Като за пишмян туристи с цели 6 деца в групата се справихме отлично,като имам в предвид ,че това ни е първи поход.Не ползвахме лифта ,а спряхме на Пионерска и оттам нагоре.Направихме около 4 часа до старата хижа с много почивки.Не съжалявям за избора,защото гледката е уникална...няма нищо общо с тази до новата хижа,където е като на магистрала.Да спиш на брега на рибното езеро и като си отвориш очите да виждаш пред себе си величествени върхове,забулени в облаци и тук таме в сняг, е това си заслужаваше мизерията..а и планината не е за гевезета Наистина условията бяха почти като на сърваивър..Течаща вода има ... ,но на 30 метра от хижата и да не си мислите че е чешма...една тръба,която отвежда част от водата стичаща се по многоброините ручеичета на езерата.Вода за пиене имаше на 200 метра в друга посока.Но затова пък бира в хижата колкото искаш 2,80 кутииката.На другия ден се качихме да разгледаме и останалите езера.Качихме се до Сълзата,не беше никак леко..даже част от групата остана да ни чака на Бъбрека.Уникално е ,някои ден искам пак да се завърна....Следваща спирка беше Скакавица,До там беше лесно в сравнение с първото изкачване,а природата е доста по различна.На езерата е скалисто и сравнително с малко растителност ,докато на 1876 надм. имаше предимно огромни величествени борове.Припомних си летуванията от училище с тази разлика ,че сега аз съм учителката .Нямам търпение за следващото лято имам толкова идеи...
Нед Авг 12, 2012 7:46 pm
Сотиров
Питане за Скакавишкия водопад
Едва сега прочетох, че Емил е дал пояснения за качване на водопада откъм хижа "Скакавица". Миналата година се запътихме с двамата внуци да видим водопада. Тръгнахме по официалната пътека от езерото Бъбрека към хижата. Слизането е безкрайно! После от хижата се запътихме към водопада. Реших да се качим в горния му край и поразпитах туристи, които срещнахме. Едни твърдяха, че това е невъзможно, а други - че има две пътеки, една вдясно и една вляво. Когато стигнахме до подножието на самия водопад, вдясно не видях никакви знаци, а само стръмнини, които ми се сториха непреодолими. Вляво обаче забелязахме каменни пирамидки и тръгнахме по тях. Започна някакво кошмарно изкачване по огромни камъни, върху които се бяха "излегнали" стеблата на стари клекове. Това означаваше спъване, провиране и всички характерни за клека маньоври. Най-накрая изскочихме горе на равното, но твърде високо и встрани от началото на водопада. Стана късно. След кратко лутане насам-натам открихме тънка пътечка, която ни отведе до стълбовете и нататък беше лесно. Чак на следващата разходка разбрах, че най-лесно се стига до началото на водопада, като се тръгне по Сухия чал, което означава вляво от пътеката за "Скакавица", почти на око над Скакавишкото езеро. Така и направихме. Само че не разбрах има ли удобно изкачване покрай водопада, като се тръгне от долния му край?
Нед Авг 12, 2012 10:11 pm
milena
Ние се кътерихме непосредствено пред самия водопад и наистина е много стръмно...почти на четири лапи .А тръгнахме покраи хижа малка Скакавица и обичаината пътека за водопада покраи рекичката.
Вто Авг 14, 2012 10:41 am
Сотиров
А по-точно?
milena написа:
Ние се кътерихме непосредствено пред самия водопад...
И все пак, като гледате водопада, от коя страна се изкачихте? Отляво по камънака или отдясно по тревите?
Вто Авг 14, 2012 10:48 am
milena
ОТЛЯВО ПО КАМЪНИТЕ
Вто Авг 14, 2012 4:58 pm
Сотиров
Позната история
Значи еднакво "удоволствие" сме изпитали! И защо ли?! Ето една добра снимка на водопада от форума на Планинската спасителна служба. Вижда се, че близо до водата са си само отвеси и няма път. Един турист ми каза, че някъде от голямата скала на снимката тръгва пътечка вдясно, по която той бил изкачил водопада, но аз не я открих, а и не мога да си представя къде може да е:
Този въпрос ме интересува, защото в началото на септември ще ходим тъдява с децата. Ще погледнем водопада и отгоре, откъм Сухия чал. Обичам да изтъквам, че Скакавишкият водопад е висок 70 метра, а Ниагарският - само 51.
Владо, като излезеш от гората към водопада, веднага в дясно има един улей, по който може да се качиш горе. Май има и пирамидки. Поне преди половин месец двама се запътиха натам, докато ние гледахме водопада от разстояние.
Бурето кой ще носи и дали ще оцелее?
Бях на водопада преди 2 седмици, има добре проходима пътека вдясно по камъните, която стига до пръските на водопада.
Сря Авг 15, 2012 2:49 pm
Emil
Ляво, дясно, камъни и трева ... стана объркващо
Пак ще го повторя и ще допоясня и за другия маршрут.
Когато влезеш в циркуса от към хижата и излезеш от гората (тогава са с лице към водопада), веднага в ляво има голям камък. Веднага в дясно, покрай гората нагоре по улея на зиг-заг тръгва пътека маркиранан с пирамидки, които обаче може и да не започват отдолу а да са само горе, като стигнете терасата, на която трябва да завиете наляво.
Тази пътека НЕ ТРЪГВА от водопада а от входа на циркуса. Т.е. ако искате да видите водопада отдолу, трябва да продължите напред по пътеката, която свършва под водопада.
От ляво на ЦИРКУСА (не точно на водопда, но когато си обърнат с лице към водопада) като цяло скалите не са отвесни, както от другата страна на циркуса и може да бъде издрапано в стил оф-роуд откъдето сметенте, че ще можете. Има някакви пирамидки, но не бих казал, че те са най-добрия ориентир. Не го препоръчва на никой, който не обича такъв тип преходи - без никаква пътека, стръмно, големи камъни, клек, дупки, клатещи се камъни и т.н.
С други думи пътеката, която влиза в циркуса от към хижата свършва под водопада и всички други изходи от циркуса не почват от там.
Начин за излизане от циркуса плътно покрай водопада и най-вече по самия водопад има през зимата, когато замръзне. Трябват ви само добри котки, две ледени ръце, малко ледени клинове и едно въже
Съб Авг 18, 2012 5:42 pm
баир–будала
Помня ,че в долната част на водопада имаше много паметни плочи на загинали мераклии . И май няма проходима пътека около водопада ,камо ли за разходка с деца.
_________________ to be continued...
Последната промяна е направена от баир–будала на Пон Авг 27, 2012 1:08 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Вто Авг 21, 2012 8:35 am
Emil
И една снимка от 1999 г.
Пет Авг 24, 2012 11:49 pm
Сотиров
С миналото - хайде към бъдещето!
Емиле, благодаря за напътствията и чудесната снимка! Когато се качвахме над водопада, драпахме точно по камънака отляво. Крайно неприятно беше и всъщност нямахме никаква полза, освен че спестихме връщането до хижата и ужасно дългия път обратно през гората. Но не постигнахме това, за което се бяхме запътили - да стигнем до горния край на водопада. А той е много красив с разлива на няколко ръкава, които отдолу не се виждат. Пътеката ни изведе прекалено наляво и вече нямахме време да разходки. Въпросът ми беше за изкачване вдясно от водопада. Там е по-тревисто и някакъв турист ме уверяваше, че се връщал точно оттам. Но както гледах, стръмнините са непреодолими. Кой знае?... Във вторник, живот и здраве, се запътваме с цялата детска градина към Седемте езера. Ще проверяваме на място.
Нед Авг 26, 2012 7:48 pm
Emil
Тя тази снимка, като ходихме там през 1999 още не знаехме за маршрута от дясно по терасата на циркуса и фотографа, с който бях минахме отляво, както ти си направил, пресичайки реката и излизайки почти никъде
Така че като ходиш пак, ако спазиш напътствията, които гледам вече няколко човека са дали, да тръгнеш веднага покрай гората в дясно, когато влеза в циркуса идвайки от хижата, ще си направите добра разходка с децата. Само да слушат и да върят до теб, да не се заплеснат на някъде докато вървите горе по терасата а и после горе до водпода, по внимателно.
Тя терасата е доста широка, но на места може да има вода и дори сняг, но няма да е проблем с минаването.
Нед Авг 26, 2012 8:02 pm
milena
Наистина си е цяла лудост да се изкътерим почти до горе с тези деца,но си заслужаваше ...гледката е уникална.Не се стига съвсем на варха,а под самия водопад.Можеби остават още около 20 метра,които няма как да се изкачат както казва Емил.Като видях тази паметна плоча косата ми се изправи ,а на слизане е още по страшно като видях наклона...Имам доста снимки и клип,но не зная как да ги кача [/img]
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3Следваща
Страница 2 от 3
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети