ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
От Безбог до Банско през Конарево
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Предишната тема
Следващата тема
От Безбог до Банско през Конарево
Автор Съобщение
Speedy

Местожителство: Неврокопъ

Мнение Отговорете с цитат
risto_turisto написа:

Speedy написа:
Фотката Полежан с Мангър тепе отзад ми е една от фаворитите.................

Айде са и ти...земи се качи скоро там - от мерак двоен ти се види връо. HarHar

Croc

Не е двоен върха Ристе, един си е. Проблемът Полежан-Мангър тепе е нещо, което навремето като писах книжлето още не бях доизяснил. Т.е. работата е бе ясна още тогава, но не ми устиска да го напиша, поради липса на доказателства, но вече не е така и някой хубав ден нещата ще бъдат разгледани в статия, друга книга или не знам там каквото дойде.

Общо взето на тая снимка Дидо е писал за какво иде реч -> http://mountain.bajhui.org/index.php/pirin/pirin_mar_07_2010/IMG_0317 Wink ако ме разбираш накъде бия... Laughing

Нед Апр 18, 2010 3:42 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
jordy

Ее не хубаво така,хвърляш бомба и бягаш и сега ще тънем ний в догадки и няма да можем
да спим тая нощ. Very Happy Дай поне някъкъв анонс или карай направо още по-добре. Very Happy
Нед Апр 18, 2010 6:14 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Speedy

jordy написа:
Ее не хубаво така,хвърляш бомба и бягаш и сега ще тънем ний в догадки и няма да можем
да спим тая нощ. Very Happy Дай поне някъкъв анонс или карай направо още по-добре. Very Happy

Скоро в една друга тема изяснявахме значението на името Полежан. Там писах, че това е местност близо до върха и да се нарече така Мангър тепе не върви, понеже няма нищо полегато в него.

В тоя ред на мисли навремето като правех книжката много се чудих дали да пиша, че Полежан е полегатото пространство м/у Мангъра и Безбог. Имах вече сведения от един възрастен човек от с. Обидим, но това не беше достатъчно. Към днешна дата нещата са доста по-различни. Освен че инфото се потвърди и от други хора от Обидим (там е обидимско землище), има го и писано черно на бяло, има коствени потвърждения в някои книги, без да влизам в подробности, и т.н. доказателства, което поставя нещата вече в друга плоскост. Иначе, ако ще се хвърля бомба, ще е атомна, но не му е дошло времето.

Нед Апр 18, 2010 7:25 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
pinchi

Местожителство: Sofia

Speedy написа:
jordy написа:

Скоро в една друга тема изяснявахме значението на името Полежан. Там писах, че това е местност близо до върха и да се нарече така Мангър тепе не върви, понеже няма нищо полегато в него.

В тоя ред на мисли навремето като правех книжката много се чудих дали да пиша, че Полежан е полегатото пространство м/у Мангъра и Безбог. Имах вече сведения от един възрастен човек от с. Обидим, но това не беше достатъчно. Към днешна дата нещата са доста по-различни. Освен че инфото се потвърди и от други хора от Обидим (там е обидимско землище), има го и писано черно на бяло, има коствени потвърждения в някои книги, без да влизам в подробности, и т.н. доказателства, което поставя нещата вече в друга плоскост. Иначе, ако ще се хвърля бомба, ще е атомна, но не му е дошло времето.
Новият Кръстител! Rolling Eyes Чухме вече безбройните тълкования на тема Мангър и Дженгал мислех си че това е достатъчно но явно не е .. Crying or Very sad

Нед Апр 18, 2010 10:12 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido

То кръстителите са си оставили ръцете преди 50 години, и май не е зле да се почисти зад тях ...

Нед Апр 18, 2010 10:50 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Kat

Браво бе, Дидо, много убави снимки си нащракал. Особено тия от вечерта, синия оттенък на неосветения сняг и огнените върхове - екстра са. И на мен много ми хареса Мангъра и Полежана Very Happy
От цялата какафония Полежан-Мангър тепе и Джангал-Момини двори, си пропуснал да споменеш и Сиврия - Джангал Tooth
А него го има на снимките с Джано - Ченгелчал Very Happy Някой да не вземе да се обърка, че тоя връх няма име Wink

Нед Апр 18, 2010 10:57 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение ICQ Номер
pinchi

dido написа:
То кръстителите са си оставили ръцете преди 50 години, и май не е зле да се почисти зад тях ...
Нали нямаше да пипаме нищо ? Rolling Eyes

Нед Апр 18, 2010 11:05 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Speedy

pinchi написа:
Новият Кръстител! Rolling Eyes Чухме вече безбройните тълкования на тема Мангър и Дженгал мислех си че това е достатъчно но явно не е .. Crying or Very sad

ТълкУванията не са безбройни. Постарах се да бъда максимано кратък и ясен. Между другото нали се беше предал? Нови сили ли ти дойдоха? Laughing

pinchi написа:
Предавам се край !! Laughing

pinchi написа:
Шашнахте ме речник 1972 Shocked Спирам !! Laughing

Идващата неделя, 25-ти те каня на посещение в Обидим и Кремен. Ти ще питаш, аз ще си трая и ще гледам отстрани. Да видим кой връх е джАнгал, кое е Полежан, кое Мангър тепе. Става ли?

pinchi написа:

Каквото повикало, такова се обадило. Ще пипаме и още как. Нещата трябва да си дойдат на мястото. Cool Да ме наричаш кръстник е все едно крадеца да вика дръжте крадеца.
Миналата година се "насладих" на коментари от случайно срещнати гастролиращи в Пирин, които ме убеждаваха, че: "Между Малкото Кутело и Голямото Кутело е Кончето..." или обяснения от сорта "... и се пуснАхме със ските от острЕц към ретижЕ" или "...мислим да спим на кремЕнините езера", "...и че идем на тЕмното езерО" и т.н.
Виж, не може така да се продължава. Не става сульо и пульо да си кръщава каквото му дойде на акъла. Ако на теб ти е доставя удоволствие в Пирин да има връх "Акул перка", езеро "Дамата с кока" и остров "Сутиена" (това не е шега, тези неща съм ги чул с ушите си), това хич, ама хич не се нрави да знаеш.

Поздрави

Нед Апр 18, 2010 11:49 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
dido

pinchi написа:
dido написа:

За какво говориш ?

Пон Апр 19, 2010 11:19 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
pinchi

Според теб Спидко Обидимци и Кременци ли са критерият за местната топонимия то в едното живеят 150 човека а в другото към 250 от опит знам че местното население кръщава доста големи територий с едно сборно име например за моите съселяни Ибър е почти една трета от източна Рила ма то връх река езеро гора все живо е Ибър от Марица че чак до самия връх ! Laughing

Пон Апр 19, 2010 7:31 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Speedy

pinchi написа:
Според теб Спидко Обидимци и Кременци ли са критерият за местната топонимия то в едното живеят 150 човека а в другото към 250 от опит знам че местното население кръщава доста големи територий с едно сборно име например за моите съселяни Ибър е почти една трета от източна Рила ма то връх река езеро гора все живо е Ибър от Марица че чак до самия връх ! Laughing

А кой е критерият според теб? Може би на Пешо с раницата от Драгалевци дошъл в Пирин, имената там, и кое как се казва, са му дошли свише отгоре. Откъде ги е научил? Той ли е критерия?

Коментираните обекти са в землището на Кремен и Обидим, тамошното население е давало имената някога. Техните предци са били пастири, рибари и дървари по тия места, не софиянци или бургазлии. Естествено че кременнци и обидимци са критерия. Това че в момента там са останали малко хора проблем ли е нещо не разбирам? До недалечното минало населението им е било доста голямо, като за планински села.

Ако за хората във ваше село 1/3 от Източна Рила е Ибър, техен си проблем. Жителите на Кремен и Обидим много добре познават землищата си, уверявам те. Затова те поканих в неделя да дойдеш на място и да се убедиш сам. Често посещавам тези села, разговарям с хората и разпитвам, тъй като се интересувам от материята за названията на тамошните местности.

В крайна сметка не разбирам защо се заяждаш и обиждаш местните хора, какъв ти е проблема?

Пон Апр 19, 2010 8:07 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
pinchi

Къде видя обида ? Просто коментирах и се опитвам да си отговоря на въпросите знаеш ли без да звучи самохвално имам претенцията че съм голям Пиринджия или Пиринист Laughing първия ми досег с тази любима моя планина датира в далечната 1973 година доста съм ходил през годините до към 2000 когато трайно се заселих в Рила понякога не съм слизал с дни от планината познавах доста хора от тогавашното Добринище живял съм по цяло лято на х.Г.Делчев чичо ми беше дълги години планиннски спасител(между другото негова е премиерата на Дженгалска игла през 1953 ) и голям приятел на Д.Душков говорил съм с каракачани овчари които имаха тогава стан на мястото на сегашната междинна станция на Безбожкия лифт -местни хора -горски -имаше един човек Милчо Скорданов които познаваше раиона като петте си пръста всичко което сега говоря съм чувал от тях знаеш ли че имах два рекорда за скоростно ходене х.Г Делчев - Папазгьол -1.30ч и моя безспорен рекорд Предела -Даутов връх 1-45ч ...................ех младост Crying or Very sad

Последната промяна е направена от pinchi на Пон Апр 19, 2010 9:12 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Пон Апр 19, 2010 8:33 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
jordy

pinchi написа:
Къде видя обида ? Просто коментирах и се опитвам да си отговоря на въпросите знаеш ли без да звучи самохвално имам претенцията че съм голям Пиринджия или Пиринист Laughing първия ми досег с тази любима моя планина датира в далечната 1973 година доста съм ходил през годините до към 2000 когато трайно се заселих в Рила понякога не съм слизал с дни от планината познавах доста хора от тогавашното Добринище живял съм по цяло лято на х.Г.Делчев чичо ми беше дълги години планиннски спасител(между другото негова е премиерата на Дженгалска игла през 1953 ) и голям приятел на Д.Душков говорил съм каракачани овчари които имаха тогава стан на мястото на сегашната междинна станция на Безбожкия лифт -местни хора -горски -имаше един човек Милчо Скорданов които познаваше раиона като петте си пръста всичко което сега говоря съм чувал от тях знаеш ли че имах два рекорда за скоростно ходене х.Г Делчев - Папазгьол -1.30ч и моя безспорен рекорд Предела -Даутов връх 1-45ч ...................ех младост Crying or Very sad

Ами видях обида в това,че наричаш местните "туземно население" например,при все,че сам си от село и по твоите критерии и ти си "туземец".Това,че чичо ти е направил премиера на еди какво си и си препускал от точка А до точка Б за 1.30 ч. не означава,че познаваш топонимията на Пирин.Ако аз утре дойда в твоето село и кажа,че от днес тоя връх няма да се казва вече Ибър,а ще се казва Цибър,как ще го приемат местните "туземци"???Ти как ще го приемеш???Я се понапъни малко и разбери за какво иде реч.
Пон Апр 19, 2010 9:02 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
pinchi

jordy написа:
pinchi написа:
Къде видя обида ? Просто коментирах и се опитвам да си отговоря на въпросите знаеш ли без да звучи самохвално имам претенцията че съм голям Пиринджия или Пиринист Laughing първия ми досег с тази любима моя планина датира в далечната 1973 година доста съм ходил през годините до към 2000 когато трайно се заселих в Рила понякога не съм слизал с дни от планината познавах доста хора от тогавашното Добринище живял съм по цяло лято на х.Г.Делчев чичо ми беше дълги години планиннски спасител(между другото негова е премиерата на Дженгалска игла през 1953 ) и голям приятел на Д.Душков говорил съм каракачани овчари които имаха тогава стан на мястото на сегашната междинна станция на Безбожкия лифт -местни хора -горски -имаше един човек Милчо Скорданов които познаваше раиона като петте си пръста всичко което сега говоря съм чувал от тях знаеш ли че имах два рекорда за скоростно ходене х.Г Делчев - Папазгьол -1.30ч и моя безспорен рекорд Предела -Даутов връх 1-45ч ...................ех младост Crying or Very sad

Ами видях обида в това,че наричаш местните "туземно население" например,при все,че сам си от село и по твоите критерии и ти си "туземец".Това,че чичо ти е направил премиера на еди какво си и си препускал от точка А до точка Б за 1.30 ч. не означава,че познаваш топонимията на Пирин.Ако аз утре дойда в твоето село и кажа,че от днес тоя връх няма да се казва вече Ибър,а ще се казва Цибър,как ще го приемат местните "туземци"???Ти как ще го приемеш???Я се понапъни малко и разбери за какво иде реч.
Предпочитам да не ти отговарям ! WinkНо определено тезата ми че ти си типичен представител на туземното население се потвърждава !! Laughing

Пон Апр 19, 2010 9:04 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
jordy

Ами не можеш да ми отговориш,защото нямаш аргументи.Освен ,че чичо ти е познавал Душков
и си се правил на бабаит на младини ,тичайки за време ,май с това се изчерпват познанията ти за Пирин.
А от нас "туземците" си на светлинни години разстояние и по манталитет и по ценностна система и по начин на общуване с природата.
Пон Апр 19, 2010 9:26 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Страница 2 от 3

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.