ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
От село Черни Осъм до Карлово през Купена
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
От село Черни Осъм до Карлово през Купена
Автор Съобщение
izvetrql

Мнение Отговорете с цитат
Зимна пътека, лятна пътека... По принцип съм съгласен с вас, но в случая говорите малко наизуст. Понякога реалността е леко различна. Например този година, със свирепата зима, която се е развихрила... :-Р)
Чет Мар 10, 2011 12:31 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
joropc

izvetrql написа:
Зимна пътека, лятна пътека... По принцип съм съгласен с вас, но в случая говорите малко наизуст. Понякога реалността е леко различна. Например този година, със свирепата зима, която се е развихрила... :-Р)

Off Topic Не искам да изпадам в конфликтни ситуации, но искам да те уверя, че никой не говори наизуст.По стечение на обстоятелствата съм отраснал в този район.Баба ми и дядо ми бяха хижари на х.Амбарица.Ако знаеш колко инцидента ставаха годишно точно по тази пътека и точно от хора, които разсъждават по твоя начин.Теренът там е такъв, че ако не си корифей в самозадържането и "случайно" се подхлъзнеш......не знам.Не знам също какви са ти критериите за"свирепа зима", но подхлъзване може да стане и при много по-безснежни условия.Несериозно е да пишеш в сериозен форум, че когато някой те съветва да минаваш по зимните пътеки през зимата, говори наизуст.Планината си е планина!Правилата в нея са за всички, и който се е опитвал да се прави на по-голям от нея, в повечето случаи не е стигнал далеч... особено, когато става въпрос за старопланинската отсечка Амбарица-Ботев през зимата.Точно миналата година в тази отсечка имаше два инцидента.И двата станаха, защото участниците в тях са разсъждавали като теб. Единият завърши със смърт, а другият с Голяма обица на ушите на двама алпинисти(тежката артилерия), които подценили ситуацията и минали по лятната пътека между заслон Ботев и х.Плевен.Тогава снегът беше в пъти по-малко от сега, навсякъде се беше оголило и сняг реално имаше САМО в улеите и то много малко.Това го знам не от прочетеното във вестниците, а защото участвах в спасяването, което отне около24 часа и освен ПСС участваха и алпинисти като Петко Тотев, Боян Петров....
И защо?Защото някой преценил, че "реалността е леко различна"
Този форум се чете и от хора, които сега "прохождат" в планинарството и затова искам да се обърна към тях:
Планинари, не слушайте хора като izvetrql и зимата, дори и да е безснежна, минавайте САМО по зимните пътеки.

Жалко, че о....е тези хубави снимки направени от Вальо с коментари от този род.Дано не се сърди...
Чет Мар 10, 2011 8:26 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
izvetrql

Спокойно, joropc, без прекалени вълнения. Както вече казах, по принцип съм съгласен с казаното досега. Също така съм съгласен, че не трябва да се слуша сляпо, при това когото и да е било, в крайна сметка всеки сам си носи последствията. Wink
Няма да се впускам в подробни описания за въпросната отсечка, както и за Купена, да не взема да подлъжа някой. До Ботев не съм искал да ходя. Smile
А в крайна сметка съм единствения човек, който отблизо се е запознал с обстановката, така че позволи и други мнения, моля, освен твоето. В замяна давам обет да не подлъгвам никого с въпросното си мнение. :-Р
Чет Мар 10, 2011 8:50 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mediator37

Местожителство: Русе

Как трябва да се пише в този форум. Човек като пише по-консервативно с цел да предпази, се появява глас- защо плашиш хоратга, ще ги откажеш от планината, това са глупости. Като пише по-смело, се появява друг глас - не подлъгвай хората, ще загинат, това са глупости. И кое остава да не е глупости?
А в конкретния случай поне малки котки и пикел през зимата са задъжителни. Има техники за задържане при подхлъзване, но с маникюр не става. Или и това са глупости?!
Съб Мар 12, 2011 6:38 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Gamina

Ей ся се връщам от там... Вчера се качихме от Карлово през Левски до з. Ботев, днес - з. Ботев - Голям Купен - рида Хубавец - Карлово.
Снегът е малко след Жълтец, от юг хич го няма, от север обаче си седи там... по Кръстците определено е гадорийка минаването.

Ще дам снимки по-късно или утре.

п.с. С малки котки по Купена не би могло да стане при сегашните условия - направо си политаш някъде надолу.
Нед Мар 13, 2011 10:31 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
igurbev

Местожителство: София

Мнение Един бърз въпрос Отговорете с цитат
Понеже има идея да се пробваме тази събота и неделя (26 - 27.03) по северната страна на същия маршрут, а сняг хем няма, хем не е като да няма - според вас има ли нужда да разнасяме снегоходки? На снимките се вижда, че сте със, но от друга страна не изглеждат много необходими.
Пет Мар 25, 2011 11:59 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Gamina

Кого питаш? На Вальо ходенето е от преди месец.

Иначе аз сега не бих ги мъкнала. Сигурно и от север достатъчно се е стопило вече Rolling Eyes

Даже като гледам съвсем го няма:
http://pss.bg/vremeto/region.php?region_id=5
Пет Мар 25, 2011 12:16 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Valio

Местожителство: София, Враца

Аз само носих снегоходките, но не ги ползвах...
Но пък Дидо и Тони ги ползваха техните, като ги сложиха при качването на Малка Амбарица.
Но оттогава до сега снега трябва доста да е намалял.
Пет Мар 25, 2011 12:25 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
igurbev

Мерси! Smile И аз си бях направил същата сметка, но прочетох това:

nicksn написа:
На 19.03.2011 четири души спахме в заслон Голям Кадемлия. ... Още в Гърмяната гора газихме над метър сняг, за съжаление нямахме снегоходки. По северните склонове имаше много сняг, докато по южните липсваше.

та реших да попитам все пак.
Пет Мар 25, 2011 12:31 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Gamina

Оф, то това било в другата тема Laughing
Иначе северно под Кадемлията си имаше много сняг на 3-4 март, не че не се мина и без снегоходки. Моите ги свалих още горе на билото и до х. Мазалат си газех солидарно с другите.

Не знам, аз тръгвам тоя уикенд без тях, па да видим Laughing
Пет Мар 25, 2011 12:40 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
mjjmiro

mediator37 написа:

А в конкретния случай поне малки котки и пикел през зимата са задъжителни.

Какво имате предвид под малки котки?
Нед Мар 27, 2011 12:04 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Gamina

Предполагам "бабешките"

Аз не бих разчитала на това точно там.
Нед Мар 27, 2011 11:38 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
mediator37

Местожителство: Русе

Мнение на пикел разчитай Отговорете с цитат
Ами без пикел при подхлъзване не разчитай на нищо. Всъщност на Бога и да имаш здрав хват да уловиш подходяща стърчаща трънка или ръб.
Това по-долу ти го е писал Gollum в темата з.Ботев и Купена, цитирам го в кавички, в случая не за теб, понеже си дала комсомолско обещание да си купиш пикел, а за колегата преди твоя пост.
Gollum:
"Абсолютно подкрепям мнението на Тодор.Не съм сигурен преди доста години дали четох някъде или някой стар алпинист разправяше,че се случва като се хлъзнеш с котки и се опиташ да спреш като ги забиеш с удар в склона от инерцията се отлепяш от склона,минаваш през перпеникулярно положение спрямо него и падаш надолу с главата.Айде спирай след това.
Доколкото съм чул и официалната версия за смъртта на Людмил Янков и Стоян Наков е,че като са изкачили стената на Камилата са продължили по стръмен снежен склон до върха и са прибрали пикелите в раниците.След това единия се е хлъзнал повлякъл е другия и са заминали. Разправяха,че е имало следи от драскане с котки,като са опитали да се спрат,но уви."
Пон Мар 28, 2011 6:16 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
igurbev

Мнение От Смесите до Купен и обратно (26 - 27.03 2011) Отговорете с цитат
Когато разучавах картите на тръгване изглеждаше явно, че до х.Амбарица е по-близо от Нешковци, отколкото от Смесите и се чудех защо никой не я споменава като отправна точка. Сега вече знам - заради водохващанията пътят нагоре (и не само този път в района) е затворен.
Тръгнахме от Смесите в хубаво време. Качването до хижата никак не е скромно и като денивелация и като разстояние. За злощастие (а в друг смисъл за щастие, че стана достатъчно рано), картата на апарата ми се прецака и снимките от гората заминаха. На хижата не заварихме други освен хижаря и някакъв негов познат, които си сръбваха на пейката с изглед към Ботев. Разбрахме че се очаква голяма група на Евгени Динчев, както и поредица други неща, свързани с порядките и традициите на хижата, които не държахме чат толкова да знаем Smile. От запад небето бе започнало да се замъглява.

Направихме залезна разходка до Момина Могила и се върнахме. Групата на Евгени Динчев бяха скупчили всички маси в столовата на едно и бяха плътно заели местата около тях. В хижата нямаше ток. Намерихме една товарна маса в ъгъла зад печката, разбутахме нахвърляните по нея багажи и се настанихме. Започна вокално инструменталната вечеринка. Неще и дума - добре се представиха.
На следващия ден успяхме да тръгнем малко преди 8 и половин час след групата, чиято цел беше Амбарица. Времето не беше чак отчайващо лошо, но още от първите крачки започна да ръси. Хубавато бе, че по нагоре го обърна на сняг.

Качихме се на билото и започнахме да се спускаме към поредицата на Купена. Заради падналия сантиметър сняг здраво се пързаляше, така че отрано сложихме котките.

Въпреки, че времето бе навъсено и не твърде панорамно, заедно с това беше меко и без вятър, така че преходът бе в общи линии комфортен. Малко преди Малкия Купен мъглата се сгъсти дотам, че в бялото във всички посоки бе невъзможно да прецениш на къде продължава билото, къде е склон, къде пропаст. Наложи се да внимавам в ГПС-а.
На спускането към премката преди Купена се случи наистина впечатляващ визуален ефект. Небето някъде горе се проясни и изведнъж в облаците се показа върха на Купена. Изглеждаше страшно висок и зловещ, тръпки да те полазят на къде си тръгнал.

На премката пък се проясни и напече. Така Купена изглеждаше далеч по-дружелюбно.
По време на изкачването облаците отново ни обградиха и горе нямахме голям шанс да се оглеждаме, макар че изчакахме известно време.
На спускане ни съпроводиха поредица от мощни гръмотевици. Подействаха тонизиращо.
Излезе вятър и по обратния път по билото вървяхме през хоризонтално набиваща се суграшица.
Докато слезем до обсега на дъжда, престана да вали. От хижата надолу бе жега.

Последната промяна е направена от igurbev на Вто Мар 29, 2011 12:42 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Вто Мар 29, 2011 10:27 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
igurbev

Оп, забравих снимките.
Вто Мар 29, 2011 10:32 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Страница 2 от 3

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.