ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Връх Свети Иван Рилски
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Предишната тема
Следващата тема
Връх Свети Иван Рилски
Автор Съобщение
bache_kiko

Мнение Отговорете с цитат
Нека се опитаме да поставим правилно въпроса,за да дадем правилния отговор.
А,той според мен е следния:Ономастиката на планините(и не само)канон ли е,т.е.
имената свише ли са спуснати ?Очевидно не.Това ,както се вижда е една отворена система,
която с годините и вековете се променя,като всичко около нас."Panda rei..." е казал философът.
Трябва ли след 134 години най-високият Български връх още да носи чуждо име.Ние сме българи
и живеем на тази земя все още(дай боже още дълги години),а пък ,когато дойдат марсианците.....
то се знае имената ще са марсиански............
Чет Мар 22, 2012 11:21 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Speedy

Местожителство: Неврокопъ

Мнение малко история Отговорете с цитат
Смяната името на в. Мусала, а и на доста други географски обекти в нашите земи, е обсъждана по царско време. В резултат, през 1942 г., в Държавен вестник е обнародвана заповед № 2186 на Комисията за наименованията с народностно и обществено значение към Министерство на народното просвещение, където са посочени въпросните обекти. На повечето от тях имената са сменени, но не на всички. Мусала фигурира в заповедта под номер 98. И там пише:
98. Мусала, връх на Рила, ОСТАВА Мусала

Следващия опит е от времето на социализма, когато върха (през 1949 г.) е назован Сталин. Това име е премахнато през 1962 г., когато е върнато старото Мусала.

А иначе аз лично НЕ подкрепям идеята на г-н Сиредов върха да се нарече на името на св. преподобни Йоан Рилски чудотворец. По-добре е депутатите да работят за укрепването на страната като мислят за създаване на работни места, вместо да си чешат езиците с имената на върховете и светците.

Относно названието Ел тепе. То е доста популярно и днес. Познато е и от учебниците по литература чрез "Моторни песни" на Н. Вапцаров. В тази стихосбирка една от най-хубавите песени е:

Елтепска
На Ел тепе дими мъгла.
Далече някъде във ниското
са моите села,
окъпани във слънце, като в приказка.

А доле плиснала водите,
притиснати в скали и клек,
като човек
приказва с мене Глазне.

Разказва ми, че там една жена,
съсухрена от скръб и от тревога,
ме чака да се върна у дома
и още, още ме обича много.

Разказва ми как с поглед замъглен
тя всеки пътник пита простодушно
дали ще се завърна някой ден.
И аз мълча, мълча, мълча и слушам.

Отсреща боровия хълм
събаря облачни грамади.
Просветва. После пада гръм.
И във очите блясва радост...

ПП: Името Мусала не е турско, а е дадено от юруците, които не са турци, но това е друга тема.

Чет Мар 22, 2012 11:27 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
ivo@home

Близо до Велинград има един връх - Арап Чал.В разни бумаги обаче го пишат връх Черновец, което никой , ама никой не го е чувал!И сега какво, да обяснявам на всеки, че това всъщност е Черновец ли? И на кого му пука как се казва еди кой си връх?Ще стане по-висок, по-нисък или няма да го има на картата ли? А с Анхиало какво да правим?Да се подмажем на гърците и да го прекръстим ли?
Просто акълът ми не го побира как може да се занимават хората с разни демагогии, и то в ПЛАНИНАРСКИ форум! Явно някой гледа прекалено много телевизия или слуша много радиото!
Чет Мар 22, 2012 11:41 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
bache_kiko

Прекрасното стихотворение,което цитираш е писано от Вапцаров преди повече от седемдесет и кусур години......,
а що се отнася до твърдението,че "Ел тепе е доста популярно и днес",то туй е доста пресилено изказване и не отговаря на
истината.
Чет Мар 22, 2012 11:41 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Сотиров

Местожителство: София

Мнение Преименуването - много внимателно! Отговорете с цитат
Дидо, за съжаление аргументът "традиция" не върви. Беше ли Ел Тепе? Беше. А сега е Вихрен, нали? Ел Тепе се позабрави. Преди време обсъждахме преименуването Беговица-Каменица. Атакувани са Синаница и Папазгьол, Харамията - за да стане Хайдута, като "по-българско"!, Дерменкая стана Дерменка (това поне е безболезнено)... Списъкът е безкраен и в него можем да срещнем и сполуки, и смешки, и безобразия. Забравихме, че Мусала беше и Сталин. Затова в конкретния случай аз мога само да попитам: това ли е болката за планината в момента? Пирин загива, Витоша е в джоба на Цеко Минев, и изведнъж се сеща Волен Сидеров да преименува Мусала! Аз не съм преднамерен към никоя политическа партия или личност, когато става дума за природата. Обяви ли се "Атака" против Цековите беззакония в Пирин? Обяви се и заслужава моите поздравления. Обяви ли се "Атака" против промените в Закона за горите? Да, и отново заслужи подкрепата ми. Сега обаче предложението за Мусала е неуместно и, бих казал, конюнктюрно. Сиреч единствено политическо и затова не му съчувствам.

Извинявам се, но за да напиша последната фраза, направих една дълга справка в стенограмите на Народното събрание, да видя позицията на "Атака". В това време са ме изпреварили с аргументи, които поддържам. Затова не ги трия моите, макар че повтарят чуждите.

Две думи за форумната етика. Приемам да ме затрупват с аргументи, но не и да ме замерят с кюфтаци. И нека този, комуто толкова е домиляло за името на Мусала, първо ме убеди, че се е качвал на върха. Иначе политиката измества планината от този чисто планинарски форум.
Чет Мар 22, 2012 11:50 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Speedy

Местожителство: Неврокопъ

Аз не мога да се ангажирам с проценти като теб bache_kiko, но всички мои познати планинари (никак не са малко) знаят кой връх е Ел тепе.

Освен това в голяма част от справочната литература (енциклопедии, пътеводители, речници и т.н.) се споемават имена като - Ел тепе, Мангър тепе, Папаз гьол, Папаз чаир...., която литература хората използват и респективно запомнят и познават споменатите названия.

Пък е и въпрос на предпочитания. Аз използвам повече Вихрен, отколкото Ел тепе; използвам повече Мангър тепе отколкото Полежан; предпочитам Попови ливади пред Папаз чаир; не използвам названието Папаз гьол, а само Попово езеро. Във всички случаи произходът на съответните имена не е решаващия фактор, ЗА МЕН.

Последната промяна е направена от Speedy на Пет Мар 23, 2012 12:04 am; мнението е било променяно общо 1 път
Чет Мар 22, 2012 11:54 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
bache_kiko

Къде виждаш тук политика бе Сотиров!?Говорим за името на най-високия връх в България.
Явно политиката не ти излиза от главата..............не ми казвай,че изпитваш и носталгия към
парламентарния бюфет Tooth
Пет Мар 23, 2012 12:03 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ДИАНА

Местожителство: ПЛОВДИВ

Като изхвърлим турцизмите от векове и англоезичните чуждици, които ни задушават последните 20 години,
сигурно това ще е звукът на българския език – „език свещен на моите деди”!?
Планината е хармония, но хармонията понякога липсва в планинарския форум.

Нямам против името Мусала и имената на върхове и места, такива каквито съм ги научила във времето.
За мен по-важно е животът ни така да е подреден, че по-често да сме там!

Пет Мар 23, 2012 1:32 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
bache_kiko

Абе ,кой е тоя "ахмак българин",дето е турнал туй грозно име на връх Юмрукчал!
Какъв серсемин.........прекъснал е "историческата нишка"!
Пет Мар 23, 2012 7:26 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Mariana1000

Laughing Значи възродителен процес за българските планини Laughing Вместо да мислят глупости bache_kiko и Волен Сидеров утре да хванат по една раничка и да се качат на Мусала, и там да им полети душата пък тогава да ги питам има ли значение името...

Пет Мар 23, 2012 11:11 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
orcew

Местожителство: KN11SU

Името трябва да си остане разбира се !!!
Пет Мар 23, 2012 7:32 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
bache_kiko

Добре,че навремето прозорливите хора,които са заменили турско-арабските имена на Юмрукчал-Ботев,
Ел тепе-Вихрен,Мангъртепе-Полежан и т.н.не са се ръководили от нихилистични мнения и забежки,като тези ,които
се чуха тук в този форум.Точно такива национални нихилисти изхвърлиха костите на Левски на бунището и техните внуци
позволиха издигането на Демир Баба Теке-османския покорител на Родопа планина.Очаквах аргументирана и сериозна дискусия от хора с претенции.Вместо това получих обиди и ругатни(смотаняк,шишарка,чукча и т.н.)Като еди се вдигнаха асланите на тъз планинарска трибуна да заклеймяват тоз,който си позволи да изкаже мнение ,различно от тяхното.........
зер им се наруши рахатлъка ,как тъй джанам?!С всяка пора на тялото си усещам как ви сърбят ръцете да ме банирате и
аха да сте го сторили.Айде самоковскиии трий или премествай ,че вече стана нетърпимо положението!!!
Ще ви кажа още нещо -само няколко години след,като Мусала стане св.Иван Рилски ,никой няма да използва и да употребява старото име на върха.Така,както никой не нарича вече Юмрукчал и Ел тепе.Със замяната на турско-арабските имена с български ще бъде възстановена "историческата нишка",ще бъде триумф на историческата истина,а не обратното!
Погледнете на юг и се поучете от нашите комшии,как се брани национална кауза.Нито едно турско или българско име не оставиха ,всички бяха заменени с гръцки.На нас може да не ни се нрави,но така се защитава национален интерес.
Айде много поздрави от баче ви Кико и някой път пак ще ви погъделичкам Laughing
Пет Мар 23, 2012 9:01 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Сотиров

Мнение Хайде по-кротко! Отговорете с цитат
Нарекох те "смотаняк", Бачо, защото ти ме нарече "ощипана мома", броиш ми кюфтетата и говориш глупости за "старинките" ми. И ако продължаваш да пълниш форума с такива смотани подхвърляния, които нямат нищо общо с планината, пак така ще ти рекна! Едно е да споделиш мнение за името "Мусала", друго е да обсъждаш биографията ми. Второто не интересува никого. Затова, ако искаш да се срещнем някъде из планините като приятели, не се заяждай по махленски. А понеже виждам, че страдаш от турските и гръцките имена, дали пък Сидеров първо да не се преименува на "Железаров"? Щото иначе малко фанариотски идва...
Пет Мар 23, 2012 9:28 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
dido

bache_kiko написа:

Ще ви кажа още нещо -само няколко години след,като Мусала стане св.Иван Рилски ,никой няма да използва и да употребява старото име на върха.Така,както никой не нарича вече Юмрукчал и Ел тепе.Със замяната на турско-арабските имена с български ще бъде възстановена "историческата нишка",ще бъде триумф на историческата истина,а не обратното!
Погледнете на юг и се поучете от нашите комшии,как се брани национална кауза.Нито едно турско или българско име не оставиха ,всички бяха заменени с гръцки.На нас може да не ни се нрави,но така се защитава национален интерес.
Айде много поздрави от баче ви Кико и някой път пак ще ви погъделичкам Laughing

Баче ти Кико, пак се дъниш мама му стара, като руска ракета си Very Happy . Името Иван не е българско! Преинчено е от византийското Йоан, което пък е заето от еврейско име. Както виждаш - от трън та на глог е твойта работа - да сменим тюркското име (към които народи спадат и прабългарите), с византийско-еврейско ... Cool

Съб Мар 24, 2012 2:21 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
sergey_v

Скучна тема! Скучна тема! Скучна тема! Скучна тема!
Съб Мар 24, 2012 3:14 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Страница 2 от 4

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.