Хижа “Мазалат” - Пеещите скали - това пряката пътека към Соколна ли е?
Вто Сеп 07, 2010 4:46 pm
JimBoj
Това с почистването на пътеките е супер и много добро, поздрави за ръководството на парка, макар че целите са неясни „Целта е да се осигурят на туристите, преминаващи през защитената територия на Националния парк добре проходими пътеки, от които те да не се отклоняват, за да не се стига до увреждане на флората и фауната в парка.“ а тези които берат боровинки или пасат многобройните стада и те ли ще ходят по пътеки?
Сетих за още пътека с особеност там. От хижа ехо до Козя сетна има един участък който се води опасен и екстремен и вероятно има основание защото там се случиха няколко инцидента, пътеката е на стръмен склон и е доста тясна и изронена, трябва да се внимава много, но за да се избягнат инциденти са тръгнали да правят нова пътека, която е маркирана и прокарана до половината, но още преди да е готова е означена, като отклонение.... което обаче свършва в нищото.
А иначе за маркировките, мисля че те изживяват последните си дни и едва ли след 2,3 5 или най -много 7 години, някой ще се сеща за тях, както сега се чудим как сме живели без мобилни телефони, така съвсем скоро няма да си представяме излети в планината и пътуването по пътищата без навигация. В този ред на мисли смятам, че е много по важно да се развиват и обогатяват картите от колкото да се рисуват дърветата, които после дървосекачите отсичат и да се набиват метални колци, които добросъвестни мургави берачи на боровинки и/ или пастири си прибират за да си подпират доматите предполагам
ПП
titi написа:
от Хижа Мазалат до х. Соколна има две пътеки и за двете определението пряка не е съвсем точно:
1 едната тръгва от Мазалат надолу към Габровница, по “Кривата пътака“ и после по „Тънката Рътлина“ се качва на премката между вр. Мазалат (Зли Връх) и Танас Тепе,
2. а другата която минава и през Пеещите Скали, и През Русоватец, и през върховете от Масива Триглав без Големия Къдемлия е Тя, не е никак пряка
от Хижа Мазалат до х. Соколна има две пътеки и за двете определението пряка не е съвсем точно:
1 едната тръгва от Мазалат надолу към Габровница, по “Кривата пътака“ и после по „Тънката Рътлина“ се качва на премката между вр. Мазалат (Зли Връх) и Танас Тепе,
2. а другата която минава и през Пеещите Скали, и През Русоватец, и през върховете от Масива Триглав без Големия Къдемлия е Тя, не е никак пряка [/quote]
Значи не е пряката - жалко, тя има по голяма нужда от почистване, тъй като просто я няма
Сря Сеп 08, 2010 11:08 am
JimBoj
Ами настина не знам за коя говориш, но от х. Соколна, през върховете: Танас Тепе, Зли Връх, Малак Кадемлия, Русоватец, през местността Пеещите Скали ... няма какво да се почиства през цялото време е открито, там има алтернатива да не се минава През вр. „Танас Тепе“, а през кошарата и Водни Връх но и там е чисто, а пътеката през река Габровница (Кривата Пътека и рида „Тънката Рътлина“), там настина има какво да се чисти и Маркира, тя е може би малко по пряка, но се сваля и качва голяма денивелация и има един голям участък (половин, един час), където просто няма пътека.
Е ти пък, как не ме разбра. Именно тази с голямата денивелация, на нея и викам "пряката", веднъж се пробвах да я хвана, но не се получи, тъй като я няма
Чет Сеп 09, 2010 10:18 am
ggattov
JimBoj написа:
А иначе за маркировките, мисля че те изживяват последните си дни и едва ли след 2,3 5 или най -много 7 години......
не съм съгласен, според мен заради тенденцията за увеличаване на туристопотока към планините маркировките ще станат още по-добри точно за да се ограничавя щъкането из националните паркове(не че помага ) и приветствам идеята на парка спомената по-горе.... така и трябва.....
аз поне и след 7 години съм на 99,5468% сигурен, че ще карам пак без ГПС, според мен е повече глезотийка отколкото чак кой знае каква необходимост - за мен е така.... да не говоря че ако не се използва правилно (не мислиш и му се доверяваш сляпо) в какви филми може да се вкара човек......
А иначе за маркировките, мисля че те изживяват последните си дни и едва ли след 2,3 5 или най -много 7 години......
не съм съгласен, според мен заради тенденцията за увеличаване на туристопотока към планините маркировките ще станат още по-добри точно за да се ограничавя щъкането из националните паркове(не че помага ) и приветствам идеята на парка спомената по-горе.... така и трябва.....
аз поне и след 7 години съм на 99,5468% сигурен, че ще карам пак без ГПС, според мен е повече глезотийка отколкото чак кой знае каква необходимост - за мен е така.... да не говоря че ако не се използва правилно (не мислиш и му се доверяваш сляпо) в какви филми може да се вкара човек......
поздрави
На същото мнение съм!
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Чет Сеп 09, 2010 8:51 pm
JimBoj
titi написа:
Е ти пък, как не ме разбра. Именно тази с голямата денивелация, на нея и викам "пряката", веднъж се пробвах да я хвана, но не се получи, тъй като я няма
е най после се разбрахме ами няма един малък участък на фона на голямото ходене, никога не сме се опитвали да я хванем в посока хижа Соколна, ама вероятно е почти невъзможно, даже като имаш идея къде би следвало да е пътеката.
Към Мазалат е сравнително лесно, като свърши марката слизаш на реката и после малко надолу по реката намираш брод и търсиш „Кривата пътека“, което също може да не е лесно, ако е обрасло и табелката която стои на дървено колче е паднала
ggattov написа:
................
поздрави
ами то специално в Стара Планина туристопотока особено по екзотични пътеки никак не е голям, което не може да се каже за потока от берачи на боровинки, който е страховит, преди време имаше и билко берачи със сърпове ... е те поне изчезнаха.
В Стара Планина туристите са незначително малцинство
Пет Сеп 10, 2010 12:37 pm
Балкана
Регистриран на: 28 Юни 2010 Мнения: 162 Местожителство: на душата завинаги на Балкана-тялото днеска тук утре там..
Маркировка.....
Здравейте!
[quote="bst"]Добре, ето аз мога да помогна в маркирането, само дето нито знам правилата какви са, нито членувам в някое дружество.
Едно време членувах, обаче тогава се занимавах със спортно ориентиране и пак не знам какво се е правело.[/quote]
По повод на вашия въпрос относно маркировката ви предоставям инф. макар , че има някои пропуски- те не са толкова съществени:
Някога ми беше попаднала една доста интересна книжка, ако не се лъжа заглавието беше "Планинска маркировка-видове" или нещо подобно, беше издадена някъде около 70-80-те г.Доста изчерпателна и обстойна.Ако някой знае повече подробности моля нека ги побликува.
Останете със здраве !
Съб Сеп 11, 2010 11:00 am
Ганди
Според мен хората които стопанисват хижите те трябва да подновяват редовно и маркировките, особено ако няма и кой друг. Все пак ако има добра маркировка хижата ще бъде посещавана от повече хора, а това итересува най-много собствениците на хижите.
Съб Сеп 11, 2010 11:55 am
cholla
Регистриран на: 18 Юни 2010 Мнения: 93 Местожителство: планета Земя
ggattov написа:
JimBoj написа:
съм на 99,5468% сигурен, че ще карам пак без ГПС, според мен е повече глезотийка отколкото чак кой знае каква необходимост
поздрави
Маркировката и ГПС са си две различни бири... и понеже са бири добре е и двете да са винаги студени и на разположение.
Към автора на темата: Гледам, че сте се загубили в едни от най-лесните места из Стара планина от към ориентиране - с карта и компас + малко предварителна информация не би трябвало да имате никакви проблеми. Ще се позволя да Ви дам един съвет - никога не предприемайте поход из планината без предварително да сте се запознали и проучили пътя. Сам казвате, че Балкана е взел най-много жертви, така че...
nenowrc, кажи на коя пътека къде точно се изгубихте. Например от х.Тъжа за х.Соколна къде точно се изгубихте, защото аз почти не се сещам къде може да е станало това, освен ако за "по-напряко" сте минали през хижа Мазалат; От х. Добрила за х. Левски къде точно се загубихте? И най-важният въпрос , някой от вас карта носеше ли? Мъгла ли падна, какво? Една от "ползите" на загубването е да научиш къде точно и защо е станало. Другата полза е да ни обадиш тук на разбираем език, с къси и ясни изречения. Ползата е за нас. Нали за това сме бойни другари.
А действително в Стара планина често се натъкваме на следното- вървиш по пътеката и изведнъж тя се разклонява на 2, че после едното ръкавче още на 2. Ако скоро ръкавчетата се слеят добре. Ама не винаги се сливат. Или вървиш по пътеката и тя..... изчезва (особено по билните поляни, и като падне една мъгла, ела та виж).
Сря Ное 17, 2010 2:32 am
JimBoj
Ами от х. Добрила към хижа Левски загубването е почти невъзможно. Ние също така си мислихме, но част от нашата група ни опроверга. Вярно, че бяха две жени, едни младеж и две деца и никой не беше поемал самостоятелно ходене, но все пак, точно този маршрут го бяха минавали 2-3 пъти и е лек и ясне по принцип.
Оказа се обаче, че около Залъмовото кладенче от гр. Карлово излиза една екзотична пътека, която много рядко се минава, но там излиза май дори с пилонна маркировка и те драснали надолу, че имали проблем и с водата щото не видели кладенчето а надолу се слиза по едно сухо странично било, че едни приятел ходи да ги спасява с няколко шишета вода ..... та няма невъзможни неща, когото трябва нещо да се обърка
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3Следваща
Страница 2 от 3
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети