Благодаря ти Владов за коментара, и аз щях да го направя, ама ми убягна тази тема за известно време
Гледам са се понатрупали мнения...
Да, Петко е консултанта за правенето на парапетите, знае какво и къде трябва да се прави и си общува с всички паркове и администрации.
Най му е необходима на този пасаж табела, и хубава маркировка, която да го заобикаля (от горе). На табелата да пише какви са проблемите и опасностите и тя да се сложи на последния кол, преди да поемат коловете към върха. Да - един парапет ще повиши сигурността, но няма да спаси никой при поледица, снежни навявания през есента или фирнован сняг през пролетта. Историята е същата, като с парапета подсичащ Кончето, който е в същото състояние... Българския турист има повече нужда от повишаване на планинарската си култура, отколкото от парапети. Да знае от къде кога се минава, и как да се екипира. И как да се закачи на един парапет с едно няколкометрово въженце и 1 карабинер
Редовно минавам от там и ще следя с интерес ремонтните дейности
Момчи
Нед Ное 09, 2014 8:01 pm
cho
Ремонт на з.Страшно езеро
Наскоро за пореден път се положиха грижи за заслон Страшното езеро.
Следват малко снимки от традиционното за планинарската ни група начинание.
Като че ли темата се обособи като една от най-сериозните за заслона, та и аз да питам тук за да не отварям нова тема. Спал съм горе на палатка през лятото, но есенно и зимъска не съм ходил. Понеже сега е вече хладинка нощно време, да питам как стои въпроса с отоплението на заслона, помня че имаше печка август месец. Дърва всеки сам си носи предполагам или има откъде да си "наберем" сух клек?
_________________ "...Some people have systemathic approach on nothing..."
Като че ли темата се обособи като една от най-сериозните за заслона, та и аз да питам тук за да не отварям нова тема. Спал съм горе на палатка през лятото, но есенно и зимъска не съм ходил. Понеже сега е вече хладинка нощно време, да питам как стои въпроса с отоплението на заслона, помня че имаше печка август месец. Дърва всеки сам си носи предполагам или има откъде да си "наберем" сух клек?
Ми няма от къде да си наберете зимата. Далеч е, суров е - не върши работа.
Ние последния път си носихме донбаски въглища, дървени сухи подпалки и течни химии за запалване.
Мерси за включването Ристо, значи ще се носщт дърва. Добре че сме няколко човека.
Вто Ное 10, 2015 10:57 am
аngel
Преди палвах огънчета тук-там, вече не го правя, тогава имах следния начин на решаване на този проблем - носех 2 ластика за багажник за колело с куки от тези които се продават в Бриколаж или Метро . 1-2 км / зимата може и 3-4 км преди мястото на огъня/ се оглеждам за паднали или висящи по дърветата или клека сухи клони, отчупвам ги, нося ги в ръце и в момента когато няма място вече в ръцете и пречат на ходенето, свалям раницата и ги качвам върху нея. С ластиците прокарани през удобни места и на раницата , отгоре й се събира голям наръч сухи дърва, който и не тежи много. Никога не ме е подвел, този начин на осигуряване на дърва, които да не се мъкнат чак от изходна точка.
Вто Ное 10, 2015 12:27 pm
Stanev
Две снимки от уикенда, малко но от сърце. Времето беше уникално добро и много топло за сезона. През деня на слънце можеше и по къс ръкав да се стои.
Печката работи перфектно, но трябва да си носите дърва. Аз едвам заспах от жегата, чак към 3 се завих с чувала След нас почистихме, заметохме и си взехме буклуците както си трябва Оставих малко чай и една неразпечатана пуретка
Бидейки не посещавал точно тази част на Мальовишко от около година , тръпката от предстоящото ходене трансферираше като свободен електрон в мен в продължение на няколко поредни дни ... имаше и още мисловни процеси , които допринасяха за това , щото предстоящият преход да не бъде стандартен и праволинеен , както би следвало да бъде в тази част на Рила ...
Средата на месец април , метеорологична прогноза - преобладаваща , екипировка в раниците - зимно-лятна , настроение - приповдигнато . Стартът от ЦПШ е ранен , коли почти няма , ентусиасти още малко , но стимули не липсват
Води се леят по пътеката към хижата , поляни с минзухари известяват новият сезон , туристите все още не са плъзнали по любими маршрути , на х.Мальовица ремонтът продължава с пълна сила , вече на последният етаж .
С рязък завой на Изток-СИ и леко цопване в буйната река , смело подемаме Ръждавишкият рид по камънаци и морени , през мокър клек и стичащи се водни струи . А красавецът отново се пъчи
До момента на първият сблъсък със снежната действителност , стръмният склон покрит със сняг се оказва непревземаем без употребата на котараци , ( а колко им се чудехме дали да ги вземаме от колата ) , с помощните средства упражнението вече става стандартно и билото е на хоризонта , с Купени , Камила , Черната скала , Иглите
И е време за смяна на котки със снегоходки , с подобаващо оставени следи и нови взори към Попова капа и Купени
Заслон Страшното езеро бе в отлично състояние , чистичко , подредено , с наличие на много хранителни продукти , посуда , аптечка , завивки , дори и малко клек за разпалване на печката , мишо си е там , "разписва се" по леглата , но храната бе непокътната ?!?
Бялата рилска пустиня бе омайваща и смразяващо тиха
А ние си продължаваме със следите ... и гледките ... към Попова капа
В борба с отвесен склон при опит за съкращаване на пътеката се оказахме победени и се поотърколихме и овъргаляхме в снега , за да ни стане ясно защо зимното трасе е Зимно !
Затоплянето и слънцето него ден усложниха операцията по замяна на котки и снегоходки , затъването на места над колене бе досадно , но Поповата капа бе укротена под зоркото око на силният вятър и палещото слънце .
Лопушкият връх , Мусаленското било , Скакавците , Погледецки рид се откриха
Както и Югозападна Рила и Пирина
и един обитател на Поповокапската обител
Сняг да искаш
И пак Лопушкият връх с Мусаленско и Скакавско била
Слизането към Йончево езеро в по-голямата си част бе съпроводено с доволно затъване във вече омекналият от слънцето сняг , дори и с употребата на снегоходци . А Йончевото даваше първи наченки на пролетно настроение
Минзухарената песен се носеше и край него с пълна сила ...
Остана време и за едно ударно нагазване в една от Преките реки към ЦПШ , ей така , само по обувки , за проверка на непропускливостта
и отново за един "приятел" , този път залезен , и както винаги различен и все така привличащ и красив
Това от мен и от априлският съботник на Горната земя
Съб Апр 30, 2016 11:14 pm
il4o_voivoda
Чуден преход, прекрасни снимки и свеж разказ. Ама чак толкова прекалена скромност - липсва поне един кадър с живите, весели рилски херои. То така не се остава в историята. И лош пример за подрастващите и безброя почитателки.
Пон Май 02, 2016 10:35 pm
cho
ремонт на з.Страшното езеро
Планинарски поздрав!
Отново хубавото и свежо! време позволи на група приятели
да осъществи поредния ремонт на заслона.
Ремонтът е извършен благодарение на лични средства и труд .
Поздравления и благодарности на всички приятели планинари,
активно участвали в това благородно дело!
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети