|
ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
|
|
Автор |
Съобщение |
Ристо Туристо
Регистриран на: 02 Окт 2008 Мнения: 4324 Местожителство: на 950 м.н.в. |
|
Обща поръчка на шведски военни раници! |
|
 |
 |
ТАЗИ ТЕМА Е ПИСАНА ОТ ЕДИН КОЛЕГА В ДРУГ ФОРУМ!
"Здравейте, тука синтезирам информацията, въпреки че виждам отсега, че няма да има достатъчно желащи (поне не и до 8-ми/10-ти Декември, до тогава мога да се занимая с тази "операция" после става сложно за мене), но все пак :
Раницата : http://www.militaerbestaende.de/Backpacks-Duffelbags/Rucksacks-Back-Packs/Swed-Rucksack-35l-like-new::629.html
Линк към ревюто на Hobo : http://www.bushcraftbg.com/forum/index.php?topic=413.msg4333#new
Крайната сума за 10 раници е 365 лева/b] (с транспорта до БГ), то тогава за една бройка цената ще е 36.50 лева, ако ги поръчам аз, съответно ще трябва да ги изпратя на всеки поотделно с наложен платеж и всеки да си плати транспорта до неговият град средно 7 -10 лева. Та до врата на всеки раницата ще дойде приблизително 44-47 лева крайна цена до вратата. Аз мога да платя цялата сума като рискувам някой да се откаже и да ме остави с няколко излишни раници..но риска си е за мене. При вас плащането ще е с наложен като ви дойде до вратата. Ако има навити да пишат тука в темата и да се надяваме че ще се съберем поне десет общо."
Койта е навитак, да пише, аз ще кажа на колегата.
За сега са ДВАМА човека! |
 |
 |
....имали самар? Има, ама вътрешен или както там си го наричате. Носил съм натъпкана ташевка и просто ми еба гърба от запарване, защото се опира на гърба ти от всякъде.
А тази се опира на раменете и кръста - изводи сам си прави. Материала на шведската раница е един от любимите ви. |
_________________ Енциклопедия за ЕКИПИРОВКАТА за туризъм.
Палатки *** Туристически обувки |
|
|
Чет Ное 24, 2011 1:34 pm |
|
 |
Todor
|
|
|
Вто Ное 29, 2011 9:57 am |
|
 |
cat
|
|
|
|
Раницата е хубава въпреки че е по тежка . Имам такава много здрава и удобна , направена е от кордура самара е много добре сметнат дори да се натовари повече пак си остава удобен , осигурява много добра вентилация на гърба и въобще не запарва, също може доста неща да се окачат по нея отвън . А якето към което е дал линк Todor (с риск да бъда порицан ) се гледа много добро за лов .
|
|
|
Вто Ное 29, 2011 9:08 pm |
|
 |
Kubineca
Регистриран на: 03 Ное 2011 Мнения: 165 Местожителство: Народна Република България |
|
|
|
Може да пробвате зимни или летни гети от формата на БНА.
Аз имам едни американски армейски гети от Втората Световна Война, но не ми пасваха на кубинките, защото се закопчават с коланче под тока. Ама си намерих обувки с вертикален ток, но още не съм ги носил. Иначе ги носих с кубинките, ама все се изнизва колана и трябва да го слагам пак.
_________________ Екипировкaта не прави туриста, само помага... |
|
|
Пон Дек 05, 2011 11:21 am |
|
 |
Mitko
|
|
|
|
Здравейте,
Преди 2-3 седмици попаднах на магазина за излишни стоки на британската армия в английския ибей:
http://myworld.ebay.co.uk/britishmilitarysurplus/?_trksid=p4340.l2559
Има огромно разнообразие от оферти, включително на описание доста читави гор-тексови якета и панталони!!! Доставят до България, а цените са без коментар. Аз личн още нищо не съм поръчвал, но на пролет мисля да пробвам един от тези панталони.. Разгледайте, оферти има много..
|
|
|
Сря Дек 07, 2011 5:17 pm |
 |
 |
Ристо Туристо
|
|
|
 |
 |
Може да пробвате зимни или летни гети от формата на БНА
.... |
С тази оскъдна информация едва ли ще предизвикаш интерес.
Напиши от какви точно материи са, колко са издържливи, лични впечатления....
БНА не е достатъчно - а при мъжете дори има отблъскващ ефект 
|
|
Чет Дек 08, 2011 1:47 pm |
|
 |
Kpacu
|
|
|
Има ли магазин в София, или Плевен? В сайта пише, че магазина е само в Стара Загора.
|
|
|
Съб Дек 10, 2011 12:33 am |
|
 |
Kubineca
Регистриран на: 03 Ное 2011 Мнения: 165 Местожителство: Народна Република България |
|
|
|
За интереса на бери кахър.
Материали: як шаяк, кукички и копчета (ти си знаеш)
БНА е достатъчно - при .... има отблъскващ ефект.
*поради нарушаване на правилата на форума това мнение е редактирано от admin
_________________ Екипировкaта не прави туриста, само помага... |
|
|
Съб Дек 10, 2011 6:33 pm |
|
 |
ema
|
|
|
наскоро си купих зимни обувки на MagnuM, за скитане в планината и вчера ги пробвах за една лека разходка до х. Демяница и обратно. Подметката е вибрам, държат се чудесно върху сняг, скреж, мокри листа и иглички. Устойчиви са, добре ми държаха глезена, разходката беше лека и имах идея да отидем и до Тевно езеро, но... по пътя имаше много сериозно заледени участъци и там се чувствах като прима от Лебедово езеро. Някой може ли да ми каже сега, това с вибрама някаква измама ли е и защо не са устойчиви върху лед?
само да вметна, че съм много начинаещ и адски ентусиазиран турист и наистина ми се ще да направя още едно качване преди много сериозният сняг, примерно - Демяница, Валявишки езера, х. Безбог.
_________________ на върха на планината ще намериш само онзи дзен, който донесеш със себе си |
|
|
Пет Дек 16, 2011 10:07 am |
|
 |
Niksi
|
|
|
 |
 |
Подметката е вибрам, държат се чудесно върху сняг, скреж, мокри листа и иглички. Устойчиви са, добре ми държаха глезена, разходката беше лека и имах идея да отидем и до Тевно езеро, но... по пътя имаше много сериозно заледени участъци и там се чувствах като прима от Лебедово езеро. Някой може ли да ми каже сега, това с вибрама някаква измама ли е и защо не са устойчиви върху лед? |
ти направо уби всичко детско в мен ...
Колкото и да си начинаеща, би трябвало да си запозната, че все още не са изобретени подметки, които да не пързалят на лед - да се устойчиви дет викаш. .
Вибрама си е вибрам, но за лед са измислени други приспособления, наричани котки (шипове за краката).
Поздрави !
_________________ Планинското притегляне е обратно на земното - нагоре, а не надолу. |
|
|
Съб Дек 17, 2011 7:30 pm |
 |
 |
Ристо Туристо
|
|
|
 |
 |
 |
 |
....
Някой може ли да ми каже сега, това с вибрама някаква измама ли е и защо не са устойчиви върху лед? |
ти направо уби всичко детско в мен ...
Колкото и да си начинаеща, би трябвало да си запозната, че все още не са изобретени подметки, които да не пързалят на лед - да се устойчиви дет викаш. .
Вибрама си е вибрам, но за лед са измислени други приспособления, наричани котки (шипове за краката).
Поздрави ! |
Кой модел на тази марка е с Вибрам?!?
Това е най-добре за случая:

|
|
Съб Дек 17, 2011 7:34 pm |
|
 |
cat
|
|
иСтърван момент |
|
Кубинеца пропусна момента да предложи едни цинтарки на Ема 
|
|
|
Нед Дек 18, 2011 2:27 pm |
|
 |
Plamen К
|
"Кубинки" и прочее армейска екипировка... |
|
 |
 |
... Другият минус на обикновените кубинки е, че не държат глезена стабилен, което ги прави рискови за планината особено ако човек ходи сам, което доста хора правят. ............. но не е добро решение за високата планина(хлъзгави камънаци), а пък за високата зимна планина където трябва твърда подметка не може и дума да става. |
Според мен горенаписаното за обувката "кубинка" е абсолютно вярно. Поради естеството на предишната ми работа съм ходил с "кубинки' повече от 20 години и то почти ежедневно. Това е добра масова армейска обувка, но не може да покрие изискванията на по-високата планина, особено през зимата, защото:
1) Материала на подметката има твърде много въглен и /например/ сцеплението с фирнован сняг и гладка скала е доста слабо. Все едно да караш кола с летни гуми по заснежен и заледен път. Опасно е за здравето!
2) Кожата на обувката е тънка. Оттам краката много бързо изстиват и следват други неприятни неща...
3) Мокрят се. Дори и снегът да не е кишав, част от него се стопява при допир с обувката, намокря кожата и оттам се намокря крака, което понижава телесната температура и т.н.
От една година ходя из планината. Първите пет месеца /вкл. през зимата/ с "кубинки", но бързо осъзнах, че не трябва да рискувам повече...
Случайно попаднах на друга армейска обувка - http://www.haix.com/de/produkte/military/haix-airpower-p9-desert
С тези обувки екипират за през зимата нашите войници, участващи в мисии в Афганистан. Вероятно вече сте разгледали достойнствата на тази обувка. Тя е идеална не само за високите температури из каменист ландшафт, но и за студа нощем и през зимата. Когато качвах /за севте с тези обувки/ през март и април т.г. Триглав и Ботев почувствах що е то да ти е топло и комфортно на краката, да имаш добро сцепление и да не мислиш дали в следващия момент няма да се подхлъзнеш и да полетиш надолу. После през лятото и есента ги разходих из Ст. планина, Пирин и Рила. Доволен съм от тях, правил съм до 16 часови преходи, няма пришки, няма мазоли, няма болки. Обаче възникна проблем - обувките нямат страничен гумиран борд и през тези 7-8 месеца яко ходене из баирите започнаха да се претриват конците, с които е зашита обувката в долната си част. Занесох ги на шивач, той ги заши, намазах новия шев с лепило Хелметекс, но предполагам, че съм поразил частично някои достойнства на обувката - "Gore tex" и прочее.
Мисля, че при моделите TIbet и KSK3000 проблема с борда изглежда решен, но аз не съм пробвал тези модели.
Открих, че обувките HAIX се предлагат на този български сайт /цена 320лв/, но...:
http://arms-bg.com/vmchk/%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%BD%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%86%D0%B8%D0%B8/%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BA%D1%83%D0%B1%D0%B8%D0%BD%D0%BA%D0%B8-haix-airpower-p10-haix-airpower-p10-shoes.html
....но, нещо сякаш има разлики с това, което виждам на оригиналния немски сайт, може би защото моите са p9, а те предлагат тук в БГ модификация p10 /тази модификация не успях да я открия в немския сайт?/.
Ако питате, как да се снабдите с "HAIX-airpower-p9-desert" търсете някой войник, който не е ползвал обувките, а е изкарал 6 месечната си мисия само с летните боти и се договорете за цена. Виждам, че има и модификация p91: http://www.haix-bootstore.com/police-military-boots/airpower-p91-desert
Ето обувки на HAIX които донякъде покриват сегмента планинарската /туристическа/?/ обувка:
http://www.haix.com/en/products/forest/haix-trekker-mountain
http://www.haix.com/de/produkte/forest/haix-protector-alpin
Относно планинарската и военната екипировка се замислям дали да не перефразирам една поговорка: "На война, като на война, но на планина, като на планина". Тоест за планината специализираните планинарски обувки може би ще се окажат най-подходящите, независимо, че ще изискат определен финансов ресурс.
По-нататък ще споделя мнение и за друга армейска екипировка.
Последната промяна е направена от Plamen К на Пет Дек 23, 2011 10:54 pm; мнението е било променяно общо 2 пъти |
|
|
Пет Дек 23, 2011 9:31 pm |
|
 |
Kpacu
|
|
|
Plamen К баща ми има зимни обувки които му ги дадоха когато ходи в Афганистан, нямат нищо общо с HAIX. Шити са от българска фирма и не са от най-качествените. Летните ги върна защото мисията беше през лятото и от тях не ставаше нищо след нея. Зимните ги откупи понеже след мисията дават които желае да вземе каквото иска от екипировката на символична цена. И самите униформи не са особено качествени, но това е друга тема. Всичко е направено да изкара една мисия и да бъде бракувано.
|
|
|
Пет Дек 23, 2011 10:03 pm |
|
 |
Kent
|
|
|
|
 |
 |
Относно алпийската и военната екипировка се замислям дали да не перефразирам една поговорка: "На война, като на война, но на планина, като на планина". То ест за планината специализираните планинарски обувки ще се окажат най-подходящите, независимо, че ще изискат определен финансов ресурс.
|
Ми да, зависи и кой колко ходи на планина или на война. Ще ми е интересно да споделите, благодаря. От алпийска бих променил на планинска. Сакар и Странджа също са Планини макар и с по-друг ландшафт.
п.п. Сори за едита.
Последната промяна е направена от Kent на Пет Дек 23, 2011 10:17 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
Пет Дек 23, 2011 10:03 pm |
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.
|