За трите сезона (без зимата) ползвам следните две връхни дрехи.
Когато не вали дъжд, но е студено или/и духа вятър, обличам т.нар. ветровка - тънко яке с качулка без мембрана, но с DWR промазка, което е леко (170 гр.) и "по-дишащо" от класическо яке с мембрана.
Когато вали дъжд, обличам яке с мембрана.
Сря Май 20, 2015 10:40 am
Todor
ivailo.hr написа:
За трите сезона (без зимата) ползвам следните две връхни дрехи.
Когато не вали дъжд, но е студено или/и духа вятър, обличам т.нар. ветровка - тънко яке с качулка без мембрана, но с DWR промазка, което е леко (170 гр.) и "по-дишащо" от класическо яке с мембрана.
Когато вали дъжд, обличам яке с мембрана.
+1
И аз така правя. Пробвал съм и тънка вълнена риза, когато не вали - чудесно е. Пробвал съм и ветровка в дъжд в топло време, защото мембраната ме запарва - мокър съм, но дъждът не ме преохлажда.
Сря Май 20, 2015 11:50 am
vladofff
Todor написа:
.........И аз така правя. Пробвал съм и тънка вълнена риза, когато не вали - чудесно е. Пробвал съм и ветровка в дъжд в топло време, защото мембраната ме запарва - мокър съм, но дъждът не ме преохлажда.
Преди около 100 години руските, после и съветските диверсанти са имали едно просто, евтино и ефективно решение - дебела мрежа/ама наистина дебела - няколко мм/ и върху нея - горнището, обикновено брезентено. Така снаряжени са могли да лежат с часове или дни из тресавища без да мръзнат, защото въздухът в мрежата е изолатор, който не зависи от степента на намокреност на материала, който обикновено се използва - ако е памучна вата или пух - много зле...
Сря Май 20, 2015 3:17 pm
Todor
vladofff написа:
....
Чел съм го в книгите на Виктор Суворов (Аквариум мисля) Изглежда работещо.
Заделязах, че хората в Родопите масово ходят в дъжд и влага с вълнени дрехи и въобще не се притесняват от намокряне, както и газят преспи с галоши и дебели вълнени чорапи (не знам дали само 1 чифт) при което краката им няма как да са сухи.... Мисълта ми е, че мокра вълна, особено за лятото, задържа достатъчно топлина. Пробвал съм такива комбинации и те работят, ако не позволяват много интензивно "отмиване" на телесната топлина. Същотот прави и ветровката - ограничава бързия топлообмен със студената вода, особено ако си с вълнена тениска. Това го правя когато се движа интензивно в топло време и вали. Ако е достатъчно хладно съм с мембрана. Може би скъпите мембрани позволяват да се ходи и в топло време в дъжд, но с моята аз не мога - ставам "варен в собствен сос"
Ползвам го от миналата пролет и съм много доволен, не запарва много и пази от дъжд и вятър.
даже при колоездене се справя прилично с дишаемоста, за парите си е супер.
_________________ "АКО ЖИВЕЕШ ВСЕКИ ДЕН КАТО ДА Е ПОСЛЕДЕН, ПОЧТИ СИГУРНО Е, ЧЕ НЯКОЙ ДЕН ЩЕ СЕ ОКАЖЕШ ПРАВ" Стив Джобс
Може би скъпите мембрани позволяват да се ходи и в топло време в дъжд, но с моята аз не мога - ставам "варен в собствен сос"
Абе ползвал съм 2 такива-с 2.5 layer-едно Vaude ceplex active и Mauntain hardwer conduit silk- и двете въпреки (уж) качестените мембрани и отвори под мишниците си запарват-само при по-сериозен дъжд ги слагам вече...
а иначе за влажно и студено време предпочитам леко софт шел-че...дори и през лятото
Чет Май 21, 2015 8:33 am
Йосарян
Регистриран на: 17 Юни 2012 Мнения: 685 Местожителство: Димитровград
Аз пък на моето яке, което има някаква мембрана (8000 воден стълб и дишане) му викам ветровка и ми върши добра работа. Има някакъв конденз когато ме вали, но кой му обръща внимание , не му забелязвам и не ми е проблем.
_________________ И нека се знае:
1) Щастлив съм, че живея в България, а не някъде другаде.
2) Балкана е единствен и неповторим и добре, че е така та да ги има Рила, Пирин ...
но кой му обръща внимание , не му забелязвам и не ми е проблем.
да-трябва да се научи човек да не му забелязва-само това е начина-иначе си е разочарование полека-лека всички се учим....
Чет Май 21, 2015 10:00 pm
hanastasov
Регистриран на: 24 Апр 2014 Мнения: 74 Местожителство: Карлово, София
Здравейте, ще използвам темата за да попитам - какво яке ползвате за дълги преходи в планината - повече от няколко дни, примерно лятото да стои в раницата за всеки случай ако завали силно - тоест нещо дето да пази от силен вятър и дъжд на билото ?
Ако в условията които описах се носи нещо от този тип якета по-горе, ще си взема някое от тях, освен ако не кажете естествено че са много лош избор. Измежду трите кой бихте си избрали ?
Ако се носи нещо различно - какво да е, моля дайте пример
Съб Май 23, 2015 7:30 pm
Tarsier
hanastasov написа:
Здравейте, ще използвам темата за да попитам - какво яке ползвате за дълги преходи в планината - повече от няколко дни, примерно лятото да стои в раницата за всеки случай ако завали силно - тоест нещо дето да пази от силен вятър и дъжд на билото ?
Ако в условията които описах се носи нещо от този тип якета по-горе, ще си взема някое от тях, освен ако не кажете естествено че са много лош избор. Измежду трите кой бихте си избрали ?
Ако се носи нещо различно - какво да е, моля дайте пример
Един приятел си беше поръчал от спортсдирект waterproof яке миналата година. Мисля,че беше подобно на това от третия линк,който си пуснал. Беше объркал размера обаче и ръкавите му идваха малко къси. Това е и причината да избягвам да купувам нещо преди да съм го пробвал върху мен. Иначе от самото яке беше доволен общо взето, дори и в стабилен дъжд се представяше повече от прилично.
Предполагам че ето тези ще свършат работа:
............................
Такива найлонки няма нужда да изписваш от Албиона, и тук с лопата да ги ринеш, че и за по-малко пари (в диапазона 25-30 лв). Аз самият ходя с такова лятно време, чувствам се добре, жив и здрав съм засега Не съм очаквал чудеса, не съм и получил такива. Пазят от вятър, пазят от дъжд, но не дишат и ако ходя по-дълго време с тях, ставам вир-вода, гаче ли ме е валял дъждът.
Възможно е да има и ултранепропускащи и ултрадишащи едновременно, но аз самият не зная кое яке отговаря на такива характеристики, още повече, че аз лично никога не бих похарчил трицифрена сума за подобна дреха в нашите планини.
Rincewind написа:
Такива найлонки няма нужда да изписваш от Албиона, и тук с лопата да ги ринеш, че и за по-малко пари (в диапазона 25-30 лв). Аз самият ходя с такова лятно време, чувствам се добре, жив и здрав съм засега Не съм очаквал чудеса, не съм и получил такива. Пазят от вятър, пазят от дъжд, но не дишат и ако ходя по-дълго време с тях, ставам вир-вода, гаче ли ме е валял дъждът.
Възможно е да има и ултранепропускащи и ултрадишащи едновременно, но аз самият не зная кое яке отговаря на такива характеристики, още повече, че аз лично никога не бих похарчил трицифрена сума за подобна дреха в нашите планини.
Благодаря ти за мнението за качеството. Устройва ме за тези пари И все пак се съмнявам да мога да ги взема за 25-30 ов от БГ, ако знаеш от къде - сподели
Пон Май 25, 2015 1:37 pm
Rincewind
hanastasov написа:
Благодаря ти за мнението за качеството. Устройва ме за тези пари И все пак се съмнявам да мога да ги взема за 25-30 ов от БГ, ако знаеш от къде - сподели
Предното ми дъждо- и ветробранесто якенце - което загубих по най-глупашки начин някъде около Деветашката пещера - беше менте на North Face за 25 лева от вече (най) несъществуващия магазин на Кръстю Сарафов 26 в София. Сегашното ми е от Декатлон и струва 27 лева.
Декатлонскте предложения: Мъжки якета за планински туризъм
Виждал съм подобни и на подобни цени в други туристически магазини (на прима виста се сещам за Редрок), но не мога да коментирам актуални наличности и цени.
Имам такова, но това специално спарва:
http://www.decathlon.bg/mazko-yake-za-dazd-pri-prehodi-rain-cut-cherno-id_8300326.html
Мин. год. си го купих - тогава бяха по 16 лв., явно сега малко са ги намалили?
...
Преди 2 седмици обаче си взех за същите пари от Лидл някакво водо-, ветро- ала-бала... в пъти по-добро е.
Тази и мин. събота го тествах по разни веломаршрути (София-Самоков-София) - има си процепи на гърба и не спарва. Отделно е със запечатани ципове, има си и два вътрешни джоба, докато това Декатлонското има само 1 малък джоб /за документи евентуално/, отделно и обличането му е доста по-неудобно - като пуловер. Ако в някой от Лидл-ите е останало такова яке - не се чуди. Само в зелен цвят ги имаше, но качеството за парите си е ОК. На тая същата марка Crivit имам и др. неща /вкъщи и двата ми лоста за врата са от там - по 25 лв. докато в Декатлона бяха по 80 лв/ - за парите си заслужават напълно.
Пон Май 25, 2015 2:16 pm
hanastasov
Благодаря за предложенията. Ще отида да видя в Лидл все пак какво има. Всичко в Декатлон ми се струва евтино и некачествено, дори по-некачествени и от спорсдиректа
Сега ясно е че за да е колкото непромокаемо и толкова дишащо отиваме на много скъпи неща, но главната цел е да пази дъжда, и приемаме че ще зе изпотим. За това мисля че трябва да си взема непромокаемо поне 5000мм, това декатлонско е 2000мм, не е ли твърде ниско.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3Следваща
Страница 2 от 3
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети