Първо ще започна с важното уточнение, че мястото на всичкия ти багаж е вътре във раницата.
Задължително ли е? При дълги прояви, където всеки грам има значение, май не е баш така.
...
...
Теорията е, че багажът трябва да е възможно най близо до гърба. Колкото повече неща се кламбичкат отвън, толкова по-неудобно е, изпитал съм го на гърба си. В началото като почнах да ходя по планините и държах какво ли не отвън. Вятъра като почне да лашка всичко и се нарушава стабилността. Същото е и като се наложи да се преодоляват препятствия. А пък като почнат да се закачат разни храсталаци и настава ад. А колкото и да стягам и да привързвам екипировката отвън, всичко все се лашка. И като казвам "вътре в раницата" включвам и допълнителните джобове с които разполага раницата - на капака, отстрани, отпред, а не само основния обем. Параметрите в запитването бяха за раница за 2-3 дневни преходи с палатка и спални чували. При това положение багажа спокойно може да се събере в 65 литрова раница заедно с допълнителния обем, особено ако ще си носят котлонче и посуда за готвене и кафе. Аз се справям и с раница на дойтер 40+10, но отдавна съм отписал палатките и ползвам платнище + хамак, ако има къде да го опъна.
Изказвам лично мнение.
За мен има само един критерий, който с времето натежава над всичко останало - комфорта по време на носене (това разбира се е основно валидно за кашкавали като мен ). Дойтер са качествени, здрави, перфектно балансирани и още куп по-по-най неща, но ... комфорта им е сравним с Голф 2. Голфа сравнен с Лада 1300 е комфортна колица, но само на тази база ... Славата на Дойтер у нас е от времето когато на пазара бяха май единствената качествена марка сред море от безименни и менте раници. А спрямо ментетата всяка сериозна марка стои добре.
В настоящето, ако търсиш комфорт – марката категорично е Osprey. И други марки имат много удобни модели, но Оспри имат най-голям избор от модели в целия спектър точно по отношение на комфорта. Те и с това са най-известни. Техните модели определено са правени за глезени туристи, които си пазят кокалите. Като качество са поне колкото Дойтер. Като тегло – осезаемо по-леки. Като окачване са много по напред от повечето производители. В Спорт депо в Младост 4 имат доста модели, а също и чувалчета с различни тежести и обеми. Отиваш, пробваш и после поръчваш където намериш най-изгодно. Имай предвид, че Оспри имат по няколко различни размера за всеки модел – т.е. напасването на гърба ти е почти гарантирано, но иска доста пробване. На сайта им има подробни инструкции. Имат доста модели с регулираща се дължина на гърба, но въпреки това пак трябва да се избере подходящ базов размер. При Дойтер мисля , че нямат размери и залагат само на регулиращ се гръб, което не винаги е оптимално.
На въпроса ти за конкретния модел на Оспри – тук може да изчетеш мнение за различните им модели - https://outdoorcrunch.com/best-osprey-hiking-backpack/ - това е субективно мнение на един потребител, но мисля че е добър ориентир. Прегледай и в ютуб – пълно е с ревюта на де що марки и модели има.
Успех !
Съб Юни 11, 2022 12:18 am
аngel
peres написа:
Изказвам лично мнение.
За мен има само един критерий, който с времето натежава над всичко останало - комфорта по време на носене (това разбира се е основно валидно за кашкавали като мен ). Дойтер са качествени, здрави, перфектно балансирани и още куп по-по-най неща, но ... комфорта им е сравним с Голф 2. Голфа сравнен с Лада 1300 е комфортна колица, но само на тази база ... Славата на Дойтер у нас е от времето когато на пазара бяха май единствената качествена марка сред море от безименни и менте раници. А спрямо ментетата всяка сериозна марка стои добре.
В настоящето, ако търсиш комфорт – марката категорично е Osprey. И други марки имат много удобни модели, но Оспри имат най-голям избор от модели в целия спектър точно по отношение на комфорта. Те и с това са най-известни. Техните модели определено са правени за глезени туристи, които си пазят кокалите. Като качество са поне колкото Дойтер. Като тегло – осезаемо по-леки. Като окачване са много по напред от повечето производители. В Спорт депо в Младост 4 имат доста модели, а също и чувалчета с различни тежести и обеми. Отиваш, пробваш и после поръчваш където намериш най-изгодно. Имай предвид, че Оспри имат по няколко различни размера за всеки модел – т.е. напасването на гърба ти е почти гарантирано, но иска доста пробване. На сайта им има подробни инструкции. Имат доста модели с регулираща се дължина на гърба, но въпреки това пак трябва да се избере подходящ базов размер. При Дойтер мисля , че нямат размери и залагат само на регулиращ се гръб, което не винаги е оптимално.
На въпроса ти за конкретния модел на Оспри – тук може да изчетеш мнение за различните им модели - https://outdoorcrunch.com/best-osprey-hiking-backpack/ - това е субективно мнение на един потребител, но мисля че е добър ориентир. Прегледай и в ютуб – пълно е с ревюта на де що марки и модели има.
Успех !
Оспри са О.К. ... но като разгледах, сравних на място, са доста под нивото на Лове . http://planina.e-psylon.net/viewtopic.php?p=139737#139737 Ползувам такава 45-55 литра , при тегло 1.7 кг на раницата, става от малка раница 40 литра / като й се свали горната част, до макс 65 литра само вкарани вътре в раницата , поема колкото раницата ми Салева 65, която е 1 кг по-тежка. Действително универсална http://planina.e-psylon.net/viewtopic.php?p=139762#139762 а и цените са към 2 пъти по-ниски, ако се хване промоция от немски сайт. 470 лв.... моята я взех за 180. Ловетата ги има в К2
Решил съм да сменявам раницата около 35 л. и питането ми не е към конкретни модели, а по-скоро с какъв гръб да бъде. Ще се радвам на мнения и за двата типа гръб, мрежа или директно.с някакви дишашщи канали.
Нед Юли 02, 2023 9:12 pm
bobbyfm
Пробвал съм дойтер с мрежа, не помня модела. Изобщо не ми беше удобна и я продадох след второто ми излизане с нея. Ако имаш приятел с подобна раница, вземи назаем да я пробваш, това ми е съветът.
Пет Юли 07, 2023 2:26 pm
vladofff
При раниците има едно желязно правило, важащо за всички модели и производители - всяка раница, дори и най-удобната, става неудобна, когато стане тежка.
По това направление следва да пресмяташ.
А при ходене на най-високо, където носиш един термос и фотоапарат, ходя със саморъчно ушита мешка /чувал с връв/ от тънък шушляк, с гръб - едната страна на шушляка, събира се в шепата ми и тежи 10 гр. Въпреки това, изобщо не ми е неудобна, че да давам още пари за дофтери, оуспрейове и подобни гъзарии.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3 ... 86, 87, 88
Страница 88 от 88
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети