ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Давайте съвети, че остават 6 дни още
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Предишната тема
Следващата тема
Давайте съвети, че остават 6 дни още
Автор Съобщение
NikTod

Мнение Отговорете с цитат
Няма проблем с времето. Планирането на маршрут е част от играта. При тези обстоятелства :
1-ви ден: Демяница - Каймакчал - Дисилица - ако си с ГПС мини на север от в. Безбог до х. Безбог /би трябвало да ти стигнат 6ч. /, ако не си ГПС мини през Дисилишко ез. и от превала м/у Безбог и Полежан пусни до хижата /може и през в. Безбог/ +1.5,2ч.
2-ри ден: х. Безбог - Полежан - от тук си избери: - по рида Ушиците до Малка и Голяма Стража и обратно /тъкмо ще избегнеш участъка които коментира igurbev Участъка действително е малко сложен и трябва добре да се внимава/ - време не давам защото и крайната точка е многоточие
- пусни до Газей и обратно /може да оставиш раницата на превала/, но аз бих направил почивка на
Г. Газейско ез. - 2-2.30ч./от хижата до Газей/
От превала м/у Полежаните , по всички билни коти до Джангалска порта - 1:1:15ч. и от портата до х. Тевно ез. /под в. Момин Двор/ - около 1:30ч.
3-ти ден: от з.Тевно ез. -волна програма- пак з. Тевно ез.
4-ти ден : от заслона към х. Демяница - 2,2.30ч.
Чет Окт 04, 2012 10:31 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido

Абе - темата за спецификите на немаркираните пътеки беше добра, не знам що я затри.
Добре е да я има информацията - времена, качване и слизане, терен и т.н.
Дали пътеката минава през резерват или не е друга тема - минаването оттам е по преценка на ходещия.

Моята забележка е по повод коментара на ПАВЕЛ.
Доколкото имам наблюдения за резервата Юлен в Пирин (в темата става дума за пътеки в тоя район), нещата стоят така:

- туристи ходят, малко, не цапат, като цяло се съобразяват с приетите норми за ходене в планината.
- основния поток е от местни хора - Банскалии и Добринищалии. Те ходят в резервата основно да секат дърва, да берат боровинки и гъби, да пият по кило ракия уикенда далеч от жените край огъня, и основно - на лов - пукат диви кози и прасета, или ловят риба. Разбира се местните знаят далеч по-добре пътеките из Юлен от всеки един турист из Пирина (на тях нашата информация въобще не им трябва).

Тези наблюдения показват, че човешката намеса в резервата не иде от планински туризъм (всичките му форми), а главно от ползването на планината от местни жители за икономически цели.

Чет Окт 04, 2012 11:35 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
NikTod

dido написа:
Абе - темата за спецификите на немаркираните пътеки беше добра, не знам що я затри.
Дали пътеката минава през резерват или не е друга тема - минаването оттам е по преценка на ходещия.

Доколкото имам наблюдения за резервата Юлен в Пирин (в темата става дума за пътеки в тоя район), нещата стоят така:

- туристи ходят, малко, не цапат, като цяло се съобразяват с приетите норми за ходене в планината.
- основния поток е от местни хора - Банскалии и Добринищалии. Те ходят в резервата основно да секат дърва, да берат боровинки и гъби, да пият по кило ракия уикенда далеч от жените край огъня, и основно - на лов - пукат диви кози и прасета, или ловят риба. Разбира се местните знаят далеч по-добре пътеките из Юлен от всеки един турист из Пирина (на тях нашата информация въобще не им трябва).

Тези наблюдения показват, че човешката намеса в резервата не иде от планински туризъм (всичките му форми), а главно от ползването на планината от местни жители за икономически цели.

Темата за немарк. пътеки и аз смятам, че ще е полезна, но ми се иска да подходим, малко по-систематизирано. Т.е., хващаме една планина дял по дял за по 1-2дни, за да си каже мнението които го е минавал. Консолидира се тайминга с аргументите, и темата се затваря. И така малко по малко може да се получи нелоша инфо тема за цялата планина.
Чет Окт 04, 2012 12:40 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Гунди

Местожителство: Стара Загора

Да,бе Дидо,прав си!И аз се зарадвах,че ще има нещо ново,а той я бастисал темата!Нека да има такава тема за всяка планина ,защото аз като искам да ходя нейде да не питам колеги и да ги занимавам,а направо да си влезна и да видя няколко примерни маршрута и да си правя вече сметката!Българска работа-някой направи нещо хубаво и полезно и все ще се намери някой да каже нещо на опаки и да засегне човека!Вярно-местните знаят планината по-добре от нас(туристите),но за мен тази тема щеше да представа много ценна информация и няма да се лутам като Путьо Маренкин когато си правя маршрут нанякъде!

Чет Окт 04, 2012 12:44 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Гунди

Местожителство: Стара Загора

NikTod написа:
dido написа:

Темата за немарк. пътеки и аз смятам, че ще е полезна, но ми се иска да подходим, малко по-систематизирано. Т.е., хващаме една планина дял по дял за по 1-2дни, за да си каже мнението които го е минавал. Консолидира се тайминга с аргументите, и темата се затваря. И така малко по малко може да се получи нелоша инфо тема за цялата планина.

Ааа,Ник тод,ме е изпреварил,докато си напиша болката!Подкрепям с две ръце! Clap

Чет Окт 04, 2012 12:47 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
NikTod

ZCEZBPM написа:
Ако имам време след като ида 2-рия ден на Стражите ще мина после и през Газей, а ако няма време направо от Стражите през портата и към Тевно.
Не разбрах само къде е това опасното място.
На гпс картата е дадено преди Голямата стража като идвам от Полежан и долно Полежанско езеро, тоест ще мина през него или има друго дето е между Голяма стража и Каймакчал?

Третия ден от ходенетомисля че без проблем ще си го измисля като включа Джангал и Валявишки чукар....

С двата дена които трябва да предвидя за път всичко ще отнеме 5 дена което ме устройва идеално. Само трябва да следя прогнозите и да се надявам че ще ме пуснат.

Това ми беше и идеята, след рида Ушиците, ако прецениш че ще имаш време, може да прескочиш до в. Газей, затова ти дадох и ориентировъчни времена от там до Тевно ез. за да си направиш сметката.

За това иде реч, т.е тука е леката сложнотийка:

Но в крайна сметка се оказа, че ти няма да пускаш до премката.
Нищо не казваш за темата която изтри. Имаше коментар с идея да я върнеш Smile
Чет Окт 04, 2012 8:29 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ПАВЕЛ

Не съм написал каквото и да е с цел да засегна някого и т.н.... Дори напротив – уважавам мнного труда на хората , които допринасят за развитието на форума, а Иво без съмнение е един от тях.Но нищо не е в състояние да промени мнението ми за резултата от публикуването на леснодостъпна подробна информация и снимки за нерегламентирани маршрути в резерватите. Confused

Чет Окт 04, 2012 8:59 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
dido

А, не възприемай коментара ми като заяждане или критика, в никакъв случай!

С подобно убеждение съм и аз - че традиционни пътеки в планините не бива да изчезват. Което значи - трябва да се знае за тях, трябва да се ходи по тях и т.н. Ако пътеките се запуснат - ще гледаме само безбрежни клекови полета, като на Рила Wink

Чет Окт 04, 2012 9:07 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
NikTod

ПАВЕЛ написа:
Не съм написал каквото и да е с цел да засегна някого и т.н.... Дори напротив – уважавам мнного труда на хората , които допринасят за развитието на форума, а Иво без съмнение е един от тях.Но нищо не е в състояние да промени мнението ми за резултата от публикуването на леснодостъпна подробна информация и снимки за нерегламентирани маршрути в резерватите. Confused

Тия камъни, ще да са по моята градина.
В контекста на горното ще споделя, че на мен пък ми се иска един жандарм /в смисъл служител/ на резервата да доиде горе да ме глоби. И ако това се случи, ще взема да си преосмисля мирогледа.
Да не ме разбереш криво. Аз мирогледа си няма да променя, защото парковата полиция се занимава с както горе dido загатна, с охрана на д-ти от икономически характер. Така, че няма кои от тях да се катери.
И още нещо: Всеки сам да си направи сметката кой съсипва и нарушава екосистемата: браконерите, дървосекачите, гъбо-боровинко-малино берачите или някои от нас.
Чет Окт 04, 2012 9:17 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ПАВЕЛ

dido написа:
А, не възприемай коментара ми като заяждане или критика, в никакъв случай!

С подобно убеждение съм и аз - че традиционни пътеки в планините не бива да изчезват. Което значи - трябва да се знае за тях, трябва да се ходи по тях и т.н. Ако пътеките се запуснат - ще гледаме само безбрежни клекови полета, като на Рила Wink

Не бе Дидо, всичко е ОК Smile - написах този пост, защото един колега спомена за "българската работа" и т.н, което пак си е ОК Smile Croc . В края на краищата не може всички да мислим еднакво !

п.с. А това което спомена за Юлен е валидно за всички резервати в БГ-то - най-големи поразии правят местните Evil or Very Mad ! Проблемът според мен е , че това което ограничава мизерниците да са само "местни", е именно липсата на информация. И не ме кефи идеята да стрОшим с лека ръка тази бариера Confused !

Чет Окт 04, 2012 9:33 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
ПАВЕЛ

NikTod написа:
ПАВЕЛ написа:

Тия камъни, ще да са по моята градина.
.

Все още нямаме участник познал точния резултат Laughing ! Хора, всички тука сме от един отбор, това е ясно Exclamation Болката ми е за тълпата, която води след себе си само мизерия Confused !

Чет Окт 04, 2012 9:36 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
NikTod

ПАВЕЛ написа:
Все още нямаме участник познал точния резултат Laughing ! Хора, всички тука сме от един отбор, това е ясно Exclamation Болката ми е за тълпата, която води след себе си само мизерия Confused !

Разбирам мотивите ти, но тая тълпа се разхожда най-много до Окото или някое от по близките Бъндеришки езера /по опитните Laughing /. Разходят адидаските, "апнат" и "пийнат" и като се върнат обяснят, че са отарашили Пирина Laughing
Повече притеснения аз имам от печалбарите-мародери по планините и корупцията, там ще да е битката.
Чет Окт 04, 2012 9:50 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
igurbev

Местожителство: София

Да си кажа и аз мнението: мисля, че възраженията на ПАВЕЛ са по-скоро утопични, по причини нагледно описани от Дидо. Колкото до идеята на ЗЦМЦ..., не че е лоша, но в някакъв смисъл не е оригинална, защото глобално погледнато замисълът на целия форум до там се свежда - събиране и предоставяне на информация. Но по-същественото е, че съм убеден че интересът към целия набор от теми, дето добре направи, че ги изтри, щеше да се изчерпа точно с ентусиазма по текущата дискусия. Това от страна на попълвачите. От страна на консуматорите щеше да е още по-зле. Замислете се само колко поста има от сорта "Здравейте планинари! Има ли маркирана пътека между хижа Вихрен и хижа Синаница? Колко часа е прехода?", при условие, че същата информация с минимално усилия, без да броим форума, може да бъде намерена на поне дузина места в интернет(и не само).
Та ако искаш да споделиш нещо, отвори си тема, озаглави я по подходящ начин, приложи към нея каквото имаш да прилагаш, пък който иска, ще я намери, ако ли не - връщаме се в изходна точка и толкова.
Чет Окт 04, 2012 11:21 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
ПАВЕЛ

Иване, това горното не е утопия , а реалност в красив резерват Confused Както е реалност и следната случка на з.Ботев от това лято :

Късно следобед, при ясно слънчево време, излиза някакво пичлеме от заслона, вади го на 5 метра от входната врата , и пред очите на приятелите му полива обилно градинката....
- Какво правиш , бе копеУе ? - пита го негов авер
-Ами то си е натуралка ,брато ! Конете и кравите какво правят мислиш ?!

Чет Окт 04, 2012 11:46 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
igurbev

Местожителство: София

ПАВЕЛ написа:
това горното не е утопия , а реалност в красив резерват

В моите очи едно място не се променя с тава, че е резерват или не, така че не разбирам аргумента ти за резерватите. За останалото освен да повторя вече казаното - хората, които са тръгнали, за да ходят - не цапат, а точно те ще са, които биха се заинтересували от тук написаното.
Пет Окт 05, 2012 12:11 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Страница 2 от 4

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.