|
ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
|
|
Автор |
Съобщение |
t.hristov
|
|
|
|
Това е правилния избор
Нека да не подценяваме времето идните дни...
|
|
|
Сря Май 23, 2012 8:49 pm |
|
 |
meco puh
Регистриран на: 18 Яну 2011 Мнения: 1865 Местожителство: обл.Разград |
|
|
Сря Май 23, 2012 11:47 pm |
|
 |
Emil
|
|
|
Е, дъжд, вятър и мъгла имаше колкото искаш по билото, но гръмотевици нито една. Вече писах в темата "към връх Ботев". Наложи се да прекъснем прехода х-а Плевен, Млечен Чл, Вр.Ботев до х-а Тъжа, на 25-ти. Спряхме и останахме на заслон Ботев. Вчера стигнахме за обяд при Чочо на Тъжа и слязохме в Априлци при колите. Толкова не ме е духало никога и то при такива условия, добре, че групата ми търпи на несгоди и нямаше мрънкачи, но се бяха поуплашили някои. 
|
|
|
Нед Май 27, 2012 9:26 pm |
 |
 |
Todor
|
|
|
|
Не мога да разбера, защо се измести темата на въпроса? Човека питаше за Хубавец, Левски, Рай.... къде взехте да го пращате по билото. Единствено от Левски до Рай е малко по-така, но винаги може да се избере прозорец особено рано сутрин. До Хубавец колко е? Нека е 3 часа - никой няма да се стопи от дъжда. От там до Левски нека да е още 3-4 часа .... даже не е и стръмно - е малко ще е кално на места Ако трябва от там да се върнат, ако не е за излизане на откритото .... и на Балкански рози е хубаво...
От друга страна си има и очарование да пристигнеш мокър в хижата, да седнеш край печката .... абе... дълго е за разказване и много няма да ме разберат
Ако ще си говорим за билото е съвсем друг въпрос - като гробище е горе от паметни плочи и повечето са от лятото. Със старопланинското било наистина шега не бива.
|
|
|
Пон Май 28, 2012 1:09 pm |
|
 |
Emil
|
|
|
Ами то това затова е форум. Да си комуникират хората. За мене билото е свързано с баира, а баира с гората и т.н., така че всичко е свързано.
* И хайде малко по-ведро, стига с тези надгробни плочи. Всеки да си прави сметката. То и по цариградско в софия има много плочи ама си минаваме от там, въпреки че през борисова градина може и да е по-безопасно.
|
|
|
Вто Май 29, 2012 11:32 pm |
 |
 |
meco puh
Регистриран на: 18 Яну 2011 Мнения: 1865 Местожителство: обл.Разград |
|
|
|
 |
 |
Ами то това затова е форум. Да си комуникират хората. За мене билото е свързано с баира, а баира с гората и т.н., така че всичко е свързано.
* И хайде малко по-ведро, стига с тези надгробни плочи. Всеки да си прави сметката. То и по цариградско в софия има много плочи ама си минаваме от там, въпреки че през борисова градина може и да е по-безопасно. |
Вярно Емиле, ако започнем да мислим за смъртта, за задгробния живот, не трябва да правим крачка от прага на къщата. Дори и там, вътре не е сигурно. Всеки да прецени за себе си, колко и докъде да рискува. Всяко удоволствие си има и рискове!!!
_________________ Kom Emine 1987
Kom Emine 2011
Ком Емине 2013 на седем десет без седем
Балкана символ на цял полуостров |
|
|
Сря Май 30, 2012 12:46 am |
|
 |
torah
|
|
|
|
Човекът за това пита, защото сам не може да прецени. А точно "герои" с опит отварят най-много работа на ПСС и след това на други институций.
|
|
|
Сря Май 30, 2012 9:30 am |
|
 |
Todor
|
|
|
|
По-скоро бих казал, че "героите" без опит отварят работа на ПСС..... Особено като се надъхат от четене на форуми....
Да допълня.
Аз виждам ситуацията така:
Човек с малко опит /или с никакъв/ задава въпрос за възможността да посети някой хижи. Всъщност той не знае, че ходенето до първата хижа е не-повече от по-дълга разходка в парка. Всяка събота и неделя там се изсипва половин град да си пие ракията. Вместо да се насърчи да започне да ходи в планина, пък било по-ниско, по-скромно, по-предпазливо.... със съвети за дъждобран, резервни дрехи и т.н., тук започват да му разправят нещо в стила "абе 'найш к'во й страшно - не й за теб, ний дет' сме мнооого печени и не смейм.... остъй са... то зимата 2 метра сняг имаше - мно'о страшно беше, и улеите заледени!!! - ад!!!"
И разбира се човека се отказа, респектиран от "компетентните" мнения. Лиши се от една приятна разходка с евентуални емоции по намокряне от летен дъжд, разправии с хижари по повод печки, дърва, места за настаняване; запознанство с горещи и много горещи компании /основно силно родолюбиви и патриотични/, песни до зори, тръгване с мокри обувки по джвакащи пътеки.....
За него планината ще остане нещо мистично, страшно, запазено за избрани "герои".
Това е моето мнение. Не искам да влизам в спорове и да ангажирам никого с него.
Поздрави и повече ходете!
|
|
|
Сря Май 30, 2012 10:15 am |
|
 |
t.hristov
|
|
|
Сря Май 30, 2012 12:52 pm |
|
 |
torah
|
|
|
|
 |
 |
По-скоро бих казал, че "героите" без опит отварят работа на ПСС..... Особено като се надъхат от четене на форуми....
Да допълня.
Аз виждам ситуацията така:
Човек с малко опит /или с никакъв/ задава въпрос за възможността да посети някой хижи. Всъщност той не знае, че ходенето до първата хижа е не-повече от по-дълга разходка в парка. Всяка събота и неделя там се изсипва половин град да си пие ракията. Вместо да се насърчи да започне да ходи в планина, пък било по-ниско, по-скромно, по-предпазливо.... със съвети за дъждобран, резервни дрехи и т.н., тук започват да му разправят нещо в стила "абе 'найш к'во й страшно - не й за теб, ний дет' сме мнооого печени и не смейм.... остъй са... то зимата 2 метра сняг имаше - мно'о страшно беше, и улеите заледени!!! - ад!!!"
И разбира се човека се отказа, респектиран от "компетентните" мнения. Лиши се от една приятна разходка с евентуални емоции по намокряне от летен дъжд, разправии с хижари по повод печки, дърва, места за настаняване; запознанство с горещи и много горещи компании /основно силно родолюбиви и патриотични/, песни до зори, тръгване с мокри обувки по джвакащи пътеки.....
За него планината ще остане нещо мистично, страшно, запазено за избрани "герои".
Това е моето мнение. Не искам да влизам в спорове и да ангажирам никого с него.
Поздрави и повече ходете! |
Mай нещо не си ме разбрал, сигурно не си прочел добре това което съм написал.
|
|
|
Сря Май 30, 2012 3:42 pm |
|
 |
mimka
|
|
|
|
Да се включа и аз в темата.Въздържах се да споделя мнение когато човека питаше за да не го подведа .Надявам се да не се е отказал и да е походил дори и по част от маршрута.Лично аз когато бях "начинаеща" никога не съм се отказвала.Валяло ме е доста дъжд дори и през 4-почивни дни.Разбира се сме били група с водач който е преценявал риска и сме се придвижвали по възможно безопасен маршрут.
Емоцията от ходенето придружена с мокрене ,съхнене по хижите ,маси компании и песни -това са все хубави спомени.Имало е и моменти в които не сме преценявали риска и водени от силното желание "да видим още и още" сме били споходени от неприятни ситуации.Но слава богу всичко е приключвало със щастлив край.
Понеже и аз търсех съвет в съседна тема за Кончето и няма да се откажа от ходене дори без Кончето-поход ще има.
Не се отказвайте от планирани походи.Това са планове,подготовки,организации,резервации и накрая всичко да падне в канала и да си останеш в сивия град?
Дерзайте и ходете !
|
|
|
Сря Май 30, 2012 4:36 pm |
|
 |
Todor
|
|
|
|
"Който се взира във вятъра няма да сее; И който гледа на облаците няма да жъне. "
|
|
|
Сря Май 30, 2012 4:49 pm |
|
 |
Balkandjiq
|
|
|
|
Като сме рекли да се замеряме с крилати фрази-
„Съветът е като подарък: неучтиво е да не го приемеш, но не си задължен да го употребиш. “
Радой Ралин
В темата НЕ Е ПИТАЛ ЕДИН А НЯКОЛКО ДУШИ дали да идат.В крайна сметка-някои от тях тръгнаха въпреки лошото време(Eмил).А други се отказаха.Хората са дошли и са попитали за съвет и са го получили.Кво да кажа-кат си пускам радиатора още,мъглата е с нож да я режеш,а на предния ден пердаши градушка та побеля земята все едно че е януари.Да им кажа е тука в Карлово е като в Сахара в момента слънцето пече на 40градуса,каките се разхождат по монокини и търсят прохлада в пека!???Ми не е 40градуса.Да ги излъжа ли та сакън някой да потегли нагоре щото щял да пропусне "големото" преживяване!?Айде нума нужда.Казани са им нещата от метеорологичната обстановка в града такива каквито са-оттам насетне всеки си има глава на раменете и преценя-поема ли риска или не.Въпросното ходене лъжица ли е за неговата уста или не е...Ще се изкефи ли от подобно ходене или от въпросното ходене ще му остане като спомен само джвакането из калищата(далеч не всеки му е кеф мокренето и ходенето из разкаляните пътеки).
Да ви е идвало на акъла че с тях може да ходят и начинаещи-които да им е за пръв път ходенето в Балкана?
И съответно "големото" преживяване да се превърне в едно досадно мрънкане, а въпросните начинаещи това както им е първо така и да им стане и последно ходене в Балкана и повече и да не щат да чуят за туризъм???
_________________ Планини има много,но Балкана е само един!
http://hubavetz.com/ |
|
|
Сря Май 30, 2012 5:23 pm |
|
 |
тихомир томанов
|
|
|
Мисля че отговора на вьпроса идва от надписа на една Старопланинска хижа в Златишкият Балкан.Цитирам по памет "Морето не е до колене и Балкана не е за смели" тоз надпис сьм го чел преди много време през 1987г котато бях войник в Енското поделение в Балкана.Имаше една котва и около нея беше написано това мото.Тук има хора кьдето ходят там и магат да кажат дали сьщиствува още тоз наднис, но най-важното е обецата на ухото ми от него и най-вече извода който сьм си направил.Всичко коквото извьршим е наш личен избор.Кьсмет по пьтищата ни.
|
|
|
Сря Май 30, 2012 7:27 pm |
|
 |
bobsixkiller
|
|
|
Привет на всички. Когато пуснах темата, не допусках, че ще предизвика такъв диспут. Както по-горе писах, взимайки предвид ВСИЧКИ "ЗА" и "ПРОТИВ" ние свирихме "отбой". Дали сме спечелили или загубили от това ни решение - няма да разберем никога. Напълно разбирам аргументите на всяко едно от мненията и съм готов да го подкрепя, но все пак крайното ни решение беше това, което взехме. Вече гледаме напред. Дори още по-амбицирани. Бъдете живи и здрави.
_________________ Приключения опасни за читатели прекрасни |
|
|
Сря Май 30, 2012 8:06 pm |
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.
|