Толкова пъти съм го минавал този участък не ми е направило особено впечатление за голяма опасност. А мястото на туристката която загина е в началото на пътеката от Козя стена за Ехо така се случи че минах оттам непосредствено след инцидента с момичето вече беше поставено едно мижаво парапетче. Според мен там трябва да действат на оня ръб към Ехо покойто пътеката обикаля ту от едната ту от другата страна на ръба. Има нужда от такива неща и по участъка Карловски купен до Костенурката има и сега но ми е правило впечатление че има и там необесопасени участъци.
Нед Юни 16, 2013 3:04 pm
ПАВЕЛ
Re: Съобщение на парк Централен Балкан
pana написа:
Има нужда от такива неща и по участъка Карловски купен до Костенурката има и сега но ми е правило впечатление че има и там необесопасени участъци.
Да бе ......Дайте да овържем всеки камък със стоманени парапети, щото има опасност някой да падне и да си строши главата.....Хора , това не са пешеходни пътеки покрай начални училища, това е Планина все пак !
Вчера бяхме на мястото, което е снимал ПАВЕЛ. Това е опасния участък.
Говорихме с хижаря на х. Коза стена и той спомена, че този участък е обявен за опасен, защото има поражения от гръмотевичните бури. На няколко места въжето е ударено от мълнии и е буквално стопено.
Пон Юни 17, 2013 9:33 am
Stefak
Вероятно става дума за това усвояване :
Пон Юни 17, 2013 10:29 am
rumi_xristova
Днес разговарях по тел. Централния офис на парка, относно заповедта им. Проблемния участък е по Козя стена, имало паднали 9 стълба и съответно металното въже. По лятната пътека, която подсича нямало проблеми да се минава. В най-кратки срокове щели да го отремонтират. Като дати за минаване споменах след 20 юли, каза ми, че до тогава ще е отремонтирано. До тогава през лятна пътека може да се минава, а по зимната на лична отговорност.
Пон Юни 17, 2013 6:54 pm
joy_boy
а какво значи на лична отговорност? няма да ти важи застраховката ако минеш или пък ако се пребиеш по лятната, дето не е лична отговорност, ще ти платят ремонта? сори за офтопика, просто наистина ми е интересно какво значи
Пон Юни 17, 2013 7:52 pm
iliyadd
Ами застраховката си важи, но те са длъжни да си кажат. Който ходи всяка седмица горе сам може да си направи преценка, но има хора които не познават маршрута и планините и може и да не успеят да слязат от там. То е същото като лавинната опасност и ПСС, те все предупреждават колко е зле горе ама който си ходи редовно сам си преценя риска, но пък така се изключва възможността някой който е слушал усмивката по БТВ да реши да тръгне по маратонки през Май примерно
Последната промяна е направена от iliyadd на Сря Юни 26, 2013 3:28 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Вто Юни 18, 2013 11:56 pm
Gamina
iliyadd написа:
, но пък така се изключва възможността някой който е слушал усмивката по БТВ да реши да тръгне по маратонки през Май примерно
Порадвайте се на новото въже, снимайте го, и си идете край Дунава доволен, по умен и добър.
Не забравяйте, че в планината сте ГОСТИ.
_________________ Враг няма, спокойно. Всичко е вече зомбирано.
Сря Юни 19, 2013 11:29 am
ogobogo
rumi_xristova написа:
Днес разговарях по тел. Централния офис на парка, относно заповедта им. Проблемния участък е по Козя стена, имало паднали 9 стълба и съответно металното въже. По лятната пътека, която подсича нямало проблеми да се минава. В най-кратки срокове щели да го отремонтират. Като дати за минаване споменах след 20 юли, каза ми, че до тогава ще е отремонтирано. До тогава през лятна пътека може да се минава, а по зимната на лична отговорност.
Аз пък това съобщение на Руми съм го пропуснал и бях решил да разуча за какво става въпрос. Днес чрез 1 познат, приятел на хижарите на К. Стена, разбрах, че става въпрос за въжетата и че лятната пътека си е наред. Даже тези почивни дни (22-23) щяло да е лудница там - много турист, много баир будала, много народ.
А това за ходенето на собствен риск - все си мисля, че и карането на превосно средство си е 100% на собствен риск, само че в този сл. има и виновни. Докато в този случай с това "ходене на собствен риск" от ЦП ужким си измиват ръцете, макар че аз все си мисля, че в края на краищата те пак могат да са отговорни ако нещо се случи. Дано никъде нищо лошо не се случва.
Просто размишлявам не на глас, а на букви
Сря Юни 19, 2013 7:52 pm
Stefak
Хей trix,господинчо,който си говориш с облаците,Слънцето и всяка друга извънземна твар.Коя висша сила ти нашепна,че се меся някъде и съм си позволил нещо.Ти да не би да си помисли, че в раницата имам и маркер и чакам или по скоро обикалям Балкана като дебил за да намеря информационна табела на някой съфинансиран обект и с нетърпение се отдавам на детската си мечта да подраскам наволя.Посочих табелата за да стане ясно за какъв проект може би иде реч.
Сря Юни 19, 2013 8:25 pm
ПАВЕЛ
На мен нещо ми е сложен този казус с отговорността на някой заради това , че съм си счупил главата някъде по баирите . Някой може ли да ми дефинира какво означава "обезопасен" и съответно "необезопасен" маршрут ? Какъв е критерият за това , съответно кой решава какви осигуряващи съоражения да се поставят някъде ? И ако се спъна примерно на Козя стена и се сурна по гъз под въжето в посока север, това дава ли ми юридически аргументи срещу парковата управа за неправилна конструкция на парапета ? Или пък ако това се случи на десет метра от края на въжето - това е ли грешно позициониране на същото ?
Хей trix,господинчо,който си говориш с облаците,Слънцето и всяка друга извънземна твар.Коя висша сила ти нашепна,че се меся някъде и съм си позволил нещо.Ти да не би да си помисли, че в раницата имам и маркер и чакам или по скоро обикалям Балкана като дебил за да намеря информационна табела на някой съфинансиран обект и с нетърпение се отдавам на детската си мечта да подраскам наволя.Посочих табелата за да стане ясно за какъв проект може би иде реч.
Сря Юни 19, 2013 8:44 pm
ПАВЕЛ
Stefak написа:
Ха-Ха Стефак, току -що си поръча подробна и напълно безплатна експертиза на душевното ти състояние в контекста на вечната борба между доброто и злото
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3, 4Следваща
Страница 2 от 4
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети