|
ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
|
|
Автор |
Съобщение |
Rincewind
|
|
|
|
Малко офтопик, не препоръчвам инсталация на последната версия на Basecamp, има проблеми с рутирането (при мен, но и не само, ако съдя по реакциите в нета от мнозина други), принудих се да се върна на версия 4.2.5, не ми е правила никога никакви проблеми. Апропо, MapInstall си е част от инсталацията на самия Bsaecamp, вкл. в тази версия.
_________________ Планинарство за всеки
Пътят на св. Яков (Camino de Santiago) |
|
|
Пон Май 04, 2015 10:29 pm |
|
 |
captain Bertorelli
|
|
|
Пон Май 04, 2015 10:36 pm |
|
 |
horseman
|
|
|
|
А какви са разликите между ОФРМ и БГмаунтийнс или по-скоро нужни ли са и двете карти на устройството, ако имаш регистрирана ОФРМ карта? Виждам, че БГМаунтийнс е доста популярна не само във форума, сигурно има причини за това.
_________________ I want that star, I want it now
I want it all and I don't care how
Careful what you wish
Careful what you say
Careful what you wish, you may regret it
Careful what you wish, you just might get it |
|
|
Вто Май 05, 2015 8:55 am |
|
 |
Esper
|
|
|
Винаги е добре да имаш 2 карти.
На 60-ката имам лиценз за OFRM но винаги предпочитам БГМ за планина.
Естествено активираш или едната или другата.
Така поставен въпросът отговора е пределно яснен.
Виж ако той е дали трябва да купиш OFRM лиценз за планина ще стане полемика.
Аз не бих го направил!
|
|
|
Вто Май 05, 2015 9:08 am |
 |
 |
Rincewind
|
|
|
|
Хм ... Там, където BGMountains има "покритие", винаги гледам основно да използвам нея (макар най-често да правя съпоставки, дори ако щете от любопитство, с OFRM). Но тъй като това (засега) далеч не навсякъде е така, OFRM е незаменима и си струва всяка стотинка. Макар и да е платена, цената й е жълти стотинки на фона на средностатистическото планинарско оборудване. Отделно от това на телефона съм си качил 50-хилядните карти на Ведрин.
Изобщо по отношение на картите спазвам принципа на Мечо Пух - "Колкото повече, толкова повече". Както казват шопите, картите "ни леб, ни вода сакат" и не е проблем да си накачиш, колкото можеш да си накачиш.
_________________ Планинарство за всеки
Пътят на св. Яков (Camino de Santiago) |
|
|
Вто Май 05, 2015 9:47 am |
|
 |
Esper
|
|
|
 |
 |
...ще стане полемика...! |
Знаех си ама няма!
Инсталирай и двете и ще прецениш в движение към коя са предпочитанията ти.
И моите опредено са в полза на БГМ.
Като съм на 2 колела е точно обратно.
|
|
|
Вто Май 05, 2015 10:21 am |
 |
 |
kavas
|
|
|
Здравейте , на някой да се е случвало при опит да зумне ( увеличи ) картата да GPS да не приема команда и да го връща в първоначалната позиция .Имам орегон 650 и вече няколко пъти го прави . Ако ви се е случвало как го " лекувате "?
|
|
|
Нед Юни 14, 2015 5:03 pm |
|
 |
Whitestar
Регистриран на: 19 Ное 2013 Мнения: 523 Местожителство: Велико Търново |
|
Въпрос за BaseCamp |
|
Случаят е следният - имам инсталирана оригинална карта ORFM MAP, също и BaseCamp на компютъра. Включвам уреда заедно с компа и на екрана се появява картата, но липсва графиката на растителнастта. Също - вадя оригиналната карта и зареждам BGMOUNTAINS на GPS-a - BaseCamp не ми вади никаква карта.
Аз ли пропускам нещо или това са възможностите на използвания от мен софтуер - комерсиална разработка за генериране на икономически растеж? 
_________________ И опитни планинари са загубвали пътя, но "Който не знае на къде е тръгнал, винаги стига другаде" .
Сър Т.Пратчет |
|
|
Сря Авг 05, 2015 8:04 pm |
|
 |
vedrin
Регистриран на: 25 Авг 2010 Мнения: 5879 Местожителство: 1116 m н.в. |
|
Re: Въпрос за BaseCamp |
|
 |
 |
Случаят е следният - имам инсталирана оригинална карта ORFM MAP, също и BaseCamp на компютъра. Включвам уреда заедно с компа и на екрана се появява картата, но липсва графиката на растителнастта. Също - вадя оригиналната карта и зареждам BGMOUNTAINS на GPS-a - BaseCamp не ми вади никаква карта.
Аз ли пропускам нещо или това са възможностите на използвания от мен софтуер - комерсиална разработка за генериране на икономически растеж?  |
За BGMountains по-добрия вариант е картата да е инсталирана на компютъра вместо да бъде зареждана от уреда. USB интерфейса на Garmin e изключително бавен, поне на уредите, с които съм го пробвал, поради което допълнителната функционалност на BaseCamp да зарежда карти, инсталирани на уреда, има някакъв смисъл най-вече за карти, които се разпространяват само във вариант за ползване в уред.
|
|
|
Сря Авг 05, 2015 9:11 pm |
|
 |
Whitestar
|
|
|
 |
 |
За BGMountains по-добрия вариант е картата да е инсталирана на компютъра вместо да бъде зареждана от уреда. USB интерфейса на Garmin e изключително бавен, поне на уредите, с които съм го пробвал, поради което допълнителната функционалност на BaseCamp да зарежда карти, инсталирани на уреда, има някакъв смисъл най-вече за карти, които се разпространяват само във вариант за ползване в уред. |
Разбирам, значи няма начин да се инсталира картата в BaseCamp, освен базовата Global map 2.0 нито да се визуализира тази от уреда. Това никак не ми прилича на изкуствено ограничаване на програмката, но както и да е.
|
|
|
Чет Авг 06, 2015 10:00 pm |
|
 |
vedrin
Регистриран на: 25 Авг 2010 Мнения: 5879 Местожителство: 1116 m н.в. |
|
|
|
 |
 |
 |
 |
За BGMountains по-добрия вариант е картата да е инсталирана на компютъра вместо да бъде зареждана от уреда. USB интерфейса на Garmin e изключително бавен, поне на уредите, с които съм го пробвал, поради което допълнителната функционалност на BaseCamp да зарежда карти, инсталирани на уреда, има някакъв смисъл най-вече за карти, които се разпространяват само във вариант за ползване в уред. |
Разбирам, значи няма начин да се инсталира картата в BaseCamp, освен базовата Global map 2.0 нито да се визуализира тази от уреда. Това никак не ми прилича на изкуствено ограничаване на програмката, но както и да е. |
Ако имаш предвид BGMountains, разбира се че може да се инсталира в BaseCamp -- достатъчно е да се ползва инсталатора за MapSource/BaseCamp. По отношение на други карти -- има такива които са предвидени само за работа в уред, но това може да бъде заобиколено.
|
|
|
Чет Авг 06, 2015 10:07 pm |
|
 |
Whitestar
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
 |
Разбирам, значи няма начин да се инсталира картата в BaseCamp, освен базовата Global map 2.0 нито да се визуализира тази от уреда. Това никак не ми прилича на изкуствено ограничаване на програмката, но както и да е. |
Ако имаш предвид BGMountains, разбира се че може да се инсталира в BaseCamp -- достатъчно е да се ползва инсталатора за MapSource/BaseCamp. По отношение на други карти -- има такива които са предвидени само за работа в уред, но това може да бъде заобиколено. |
Пробвах и си работи, благодаря за помощта! 
|
|
|
Пет Авг 07, 2015 1:15 pm |
|
 |
Планинец
|
|
|
Понеже съм много бос пък и още нямам GPS-ако може някой да ми обясни простичко-като си купя GPS има ли смисъл да плащам и обновленията, или мога да ползвам карти като тези на бг маунтис и kade.si вместо това?
Да кажа, че ми трябва машинка за планината.
ПП За eTrex 30 става дума
|
|
|
Пон Окт 19, 2015 10:31 pm |
|
 |
t.hristov
|
|
|
|
За нашите Планини BGMountains ти е напълно достатъчна.
BGMountains има версия за директен ъплоуд в приемника
http://bgmountains.org/bg/maps/category/4-
OFRM Geotrade съдържа десетки хиляди километри офроуд отсечки, категоризирани по вида на превозното средство, което може да премине по тях, като за голяма част от тях е въведено и условно ниво на трудност на преминаване. За изобразяването им са използвани специфични пунктири с различен цвят и вид, в зависимост от категорията на отсечката.
Еднократна инсталация е 15лв, като в рамките на 3 месеца имаш едно безплатно обновяване.
http://shop.karta.bg/index.php?mod=product-view&articule_id=550
|
|
|
Вто Окт 20, 2015 12:08 pm |
|
 |
Планинец
|
|
|
 |
 |
За нашите Планини BGMountains ти е напълно достатъчна.
BGMountains има версия за директен ъплоуд в приемника
http://bgmountains.org/bg/maps/category/4-
OFRM Geotrade съдържа десетки хиляди километри офроуд отсечки, категоризирани по вида на превозното средство, което може да премине по тях, като за голяма част от тях е въведено и условно ниво на трудност на преминаване. За изобразяването им са използвани специфични пунктири с различен цвят и вид, в зависимост от категорията на отсечката.
Еднократна инсталация е 15лв, като в рамките на 3 месеца имаш едно безплатно обновяване.
http://shop.karta.bg/index.php?mod=product-view&articule_id=550 |
Е, значи на първо време ще ползвам BGMountains. 
|
|
|
Вто Окт 20, 2015 12:41 pm |
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.
|