Ехе браво , улучи хубавото време и добре си се разходил! На 22-ри се качихме към Рилски езера и беше прекрасен ден, а горе по билата около Вазов трябва да е било много космическо!! За това качване на Калините.. абе къде си се забил, да не си качил директно право нагоре по улеите? Аз миналия декември се изкачвах нагоре и имаше и по-лесен начин сякаш, с подсичане вляво на склона и излизане отзад на върха.. ако пуснеш трак ще ми е интересно да видя къде си се зачукал!
Вто Дек 25, 2012 4:33 pm
Mitko
ZCEZBPM написа:
По спомен по това червеното се качих , а по оранжевото после слязох.
Може и верния път да е бил, ама не обичам да минавам места на които мога да предам богу дух
аха.. е да , точно това е изкачването, което имах в предвид.. без ски слизането по стръмен склон си е приключение прав си..
Здрасти градски!Хубаво е че можеш да пишеш-демек-целокупен си! Прав с за горчивината ама както ваче си усетил-има и една сладост от преживяното-наблегни на нея!Пък що е ходене и газене-се е пред тебе-няма оттърване вече
Поздрави за хубавото ходене и (относително)доброто време...
Вто Дек 25, 2012 5:52 pm
Emil
Въобще да не ти дреме за крайната цел в такива ситуации.
Тя е само пожелателна, но не на всяка цена.
Ако от това е зависел живота ти, щял си да минеш най-вероятно.
А егото ако много му знае устата, го прати само да ходи.
Иначе ще трябва и аз да се запиша в този клуб.
Има един трик в такива ситуации, трябва гъвкаво мислене, просто сменяш целта и всичко с егото е наред.
Тази година, заради амбициозните планове правени пред компа, почти всеки път сменях целта в движение, като видя зора и обстановката.
Така че всичко ни е наред. Трябва да развиваме доволство от нещата, които сме постигнали, само някой да не го обърка със самодоволството
Вто Дек 25, 2012 6:54 pm
bobi_bgd
dido написа:
Убеден съм, че има такава пътека. Добро поле вероятно е било лятно пасбище на с. Бистрица и със сигурност е било свързано с манастира и махалите западно от Цари връх (а и обърни внимание на името на дерето - Краварско ).
И си на прав път - както бях споменала на Иво преди да тръгне, пътеката е описана във "Върховете на Рила" от Румен Грънчаров(143-144стр.). Опитът на Иво с многото паднали дървета в горната част, след сравнително по-лекото начало - се препокрива с описаното от Грънчаров.
И за стадата си прав - ние засякохме (лятото на 2011г.) голямо стадо крави и отдалече мернахме палатката на краваря. Дали се качват обаче по това дере не е ясно, защото до Добро поле и в района на Царев връх има хубави черни пътища идващи и от другаде.
Иво, ако беше писал, че не ти е налична книгата, щях да ти препиша необходимата информация.Психологически можеше да си подготвен за драпането по падналите дървета, а и за увереност по отношение на маршрута.
Но е факт, че и с оскъдната информация си бил на верния път. Браво на тебе!
Вто Дек 25, 2012 10:27 pm
dido
А, това мое предположение за пътеката е за по-стари времена, когато "пъпът" на целия регион е бил манастира. Обикновено от манастирските пасбища до него има много добре разработени пътеки (примерно пътеките към Джендема).
Чудесно описание на тази пътека намерих днес в пътеводителя на Гловня и Шехтов - ако ви е интересно мога да го копирам тук.
_________________ Бутам след осмата бира
Последната промяна е направена от dido на Вто Дек 25, 2012 11:14 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Вто Дек 25, 2012 11:13 pm
igurbev
bobi_bgd написа:
Психологически можеше да си подготвен за драпането по падналите дървета, а и за увереност по отношение на маршрута.
Но е факт, че и с оскъдната информация си бил на верния път. Браво на тебе!
Много филми гледате, ей!
Дълго се въздържам да си кажа мнението, но на фона на заформящата се сапунка мисля, че ще е удачно. Идеята за сам човек, натоварен с багаж за една седмица в планината, да мине от там, където почти сигурно човешки крак не е стъпвал в добрия случай в близките седмици, беше меко казана неразумна. Ивайло извади късмет на два пъти. Първо, че стигна далеч, защото можеше да е далеч по-зле още по дерето на Илийна река. Второ, че все пак не е бил достатъчно далеч, че да тръгне наобратно. Можеше да издрапа на четири крака и с изплезен език до земята горе на билото и от там да тръгне да оре лепкав сняг до четала в оставащите 10-на километра до хижа Македония. Не омаловажавам факта, че постфактум трезво е преценил ситуацията, но грешката, която в край сметка е предопределила изхода е напавена още при планирането на маршрута.
Вто Дек 25, 2012 11:13 pm
bobi_bgd
igurbev написа:
но грешката, която в край сметка е предопределила изхода е напавена още при планирането на маршрута.
Всички си го мислехме и преди да тръгне, но ако сме честни пред себе си, можем да признаем, че хорово си замълчахме, с няколко изключения.
Въпреки, че съм лаик, го поздравявам Иво за мерака, куража, за преценяването - предполагам, че и нелаиците са преминали през определени опитности и са имали късмет, и продължават да го правят, но на друго ниво.
С извинение за разводняването на темата и въобще...останалите сапунени ефекти.
Сря Дек 26, 2012 3:32 am
igurbev
Принципно има пътека със зелена маркировка, но от къде точно тръгва, не съм сигурен. Ние излязохме на нея горе долу на средата на пътя.
- до отбелязаното като "Начало шорткът" се върви по черен път
- "Първа зелена маркировка" е където запърво видяхме зелената маркировка
- "Лавинарник" е пресичане на улей - твърде лоша идея за зимата
Със зелени точки съм нарисувал сякаш подходящия зимен вариант за излизане на билото.
С червени точки е както зелената маркировка продължава към Марков камък и Царев връх.
Още картинки:
Вижда се седловината, където излиза стандартната пътека от Рилския манастир за х. Македоия (според мен това очевидно е "оптималния вариант" за най-безболезно стигане - или не схванах какво имаше предвид Дидо по-нагоре). Със зелени точки съм нарисувал продължението на пътя, който излиза на водохващането под хижата. Той е изцяло ПРИЕМЛИВ вариант на този етап за този, който за капак на цялодневно ходене не иска да се сгърчи допълнително с качване на Голям мечи връх.
Сря Дек 26, 2012 12:08 pm
igurbev
Ето рисунка и на обхода на ЗЦМЦ:
Не бях се заглеждал в трака, но сега виждам, че той е стигнал докъм 1600. Горе долу на тази височина сложихме снегоходките при качването от юг.
На картинката изглежда, че влизането в дълбокото дере е неуместно, вероятно по-добре щяло да бъде ако се следваха нарисуваните зелени точки към изпъкващото било на Долна Кадийца(2367), която между другото се оказва по-висока от Горна Кадийца (2343). Пак между другото, спускането между двете (Долна и Горна Кадийца) е около 200 метра.
При директно излизане към седловината, която изглежда не малко хора наричат Добро поле, ще се спести, да речем, към 300 метра денивелация, но тези склонове не изглеждат подходящи за качване без пътека, още по-малко зимата.
Сря Дек 26, 2012 1:58 pm
Yassen
Привет!
Първо радвам се, че си жив. Наистина.
Второ, гледам, че ти викат "браво". Аз, ако мога да те докопам, ще ти хвърля един бой
Виж, приятелю Иво (както гледам ти е името), няма лошо да се учи човек на зимно ходене. Въпросът е да оцелее. Както си я подкарал, не бих заложил на теб!
Помисли върху това. От разказа ти се вижда, че не знаеш някои от основните правила за зимно ходене. Няма да стигнеш далеч, опитвайки се с гол героизъм да надвиеш природата.
От сърце те моля, чуй ме. Хората са смъртни дори и да пишат в туристически форум.
Имам един адаш, ПСС-ар, опитен тип . Той казваше, че планината прощава само първият път, когато направиш дадена глупост. Ако е прав, кредитът ти е много изтънял.
Абе оставете човека,бе!Всеки е правил глупости-тук поне съм чел такива признания от доста от доайените...и Владофф и Ник Тод, давайки съвети са признавали за младежките си..хм хм...да кажем криввания от разумните пътеки!
Знаехте откъде тръгва-що не отидохте да причакате и спрете влака и да го свалите омотан с 10м.динамично въже(каквото и да значи това) ,да го напляскате тогава и да го върнете вкъщи!
Чет Дек 27, 2012 6:55 pm
igurbev
fena73 написа:
... поне съм чел такива признания от доста от доайените...и Владофф и Ник Тод, давайки съвети са признавали за младежките си..хм хм...да кажем криввания от разумните пътеки!
То нормално - за форума си трябва уста (както за ходенето - крака) Като цяло изявата си беше много добре разчетена, единственото неуместно беше избора на маршрута според мен. И какво толкова те привлича в това бездънно дере на Рилския манастир, че всеки път се завираш в него?
Чет Дек 27, 2012 7:57 pm
irina
Цитат:
И какво толкова те привлича в това бездънно дере на Рилския манастир, че всеки път се завираш в него?
Явно има някакъв скрит чар, щот и аз се завирам!
Чет Дек 27, 2012 8:03 pm
Emil
Ивайло, можеби не е зле малко да се походи зимата и с някой друг. Ти беше ходил с Ристо Туристо, което е било добро начало.
Аз като ученик си мислех, че в БГ няма лавини и се бутах къде ли не, все по места без никакви маркировки и колове.
Тогава нямаше, или по-точно аз нямах, абсолютно никаква екипировка.
Сега ми е ясно, че пълна "застраховка" няма, независимо от опита, но все пак смятам, че такива като нас, ходещи по чукарите е хубаво от време на време да ходят и с някои друг, за обмяна на опит (грубо казано).
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3Следваща
Страница 2 от 3
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети