Владо, успехът не е само един -- най-малко пет са. Много години да ехтят из планинските урви!
Ако си запазил от книгите за приятели -- надявам се на посвещение.
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado
Чет Окт 15, 2020 3:05 pm
аngel
Сотиров, хер Професоре! В никакъв случай не бих си позволил да ви предложа някоя идиотщина - урва, скала или подобно. Не само отчитам, че сте голяма група буйни юноши, но че и ти като ментор на групата трябва да имаш няколко чифта очи. Млади и буйни сте...
Само за пример - ето какво предложих за х. Яворов . Вие сте отишли и върнали по една и съща пътека. Ако следвате сините стрелки на първата снимка / маршрутчето не се събира на едно място, затова е на две снимки / , минавате но много хубавата и лека пътека през Каменитица :
На тази снимка се вижда колко приятна е пътеката, а това ограденото с червено, са Гипопотамите - бегемоти Изглежда малко, но като влезеш в него, е огромно. Много леснодостъпно място, където голяма лавина се среща с огромни скални блокове, които я разкъсват. Девойката Мила е била много близо до това място, отбелязано с червена звезда на снимката
Продължавате нагоре и стигате до билото , където по жълтите стрелки се връщате на хижа Яворов:
Не казвам йок направете го. Просто един пример, как при маането по пътеките , забили нос в тях, не виждаме чудесата на планината, които са малко встрани. Ако съм минал през едно място, следващият път избирам друга гънка на релефа. После втора , трета и така....
И ... като останеш привечер и посрещнеш сутринта на такива места, виждаш неочаквани неща. Животните са се скрили през деня от викове, бръмчащи самолетчета, дронове / някой сеща ли се, че тия идиотски машинки носят смърт за птиците и страшен стрес за другите животни, и мястото им не е в Пирин и Рила ? /
Последно , гледах танца на 5 големи орела на изгрев в небето на Пирин.
Не давам 10 нощи в усмърдяни хижи за една вечер край езеро.
Лъчко, пишеш, бришеш, та трудно наваксвам с отговорите. Все пак прочетох твоя проникновен анализ на моето скромно литературно творчество. Доближаваш се до уроците на моята любима учителка, другарката Патрашкова, която ни учеше какво е искал да каже писателят с това, което е казал. Правиш само един пропуск, на който ни обръщаше внимание другарката Патрашкова: че лирическият герой най-често не съвпада с физическия автор. Та и при мен е така. Е, фактически участвам - то личи по снимките, но лирическите ми отклонения са си... лирика! Благодаря ти сърдечно, че ме четеш така прилежно! Симетрично, очаквам с интерес твоите "къде се мота последно" със снимки. А бюлетина за литража го следя, вервай ми... Ние също работимо, ама се и ранимо, па и пийемо, както сподели с мен един събеседник от трънско.
А, понеже спомена за книги. Пропуснал си, че на основата на тукашните ми пътеписи издадох дори две книги. Едната е огромен албум с формат А4, 400 страници с 1000 снимки, но засега е само в семеен тираж и не се продава по книжарниците. Втората е наръчник и няма снимки. Има само съвети по всички теми за отглеждане на планинарчета - спане в палатка, храна, дрехи, ходене и, разбира се, възпитание. Има и схеми на маршрути в няколко планини. Ето го:
Пет Окт 16, 2020 8:50 pm
ray
Уважаеми господине Сотиров,
Скъпа великолепна четворка,
"бриша", щото нередко съм опотреблил алкохол и бира достатъчни да съборят кой да е як рилски катър. И осещам, че некви глупости съм напльокал. И от уважение към вас се саморазправям с тях. А така! А сега ще идем за цигарки и къркане и когато може ще отговорим. Дръжте се горе! Юнаци сте!
Браво, че сте приобщили децата към Планината!
Не търся излишни конфликти, но не бих бил толкова толерантен към разпищолилите се туристчета на Тевно.
Преди време бяхме в подобна ситуация с двама приятели там и серизно си поговорихме с водача им, май имаше и леко повишаване на тона, та ги посъбра да отворят място. Иван беше слязъл надолу, но ако е там е редно чрез водача да им направи забележка.
Вто Окт 20, 2020 8:27 pm
ray
Уважаеми г-не Сотиров,
Ще започна да ви отговарям отзад напред, че е по-лесно.
Ще има да вземаш! Изпуснал съм само да те расссскритикувам и то само зарад уважение и обич към тебе. Ама щом сам отваряш въпрос - ок!
Хубаво си направил дето си написал тези книжки, ама защо трябваше да научаваме за това ей така между другото и то само защото са те интервюирали за витоша? Беше редно изпървом да запознаеш орума с тях и едва след това медии и разни други. Иначе интервюто беше много добро, личи си че си ошлайфан . Големи поздравления за тези книги! Но имах предвид да напишеш още за планините и хората. Щото нали тия юначета скоро ще са големи и ще имат нужда и желание да узнаят и други неща. Е, и аз покрай тях, не го крия. Та ако искаш пиши, ако искаш остави разни амбициозни абдали да пишат времи некипели на базата на онова което не знаят.
Чета, а вие зачитайте книжките на гореупоменатия господин шериф, а също и други. И редовно му рапортувайте за напредъка. Айде, действайте, че ще се изпитваме.
Чет Окт 22, 2020 11:17 am
Сотиров
Драги Лъчезаре, естествено форумът бе първият, който бе уведомен за моите издания. Преди повече от година:
Отново ти благодаря за интереса. Извинявам се, че зачекнах няколко проблемни теми - за лифтовете на Витоша, за Седемте езера и изобщо за националните паркове, пък и предстои отчетът ми за тазгодишната пиринска експедиция... Така е! Екскурзиите минават и отминават, а домашната работа край няма. Хванат ли те за ремонт - по-добре бегай в землянка при партизаните! Продължението следва... неизвестно кога.
Пет Окт 23, 2020 1:27 am
ray
Благодаря много, друже Сотиров. Нямаш грешка! Сега съм леко накъркан, ще зачета когато е редно. Всичко хубаво!
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2
Страница 2 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети