно. Ако не ми вярвате, просто си купете 1 литър мляко "от улицата" и го занесете в лаборатория. /
Сря Ное 06, 2013 11:15 am
tortomanin
Тоше, май не си ме разбрал. Аз не съм продал и не съм купил нито милилитър домашна ракия. Всичко се прави за лична и приятелска употреба. Стигне ли се до размяна срещу пари, предпочитам етикет, бандерол и голяма търговска верига. Комбинацията от пари, липса на контрол и дребен балкански тарикат ми е ясна. Просто въпросът беше домашна или заводска, а не заводска купешка или незнайна купешка.
Да не работиш в лаборатория близо до Хасково? Ще ти донеса неща за пробване. Може и заедно.
Хм, дет съ вика, за обяснение на вота. В домашната ми ракия има винен дестилат, търпимо подобрен с шекерче. Отделени са първаци и патоци /лангюри/ или както му викате. Получената бистра течност отлежава реално в дъбово буре над 6 месеца. Не добавям никакви химии към гроздето, защото е избрано. Не добавям никакви миризми към ракията, след отлежаването мирише достатъчно добре.
А след това я дай в лаборатория за изследване за наличие на остатъчни вещества
А,ти дай и водата в лаборатотия и ше минеш на фотосинтеза....
Съб Ное 09, 2013 9:41 pm
DHG
Абе ония ден пих хубава сливова, ама човек с каквото и да прекали, на сутринта му е гадно.
Нед Ное 10, 2013 11:14 am
tortomanin
Тоше, купих си още едно буре. От четвъртък до днес го киснах, днес го мих, заредих го и чакам. Запасите вече са към трицифрено число и могат да отлежават повече. Ако не си предубеден, наесен можем да обменим чаши и мисли.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2
Страница 2 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети