Ведрине, много правилно си задал въпросите, но за съжаление и аз мисля, че няма кой да ти отговори.
Белмекенският район е зле толкова години откъм маркировка и нехаят.
За поправка на колове от зимната маркировка, боя и прочистване в района се беше заел самият хижар – Георги от „Белмекен“,
но и него вече го няма. Затова не вярвам някой да се качи да проверява за каквото и било, та и за електропастира.
Хората с кравите са си там много години. Даже на бивака им над река Ръждавица бяха замъкнали и каравана.
Благодарна съм, че са ни помагали да преминем край кравите в два поредни дни, заради един бик,
за който преди три години на Белмекен знаеха, че се спуска към хора.
Пак тогава, Ушите – между Ибър и Каменити чал бяха завардени от две големи рунтави кучета.
Стопаните им се оказаха майка и дъщеря от Якоруда, които бяха с голямо стадо коне по високото на Каменити чал
и като видяха, че стоим на едно място и не може да продължим към Ибър, слязоха да ни помогнат.
Казаха, че имат „пъдарница“ в ниското под Ибър, от страната на Даутица.
Овчарите с многобройното стадо овце са други хора и кошарите им под пътя за Спортното градче,
близо до моста на река Ръждавица и кантона.
Разбира се, че броят на кравите, коне, овце на определена площ Е от значение и влияе върху околната среда,
водите, с които Рила е пребогата!
Проблемът с електропастира е най-вече за дивите животни!
А за мен си остава страхът от кучета и рогати, където и да съм!
_________________ Жена се милва до зори, планина се до пладне минава.
Човек със знанията си прави от планината или приятел, или враг.
Край Седемте езера белите братя хич не са ми приемливи. Край Седемте езера и белите крави не биха ми били приемливи. И те затова не са там.
А полудивите коне, които понякога са на паша без надзор в циркуса на Седемте езера, както и край Урдините езера, а и на други места, на сърце ли са ти?
И по-малко допустими ли са там, отколкото да речем край Сухото езеро североизточно от вр. Ибър? (снимката е и връзка към версия с пълна разделителна способност)
И нали не си мислиш, че никога не е имало стада около Седемте езера или пък Урдините езера? Впрочем, майка ми, родом от този край, ми беше обърнала някога внимание ,че урда означава извара.
Пчелата Жужа написа:
Край Чалташкото езеро белите крави ми са напълно приемливи, а белите братя и там не ми са.
А дали режима на Чалташкото езеро или Сухото езеро е различен от този на Седемте езера или на Урдините езера?
Пчелата Жужа написа:
Планините, преди да станат място за туризъм, са били изключително място за паша. Стадата са били много повече, а някакви пагубни следи има ли?
Този довод също е донейде спорен. Не всичко, което е било в миналото, е нормално да бъде в настоящето и да пребъде в бъдещето. Както и не всичко, което досега не е било никога, трябва непременно да бъде забранено во век и веков. Не можеш да оправдаеш една практика, единствено защото тя е вековна, още по-малко пък избирателно според парковия район, който предпочиташ.
Пчелата Жужа написа:
Асфалта, пистите, лифтовете ги прокара туризмът. Те ли ще останат по-дълго или овчарските колиби?
Нямам против никое от изброените неща. Ти не пътуваш ли по асфалт из планините? Стадата не ги ли превозват по асфалт, включително и из подстъпите към планинските им пасища? Колкото до овчарските колиби -- за жалост остават следи след тях, а не би трябвало -- всякакви видове боклуци, специфичен вид растителност, която изобилно никне край отходните им места, и т.н. Самите колиби биха могли да изглеждат доста по-спретнати в днешно време, а не като отживелици от преди няколко века, приютили за капак и пластмасите на нашето съвремие.
Пчелата Жужа написа:
За мен стадата са украшение на планината.
Украшения са, но твърде често са свързани и с неприятни гледки -- осрани полянки и пътеки, от животни и хора, а вече и с електропастири, преграждащи междунардни маршрути... Нямам против стадата, имам много против начина на стопанисването им. Виж из гръцките планини е доста по-добре, макар че и там има какво да се желае. И крайните им продукти са по-качествени -- значи може!
ДИАНА написа:
Хората с кравите са си там много години.
Възможно е, но ето например на тази снимка от утрото на 13.08.2014 г. те липсват край Чалташкото езеро:
Явно не са от чак толкова много години точно там, или може би -- не всяка година.
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado
Последната промяна е направена от vedrin на Чет Дек 12, 2019 6:07 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Ако под асфалт имаш предвид пътища, горното твърдение е неточно. Туризмът е съвременно понятие, а пътища съществуват у нас поне от римско време. Някои от тях са запазени и до днес, включително и по планинските била в по-пресечени местности, както и са пригодени за използване от колесни превозни средства.
Виж, първите електропастири с приложение в селското стопанство са от 50-те години на миналия век. По принцип в тях се използват много кратки импулси със сногсшибателно напрежение между 5000 и 20000 V, доколкото с Ангел бихте одобрили употребата на тази дума не само в преносен смисъл.
Както казват Стефан и Диана, да му мислят дивите козички, а и не чак толкова дивите хорица...
Сря Авг 29, 2018 6:31 pm
Ilko
Само не разбирам какво имаш против животинките.... такъв хейт рядко съм чел...
Само не разбирам какво имаш против животинките.... такъв хейт рядко съм чел...
Сякаш е очаквано да не разбираш, защото нищо нямам против и съм го написал ясно по-горе:
vedrin написа:
Нямам против стадата, имам много против начина на стопанисването им.
Сря Авг 29, 2018 8:25 pm
Пчелата Жужа
Леле, Ведринее! Направи ме на гъба и коприва! Цял ден си се подготвял, срази ме отвсякъде. Сега следва да се скрия, но дума дума отваря и преди това ще попитам: за какво служат тия коне по планините? Вълна не дават, мляко не дават... За какво са му нужни на собственика?
Сря Авг 29, 2018 10:29 pm
yu1up
Пчелата Жужа написа:
Леле, Ведринее! Направи ме на гъба и коприва! Цял ден си се подготвял, срази ме отвсякъде. Сега следва да се скрия, но дума дума отваря и преди това ще попитам: за какво служат тия коне по планините? Вълна не дават, мляко не дават... За какво са му нужни на собственика?
Леле, Ведринее! Направи ме на гъба и коприва! Цял ден си се подготвял, срази ме отвсякъде.
Натоварени са със задачи дните ми, не остава и минутка време за подобни "подготовки". Само бегло споделям каквото съм виждал из планините и размислите, които то предизвиква у мен...
Последната промяна е направена от vedrin на Чет Авг 30, 2018 2:10 am; мнението е било променяно общо 1 път
Месото вероятно се влага в колбасите? Има ли страна, в която да се продава прясно конско месо от витрината?
Чел съм, че във Франция хапването на конско е започнало да става по-разпространено като страничен резултат от Революцията. Какво да се прави -- аристократите в немилост, конете им -- също...
Наполеоновите войни още повече засилват този апетит. Така постепенно се стига и до официално разрешение за хапване на прясно конско и първия специализиран магазин отваря врати в Париж през 1866 г.
Пощенска картичка.
Carte postale no. 313, Boucherie Chevaline, René Maltête, éditions Gendre, Impressions cartaux, Paris, 1989.
Източник: https://doi.org/10.1525%2Fgfc.2007.7.2.44
Дори и да успеем да подтиснем някак учудването или може би възмущението си от мъжа с костюм и ботуши за езда на опашка пред магазина за конско (не е немислимо сцената в кадъра да е нагласена, ала все пак тя предизвиква размисли), изникват и доста особени и някак трудни за преглъщане прояви на "хумор", например като тази карикатура:
-- Как е възможно това, Франсоаз? Всичкото конско, което купих вчера, е вече изядено?
-- Беше състезателен кон, по-бърз от всички!
Източник: https://doi.org/10.1525%2Fgfc.2007.7.2.44
Хапването на конско е забранено само в някои култури (например то е табу за евреи и цигани, също и в Бразилия, Аржентина, Колумбия, Венецуела, Индия, както и в някои англофонски страни (незаконно е в САЩ, Великобритания, Австралия, Ирландия и др.)).
Всред най-големите консуматори на конско месо са жителите на Китай, Мексико, Русия, Италия и Казахстан (в този ред). Между другото, интересно е, че табуто в Аржентина и Бразилия не им пречи да бъдат съответно втория и шестия по големина производител на конско в света...
Случаят с хапването на конско в Русия също е любопитен, впрочем. Може би ти би могла да го проучиш и да ни разкажеш нещо повече за него. Доколко то е плод на азиатско и/или френско културно влияние или пък има и съвсем други причини?
Чет Авг 30, 2018 3:04 am
Пчелата Жужа
Прочетох в руската Википедия набързо и веднага ме заинтересува друго нещо. Там пише, че конско са ядяли най-вече номадските племена и днес техните наследници също го ядат. А ние не го ядем...
Чет Авг 30, 2018 4:10 am
vladofff
Пчелата Жужа написа:
... А ние не го ядем...
А сигурна ли си наистина, ако ядеш колбаси, никога не знаеш откъде е суровината?
Аз съм ял конско в Казахстан. Хубаво месо, без много мазнина, според мен трябва да се предпочита пред свинско. И тук пък съм ял магарешки суджуци. Изобщо какво те кара да мислиш, че "ние" не ядем конско и кои са тези ние - ти и околните или българите въобще?
Чет Авг 30, 2018 9:16 am
Пчелата Жужа
vladofff написа:
Пчелата Жужа написа:
... А ние не го ядем...
А сигурна ли си наистина, ако ядеш колбаси, никога не знаеш откъде е суровината?
Аз съм ял конско в Казахстан. Хубаво месо, без много мазнина, според мен трябва да се предпочита пред свинско. И тук пък съм ял магарешки суджуци. Изобщо какво те кара да мислиш, че "ние" не ядем конско и кои са тези ние - ти и околните или българите въобще?
Защо на колбасите пише "Телешка луканка", "Пуешка шунка", "Свинска флейка", а "конско", "магарешко" не пише? Защо на витрината няма конско месо? Конска кайма или смес със конско?
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3Следваща
Страница 2 от 3
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети