да не забравите после да дадете отчет за
и пожелания за:
Чет Сеп 16, 2010 4:28 pm
scout
Здравейте и от мен . И аз съм от групата която ще мине на 25 септ. от Добрила до Рай. Минавал съм го два пъти, но мина доста време от последния път. Ще водя и няколко скаути на приличните 16 год. Не се съмнявам в тях, а във нашите водачески умения. Планинар съм и ми е любимата част на Стара планина /а то и не може да е другояче/ но когато водиш и деца отговорноста е голяма. Притеснява ме само времето, ако е много лошо, разбира се че сменяме маршрута. Почти нищо не помня от последния си поход там, а той беше през зимата и бях освен с нашата си група и с покойния вече Диньо Томов и Иван Вълчев /трябва ли да ги представям/. Прекрасно място особено зимата, тежък преход и огромно удовлетворение, че оцелях само с изгаряния по лицето /от ураганния вятър/ и че бях рамо до рамо с такива великолепни нъже. Надявам се времето и бог да е с нас и да ни дари с великолепието на природата което се открива от това неземно кътче от страната ни. При хубаво време мисля, че няма да имаме проблем. Ако се развали времето следобяд можем да останем на заслона или на върха, но нашата цел е да се доберем до Рай, тогава ще бъде всичко завършено по плана. Но това разбира се не на всяка цена. Ще се радваме на вашата помощ по прехода , от това което прочетох си припомних някои неща. Благодаря ви.
Чет Сеп 16, 2010 6:19 pm
izvetrql
През уикенда направих едно преходче от Ботев до Амбарица. Уцелих рядко хубаво време, така че нямаше никакъв проблем. Пътеката се вижда почти навсякъде, трудно би се загубил човек. Доста по-интересно е да се ходи буквално по билото, по въпросните връхчета за които стана въпрос по-горе, е, на някои места се налага да се слиза на пътеката.
Вто Сеп 21, 2010 10:54 am
Todor
Здравейте!
Миналата година в същия период на септември минахме Добрила - Тъжа за 14 часа. Тръгнахме от Добрила в 7 сутринта, в 17ч. бяхме на вр.Ботев. Всъщност не ходихме много бързо и ни забави тъмнината след 19-19.30ч., а предния ден бяхме минали Козя Стена - Добрила.
Има подсичаща пътека от юг на Купена, но не съм я минавал, а и не си струва.... Езерцето под него е локва и не става за пиене. Осигурете си поне по литър вода на човек /това е ако почти не пиете / Първата вода по маршрута е под Жълтец, ако не ви се слиза от билото. Ако я закъсате, непосредствено след Купена, около 300 метра надолу има извор, от който с маркуч карат чак до лятната пътека, където са кошарите.
Моят съвет е да се придържате към маркировките и да внимавате особено в района на Кръстец, защото има подвеждащи пътеки, които слизат надолу. Ще загубите много височина и после ще ви е трудно да се качите. След Жълтец билото е много широко и има вероятност от загубване при мъгла, затова пак не се отделяйте от маркировките.
Въобще маршрутът е прекрасен и ще получите голямо удоволствие.
Поздрави!
Вто Сеп 21, 2010 8:17 pm
ckaiyokar
Ходихме , минахме го.Ще разкажа.Беше истински сървайвър.През мъгла и ураганен вятър.На крастците се объркахме и слязохме надолу.После се качвахме нагоре.Около кръъстец тръгнахме на ляво , хванахме червена билна маркировка, излязохме на стълбовата и след 8-9 стълба видахме един с надпис гр.Карлово.После обратно.По стълбовата до ботев , през ботев и по тарзана( половината от пътеката-от средните въжета надолу,на челници я минахме).На Рай над 150 души.Ще разказвам по нататък.Готино беше но нямаше гледки.Маркировката е отвратителна.Даже животоопасна!
Нед Сеп 26, 2010 11:25 pm
JimBoj
Е значи сте се объркали на всички възможни места а за що не останахте на Заслона?
Пон Сеп 27, 2010 12:01 pm
Caka1ueB
Тя хижа Рай вече е сборище май на.. да не казвам какво.. последния път някакви напити до не знам каква степен местни гръмнаха пиратка буквално до мен....а хижарят като му дадох картата за членство в БТС толкова насила я взе, че само дето не ме върна от хижата..защото трябвало да пише толкова много документи заради нея....
Досега не сьм давал мнение, но хора ставате много дребнави.Планината не е само за един човек,имам предвид следното : Влизаш в нея ,за да бьдеш част от нея .Не е важно за колко време ще вземеш един маршрут, важното е даго вземеш.Другото не се взимай за най-важната персона с която в планината трябва всички да се сьобразяват.Просто влез и уцелей, че когато се пребиреш в кьщи бьди радостен от преживяното ,но и че си жив.
Чет Сеп 30, 2010 9:53 pm
Todor
тихдмир томанов написа:
Досега не сьм давал мнение, но хора ставате много дребнави.Планината не е само за един човек,имам предвид следното : Влизаш в нея ,за да бьдеш част от нея .Не е важно за колко време ще вземеш един маршрут, важното е даго вземеш.Другото не се взимай за най-важната персона с която в планината трябва всички да се сьобразяват.Просто влез и уцелей, че когато се пребиреш в кьщи бьди радостен от преживяното ,но и че си жив.
Това е уникално!
Кое е дребваво?
Може би това, че когато влезеш в хижа очакваш тишина, покой и уют, а не пияна тълпа и чалготека...
Имах предвид оцеляването в планината.А относно пияни ипрочие сьм на подобно мнение но неможе да се забрани на никой да не посищава хижи и планината.Вьпрос на лична култура.
надявам се, че моето мнение не е провокирало изказването на Тихомир... далеч съм бил от мисълта да внуша с мнението си, че се имам за единствен или, че планината е само за мен. Изказах мнение, че не е приятно да гръмне някой пиратка до теб, под влиянието на алкохол и да се ангажира вниманието и спокойствието на другите планинари с пиянските изпълнение на местните...Както и за хижаря, който на сила прие да уважи членската ми карта на БТС, при факта че именно БТС му е работодател...
е ако това и приятно за някой за мен не е и го изказах в мнението си...
ckaiyokar, голям пътепис. Отначало си помислих, че няма да го прочета заради прекалено многото подробности, добре че не го направих. Не си струва да съжаляваш за тези 2 кг, допълнително, които не си взел!
Жив и здрав
Вто Окт 12, 2010 12:43 pm
JimBoj
всичко е добре щом свършва Добре.
Ами добре, е че всичко е минало без инциденти. Не познаването на маршрута плюс не доброто време за два доста обезпокоителни фактора.
За обикалянето на вр. Жълтец сте взели правилното решение да тръгнете на юг по маркираната пътека, защото при липсата на видимост да тръгнете без пътека и маркировка към върха щеше да е още по яко приключение.
Не разбрах много, защо като сте срещнали пилоните сте тръгнали надолу, на юг изобщо към Карлово и не разбрах защо не сте останали на заслон Ботев или поне на Върха там също има условия за спане (или поне преди имаше) при такива екстремни случаи.
Но всичко е добре щом свършва Добре.
Вто Окт 12, 2010 12:53 pm
ckaiyokar
След жълтец тръгнахме към първия пилон , който видяхме.Не сме проверявали посоката.Предполагах( с такова впечатление бях останал от прочетеното), че пилоните започват от жълтец и са само една пътека към вр.Ботев.Бяхме решили , че сме видели първия пилон и съответно продължихме към следващите.Ако на пилоните имаше табели -както например по билото от Беклемето към заслон Орлово Гнездо, щеше да е много по-лесно.Не останахме да спим на заслон ботев , защото на следващия ден прогнозите бяха за гръмотевична буря.За нощуване на върха не сме и помисляли.След като тръгнахме вярвахме , че ще успеем да преминем тарзана по светло .почти успяхме.В крайна сметка не са много хората минавали го на челници.
Подробностите са много , а и самия пътепис е писан с идеята за публикация в бушкрафтърския форум, там акцентите са малко по-различни.Не ми се пишеше отделно за тук , защото щеше да е няколко думи-мъгла , вятър и лоша маркировка.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3, 4Следваща
Страница 2 от 4
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети