ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Даутови работи
Иди на страница Предишна  1, 2

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Предишната тема
Следващата тема
Даутови работи
Автор Съобщение
ognedishasht

Местожителство: Мордор

Мнение Re: Планинарски привет! Отговорете с цитат
cho написа:
Тръгва се по оттока,после вляво през поляната по диагонал и пак вляво по пътеката на 50-60 метра се открива скъпоценната течност.

Това е ценно сведение. На самата пътека за х. "Яворов" ли е водата?
Вто Авг 23, 2011 8:02 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
cho

Мнение Даутово езеро- изворна вода Отговорете с цитат
Привет!
Да.Стича се отляво на пътеката през бяла пласмасова тръба с дължина около 20 см.
Лесно може да се подмине ,ако не се внимава.

Поразрових старата литература и се оказа,че в пътеводителя "Пирин" от 1988 това изворче е описано
в един от маршрутите.
В новия на Н.Даутов,който носих с мен,не бе споменато!

Като местоположение е точно под камъка с табелата,досами езерото,но 30 м денивелация по-надолу.

Поздрави и до среща!

п.п.Използвам възможността да те поздравя за личния ти успех,за чудесния разказ и да ти пожелая здраве!
Вто Авг 23, 2011 12:44 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido

Мнение Отговорете с цитат
Хъм, интересно сведение cho. По местоположението му изворчето изглежда като че ли иде от водата на езерото. Обаче както го описваш със студена вода, по-скоро е истински извор. Дебитът сериозен ли е или едва процежда ?

Вто Авг 23, 2011 1:35 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Speedy

Местожителство: Неврокопъ

Привет и от мен. Да, извора за който разказва cho наистина е споменат в пътеводителя от 1988 г., на стр. 52. Описаното обаче там директно слизане надолу към Падината не е много препоръчително. Когато се връщахме от езерото точно него коментирахме. Опасността човек да се нахендри не където трябва и да оплеска нещата е немалка. Да припомня, че миналта година в района изчезна един човек, който в последствие така и не бе открит.

Както и да е, думата беше за водата, а тоя извор си е спасение в района при такова сушаво време като сега. Другите източници са отатък билото, под Каменишки връх (Дидо спомена по-горе за това), и извора под седловината Ушиците, до пътеката. Там е доста тънка струйка и водата може би зачезва по някое време.

Вто Авг 23, 2011 2:50 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
cho

Мнение Привет,Дидо! Отговорете с цитат
Дебитът на изворчето не е голям.За сравнение-бутилка от 1,5 л се пълни за около 1 - 1,5 мин.
Струва ми се обаче,че това не е важно!
Вода има!Много е студена и със сигурност не е от езерото.

До среща!
Вто Авг 23, 2011 8:33 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido

Здрасти cho, интересуваше ме само доколко изворчето е свързано с езерото или не (дали е постоянно). Както го описваш ще да е постоянно. Аз също съм пил августовско от вмирисания гьол и изворче наблизо идва като манна небесна Very Happy

Сря Авг 24, 2011 10:23 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
cho

Привет!
Не зная от къде идва водата.
Възможен е и вариант да се стича по източния склон на Даутов връх.
Водачът на групата,който ми подсказа за изворчето,поясни че колкото и пъти да са минавали от там,
все е имало вода.
Може би е разумно да се направи проверка към края на сухия сезон,преди дъждовете!

Поздрави!
Сря Авг 24, 2011 10:47 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dilaro2

Здравейте. На 20.11.11 направихме изкачване на Даутов връх. Ето информация за маршрута и снимки.
Тръгнахме от местноста Кулиното, точно където път (международния маршрут Е-4) пресича пистата. От там хванахме право нагоре по пистата, по улея на лифта.
След края на пистата (стълб 12) продължихме отново нагоре по трасето, което също е от пистата но не се използва като такова. Пресякохме два стари горски пътя и един нов, който е подновен наскоро, но незнам точно откъде идва. Няма пътеки, придвижваме се главно по дерета и морени. Насред нищото видяхме тази табела
.. определено буката я е превзела. Преди да излезнем под северната стена на Даутов връх, минахме покрай единствената вода по време на изкачването, която тече под морената, а водата която течеше над морената беше красиво замръзнала.
Не след дълго минахме покрай северната стена на върха. След кратко стръмно катерене се озовахме в циркуса между Даутов връх и безименния. По време на изкачването от циркуса към Даутов връх видяхме много следи от диви кози, а малко преди върха се обърнахме назад и видяхме към 10 диви кози над циркуса. На върха няма сняг, но определено се вижда че по карстовото било има.
След кратка почивка поехме към езерото...
То обаче беше пресъхнало.. Вода нямаше в извора над езерото и в извора под езерото (който беше описан къде се намира от cho). А ето така изглежда то
.. Явно в момента или е пресъхнало или просто е замръзнало. От изворчето надолу продължава пътека която стига до местноста Бажура (на разложки Бажово). И чак сега ми стана ясно, че от Даутовото езеро тръгват 2 пътеки към хижа Яворов... и двете към м. Бажура. Ако не бързате пътеката от изворчето е по добър варянт да стигнете до хижата, защото няма да ви се нагала да скачате от камъни, да газите в треви, да се провирате през клек и т.н. Все пак ако бързате по-добрия вариант е покрай водата, която изтича от езерото. Когато стигнахме на моста под извора на Бела река видяхме нова табела, която показва пътеката към самия извор (на Бела река).
Както винаги от извора извираше много вода
Наляхме си вода и лека-полека стигнахме на хижата. От Кулиното до върха стигнаме за 3:20 часа. Останалите снимки - http://www.album.bg/m_grigorov/albums/175496/ ... В сайта можете да видите тези и други снимки от маршрута с по голям размер. И за край искам да ви покажа една не чак толкова приятна снимка от езерото под Даутов връх.
Колко акъл трябва да има човек в главата си за да направи това? Дори и от м.Бажура по пътя за х. Яворов видяхме контейнер в едно дере... Направо нямам думи... Е това е от мен засега.
Пон Ное 21, 2011 12:13 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Speedy

Ако тази суша продължава, догодина доста езера ще изглеждат така. Sad Тия консерви на Даутово езеро са от няколко петилетки иначе.

Пон Ное 21, 2011 10:28 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
isi

Местожителство: гр.София

понеже обмислям някакво скиторене в района на х.Яворов и главната ни цел е Даутово езеро, та търся инфо:

1. приблизително колко време би ни отнело от х.Яворов до езерото или пък пак до него, но от Кулиното?
2. от хижата не може ли да се тръгне по червената маркировка, но да не се атакува езерото от Ушиците, а от извора на Бела река. По-горе имаше линк към картата на Пирин и там Бела река е означена с Езерски дол. Та покрай нея ако се върви не може ли да се стигне до езерото? Всъшност има ли шанс да се мине изобщо по някоя пътека от тази страна на езерото и реката, а не от Ушиците? В "Пирин. Илюстрована енциклопедия", ако някой я има, има точно описан този маршрут и през Ушиците и покрай реката, но ми се ще още информация, има ли клек и т.н, бе изобщо нещо, защото в тази част не съм стъпвала. Мнг ще съм ви благодарна и ако споделите на ниво ли е камъняка, защото съм останала с впечатление ( от снимки), че там тревата е повече от скалите Smile

3. Пак там има описана немаркирана пътека от езерото към Суходолско езеро, минавайки през Окаденския цикрус. Някой да е минавал и колко време би отнело?

4. От Даутово езерото до Даутов връх колко време би отнело?

Та ако някой се замисли накъде ми вървят мислите - х.Яворов-Даутово ез- окаденски циркус-Суходолско ез.-х.Яворов. И най-вече за 1 ден дали ще можем да го направим, т.е без тежки раници и т.н, но обмислям и варианта да разделя нещата : първи ден до Даутово езеро, втори до Суходолско, като ще пропуснем Окаденския циркус.
Тя тая темичка е стара (2011г), а аз планувам в края на юли да посетим езерото, ама има ли шанс да остана неприятно изненадана (да няма езеро)
Пет Юни 07, 2013 3:31 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
isi

Местожителство: гр.София

понеже обмислям някакво скиторене в района на х.Яворов и главната ни цел е Даутово езеро, та търся инфо:

1. приблизително колко време би ни отнело от х.Яворов до езерото или пък пак до него, но от Кулиното?
2. от хижата не може ли да се тръгне по червената маркировка, но да не се атакува езерото от Ушиците, а от извора на Бела река. По-горе имаше линк към картата на Пирин и там Бела река е означена с Езерски дол. Та покрай нея ако се върви не може ли да се стигне до езерото? Всъшност има ли шанс да се мине изобщо по някоя пътека от тази страна на езерото и реката, а не от Ушиците? В "Пирин. Илюстрована енциклопедия", ако някой я има, има точно описан този маршрут и през Ушиците (на отиване) и покрай реката ( на връщане), но ми се ще още информация, има ли клек и т.н, бе изобщо нещо, защото в тази част не съм стъпвала. Дали ще успеем да я хванем...Мнг ще съм ви благодарна и ако споделите на ниво ли е камъняка, защото съм останала с впечатление ( от снимки), че там тревата е повече от скалите Smile

3. Пак там има описана немаркирана пътека от езерото към Суходолско езеро, минавайки през Окаденския цикрус. Някой да е минавал и колко време би отнело?

4. От Даутово езерото до Даутов връх колко време би отнело?

Та ако някой се замисли накъде ми вървят мислите - х.Яворов-Даутово ез- окаденски циркус-Суходолско ез.-х.Яворов. И най-вече за 1 ден дали ще можем да го направим, т.е без тежки раници и т.н, но обмислям и варианта да разделя нещата : първи ден до Даутово езеро, втори до Суходолско, като ще пропуснем Окаденския циркус.
Тя тая темичка е стара (2011г), а аз планувам в края на юли да посетим езерото, ама има ли шанс да остана неприятно изненадана (да няма езеро)
Пет Юни 07, 2013 3:43 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Speedy

isi написа:
По-горе имаше линк към картата на Пирин и там Бела река е означена с Езерски дол. Та покрай нея ако се върви не може ли да се стигне до езерото? Всъшност има ли шанс да се мине изобщо по някоя пътека от тази страна на езерото и реката, а не от Ушиците?

Използвай ГПС трака от Иван за качване до Даутово езеро -> http://blog.igurbev.net/2012/11/blog-post_20.html

От Даутово ез. до Даутов връх 50-60 мин.

Пътека през Окаден има и може да се отиде по нея до Суходолско ез, но за колко време не мога да кажа

Сря Юни 12, 2013 10:48 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
dido

Мнение Пътеката от Ушиците за Даутово езеро е почистена Отговорете с цитат
Тия дни с група приятели се мотахме в района.
За моя изненада се оказа, че пътеката от Ушиците за Даутово езеро е прясно просечена от клека Very Happy

Сря Ное 13, 2013 11:24 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.