Аз лично мисля че удължаване на парапета и ремонт ще имат само ползи.Дано да получите разрешение.Моля дръжте ни информирани.
Чет Ное 07, 2024 3:54 pm
Иван Динков
Привет,
Благодаря и на вас за подкрепата.
Дотук summa summarum на дискусията е:
1. Няма категорични противници на идеята.
2. Проблемът се свежда до издействане на разрешение от НП „Пирин“ или поне до опит за такова.
3. Готовност за помощ.
Благодаря Ви.
Нека този, който има контакти в НП „Пирин“ или знае как да постигнем успех, пише тук.
Чет Ное 07, 2024 4:28 pm
vladofff
Иван Динков написа:
1. Няма категорични противници на идеята.
Аз съм категоричен противник на всякакви ожелезарявания, въпреки че доскоро имах също намерения да сложа лепени клинове по праговете на Джамджиев ръб, та когато се слиза в лошо време да няма утрепвания. Краси Елинов ме разубеди. Ако продължаваш да разпитваш обаче, със сигурност ще изникнат още мнозина. Личното ми мнение е, че там няма каквато и да било нужда от нови парапети. И тези стигат. За да не е грозно, действително е добре да се постегнат старите, въпреки че не знам каква точно полза има и от тях. Защо - Люси вече е написала защо - повлече ли се крак, Баюви дупки са на първо място, там зимата е в пъти по-гадно от Кончето. След това някой ще му хрумне да сложат дървени тараби или да редят травертин "за да не се хлъзгат хората" в дъжд и така бавно и полека ... ще му се е.е м....та на цялото било.
Иначе имам алтернатива - който иска да се прави на FB - герой и да се снима, пък не е за там, долу в полето в някой пущинак да направят една бутафория, подобно на "исторически парк" и там да ходи цялата сган, да се снима и да прави каквото си ще. Достатъчно е с един багер да вдигнеш 15-20м насип, да го бетонираш и да го украсиш и ето ти копие на Кончето. и тази височина ще е страшна за падане, така че там да го "осигуряват" както щат.
Ето алтернатива без осиране на планината.
Чет Ное 07, 2024 5:44 pm
Иван Динков
Привет, Кольо,
Радвам се, че имам приятел - противник.
Разбирам и приемам аргументите ти - без квалификациите кой какъв е.
Да, най-опасен е прецедентът за в бъдеще - след Кончето ще "отиде" билото при Баюви Дупки.
И все пак - аз все повече мисля, че има логика парапетът да се продължи с около 50 м по билото. Просто защото в момента, както е направен, той е нелогичен и в зимни условия неизползваем.
Т.е. с една дума - продължението на парапета би било логическо продължение на вече изградения парапет. Или по-ясно - няма да се създаде опасен прецедент, тъй като не се прави нещо ново, а се добавя малко към вече съществуващо.
Чет Ное 07, 2024 6:29 pm
vladofff
Владо съм, не Кольо, освен ако не искаш да ми подариш риза...
Просто питаше и си казах личното мнение. Не че ще се затиря да преча или да помагам на начинанията ти.
А за зимни условя - добре знаеш, че този парапет не е "проектиран" за зимни условия. Когато е правен, снеговете са били по метър-два и с по 5-10метра козирки, виждал съм такива снимки от старите асове през 60-те с такъв сняг, от който не се вижда ни въже, ни дявол.
Отделно, че зимата Кончето се минава в пъти по-лесно.
Според мен цялата тази парапетизация би могла да има смисъл единствено при гадна лятна или есенна поледица без сняг, хванала някого, когото го мързи да се връща и затова трябва да продължи на всяка цена, а понеже няма сняг, няма котки и трябва някъде да се държи за да не се хързулне.
Чет Ное 07, 2024 6:53 pm
Иван Динков
Привет отново,
Извинявам се за грешката в имената - имаш ленена риза (дай размер).
Не искам да влизам в спор как и за какво е правен парапетът, нито има смисъл да коментираме как е било някога.
Въпросът е как е сега - буквално и преносно. И какво - и дали - може да се направи като възможно и полезно спрямо наличното.
Моето мнение е ясно - парапетът да се продължи 50 м в посока Бански Суходол.
Но мнението ми не е категорично - ако има валидни контра аргументи, ще ги приема.
Чет Ное 07, 2024 7:58 pm
аngel
Позволявам си да дам мнение, като любител на тази част на планината. минавал през повечето урви на мрамора, нагоре - надолу без път и посока. Красота голяма. Противник съм също на повече " ожелезаряване ". достатъчно е направено, да се поддържа старото е достатъчно.
Допълнителен аргумент - при последното преминаване на Котешки чал, е имало игра да си мерим кой е с по - голям ... клин. На накой не му харесало какво направил някой друг, и поради неясна причина, отрязал старите и сложил нови. Отделно, въобще не са нужни железарии точно на Котешки. Хубаво, като си решил да се изакаш отново, поне почисти старото говно. Така километри наред , целият Котешки чал още от Дунино куче нагоре, е осран по този начин на поне 10 места . Защо бе хора, си оставяте простотията вечно и унищожавате и малкото останали чисти места в Мраморният дял ? :
Грозотия и свободия, един чужденец го каза....В България можеш да извадиш един флекс, да спреш движението, да си режеш целия път, да си положиш кабел , насипеш малко трошляк отгоре за маскировка и никой нищо....
Благодаря за мнението - и не е нужно да си го „позволяваш“. Този форум, вярвам, е за „право куме в очи“.
Уви - безсилен и онемял съм от снимката.
Именно затова пиша тук, чета мненията ви и ги коментирам - надявам се, културно, възпитано и по същество.
И затова държа, ако се продължава парапетът, това да е публично заявено, поименно посочено от кого ще се прави, предварително ясно как и докъде ще се прави.
Всичко останало за съжаление е видно - и не искам го коментирам от болка. ...Хора без имена и без лица...
И аз стоях в събота на Кончето и снаждах старото с новото въже... И старото въже беше отрязано досущ като новото... И хвърлено в циркуса... Запалих цигара... Мислих, мислих... И не можах да измисля мотив, причина, аргумент да бъде отрязано въжето... или перфориран клинът в Котешкия чал... Единствено си спомних как преди повече от 20 години на 9 декември минах по Кончето през нощта - без котки, без пикел, без челник - и... го гледах... и нещо не беше наред... Чак тогава под блестящата за щастие Луна видях, че стълбовете стоят, но въжето го няма, цялото въже от начало до край. Умът ми не го побра, не го побира и сега. Вероятно публикуваната снимка ще има същата участ - да стане незабравима.
Последната промяна е направена от Иван Динков на Пет Ное 08, 2024 9:48 am; мнението е било променяно общо 1 път
Чет Ное 07, 2024 10:27 pm
vladofff
Преди 20 години слизането от Кучешкия зъб на Враца ставаше на едни два клатещи се клина, омотани в безброй прогнили прусеци. Много пъти питах едни хора, които се имаха за "отговорни" фактори по тези въпроси кога ще се оправи този рапел. Отговарят - ще видим. И така поне две години. Веднъж имах два спита и взех че ги забих да дублират калпавия рапел. "Отговорните" фактори веднага разбрали, качили се и ... избили спитовете... без да сложат каквото трябва. Даже заснели и филмче как не се бият спитове на такива места. Тогава сложих верига, а анкерите занитих, да не могат да развият гайките. Чак тогава залепиха сериозни клинове. От тогава реших, че доброволствата в обща полза не са за мен, а занапред някой друг да си троши главата с такива благодеяния. Така че очаквай всякакви мизерии занапред, обществото ни е пълно със злобни и комплексирани същества, които няма да те оставят ненаказан, в съответствие с еврейската поговорка за спасената лисица.
Пет Ное 08, 2024 8:31 am
Иван Динков
Привет отново,
Вече съм написал, че нямам страх от думите и действията на хората, за които пишеш.
Без да звучи възвишено или превзето достойно - животът ми и изборите ми не са били успех или слава, пари и жени, високи покорени върхове. И без да плащам данъци хорски очи и такси хорски псувни - съм си платил до стотинка.
Личното в случая обаче няма значение.
Наистина съвсем простичко казано всичко се свежда до едно - добро за хората ли би било да се продължи парапетът?
И ако е добро - както аз все повече мисля - как може продължението да оцелее?
Всичко останало наистина няма значение. Нека ме хулят. Ще ги почерпя.
Момчета нека да оставим емоциите настрани
Ако имате път към Банско, уговорете си среща с г-н Росен Методиев Баненски за решаване на казуса
Дирекция национален парк „Пирин“
гр.Банско, ул. „България“ 4
тел 0749 88 204,
0898 779 942;
Пет Ное 08, 2024 11:22 am
Иван Динков
Трезв, лаконичен и верен отговор. Благодаря. Отдавна обмислям отиването си до Банско. Точно ще се отбия в музея в Разлог.
Апропо, знаете ли в кой парков участък попада Кончето - Вихрен (Банско) или Баюви Дупки (Разлог)?
Пет Ное 08, 2024 11:41 am
kaloyanv
Тези лепеняци по котешкия чал ги слага един от големите добрутра дето организират Пирин Ултра. Там го обезопасяват за състезанието ... За махането им има няколко варианта.
1. Уговорката с парка е била след състезание да се заличат всички временни маркировки и подобни неща.
2. Някой на собствена отговорност да ги е махнал ...
Това доколкото знам е че последните години това което се слага като маркировка и допълнителни неща повече не се маха. Не само като клинове но и някакви ленти или бои .. и така са се разбрали ...
Но тва не е 100 процентова информация.
Затова че за това по котешкия чал, вече знаете към кой да се обръщате.
Пет Ное 08, 2024 12:16 pm
Gamina
Иван Динков написа:
Апропо, знаете ли в кой парков участък попада Кончето - Вихрен (Банско) или Баюви Дупки (Разлог)?
На границата на ПР Вихрен и ПР Синаница като гледам:
Ако не греша, най-южната точка на парков участък "Баюви дупки" е кота 2853, от която на СИ се спуска Котешкия чал.
Освен управата на Национален парк Пирин, други заинтересовани страни биха могли да бъдат БТС и дори МОН. Както свидетелства сп. "Български турист", бр. 1, 1940 г., стр. 32, «...Българският туристически съюз, в лицето на своя клон "Пирин" -- Разлог, постигна още един значителен успех в стремежа си да направи планините достъпни и удобни за посещение за всички техни любители. Благодарение усилията на споменатия клон, най-опасното място в Пирин, известно под името "Кончето", намиращо се по пътя Ел-Тепе -- Баюви дупки, през миналата есен е било снабдено с желязно въже дълго 170 метра. Преходът по него, който в миналото се решаваха да направят само най-изпитани планинари, с поставянето на въжето става достъпен за всички туристи. Въжето е закрепено здраво в скалите посредством железни колци и цимент и за него са изразходвани 13000 лева, 10000 от които са отпуснати за целта от Министерството на народното просвещение.»
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3, 4Следваща
Страница 2 от 4
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети