Каква маркировка в коя част на маршрута да следваме.
благодаря.
Относно предложения от мен вариант в предния постинг:
* Хижа "Вихрен" - в. Вихрен - Кончето - в. Байови дупки - Каменитишки превал - Суходолски превал се следва червената боя.
*Суходолски превал - м. Е(И)типица - м. Черната вода се следва жълтата боя.
*От Черната вода до хижа "Синаница" кафявата боя.
Благодаря !
понеже видях на една от картите , че има пътека от каменитишки превал на югозапад към долината на влахенска река и плана ми бе да се слезе от там , с цел спестяване на време ,та дали знаеш нещо за тази пътека , или друга преди нея , примерно от вр.Баюви дупки.
За съставяне на маршрута ползвах един пътеводител на пирин , и според написаното в него ми се стори възможно , макар и изморително.
Ще ти бъда благодарен ако споделиш с мен своя опит.
Още веднъж благодаря !
Би ли споделил кой пътеводител и карта си ползвал че да съм по-наясно. Тъкмо да хвърля и аз едно око на съответната книга и карта, пък тогава да бистрим нещата. Реката е Влахинска, а не влахЕнска.
Пирин пътеводител изд.Медицина и физкултура София 1988г автори Добри Душков , Георги Петрушев Тодор Ковачка ,
карта -Пирин- обзорна туристическа картаКИПП по картография 1964 , осмо издание 1987 редактор инж.И.Петров , техн редактор инж.Я.Лефтерова мащаб 1:75 000
вчера си купих и Пирин -туристическа карта изд Домино ЕООД Стара Загора гл.консултант и коректор момчил Цветанов , консултант Николай Даутов мащаб 1:50000
старата карта не е особенно точна , като основа , но е с по-голям мащаб.
Тази карта от 1987 г. я нямам, но имам от 1988 г., която предполагам е поредното издание и е същата.
В този район пътеките нарисувани по картата може и да ги е имало някога, но сега не е така. Това странище (склон) се нарича Е(И)типица, а реката Етипицка. Мястото е лавинно, в района е имало пожар и не се тъпка от овчарите доста време. Единствената читава пътека е маркираната, която в горната част към Суходолски превал не е добре различима, но пък маркировката е нагъсто. Начертал съм я с непрекъсната жълта линия.
От Каменитишки превал може да се слезе по рида (пунктираната синя линия) разделящ Етипицка река от суходолието идващо откъм в. Разложки Суходол, но той според мен е измано лесен. Осеян с дребен камънак прикрит от тревата и много стръмен.
По самата Етипицка река, която извира от склона на в. Б. дупки е трудно слизането (зелените точки). Много стръмен склон, осеян с камънак влачен от лавините, пълзяща (сибирска) хвойна. Откъм върха бих казал е безрасъдно да се слиза. Ето една снимка на Дидо, която илюстрира за какво иде реч.
Както виждаш следи от пътеки не се забелязват. Затова и препоръчвам слизането да стане по жълтата пътека.
Относно времето. В пътеводителя на Душков, Петрушев и Ковачки се дава качване от Черната вода до Суходолски превал за 2 ч. Аз съм засичал това качване - 2,30 ч. и то стабилно ходене. За 2 ч. трябва да се тича нагоре. Слизането от сдловината до Черната вода чисто ходене съм го засичал 1,50 ч.
В тоя ред на мисли, мисля че не бива да се има безусловна вяра на посочените в този пътеводител времена. Едва ли от Черната вода до Влахински ез. ще стигнете за 2,15 ч. Аз не съм засичал този участък. Ако Дидо може да сметне по GPS трак времето за качване и да сподели ще е добре.
Защо не вярвам на посочените времена в пътеводителя от 1988 г. за този район ще дам още един пример. Там се дава време от м. Буката до м. Камен клет 30 мин. Това на качване (тези местности са надолу по течението на реката). Аз за 30 мин. ги замерих на слизане.
Мисълта ми е, че като смяташ по тези времена сметките ти излизат криви. Още повече това са чисти времена за ходене - не включват почивките. Затова ти казах, че е невъзможно това разстояние да се измине за 10-12 ч. както си го изчислил.
Безкрайно съм ти благодарен за изчерпателната и точна информация , никога не съм бил до сега в Пирин.
По тези пътеводители изглежда наистина измамно лесно и аз имах подозрения , че не е точно така но ме устройваше да им вярвам.Мисля , че заблудите ми се разсеяха , което ще спомогне за по-приятното ми прекарване в тази изключително красива планина, като вина за това ще имаш и ти , така , че още веднъж благодаря.
Причината да упорствам за този маршрут , краткото пребиваване в Пирин- 4 дни , включително пристигане , установяване на лагер и отпътуване.Единият от дните- този след първата нощувка , ще качим Вихрен и ще идем до кончето , част от групата ще минем по него.Понеже не обичам да се връщам през мястото през , което съм отишъл ( когато сме с колите почти винаги е така )исках да намеря друг път.Освен това сме решили да посетим и х.Синаница , заради красивата местност и красивия връх Синаница.
възможно е и да нощуваме там втората вечер.Затова исках да комбинирам кончето със Синаница и в същото време да избегна връщането по Кончето.Мисля , че ще ми се наложи да се примиря с това , поне ще съм го минал в двете посоки .Ще обмисля друг маршрут .Има ли пътека от х.Бъндерица , ние вероятно ще сме на къмпинга , до лифта за вр.Тодорка.Работи ли лифта.Започва да ми се върти в главата идеята за качване в един и същи ден на Вихрен -преди обяд , и вр.Тодорка- след обяд.Или пък един ден Вихрен , кончето , кутелите и казаните ,третия ден Тодорка нагоре с лифта(ако работи) средната и Малка Тодорка , и връщане през Премката , а може ако според теб е възможно през василашки чукар и възела и после към х.Вихрен покрай дългото езеро и т.н..Последния ден - четвъртия отиване и връщане от къмпинг Бъндерица до х.Синаница и отпътуване- може и на здрачаване.Ще се съобразя с мнението ти ако сметнеш , че посещението на Тодорка ще е по-леко и кратко от прехода до Синаница.Ще пътуваме около 500 км с коли.От Попово Търговищко сме- доста далеко.Общо взето имаме опит , макар групата ни е да е разнородна , а опита трупан основно в Стара планина.3/4 от групата не сме били в пирин.засега се очертаваме около 15 може и 20 да станем.Не всички ще участват вероятно в тези реходи , които планирам.Ще има хора , които ще предпочетат късите разходки , но аз искам да се възползвам максимално рационално , като си спестя разочарованията и прекалената уора , за да мога да се наслаждавам на планината.
Съб Юли 10, 2010 7:59 pm
ckaiyokar
Извинявам се за правописа и пунктоацията.
Съб Юли 10, 2010 8:03 pm
In Earnest
Човече, начератай си по дни какво искаш да изминеш: - от къде до къде щото поста ти е малко хаос. Да можем да ти дадем съвет за участъците. Иначе от з. Кончето можеш да слезеш направо надолу към Влахина долина в югозападна посока ( не е толкова стръмно - слизал съм го ) и да преминеш покрай Влахините езера и двете порти на Муратов връх ( или направо през върха ) за да излезеш на Спано Поле по посока Синаница както сте го замислили. Но пак ти казвам напиши го по дни какво точно сте замислили ден по ден, от къде до къде за да се изясни картинката какво точно искате да направите, шото това което си написал е доста слято и неясно.
Поздрави!
Нед Юли 11, 2010 12:53 am
ckaiyokar
Първия ден , след като пристигнем и се настаним в къмпинг бъндерица ,, вероятно ще е ранния следобяд планирам разходка да х.Вихрен , езеро окото и ако има време до рибното езеро и или муратов връх , като може и да не го качваме.това според времето с което ще разполагаме.
Втория ден - вр.Вихрен през х.Вихрен, слизане към премката , някои през куените , други покрай купените , някои до кончето други през кончето до заслон кончето.Тук вече стои въпроса -Накъде?
На мен ми се ще да сляза някъде от там към Влахинска река и да продължа към Синаница където да нощувам.Не знам дали е възможно и как ще се поместим във времето.Вървим сравнително бързо , когато не е мн горещо и не сме с тежки раници.
Моля за предложения от заслон кончето накъде да се предолжи , - да се върнем ли , да слезем от заслона надолу- възможно ли е наистина?
Нед Юли 11, 2010 4:36 pm
dido
Ето малко времена -
Суходолски превал - Черната вода - 1:15 часа (слизане), качването - 2:10 часа. От Черната вода до Влахински езера (долните) - 1:30 часа (през пътеката в клека).
Слизането от з. Кончето надолу е възможно, но ще е доста изморително. Ако се направи по диагонал в посока Странето (точно под седловината Кончето), на 2300 може да се хване една доста интересна пътека през клека, която подсича Кончето, върха Вихрен, и излиза на Влахинските езера. За справка погледни в Google Earth.
_________________ Бутам след осмата бира
Последната промяна е направена от dido на Пон Юли 12, 2010 9:30 am; мнението е било променяно общо 1 път
Пон Юли 12, 2010 12:41 am
In Earnest
ckaiyokar написа:
Първия ден , след като пристигнем и се настаним в къмпинг бъндерица ,, вероятно ще е ранния следобяд планирам разходка да х.Вихрен , езеро окото и ако има време до рибното езеро и или муратов връх , като може и да не го качваме.това според времето с което ще разполагаме.
Втория ден - вр.Вихрен през х.Вихрен, слизане към премката , някои през куените , други покрай купените , някои до кончето други през кончето до заслон кончето.Тук вече стои въпроса -Накъде?
На мен ми се ще да сляза някъде от там към Влахинска река и да продължа към Синаница където да нощувам.Не знам дали е възможно и как ще се поместим във времето.Вървим сравнително бързо , когато не е мн горещо и не сме с тежки раници.
Моля за предложения от заслон кончето накъде да се предолжи , - да се върнем ли , да слезем от заслона надолу- възможно ли е наистина?
Сега... така като гледам някои неща ме притесняват. С тези 20 човека дето ще бъдете малко трудна работа да изпълниш целите, които си си поставил. Да, казваш, че някои ще отпаднат за по-трудните преходи, но си направете сметката, особено ако се засилите да ходите по по-опасни места или кривнете от туристическите пътеки. Доколкото разбирам пиринския ви опит е доста скромен затова умната, защото едно е да трупаш опит в Стара планина друго е в Пирин. Сега по дните.
Първия като гледам наистина няма да ви остане време за нещо съществено, но обиколка из Бъндеришкия циркус не е хич зле
По-нататък се притеснявам, че ако искаш да направиш прехода х. Вихрен- Върха - Кутела - Кончето - Влахини езера - Синаница, първо че не става за 1 ден, второ че си отрязваш възможността за проекта Тодорките - Василашки чукар - Възела - Башлийска порта - Бъндеришки циркус ( освен ако не направите доста дълъг 4-ти ден от Синаница през Спано Поле - Бъндеришка порта и от Бъндеришкия циркус да се вдигнете до Башлийска порта и така до Тодорките ).
Иначе както и преди казах ( а и Дидо ) от Кончето спокойно можеш да се спуснеш до Влахините езера и от там покрай Муратов връх е ясно към Синаница. Но си помислете къде ще спите, защото тоя втори ден дето го планираш ти казах, че е невъзможен за 1 ден.
Моят съвет е да си идете на Вихрен и Кончето и да се върнете пак до х. Вихрен. Третия ден да направите Тодорките и останалото, което описах. А ако толкова много желаеш Синаница принципно можете за един ден да отидете до там и обратно ( 10 часа с почивките при строен ход ). Но варианти колкото искаш - ако ти изникне нещо на акъла като желание можем да го обсъждаме!
Успех и умната с такава голяма група!!!
Пон Юли 12, 2010 9:15 am
Niksi
Malolo написа:
@Speedy
П Какъв е варианта, просто да се отдалечим от натоварените територии и да си опънем палатките скришом на по-закътано?
Ша са сетиш..
Основно правило: вечер разпъвате, сутрин прибирате.
Успех..
_________________ Планинското притегляне е обратно на земното - нагоре, а не надолу.
Пон Юли 12, 2010 12:01 pm
ckaiyokar
благодаря на Дидо и Ърнест за времето , което отделят на моя проблем.
А знаете ли дали има пътека откъм хижа/къмпинг Бъндерица до междинната станция на лифта за вр.Тодорка?
Маршрутите които аз планирам ще се осъществяват от група около 7-8 човека , наистина без особен опит, даже почти никакъв в Пирин.
Според мен натоварването трябва да се разпредели по-равномерно в отделните дни и да се избягват гаври с организма - в един ден да се качват 10 върха, да се преодоляват денивелации от порядъка на 3-4 хил. м. и тем подобни лудости.
Синаница е най-красива на изгрев. В този ред на мисли, и с оглед, че ще пътувате дълго, бих разпределил нещата така:
1 ден: пристигане на х. "Бъндерица"/х. "Вихрен и лек преход до х. "Синаница" 3-4 ч. по маркираната пътека през Бъндеришка и Синанишка порта. Без качване на разни чуки и с лежачка по поляни и езера пътьом. Ще ви дойде добре след голямото пътуване.
2 ден: изкачване на в. Синаница и от там билно ходене през Гергийца и Муратов до х. "Бъндерица", с посещение на Байкушева мура преди палаткуването.
3 ден:
вариант 1: х. "Бъндерица" - Казаните - Премката - Кутело - Кончето - Бански Суходол - подсичащата пътека - Премката - в. Вихрен - х. "Вихрен"
вариант 2: х. "Вихрен" - в. Вихрен - Премката - Кутело - Кончето - Бански Суходол - подсичащата пътека - Премката - Казаните - х. "Бъндерица"
4 ден: в зависимост от физическото състояние може да отидете до Тодорка, или да понаобиколите Бъндеришките ез. - Окото, Рибното, Жабешкото, Дългото.
Ако пък пращите от енергия последния ден, правите едно кръгче (х. "Вихрен" - Дългото ез. - Башлийска порта - Бъндеришки чукар - Караулите - х. "Вихрен"), за да се довършите окончателно, и сте готови.
Спускания от Кончето и района към Влахинска река помоему са много опасни, аособено за хора, които за първи път попадат на това място. Ако толкоз имате желание да слезете на Влахинските езера, през 2-ри ден след Муратов се смъкнете на тях (не че и там е читав много терена де) и после направете прибиране през Влахински превал или седловината Кабата. Може и през двете седловини да минете и между тях Хвойнати връх. Само крака да имате.
В деня с Кутело, Кончето и Вихрен предвидете липсата на вода в този район.
Тая междинка се пада горе на самите писти, по спомен на около 2300-2400 надморска. До нея се стига от асфалтовото шосе, там, където пресича пистата Томба, и после нагоре по пистата.
Пътека от паркинга на Бъндерица право натам няма (обърни внимание на новината за туриста, който се е пребил оня ден слизайки по улеите при Тодорка.)
Искам само да ти обърна внимание, че качването на Тодорка от пистите не е обичаен маршрут, определено не е леко, а в горната му част преди върха е рисково до някаква степен. Там има едно билно стеснение с отвеси към Къркъма от изток и много сериозни наклони към долината на Бъндерица на запад.
Мога да ти дам нещо като съвет за преходите, които си замислил. Щом не сте ходили из Пирин до момента, не планирайте маршрути повече от 6 часа ходене и сумарно качване повече от 600-800 метра за един ден. Сумарното слизане също да не надвишава 800-1000 метра. Всичко повече от това, приложено към група по-голяма от трима души, гарантира да не се справите след първия ден и да натрупате маса лоши впечатления от тази хубава иначе планина
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3, 4Следваща
Страница 2 от 4
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети