ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Лакатник - вр.Мургаш - маркировка?
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
Лакатник - вр.Мургаш - маркировка?
Автор Съобщение
tonizieca

Местожителство: България

Мнение Отговорете с цитат
Благодаря отново за отзивите ! До Mariana1000 : замисълът ми е да слезна в Бухово през вр.Мургаш .
В този район до сега кракът ми не е стъпвал , затова се интересувам от състоянието на маркираните пътеки там . Поздрави .
Вто Апр 30, 2013 1:06 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Tito

От Мургаш до Бухово е само по черен път като за по-висока кола. Маркирано е добре, има един по-голям кръстопът, където се сливат пътищата от Бухово и с.Желява.

Вто Апр 30, 2013 10:16 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Trekker

Цитат:
когато се отказахме заради дъжда и слязохме в Бов

А слизайки къв Бов, дали обърнахте внимание какво е положението с х. Трескавец?

ПС: Последния път, котато слизахме оттам, се въртяхме в кръг около десетина минути. Бяхме сигурни, че сме на точното място, на площадката на хижата, но от хижата нямаше и следа.....

След по внимателно вглеждане установихме, че са откраднати даже камъните от основите и плочите от терасата пред нея..... Беше останала единствено подпорната стена, удържаща баира над някогашната хижа - но сега може и нея вече да я няма....

А тази хижа беше много удобна точно за типа излети, за които си говорим в тая тема.
Вто Апр 30, 2013 11:59 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kredit2006

Днес се върнах точно от тази дестинация. Хижа Лескова РАБОТИ през цялата седмица. Собственикът е наел една двойка Халил и Елиф. Добри и сърдечни хора. Хижата е изключително чиста. Елиф готви, така че винаги има храна.
Все още не съм научила как се поставят снимки в този форум, иначе специално за участниците в тази тема направих много снимки.
Чет Авг 08, 2013 12:11 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kredit2006

[quote="Tito"]Червено-бялата маркировка на Е-3. И гара Лакатник и вр. Мургаш са част от Ком-Емине, според мен това е най-прекият път (по билото). Иначе в тази част планината е доста широка и е направо като лабиринт от успоредни и пресичащи се пътища. Иначе разстоянието си го бива - към 50км е по GPS като втората половина (от Лескова нататък) е абсолютно безводна.[/quote
Относно водата. Около Мургаш видяхме вода на 2 места: Зла поляна - много добре, в бяло е маркиран пътя до водата. Другото място е х. Мургаш. Като застанеш с гръб към входа й и отброиш 100 широки крачки долу вдясно се вижда хубава чешма с маси пейки. След това наистина става драматично. От Мургаш посока Лескова преди вр. Бигла около 150 в ляво(не е маркирано) е може би така нареченото Хайдушко кладенче. Трябва да се загребва с канче много внимателно, защото изворчето е съвсем малко(около 15 см в диаметър) при това върху водата има тревички, насекоми, които трябва да се избутат. За 15 мин. преливане успях да налея 2 л вода.

Последната промяна е направена от kredit2006 на Съб Авг 10, 2013 8:09 am; мнението е било променяно общо 1 път
Съб Авг 10, 2013 7:13 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kredit2006

Значи, това, с оскъдната вода е нещо съвсем друго:Мини изворче, като миниатюрна локвичка, но водата е чиста и добра за пиене. То няма надписи. Може би изобщо не е известно.
Съб Авг 10, 2013 8:14 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan_iliev38

Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

По Стара планина е имало много "(х)айдуци", така че и двамата сте прави за наименованието на кладенчетата.

Предполагам, че кладенчето, което kredit2006 е открил, е прочутата вода до Белева поляна, която от доста време се каним със сестра ми да проучим и маркираме, но все не остава време. Важно е да се помни, че тя все пак пресъхва в по-сушави години и не може да се разчита изцяло на нея, но ако туристът е закъсал за вода и особено ако са група, може да се извървят тези 150 метра, за да се облекчи по-нататъшния преход.

Ако може повече подробности и снимки за тази вода. Откъде се отбиваш от пътеката - при Белева поляна, поляната с ловджийското чакало, или преди/след нея?
Съб Авг 10, 2013 9:55 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
boris_borisov

Стефан е прав, в Стара планина едва ли не на всяко второ изворче му думат "хайдушкото кладенче"... Laughing
Относно водата на Белева поляна. Това е снимка от ловджийското чакало към онова остро и стръмно връхче с кол най-отгоре, което вече не се ангажирам как точно му е името:
https://picasaweb.google.com/102383294163615655336/02201302#5910439723631147138
Това се вижда, след като се качиш на острото връхче:
https://picasaweb.google.com/102383294163615655336/02201302#5910439729887019986
Би трябвало тази поляна да е Белева поляна. В края й, там, където пътеката навлиза отново в гората, тръгва черен път вдясно под остър ъгъл в сравнение с пътеката КЕ, по която се движим до момента. Предполагам, че този черен път е описваната на гърба на картата пътека към с.Огоя. Като се тръгне по посочения черен път надолу, се стига до водата, която извира от земята и се стича надолу през пътя. Там наблизо май имаше и друго водно деренце,трябва да се оглежда човек.
А пък това е снимка от мястото, където се отклоняваш от КЕ-пътеката за водата (снимано е в обратна посока и водата се пада ВЛЯВО). Мечо е окачил на дървото лист хартия с надпис "Вода" и координатите йSmile
https://picasaweb.google.com/102383294163615655336/02201302#5910439715594010130
Наш Мечо има и идея да направи там чешма. Няма лошо, даже може да му помогнемSmile
Съб Авг 10, 2013 1:59 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan_iliev38

Борис Борисов е прав - трябва да се направи нещо за тази вода. Има интерес във форума за този маршрут, остава наесен с песен да се организираме и да я намерим, и да я маркираме както трябва. Пък за чешма - не знам как се прави чешма, но ще помагам най-малкото.

Относно местоположението на водата - засега мога само да гадая, както казах, още не съм я виждал. Нека kredit2006 да посочи на снимките къде се пада водата, но ако може по ясен и недвусмислен начин. Ако се окажат няколко водоизточниците, което подозирам - още по-добре!

Относно наименованията на местностите в района - вече съм писал в темите за Ком-Емине коя местност как смятам, че се казва. Базирам се само на описанията от гърба на картата за Ком-Емине, от пътеводителя за Ком-Емине и на руските топографски карти. Описанието на гърба на картата е доста кратко и леко си противоречи с пътеводителя (как може да СЛЕЗЕШ на ВРЪХ Белева поляна? Дали думата "връх" в случая не е печатна грешка? Местността Прекръстето къде точно се намира, преди или след 20-минутното изкачване на нискостеблената (сега вече висока) букова гора?).

Определено Ужасът на Върбиш-Риш и Легендарният Мургаш са двата най-дискутирани и проблемни участъка от маршрута Smile
Съб Авг 10, 2013 4:06 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
meco puh

Местожителство: обл.Разград

boris_borisov написа:
...Наш Мечо има и идея да направи там чешма. Няма лошо, даже може да му помогнемSmile

Все още съм много пресен и уморен(дори куц). Ще опиша всичко, като си отпочина. Мястото на водата е на 50 м от пътеката, но не става въпрос за Белева поляна, а близо до нея. Изворчето се казва "Бразака".
Там спряхме да обядваме. Забелязах, че мястото много прилича на това, откъдето пихме вода през 1987 год. Като го казах, ми се подиграха. Но, се оказа, че наистина има вода. Ще се опитаме да направим нещо, за да тече, а не да извира(само да има, кой да ми помага). Ще посоча и координатите на изворчето.

Балкана символ на цял полуостров

Последната промяна е направена от meco puh на Нед Авг 11, 2013 9:56 am; мнението е било променяно общо 1 път
Съб Авг 10, 2013 7:56 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
todor__x

Поздрави,ще ни гази "Мечо"!
Изкара на "куц крак" но здрав!
Съб Авг 10, 2013 9:44 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
meco puh

Местожителство: обл.Разград

boris_borisov написа:
...Мечо е окачил на дървото лист хартия с надпис "Вода" и координатите йSmile
https://picasaweb.google.com/102383294163615655336/02201302#5910439715594010130

Мястото на водата е на юг от връх Дранчулица. Това е извора на река Бразака, която пък е приток на река Ябланица.
Ето ги и координатите на изворчето:
42 54,479
23 36,052

Балкана символ на цял полуостров
Нед Авг 11, 2013 9:53 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kredit2006

Написах коментара си на снимката в Пикаса. На 3 август минахме, листче не видяхме. Бяхме уморени, жадни и отчаяни. Вечерта наближаваше, а не знаехме още колко време ще ни е нужно, за да стигнем Лескова. Не ми беше до снимки. На снимката от Борис: ако вървейки напред следва връх Бигла става въпрос за същото изворче. Но ако следва Бельова поляна, значи е друго. Повтарям: посоката ни беше Мургаш-Лескова. При тази ситуация наистина връх Бельова поляна се изкачва. Бяхме 4 жени, без Джи Пи Ес, неподготвени за спане на открито, но се случи за три от нас...Аз се бях откъснала, обаче в тъмнината загубих отклонението вляво, преди пътя за Литаково.
Нед Авг 11, 2013 3:13 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan_iliev38

Ех, защо досега колкото пъти минавах по тази част на Пътеката, никога не срещах някого? Защо ли не срещам четири жени? Think А още по-добре - да ги застигна Smile

Ситуацията започва да се изяснява. На картата по-долу съм дал според собственото си тълкуване най-вероятното разположение на обектите в околността. Въпреки, че има доста въпросителни на картата, нека заинтересованите страни я разгледат и изкажат и своето мнение.

Ясно е, че наесен, когато листата се обагрят, ще се проведе една специална проучвателна и довършителна експедиция с цел пълното проучване и маркиране на района. Smile

Според мен на снимката на Борис Борисов се вижда връх Белева поляна, а на преден план са поляните южно от връх Данчулица:

Ето линк към албума с всички снимки по темата в пълен размер и качество с подробни пояснителни надписи:

https://plus.google.com/photos/100552807051673841233/albums/5825152702808261025
Нед Авг 11, 2013 9:04 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Mariana1000

Местожителство: София

kredit2006 написа:

Все още не съм научила как се поставят снимки в този форум, иначе специално за участниците в тази тема направих много снимки.

Ако все още не си разучила за снимките да помагаме ли? Smile

stefan_iliev38 написа:
Борис Борисов е прав - трябва да се направи нещо за тази вода. Има интерес във форума за този маршрут, остава наесен с песен да се организираме и да я намерим, и да я маркираме както трябва.

Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing
(ще ви дам две кутии с боя и успех!)

Пон Авг 12, 2013 12:51 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Страница 2 от 4

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.