pux написа:
Ако достигнеш края на Погледецкия рид трябва да видиш това:
Слизането до езерото оттук е ок. час и половина ... ако знаеш как да минеш . Има няколко начина, но всички са свързани с "четене" на релефа и ориентиране по т.н. каменни ледници. Павел е много прав, че несвикнал на това човек, без навигация, лесно ще се набута където не трябва. Най-лесното минаване следва известния трак и практически не се гази клек, но изобщо не е очевидно. Циркусът е огромен и няма пряка видимост на подхода до езерото. Има пирамидки тук-там, но те не са достатъчни за да се следват. С 2 думи слизането без навигация е приключение за маняци .
Т.е. съм имал възможност да продължа напред, а не вдясно и надолу към езерото, което съм мислел за Йозола и в карайна сметка да видя наистина Йозола?
Между другото преди месец спах в една дива долина, която е между Суи чал и Погледецкия рид. Има и река (Лева). Тогава по нощите ми бе дошла идеята да пробвам към Кобилино бранище но по-добре, че се отказах. Ако може човек да слезе в нея преди Маринковица и после да издрапа към рида (мисля, че не е невъзможно) доста бързо може да се озове около края на Погледецкия рид и да има повече време за Йозола
Пет Авг 10, 2018 2:00 pm
pux
Последната ок. 1/3 от Погледецкия рид е обрасла с клек и не е добра идея да се вреш из него. "Пътеката" в тази 1/3 следва плътно ръба. Има точно 2 по-криви места, където трябва да се мушнеш 5-10 м през клека за да излешеш пак на ръба. Според мен навигацията по-скоро те е обърквала - ако беше гледал терена по-внимателно, вероятно щеше да се оправиш далеч по-добре. Още повече, че отскоро има просечено тук-там по ръба и се минава още по безпроблемно.
Други подходи, като този който споменаваш, през Горна Лева река, също са възможни, но влизат в графата "глиганиада" .
М/у другото - старият, "класически" и вече забравен подход към Йозола е съвсем друг. Върви се по "Танкио рид" , откъдето се слиза до Леви Искър при място наричано Плочите. Оттам по дерето до оттока на езерото и нагоре по вече споменатата "бракониерска" пътечка. Има все още хора в с. Говедарци, които знаят за какво става дума .
Пет Авг 10, 2018 2:34 pm
excalibur
pux написа:
Последната ок. 1/3 от Погледецкия рид е обрасла с клек и не е добра идея да се вреш из него. "Пътеката" в тази 1/3 следва плътно ръба. Има точно 2 по-криви места, където трябва да се мушнеш 5-10 м през клека за да излешеш пак на ръба. Според мен навигацията по-скоро те е обърквала - ако беше гледал терена по-внимателно, вероятно щеше да се оправиш далеч по-добре. Още повече, че отскоро има просечено тук-там по ръба и се минава още по безпроблемно.
Други подходи, като този който споменаваш, пред Горна Лева река, също са възможни, но влизат в графата "глиганиада" .
М/у другото - старият, "класически" и вече забравен подход към Йозола е съвсем друг. Върви се по "Танкио рид" , откъдето се слиза до Леви Искър при място наричано Плочите. Оттам по дерето до оттока на езерото и нагоре по вече споменатата "бракониерска" пътечка. Има все още хора в с. Говедарци, които знаят за какво става дума .
Ще го правя пак от Тиха Рила но си мислех вместо да подсичам Погледец (оказа се, че има добра подсичаща пътека, която излиза под котата с каменната пирамида) да пробвам слизане в долината на Лева река и между клековите гнезда да издрапам към крайните коти ма Погледецки рид. Преди месец след Скакавци се наврях в тази долина и между клек и течащи води стигнах сигурно между Суи чал и последната кота на Погледецкото било. На другата сутрин се върнах към Погледец и Тиха Рила...
Момчетата от Самоков ме пожалиха с 200 те лева Казаха просто да ида да видя Йозола!!!
Боби и Коце ходиха миналата година до Йозола, с подход от към Мала църква.
P.S: Владо спомена нещо за събота, 18.08. Тогава ли ще да е
Нед Авг 12, 2018 4:38 pm
excalibur
dobrifin написа:
Боби и Коце ходиха миналата година до Йозола, с подход от към Мала църква.
P.S: Владо спомена нещо за събота, 18.08. Тогава ли ще да е
Аз бях готов в петък да проверим каква е истината но и двамата ми отказаха. Просто казаха, че не ми искат парите, а да отида на Йозола и да се убедя сам И като получих неопровержими доказателства им писах, че съм сгрешил... И все пак ще драпам по Погледецкия рид отново в скоро време, за да го видя това емблематично езеро.. Може би трябваше още да газя клека но все пак ме чакаха през 4 коти и ми беше притеснено... Така, че няма да се срещаме на Йозола с тези момчета, за да доказваме правота!!!
Но аз съм го замислил от Тиха Рила, а може и други да се включат...
dobrifin написа:
Май на Йозола, да.
Съгласен съм да отидем само времето не знам как ще е в края на седмицата. Може и твоите хора да дойдат от другата страна, а аз ще изнеса за наказание повече пържоли и ракия
Мисията изпълнена
Налазихме го и Йозолата, там си е, тихо, скрито, чисто и потайно, насладихме му се на воля, наистина се почувствахме като изолирани от света, някъде в дълбоките, рилски дебри Е, и се поуморихме добре, драпането не е малко, но определено си заслужаваше.
Да, от Тиха Рила, доста е ходенето, но в тая част на Рила е толкова хубаво, че времето минава неусетно Попрочистихме и пътеката от клека, та сега достигането до полянката за бивакуване е приемливо.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3Следваща
Страница 2 от 3
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети