ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
"Зимна" пътека от Заврачица към премката
Иди на страница Предишна  1, 2

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Предишната тема
Следващата тема
"Зимна" пътека от Заврачица към премката
Автор Съобщение
mom4i

Мнение Отговорете с цитат
Че кой ходи зимата без екипировка? Shocked

Те и затова мрънкат за коловете към седловината Заврачица - като е твърдо и аджамиите са без котки и хубави обувки стават едни търкали по стръмното... Няклко такива истории знам. Пък после, лавините им били виновни Smile

А иначе съм слизал два пъти по пътя от Заврачица, то се и затъваше, беше ужасно... На качване трябва някакъв стимул да има, иначе няма да стигна Smile
Чет Фев 11, 2016 9:12 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
heidentum

Друга странна за мен пътека е тази от хижа Мусала към Саръгьолските езера(която минава под Дено). Защо има на нея стълбова маркировка.....
Пет Фев 12, 2016 2:58 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dobrifin

Местожителство: Рилско

Да , на тези жалони според мен въобще не им е там мястото , но не знам кога и с каква идея са поставяни ... странна работа Rolling Eyes
Пет Фев 12, 2016 3:22 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mom4i

Няма стълбова маркировка по нея. Не се сещам да тръгва такава маркировка от хижата и да има колове под Дено (и да е имало, лавините са ги отнесли).

Тя почва някъде над Ситняковската скала и свършва на седловината между Шатъра и Дено, до там няма никакви ядове през зимата. Просто трябва да се продължи по ръба на Дено. Е, това не е указано, нито има колове по него. А там зимата е много приятно Smile

А, и после трябва да се слезе от някъде, най-добре през Сфинкса, ако не се продължава по траверса към Иречек. И това не е маркирано с колове. Най-вероятно, защото много малко хора минават от там Smile
Пет Фев 12, 2016 10:44 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Ристо Туристо

Местожителство: на 950 м.н.в.

Момчи, коловата маркировка към х.Мусала е много стара и има колове до хижата.
Тя започва от горната граница на гората /има колове в клека/ по "зелената" лятна пътека /оригиналната към х.Мусала от седлото над горната станция на Ситняковския лифт/, която върви по реброто към Сладката /Благата/ вода. Некой умен комундел по-натам я е прокарал да подсича абсолютния лавинарник на северния склон на Дено.
Коловете в началото могат да бъдат видяни ТУК
Общо взето логиката и е подобна на старата зимна колова "Самоковска" през Душевадника за хижа 7-те Рилски езера - http://www.kade.si/#map=16/2597156.81/5193494.11/0

Пет Фев 12, 2016 11:12 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dobrifin

Има , Момчи Wink , има си жалони точно там дето не трябва и те водят точно там , където най-не бива Rolling Eyes

, а тия двата пък са ачик , ачик Laughing

Абе , въобще ... мътна ми е тая работа Question
Пет Фев 12, 2016 11:27 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan_iliev38

Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Целта на коловете по пътеката от горната лифтова станция на Ситняковския лифт покрай връх Шатър и Дено до хижа "Мусала" е да служат за ориентиране - например при лошо време и мъгла. Освен това върху тях се слага лятната лентова маркировка (в случая зелена) и табели - на места, където няма къде другаде те да бъдат поставени.

На кръстопътя 500 метра южно от Ситняковската лифтова станция има кол и ръждясала табела, която предупреждава, че тези колове НЕ са зимна маркировка:

Освен това нагоре по пътеката към Сладката вода има няколко табели "Лавиноопасна долина":

Пет Фев 12, 2016 11:41 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dobrifin

От тази страна поне има предупреждение , ама който тръгва на обратно от х.Мусала към Ситняково , да се оправя Laughing
Пет Фев 12, 2016 11:48 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mom4i

Ми събаряй ги бе Добри! Smile

За щастие няма колове, които да те водят, има тук-там някой. Тези на седловината с Гроба дори ги бях забравил. Между другото, в гъста мъгла в началото на летния сезон там е интересно, аз традиционно години наред слизах там от Дено, и като няма видимост съм се озъртал за началото на пътечката.

Преди да направят кабинката, това беше доста ползван маршрут към Мусала, сега доста е загубил посещаемост. А и хубавата пътека през Саръгьолските езера е затворена и почти изчезнала...
Пон Фев 15, 2016 12:01 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.