П.П. Районът на връх Сива грамада е един от малкото, в който съм се губил, при това - няколко пъти.
Тъй, тъй....за човек, който не е стъпвал на Витоша да се набие там е спорна работа (дори картите, които съм виждал са крайно объркани в тоя район). И аз от толкова ходене в планините (включително и нощем) съм се губил само там при хубаво време (без мъгла).
Съвсем друг въпрос е че отношението на гледки/бъхтане в онази част е доста по-ниско според мен- бонусите според мен са най-хубавият заслон в страната и тетрадката на Ярловски купен. По въпросния маршрут от Железница - Синята стрела - Ярловски Купен - Черни връх - Алеко си е баир без сянка през цялото време (с изключение на 4-5 дървета по пътя и горичката до заслона). Един преход (със същата дължина) от рода на Бояна - Боянско езеро - Боянски водопад - вр. Камен дел ми се вижда доста по-интересен (има водопад, езеро, гора, било, гледки, изглед към цяла София и т.н.).
Чет Сеп 17, 2015 12:13 pm
vladofff
И аз да се разпиша по темата. Миналата събота осъществих една своя отколешна мечта. Все не ми достигаше време да направя прехода Бояна, Камен дел, Черни връх, Железница. Най-накрая в събота тръгнах. Но ме глождеше дали не мога да изпълня еретичната идея да направя трасето два пъти/от физкултурник към Железница никога не съм минавал/. Та тръгнах към 9 часа от Бояна. За 3 часа и 5 мин бях на Черни връх, а общо 4 часа и 45мин ми отне дистанцията Бояна, Камен дел, Черни връх, Железница. Обратно, след 5 мин почивка на Железница, тръгнах нагоре. Нямаше време пак за Черни връх и свих под Резньовете. След това през Платото и около седем без нещо бях обратно на Бояна. Равносметката бе, че за около 10 часа човек може да направи два тегела през Витоша.
Сянката би ме притеснявала ако е Юни-Август. То вярно, че и сега не е много прохладно ... поне в ниското де
А за мотаене в гората има време, сега искам да подгрея за някакво рилско изпълнение след седмица-две и само Витоша ми е под ръка. Новаците не ги мислите, нещо много им знае устата на приказки.
Забравих да питам по-рано, вода има ли по пътя или ни трябват сериозни шишета?
Чет Сеп 17, 2015 4:59 pm
ormusus
Сянката би ме притеснявала ако е Юни-Август. То вярно, че и сега не е много прохладно ... поне в ниското де
А за мотаене в гората има време, сега искам да подгрея за някакво рилско изпълнение след седмица-две и само Витоша ми е под ръка. Новаците не ги мислите, нещо много им знае устата на приказки.
Забравих да питам по-рано, вода има ли по пътя или ни трябват сериозни шишета?
На железница слизаш, на чешмата//беше пресъхнала да не се излъжеш да пълниш от там/ /не на последната спирка ами пред последната//после по асфалта зад чешмата стигаш до един стадион, тръгваш по пътеката на горе, после стигаш един брод с мост /преди две седмици нямаше, река предполагам и сега няма / тръгваш на ляво по пътеката /на дясно е за Бистрица/ после стигаш едни беседки и зимна маркировка, от там се вижда хижата тръгваш нагоре по пътя след 50м има много хубава чешма с прекрасна вода. На едно място в гората стигаш до един разклон, марката е сложена много гадно и аз се набутах та тръгнах на ляво и стигнах на м,,,,си та после трамбовах на обратно, за това ни на ляво ни на дясно а в средата и след малко вече се вижда кол от зимната,после излизаш от гората и си вървиш по пътя на едно място баш преди хижата пътя тръгва на дясно а зимната на право карай по зимната. Пътеката за Черни връх е зад хижата от ляво, на хижата напълни вода, преди две седмици беше отворена, до Черни връх няма къде да се объркаш а от там може да хванеш на където ти е кеф! Иначе пътеката е много готина и няма навалица по нея, явно им е трудна за сандалите. Успех, наслада и хубаво време!
_________________ .................
Чет Сеп 17, 2015 7:07 pm
ormusus
vladofff написа:
И аз да се разпиша по темата. Миналата събота осъществих една своя отколешна мечта. Все не ми достигаше време да направя прехода Бояна, Камен дел, Черни връх, Железница. Най-накрая в събота тръгнах. Но ме глождеше дали не мога да изпълня еретичната идея да направя трасето два пъти/от физкултурник към Железница никога не съм минавал/. Та тръгнах към 9 часа от Бояна. За 3 часа и 5 мин бях на Черни връх, а общо 4 часа и 45мин ми отне дистанцията Бояна, Камен дел, Черни връх, Железница. Обратно, след 5 мин почивка на Железница, тръгнах нагоре. Нямаше време пак за Черни връх и свих под Резньовете. След това през Платото и около седем без нещо бях обратно на Бояна. Равносметката бе, че за около 10 часа човек може да направи два тегела през Витоша.
Леле а аз си мисля, че съм направи нещо /само, че аз бях от Железница до Драгалевци без връщане разбисе/. Ти направо си ме сложи в малкия джоб!
Това са горе-долу около 43км с 2900м изкачване -- 10 часа звучи като много добро постижение! Предполагам в някои участъци си тичал. Според правилото на Naismith (1 час за всеки 5 километра разстояние + 1 час за всеки 600 метра изкачване) "нормалното" време за такъв преход би било 8.6 + 4.83 = 13 часа и 26 минути. Като илюстрация доколко правилото на Naismith е взискателно би могло да бъде изчислено времето нужно според него за преминаване на КЕ (примерно 587км с 20км изкачване) -- получават се 6 дни 6 часа и 44 минути.
Иначе ние с гайдите се разходихме миналата неделя от ЦПШ през Яворова поляна, Зелени рид, Урдиния циркус, пак Яворова поляна и обратно до ЦПШ също за малко по-малко от 10 часа, но това са само 24км и 1300м качване. Все пак за някой като мен с тегло в момента около 129кг това може би не е чак толкоз зле... Бих се обзаложил че и спортист с две торби цимент на гърба не би го минал много по-бързо.
Чет Сеп 17, 2015 8:12 pm
vladofff
И аз горе долу толкова го смятах, колкото за един маратон. Тичах само на Платото, и от Физкултурник към Железница. Нанагорно да тичаш обаче все още ми идва твърде нанагорно. Когато човек е заразен с духа на големите разстояния, това е един вид детска разходка /за справка - постиженията на Гърбев напоследък/. А инак и аз минавам за тлъстак, по таблиците за съотношение ръст тегло излиза, че постоянно нося едни 15 кила лой. А според проф. Сиърс ако си представим един дебелак изведнъж да загуби всичките си мазнини, то би бил много атлети по сила, затото мъкнейки ги ежедневно, той на практика, един вид напринудено/принудително, както щете го разбирайте, все пак яко тренира...
Пет Сеп 18, 2015 12:27 pm
pl27
Имайте едно наум, че маркировката до Ярловски Купен е много рехава. Става дума за лентова светлосиня предимно по камъните. Ако тръгвате от Железница за Синята стрела се тръгва по коловата маркировка и на една беседка (преди голямата поляна - там има друга), се пресича реката по дървен мост и отсреща в гората започва светлосинята маркировка. Иначе тъмносинята и коловата е от Железница към Физкултурника и Черни връх. Има доста черни пътища в района и объркването е много вероятно.
Има вариант да се отиде до Синята стрела и от последната спирка на 69 над Железница - Царева махала. Оттам започва пътека с табела за парк Витоша и след едно кратко изкачване пътеката се събира с тази от Железница, за която споменах. Това спестява известно време и денивелация, защото се тръгва от по-висока изходна точка. След това при чудене накъде от две възможности се спазва правилото - пътеката вървяща нагоре.
Прегледайте картата на BGMountains преди да тръгнете - там има всички пътеки и черни пътища в района.
Пет Сеп 18, 2015 2:36 pm
lz1fw
един от любимите ми маршрути е с автобус 69 до последната му спирка "Царева махала" и оттам през заслон "Снята стрела" през Ярловския купен до Черни връх. Много е красиво. За мен този маршрут е доста по привлекателен от този от Железнца през Академика към Черни връх.
Трака е по-скоро като информация за пътя. Ходя бавно. Ама така ми е приятно. Предполагам,че при повечето хора времената ще са по-малки.
Нед Сеп 20, 2015 10:50 am
vlado1987
Мечка?!
Здравейте, вчера 24.10.2015г. се разходихме от Железница- х.Купен-в.Черни връх-заслон Синя стрела, Железница.
На връщане, слизане от в.Шаро се натъкнах на това
На мен много ми прилича на меча стъпка.Беше цяла, ама задната част я настъпих.
Та по запознатите да кажат дали е меча стъпка, или си въобразявам.
Нед Окт 25, 2015 2:11 pm
аngel
През Ярема, към Ярловски купен:
Шарена гора
Златна есен.....хубави бисквити бяха
Някои буйно се радват на снега
Под билото, Благата вода:
Цял ден, Рила ни се изтягаше насреща:
Та до залез...
Здравейте, вчера 24.10.2015г. се разходихме от Железница- х.Купен-в.Черни връх-заслон Синя стрела, Железница.
На връщане, слизане от в.Шаро се натъкнах на това
На мен много ми прилича на меча стъпка.Беше цяла, ама задната част я настъпих.
Та по запознатите да кажат дали е меча стъпка, или си въобразявам.
Надаме се да са кротки Ще питам овчарите някой път. Има мечка с малки даже в гората под х. Физкултурник на юг, а в тия гори на юг от снимания път съм влизал само един път преди много години за гъби - няма ни пътека ни дявол през 3-те долини към Палакария, ама сещайте се защо излязох по някое време на билото и се прибрах Мечки чат - пат подяждат и славата на дивата столица на Шопско - колибите Ярема - големио компир Но не се е чуло /поне аз не съм / да са правили проблем с хора от десетиления.
Вто Окт 27, 2015 1:25 pm
vlado1987
Радвам се, че не сме се засекли Размера на стъпката изглежда да е на малко мече, и сигурно не е било само.
Хубаво е, че се срещат и по Витоша.Дано само някой "умник" не реши, че са заплаха и не почнат да ги ловят.
Да не съм офф, и аз да пусна няколко снимки от разходката.
Доволно ни топли сутрешното слънце, преди да навлезем в гората.
...
За кратко излизаме от гората да се полюбуваме на есенните цветове.
Гъби да искаш(орландовка )
Отново излизаме от гората, като изключим лекия бръснещ ветрец, времето е прекрасно.
На "Горната земя"
Лека по лека приближаваме хижата.
Господаря на хижата доволно се препичаше.
Рила се носи над облаците, като от някой научно фантастичен филм.
Малко след Синята стрела, отново чудесни есенни цветове, които за съжаление телефона не може да предаде.
Вто Окт 27, 2015 4:58 pm
аngel
От днес. Балкана, в дъното Триглав, накрая Узана - там от юг имаше повече сняг от Рила на север
Полягане на орлова папрат, така сигурно задушава друга растителност.
Рилааа!
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2
Страница 2 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети