ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Лоша маркировка в Стара Планина
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
Лоша маркировка в Стара Планина
Автор Съобщение
Балкана

Местожителство: на душата завинаги на Балкана-тялото днеска тук утре там..

Мнение По темата.... Отговорете с цитат
Добра новина, макар и малко "поостаряла" Very Happy :

http://varhove.com/wordpress/archives/4040

ОСЗ
Нед Сеп 05, 2010 7:41 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
titi

Местожителство: Сливен

Мнение Отговорете с цитат
Хижа “Мазалат” - Пеещите скали - това пряката пътека към Соколна ли е?
Вто Сеп 07, 2010 4:46 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
JimBoj

Това с почистването на пътеките е супер и много добро, поздрави за ръководството на парка, макар че целите са неясни „Целта е да се осигурят на туристите, преминаващи през защитената територия на Националния парк добре проходими пътеки, от които те да не се отклоняват, за да не се стига до увреждане на флората и фауната в парка.“ а тези които берат боровинки или пасат многобройните стада и те ли ще ходят по пътеки?

Сетих за още пътека с особеност там. От хижа ехо до Козя сетна има един участък който се води опасен и екстремен и вероятно има основание защото там се случиха няколко инцидента, пътеката е на стръмен склон и е доста тясна и изронена, трябва да се внимава много, но за да се избягнат инциденти са тръгнали да правят нова пътека, която е маркирана и прокарана до половината, но още преди да е готова е означена, като отклонение.... което обаче свършва в нищото.

Idea А иначе за маркировките, мисля че те изживяват последните си дни и едва ли след 2,3 5 или най -много 7 години, някой ще се сеща за тях, както сега се чудим как сме живели без мобилни телефони, така съвсем скоро няма да си представяме излети в планината и пътуването по пътищата без навигация. В този ред на мисли смятам, че е много по важно да се развиват и обогатяват картите от колкото да се рисуват дърветата, които после дървосекачите отсичат Smile и да се набиват метални колци, които добросъвестни мургави берачи на боровинки и/ или пастири си прибират за да си подпират доматите предполагам Smile

ПП
titi написа:

от Хижа Мазалат до х. Соколна има две пътеки и за двете определението Exclamation пряка Exclamation не е съвсем точно:
1 едната тръгва от Мазалат надолу към Габровница, по “Кривата пътака“ и после по „Тънката Рътлина“ се качва на премката между вр. Мазалат (Зли Връх) и Танас Тепе,
2. а другата която минава и през Пеещите Скали, и През Русоватец, и през върховете от Масива Триглав без Големия Къдемлия е Тя, не е никак пряка Smile Wink
Вто Сеп 07, 2010 5:04 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
titi

titi написа:

от Хижа Мазалат до х. Соколна има две пътеки и за двете определението Exclamation пряка Exclamation не е съвсем точно:
1 едната тръгва от Мазалат надолу към Габровница, по “Кривата пътака“ и после по „Тънката Рътлина“ се качва на премката между вр. Мазалат (Зли Връх) и Танас Тепе,
2. а другата която минава и през Пеещите Скали, и През Русоватец, и през върховете от Масива Триглав без Големия Къдемлия е Тя, не е никак пряка Smile Wink[/quote]

Значи не е пряката - жалко, тя има по голяма нужда от почистване, тъй като просто я няма Smile
Сря Сеп 08, 2010 11:08 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
JimBoj

Ами настина не знам за коя говориш, но от х. Соколна, през върховете: Танас Тепе, Зли Връх, Малак Кадемлия, Русоватец, през местността Пеещите Скали ... няма какво да се почиства през цялото време е открито, там има алтернатива да не се минава През вр. „Танас Тепе“, а през кошарата и Водни Връх но и там е чисто, а пътеката през река Габровница (Кривата Пътека и рида „Тънката Рътлина“), там настина има какво да се чисти и Маркира, тя е може би малко по пряка, но се сваля и качва голяма денивелация и има един голям участък (половин, един час), където просто няма пътека.
Сря Сеп 08, 2010 4:10 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mislesht

Местожителство: Пловдив

Да, но ако минеш по югозападния склон на Танастепе и после към седловината, ще избегнеш срещи с кучета! Wink

Сря Сеп 08, 2010 6:22 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
titi

Е ти пък, как не ме разбра. Именно тази с голямата денивелация, на нея и викам "пряката", веднъж се пробвах да я хвана, но не се получи, тъй като я няма Smile
Чет Сеп 09, 2010 10:18 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ggattov

Местожителство: София

JimBoj написа:

Idea А иначе за маркировките, мисля че те изживяват последните си дни и едва ли след 2,3 5 или най -много 7 години......

не съм съгласен, според мен заради тенденцията за увеличаване на туристопотока Very Happy към планините маркировките ще станат още по-добри точно за да се ограничавя щъкането из националните паркове(не че помага Smile ) и приветствам идеята на парка спомената по-горе.... така и трябва.....
аз поне и след 7 години съм на 99,5468% сигурен, че ще карам пак без ГПС, според мен е повече глезотийка отколкото чак кой знае каква необходимост - за мен е така.... да не говоря че ако не се използва правилно (не мислиш и му се доверяваш сляпо) в какви филми може да се вкара човек......

поздрави
Чет Сеп 09, 2010 12:35 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mislesht

Местожителство: Пловдив

ggattov написа:
JimBoj написа:

Idea А иначе за маркировките, мисля че те изживяват последните си дни и едва ли след 2,3 5 или най -много 7 години......

не съм съгласен, според мен заради тенденцията за увеличаване на туристопотока Very Happy към планините маркировките ще станат още по-добри точно за да се ограничавя щъкането из националните паркове(не че помага Smile ) и приветствам идеята на парка спомената по-горе.... така и трябва.....
аз поне и след 7 години съм на 99,5468% сигурен, че ще карам пак без ГПС, според мен е повече глезотийка отколкото чак кой знае каква необходимост - за мен е така.... да не говоря че ако не се използва правилно (не мислиш и му се доверяваш сляпо) в какви филми може да се вкара човек......

поздрави

На същото мнение съм!

Чет Сеп 09, 2010 8:51 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
JimBoj

titi написа:
Е ти пък, как не ме разбра. Именно тази с голямата денивелация, на нея и викам "пряката", веднъж се пробвах да я хвана, но не се получи, тъй като я няма Smile

е най после се разбрахме Smile ами няма един малък участък на фона на голямото ходене, никога не сме се опитвали да я хванем в посока хижа Соколна, ама вероятно е почти невъзможно, даже като имаш идея къде би следвало да е пътеката.
Към Мазалат е сравнително лесно, като свърши марката слизаш на реката и после малко надолу по реката намираш брод и търсиш „Кривата пътека“, което също може да не е лесно, ако е обрасло и табелката която стои на дървено колче е паднала Smile

ggattov написа:
................
поздрави

ами то специално в Стара Планина туристопотока особено по екзотични пътеки никак не е голям, което не може да се каже за потока от берачи на боровинки, който е страховит, преди време имаше и билко берачи със сърпове ... е те поне изчезнаха.

Protest В Стара Планина туристите са незначително малцинство Off Topic
Пет Сеп 10, 2010 12:37 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Балкана

Местожителство: на душата завинаги на Балкана-тялото днеска тук утре там..

Мнение Маркировка..... Отговорете с цитат
Здравейте!

[quote="bst"]Добре, ето аз мога да помогна в маркирането, само дето нито знам правилата какви са, нито членувам в някое дружество.
Едно време членувах, обаче тогава се занимавах със спортно ориентиране и пак не знам какво се е правело.[/quote]

По повод на вашия въпрос относно маркировката ви предоставям инф. макар , че има някои пропуски- те не са толкова съществени:

http://www.planinite.info/V_pomosht_na_turista/Turistichesksa_markirovka/Markirovka_djasno.htm

Някога ми беше попаднала една доста интересна книжка, ако не се лъжа заглавието беше "Планинска маркировка-видове" или нещо подобно, беше издадена някъде около 70-80-те г.Доста изчерпателна и обстойна.Ако някой знае повече подробности моля нека ги побликува.
Останете със здраве !
Съб Сеп 11, 2010 11:00 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Ганди

Според мен хората които стопанисват хижите те трябва да подновяват редовно и маркировките, особено ако няма и кой друг. Все пак ако има добра маркировка хижата ще бъде посещавана от повече хора, а това итересува най-много собствениците на хижите.
Съб Сеп 11, 2010 11:55 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
cholla

Местожителство: планета Земя

ggattov написа:
JimBoj написа:

съм на 99,5468% сигурен, че ще карам пак без ГПС, според мен е повече глезотийка отколкото чак кой знае каква необходимост
поздрави

Маркировката и ГПС са си две различни бири... и понеже са бири добре е и двете да са винаги студени и на разположение.

Към автора на темата: Гледам, че сте се загубили в едни от най-лесните места из Стара планина от към ориентиране - с карта и компас + малко предварителна информация не би трябвало да имате никакви проблеми. Ще се позволя да Ви дам един съвет - никога не предприемайте поход из планината без предварително да сте се запознали и проучили пътя. Сам казвате, че Балкана е взел най-много жертви, така че...

Вто Сеп 21, 2010 8:47 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mediator37

Местожителство: Русе

Мнение към автора на темата Отговорете с цитат
nenowrc, кажи на коя пътека къде точно се изгубихте. Например от х.Тъжа за х.Соколна къде точно се изгубихте, защото аз почти не се сещам къде може да е станало това, освен ако за "по-напряко" сте минали през хижа Мазалат; От х. Добрила за х. Левски къде точно се загубихте? И най-важният въпрос , някой от вас карта носеше ли? Мъгла ли падна, какво? Една от "ползите" на загубването е да научиш къде точно и защо е станало. Другата полза е да ни обадиш тук на разбираем език, с къси и ясни изречения. Ползата е за нас. Нали за това сме бойни другари.
А действително в Стара планина често се натъкваме на следното- вървиш по пътеката и изведнъж тя се разклонява на 2, че после едното ръкавче още на 2. Ако скоро ръкавчетата се слеят добре. Ама не винаги се сливат. Или вървиш по пътеката и тя..... изчезва (особено по билните поляни, и като падне една мъгла, ела та виж).
Сря Ное 17, 2010 2:32 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
JimBoj

Ами от х. Добрила към хижа Левски загубването е почти невъзможно. Ние също така си мислихме, но част от нашата група ни опроверга. Вярно, че бяха две жени, едни младеж и две деца и никой не беше поемал самостоятелно ходене, но все пак, точно този маршрут го бяха минавали 2-3 пъти и е лек и ясне по принцип.
Оказа се обаче, че около Залъмовото кладенче от гр. Карлово излиза една екзотична пътека, която много рядко се минава, но там излиза май дори с пилонна маркировка и те драснали надолу, че имали проблем и с водата щото не видели кладенчето Sad а надолу се слиза по едно сухо странично било, че едни приятел ходи да ги спасява с няколко шишета вода ..... та няма невъзможни неща, когото трябва нещо да се обърка
Сря Ное 17, 2010 11:30 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Страница 2 от 3

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.