Чудесни снимки (и двата албума), много хубави разходки !
Определено за да се постигне това е необходимо добро време.
Не може да се очаква в събота и неделя времето да е най-добро, но някои нямат избор.
В този дух да си пожелаем повече хубави дни в планините през тази година.
Че при нас - долу, в ниското, от два месеца най-често е мъгливо.
Вто Фев 01, 2011 11:58 am
Мавруд
risto_turisto написа:
Оффтопик малко.
За това ходене си трябва понатрупан опит в зимната планина, котки, снегоходки, пикел и GPS за мъгелно време.
По билото около Близнаците ако духа от изток или запад е страшно!
Не е като да се разходиш от Боровец до х.Марица или от Спортната база Белмекен по зимните маркировки там.
Та - с акъла там и в подходящо време и условия за ходене зимата.
Аз съм качвал около 10 пъти Мусала през зимата (сев. страна) - 3 пъти Мальовица, циркуса на Седемте езера, Полежан в Пирин и като цяло това са ми по-сериозните зимни походи като се замисля, но винаги са били без котки и пикели. В този смисъл казвам, че не е хипер опасно да се качи Мусала от северната страна без пикел и котки - естествено по-безопасно е с тях, затова питам и за този маршрут какво е положението - дали е много по-опасно без котки и пикели.... Заврачица-Мусала съм го минавал многократно, но само през лятото и все си мислех, че може да се мине без специална екипировка като пикели и котки - а снегоходките там е ясно - ако не е валяло сняг последните 10 дни и не е имало бурни ветрове - не са задължителен атрибут, а за GPS все още нямам - до скоро никой нямаше - така, че не го считам и него за задължителен атрибут...При първа възможност ще си купя...Дори последния път на Заврачица говорих с едно момче от ПСС и той ми обясни, че за за Заврачица-Мусала не се изисква специална екипировка през зимата и дори маршрута е сравнително оживен ... Не предполагах, че е за пикели и котки чак ...
Маршрутът определено може да се мине без пикел и котки, както може и без снегоходки, но не е работата в моженето. Като се изключат тривиални места като Черни връх или Средна гора, пикелите и котките е добре да се носят навсякъде, щом е зима и е стръмно. Това е едно от ония подразбиращи се "златни правила", към които се присъединявам. Може и хич да не потрябват, но може да ти станат нужни за макар и 50 метра и ако ги нямаш, ще се наложи да рискуваш и да береш страх без нужда. Та ако мислиш да ходиш зимата сериозно и да се усъвършенстваш, по-добре се снабди с нужната зимна екипировка.
За снегоходките - когато аз прохождах по планините, снегоходки не бяхме виждали и на картинка даже и това не ни спираше да ходим зиме. Затова казвам, че може и без снегоходки. Очевидно е обаче, че така ходенето е значително по-бавно и много по-уморително, а като пряко следствие - и по-опасно. Липсата на снегоходки може да се компенсира донякъде с ходене в по-голяма група - в голям сняг това значи поне 5-6 мъже с близки физически възможности (подчертавам, мъже). Не мисля обаче, че бих предпочел тоя зор пред това да инвестирам 200 лева и после поне 5-6 години да си гледам рахата. Като любител на самотните разходки мога да кажа, че там снегоходките са просто императив - ако нямаш компания, в голям сняг и по обувки си за никъде. Освен ако не си някой Тарзан, де
Gamina: страхотни снимки, поздравления, потекоха ми лигите просто Най ви завиждам за шейните, сигурно надолу е било страшен кеф?
Вто Фев 01, 2011 2:06 pm
Gamina
А, аз съм си пешак. Шофьорът ни бързаше и трябваше да тръгнем по-скоростно. Обаче тея с шейните са взели Мусаленската за нула време
А иначе това ни стана някаква традиция, всяка зима качваме Снегоката и няколко подгъзки горе, сега със сините "легени" добър "автопарк" събрахме
Вто Фев 01, 2011 2:24 pm
Мавруд
Re: Което си требе, требе си
ognedishasht написа:
Цитат:
Не предполагах, че е за пикели и котки чак ...
Маршрутът определено може да се мине без пикел и котки, както може и без снегоходки, но не е работата в моженето. Като се изключат тривиални места като Черни връх или Средна гора, пикелите и котките е добре да се носят навсякъде, щом е зима и е стръмно. Това е едно от ония подразбиращи се "златни правила", към които се присъединявам. Може и хич да не потрябват, но може да ти станат нужни за макар и 50 метра и ако ги нямаш, ще се наложи да рискуваш и да береш страх без нужда. Та ако мислиш да ходиш зимата сериозно и да се усъвършенстваш, по-добре се снабди с нужната зимна екипировка.
За снегоходките - когато аз прохождах по планините, снегоходки не бяхме виждали и на картинка даже и това не ни спираше да ходим зиме. Затова казвам, че може и без снегоходки. Очевидно е обаче, че така ходенето е значително по-бавно и много по-уморително, а като пряко следствие - и по-опасно. Липсата на снегоходки може да се компенсира донякъде с ходене в по-голяма група - в голям сняг това значи поне 5-6 мъже с близки физически възможности (подчертавам, мъже). Не мисля обаче, че бих предпочел тоя зор пред това да инвестирам 200 лева и после поне 5-6 години да си гледам рахата. Като любител на самотните разходки мога да кажа, че там снегоходките са просто императив - ако нямаш компания, в голям сняг и по обувки си за никъде. Освен ако не си някой Тарзан, де
Gamina: страхотни снимки, поздравления, потекоха ми лигите просто Най ви завиждам за шейните, сигурно надолу е било страшен кеф?
Разбрах. Благодаря. При първа възможност (финансова) ще се оборудвам до колкото не съм все още. Относно снегоходките, че са императив - не разбрах - не владея английски език - може би, че са наложителни...Но все пак специално за тях си мисля, че са важни условията - ако предния ден е минала група от 20 души, не е валял сняг скоро и не е имало снежни бури - не вярвам да са първа необходимост...Но, благодаря все пак !
Така е, наистина, но все ще трябва да се съобразяваш с разни "ако" - ако това, ако онова... А ако е напротив, ще си с вързани ръце.
Вто Фев 01, 2011 11:27 pm
igurbev
Re: Което си требе, требе си
Мавруд написа:
Но все пак специално за тях си мисля, че са важни условията - ако предния ден е минала група от 20 души, не е валял сняг скоро и не е имало снежни бури - не вярвам да са първа необходимост...Но, благодаря все пак !
Ако планираш преход ЦПШ - хижа Мальовица - имаш пълно право, че е вероятно да се сбъдне някое от тези условия. Ако искаш да разчиташ с приемлива вероятност, че ще направиш нещо повече - снегоходките са съществени. Всъщност с най-убедителния довод за нуждата от снегоходки човек се сблъсква след като след час неистови мъки и затъвайки до кръста е изминал има няма 100 метра.
Сря Фев 02, 2011 12:16 am
ferdi_mruvkata
значи да си го избия от главата ходенето без снегоходки нагоре ?!
Сря Фев 02, 2011 3:34 pm
Gamina
Кое нагоре?
За към Мусала, освен ако не е валяло доста тия дни - се стига без снегоходки. Е, по-лесно е с тях (на едно-две места и с тях пропадах де), но нямаше много за газене, поне никой покрай мен не се озори много. Малко е снегът.
Ако ходиш натам, има един гаден клек насред пътеката в улея над хижата - тегли му една дълга и го наритай от мое име.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2
Страница 2 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети